NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

Kdaj je čas za operacijo krčnih žil

Marjan Fabjan

Glede na raziskave naj bi se 35 % ljudi srečevalo s krčnimi žilami. Preberite, kako se soočiti s to težavo.

Če ste eden izmed teh ljudi, ki imajo te simptome, si za olajšanje teh težav omislite ​​spremembo življenjskega sloga in operacijo. Preberite si, kar morate vedeti o krčnih žilah in njihovih vzrokih, simptomih, dejavnikih tveganja, preventivnih strategijah in zdravljenju.

Simptomi in dejavniki tveganja za krčne žile

Poleg videza lahko krčne žile, ki so temne ali vijolične barve, včasih povzročijo tudi druge simptome. Nekateri na primer občutijo bolečino ali težke občutke v nogah. Pojavijo se lahko krči ali otekanje spodnjega dela noge, povečanje bolečine po daljšem sedenju ali stoji, srbenje v bližini ene od žil in razbarvanje kože v bližini vene.

Z določenimi dejavniki se povečuje tveganje za nastanek krčnih žil. Ti dejavniki tveganja vključujejo:

Starost - tveganje za krčne žile narašča s starostjo.
Spol - ženske se zaradi hormonskih sprememb med nosečnostjo, menstruacijo in menopavzo pogosteje pojavijo krčne žile kot moški.
Nosečnost - volumen krvi se med nosečnostjo poveča, kar povzroča dodaten pritisk na vene.
Družinska anamneza - če imajo drugi družinski člani krčne žile, obstaja večja verjetnost, da boste tudi vi.
Debelost - prenašanje odvečne teže povzroča dodaten pritisk na žile.
Stojite ali sedite daljše obdobje - gibanje spodbuja kroženje krvi, medtem ko sedenje ali stanje v enem položaju omogoča, da se nabira kri.

Glavni razlogi za operacijo krčnih žil

Morda pa boste potrebovali medicinski poseg. Zdravnik vam lahko to priporoči, če krčne žile povzročajo:
- Huda bolečina
- Težave s kožo
- Krvni strdki

Nekateri se odločijo za ta postopek iz razloga izboljšanja videza svojih nog.

Krčne žile lahko povzročijo občutek teže, utrujenosti ali otekline v nogah. Na splošno je občutek težkih nog znan kot venska insuficienca, pogosto pa je povezan s slabo cirkulacijo v nogah. Venska insuficienca je lahko posledica različnih vzrokov, vključno s krčnimi žilami. Krčne žile lahko privedejo do občutka teže v nogah, pa tudi do oteklih nog in gležnjev. Zagotovo je občutek težnosti v nogah, ko je vezan na krčne žile, lahko tudi znak določene vrste venske motnje, znane kot venski refluks.  Na splošno gledano se to stanje nanaša na popuščanje zaklopk v vaših žilah. Če želite diagnosticirati stanje, boste verjetno opravili ultrazvok s preslikavo žil. Pogosto venski refluks spremljajo drugi simptomi, ki lahko vključujejo pekoč občutek ali srbenje.

Kako poteka operacija krčnih žil

Zdravljenje se začne s temeljito oceno vaših žil. Ta ocena lahko vključuje uporabo dupleksnega ultrazvoka, tehnologijo, ki uporablja zvočne valove za ustvarjanje slike vaših žil. Zdravnik uporablja podatke iz ultrazvoka in ocene, da priporoči zdravljenje.

Zdravljenja krčnih žil se običajno osredotočijo na to, da veka nabrekne in se zapre. Telo usmerja kri v druge žile. Obdelana vena se sčasoma razkroji, bližnje tkivo pa absorbira ostanke.

Današnje zdravljenje krčnih žil je minimalno invazivno in ne zahteva prenočitve v bolnišnici. Ta zdravljenja vključujejo endoveno lasersko ablacijo (EVLA), ki rabi svetlobno energijo laserja, in druge vrste ablacije, ki uporabljajo toploto ali kemikalije za zapiranje obolelih žil.

En primer krčnih žil se razlikuje od drugega. Medtem ko nekateri bolniki opazijo, da se simptomi poslabšajo, pa drugi tvegajo, da se bodo poslabšali nekateri resnejši ali potencialno življenjsko nevarni pogoji.

Za več informacij o krčnih žilah in njihovem zdravljenju se posvetujte s svojim zdravnikom ali venskim specialistom. Zdravljenje lahko zmanjša videz teh izbočenih žil in povrne mladosten videz vaših nog.

Trenutna super ugodnost operacije krčnih žil

Prijavite se na posvet tu.

Aktualni članki