izrezanje hidrokele

Hidrokela testisa je akumulacija serumske tekočine okoli testisa (vodena kila). Nastane kot posledica sekrecije iz ovojnice testisa v mošnji. Ovojnico imenujemo tunika vaginalis.
hidrokela trajanje posega
TRAJANJE POSEGA
45 min
hidrokela anestezija
ANESTEZIJA
splošna/lokalna
hidrokela hospitalizacija
HOSPITALIZACIJA
dnevna bolnišnična/
1 noč
hidrokela čas okrevanja
ČAS OKREVANJA
14 dni
hidrokela nazaj k spolnosti
NAZAJ K SPOLNOSTI
4 - 6 tednov

Hidrokela je nenevarno stanje, ki ga ne smemo enačiti s tumorjem testisa, je pa le tega potrebno izključiti. Hidrokela ne okvari delovanja testisa in ne vpliva na plodnost. Funikulokela je podobno stanje, vendar se v tem primeru serozna tekočina nabira višje v poteku semenskega povesma. Hidrokela je diagnosticirana s pomočjo kliničnega pregleda in s pomočjo slikovnih metod, kot je ultrazvok.

Kakšne so prednosti izrezanja hidrokele (vodene kile)?

Izrezanje hidrokele (vodene kile) je poseg, s katerim izpraznemo tekočino znotraj ovojnice testisa. Namen kirurškega posega je tudi preprečitev ponovnega nastanka.

V primeru, da se hidrokela poveča, se pojavijo težave pri prekomerni velikosti in vas lahko ovira pri vsakodnevnih opravilih. Pojavi se lahko bolečina v modih in občutek polnosti nad modi. Hidrokelo lahko spremljajo tudi ponavljajoča se vnetja testisa.

Najpogostejši razlogi za poseg:

 • nelagodje ali bolečine v modih,
 • ponavljajoče se vnetje testisov,
 • boleči ali ovirani spolni odnosi.

Za odstranitev hidrokele se odsvetuje aspiracija (drenaža) tekočine z iglo, saj je velika verjetnost, da se bo ta ponovno pojavila.  Poseg se lahko zaplete z vnetjem po aspiraciji.

  hidrokela

  INFORMATIVNA CENA

  od 1.500 € ali 42 € mesečno na 36 obrokov 

  Cena posega vključuje:

  • individualni posvet in pregled,
  • operativni poseg,
  • uporabo najboljših materialov,
  • anestezijo,
  • pooperativni pregled.

  Priprava na poseg

  Pred odločitvijo za poseg se oglasite v naši kliniki, kjer se bomo pogovorili o celotnem poteku operacije, vaših željah, možnih zapletih, zdravljenju in okrevanju po samem posegu. Na neobvezujočem posvetu se boste dogovorili tudi o ustrezni higieni operiranega predela pred in po posegu. Na dan operacije morate biti tešči, kar pomeni, da ne smete zaužiti hrane ali tekočine vsaj 6 ur pred posegom.

  Potek izrezanja hidrokele:

  Na dan posega vas bo urolog ponovno pregledal in preveril, ali ste popolnoma seznanjeni o vašem posegu in zdravljenju.  

  Hidrokela se izreže v lokalni anesteziji, v sedaciji ali tudi v splošni anesteziji. Opravi se kirurški rez kože mošnje, ki je minimalen glede na samo velikost hidrokele. Nato sledi rez same ovojnice in izpraznitev vsebine (tekočine). Ovojnico testisa v primeru prevelike velikosti izrežemo in jo prilagodimo, nato pa testis z obmodkom položimo nazaj v mošnjo, kirurško rano anatomsko zašijemo ter nastavimo prevezo.

  Brazgotina se nahaja v poteku kožnih gub mošnje in je dolžine nekaj centimetrov. 

  Okrevanje po posegu:

  Ko je kirurški poseg zaključen, vas premestimo v prostor, ki je namenjen opazovanju. Tam boste pod budnim očesom anesteziologa in urologa, ki je operacijo opravil. Ko vpliv anestezije popusti (običajno 1-2 uri), boste odpuščeni v domačo oskrbo. Včasih je potrebno opazovanje preko noči. V primeru večjega tveganja pooperativne krvavitve je ob samem kirurškem posegu vstavljena drenažna cevka, ki se odstrani dan po operaciji.

  Bolečina je zmerna in in je obvladljiva z uporabo protibolečinskih zdravil, ki so dosegljiva v lekarni (paracetamol). Potrebna je redna higiena spolovila in vsakodnevno previjanje rane. Šivni material je samorazgradljiv in bo izginil v roku dveh do treh tednov.
  V pooperativnem obdobju lahko pričakujete oteklino predela nekje do dveh tednov po posegu in sufuzije (pomodrelost, ki je posledica manjših krvavitev). Dokončno se bo rana zacelila v roku od 4-6 tednov, do takrat pa vam odsvetujemo tudi spolne odnose.

  Po operaciji hidrokele je možen pojav odvečne kože mošnje, kar je posledica akumulacije odvečne tekočine v okolici testisa. V kolikor vas odvečna koža po posegu moti, je le to možno operativno odstraniti.

  Možni zapleti in tveganja:

  V redkih primerih se po posegu pojavi nakopičenje krvi ali lokalna infekcija. V tem primeru ustrezno ukrepamo z antibiotičnim zdravljenjem, le redko je potrebna kirurška reintervencija.

  Namen operativnega zdravljenja je izboljšanje kvalitete življenja in samopodobe posameznika.

  Imate dodatna vprašanja o posegu?

  Vse odgovore lahko izveste na našem neobvezujočem posvetu s kirurgom.

  Trudimo se, da vam zagotovimo vrhunsko izkušnjo pred, med in po posegu. Zato se o vseh želenih aspektih posega lahko dogovorite na našem strokovnem posvetu brez kakršnihkoli nadaljnjih obveznosti.

  Datum posveta boste določili z našim operaterjem in nato po pošti prejeli vse pomembne informacije, da se boste lahko lažje pogovorili o vprašanjih, ki so pomembna za vas.

  Na posvet se lahko prijavite preko spodnjega obrazca ali nam pišite preko elektronske pošte na info@lepotni-kirurgi.si.  

  Veselimo se srečanja z vami.

  PRIJAVITE SE NA POSVET S KIRURGOM

  Izpolnite svoje podatke v spodnja polja in v najkrajšem možnem času vas bomo poklicali ter z vami poiskali najboljši termin za vaš poseg pri kirurgu. Posvet je popolnoma neobvezujoč.

  Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

  Oops! Something went wrong while submitting the form