NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

ODSTRANJEVANJE ZNAMENJ

Znamenja se lahko odstranijo iz različnih razlogov. Odstranimo jih lahko z dvema kirurškima metodama, izrezom in bolj zaželenim laserskim odstranjevanjem znamenj.
odstranitev znamenja
TRAJANJE POSEGA
5 - 10 min
odstranitev znamenja
ANESTEZIJA
lokalna anestetična krema
odstranitev znamenja
HOSPITALIZACIJA
ni potrebna
odstranitev znamenja
ČAS OKREVANJA
/
odstranitev znamenja
ODSOTNOST Z DELA
ni potrebna

Zakaj se odločiti za odstranitev znamenja?

Znamenja so pogosta kožna sprememba. Morda boste presenečeni nad dejstvom, da jih ima vsak posameznik na svojem telesu približno od 10 od kar 40.

Večina izmed znamenj je popolnoma neškodljiva in nič strah vzbujajoča. Odstranitev v tem primeru pride v poštev le, če po vašem mnenju kazi vaš videz ali vam povzroča neprijetnosti, kot sta drgnjenje in zatikanje ob oblačila.

V drugem primeru pa preventivno odstranitev znamenja priporočamo pri opaznih spremembah velikosti, barve, oblike, debeline (dvig nad nivo kože).

odstranjevanje znamenj

Kako poteka odstranitev znamenja?

Kožne tvorbe in pigmentna znamenja lahko odstranimo v katerem koli starostnem obdobju. Gre za poseg, pri katerem kožne spremembe, ki so nevarne ali moteče, odstranimo z laserjem ali izrezanjem. Poseg traja le nekaj minut.

S pomočjo laserja odstranimo kožne izrastke, kot so poroženevajoče, pecljate, ploščate, bradavičaste se tvorbe kože, kjerkoli na telesu, okončinah in glavi. Omenjenih tvorb ni potrebno izrezati v globino, odstranimo jih površinsko, zato ni potrebno šivanje ran. Vidnih posledic skoraj ni, koža na mestu odstranitve lahko ostane le nekoliko svetlejša.

Nikoli ne smete sami poskusiti odstranjevanja znamenj. Tveganja za okužbo in slabe brazgotine so prevelika. In če je bilo znamenje rakavo, lahko za seboj pustiš rakave celice.

Okrevanje

Po samem postopku znamenja ne bo, za nekaj časa bo ostale le majhna rdeča oznaka, kjer se je znamenje nahajalo. Čez nekaj dni bo ta rdečica izginila in spremenila svojo barvo v svetlejši odtenek.

Pomembna dejavnika pri samem času celjenja sta starost posameznika in tudi velikost znamenja. In ne preseneča, da bo večje znamenje potrebovalo več časa.

Predvsem pa bodite pozorni na svoje telo in na kakršnakoli znamenja, ki so se skozi čas spremenila. To še posebej velja za znamenja, ki so temna ali ravna.
Po izkušnjah številni neizogibno iščejo nas in so zaskrbljeni zaradi dvignjenih, rahlo obarvanih znamenj, vendar jih ne skrbi temen, črn melanom (kožni rak) poleg znamenja. To je resnično pomembno.

Poleg tega je nujno, da zmanjšate izpostavljenost soncu in nosite kremo za sončenje, ko ste zunaj. Pomembno je, da pazite na svoje celotno telo in ne ignorirate območij, ki jih morda ne boste mogli redno pregledovati.

Samopregledovanje znamenja z metodo ABCDE

odstranjevanje znamenj

Pogosta vprašanja

Koliko časa traja odstranitev znamenja?

Od začetka do konca traja celotni termin za lasersko odstranitev znamenja približno 20 minut. Večinoma gre za sam posvet o postopku in naknadni oskrbi. Dejansko lasersko zdravljenje traja le približno 5 minut za vsako znamenje.

Koliko časa je potrebno, da ni več sledu znamenja?

Običajno območje potrebno nekje 10-14 dni, da doseže gladko rožnato barvo. Ta barva nato v naslednjih nekaj tednih zbledi.

Zakaj se znamenje naredi?

Znamenje so posledica združevanja melanocitov ali kožnih celic, ki proizvajajo melanin. Melanin je barvna pigmentacija, ki se običajno enakomerno porazdeli po telesu in se včasih združi v znamenje.

Zakaj je odstranitev znamenja koristna?

Odstranjevanje znamenj včasih pomeni tudi odstranitev rakavih znamenj. Vendar pa je odstranjevanje tudi pot do povečane samozavesti, saj lahko znamenje na določenem predelu vpliva na posameznikovo samopodobo ali ga ovira pri vsakdanjih opravilih ( npr. zatikanje pri oblačenju).

Koliko znamenj lahko odstranim naenkrat?

Število znamenj, ki se jih lahko odstrani v enem obisku je odvisno od tega, kako velika so posamezna znamenja. Običajno lahko v enem obisku odstranimo do 5 znamenj.

Ali je lasersko odstranjevanje znamenj varno?

Današnji laserji so izjemno napredni in zasnovani za varno zdravljenje nežnih kožnih celic. Laserji so odobreni za uporabo v medicinskem okolju in so eden najbolj učinkovitih načinov zdravljenja kožnih poškodb in neželenih znamenj ter nepravilnosti. Po tem samopregledu vam svetujemo, da se oglasite tudi pri nas, kjer bo naš dermatolog lahko podrobno pregledal in vam znal svetovati o ukrepih glede vašega znamenja.

Kako lahko ugotovim, če je znamenje rakavo?

Večina znamenj ima enotno barvo in simetrično obliko. S časom ne spreminjajo videza. Znamenja, ki so opazno spremenila videz ali so značilna za katero koli od zgoraj omenjenih težav, so potencialno rakava in ​​jih je treba čim prej preveriti, če jih je potrebno odstraniti.

Ali je odstranjevanje znamenj boleče?

Odstranitev znamenja ni boleče, ker se za odstranjevanje območja uporablja lokalni anestetik. Dermatolog bo pred uporabo laserja vedno preizkusil območje.

Je odstranjevanje znamenj trajno ali se lahko znamenje ponovi?

Laserska odstranitev znamenja je dovolj učinkovita in poteka dovolj globoko, da se znamenje ne ponovi.

Ali lahko odstranite znamenje tudi na glavi?

Da, odstranitev znamenja je možna tudi na glavi in to brez poškodbe lasišča.

Imate dodatna vprašanja o posegu?

Vse odgovore lahko izveste na našem neobvezujočem posvetu s kirurgom.

Trudimo se, da vam zagotovimo vrhunsko izkušnjo pred, med in po posegu. Zato se o vseh želenih aspektih posega lahko dogovorite na našem strokovnem posvetu brez kakršnihkoli nadaljnjih obveznosti.

Datum posveta boste določili z našim operaterjem in nato po pošti prejeli vse pomembne informacije, da se boste lahko lažje pogovorili o vprašanjih, ki so pomembna za vas.

Na posvet se lahko prijavite preko spodnjega obrazca ali nam pišite preko elektronske pošte na info@lepotni-kirurgi.si.  

Veselimo se srečanja z vami.

VPRAŠAJTE NAS ali se PRIJAVITE NA POSVET S KIRURGOM SPECIALISTOM

Vpišite podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form