NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

10 Načinov Kako Se Znebimo Nadležne Maščobe Okoli Trebuha

Estetika Fabjan

Večina ljudi se zaveda, kako pomembno je izgubiti odvečno maščobo, še posebej tisto, ki obkroža naš trebuh, vendar se pogosto izgubijo v poplavi nasvetov in informacij prisotnih na spletu. Popeljali vas bomo na razburljivo potovanje, kjer bomo raziskali 10 preizkušenih in učinkovitih načinov, ki dejansko pomagajo, da se znebimo trebušne maščobe okoli trebuha.

Znebite se maščobe okoli trebuha

Zdrava Prehrana

Zdrava prehrana je temeljni gradnik pri izgubi odvečne trebušne maščobe in nasplošno našega  narekuje naše splošno počutje celotnega telesa. Ključ do uspeha leži v sestavi in kombinaciji hranil, ki jih zaužijemo. Tukaj je nekaj nasvetov:

  1. Povečajmo vnos vlaknin - Vlaknine najdemo v sadju, zelenjavi, polnozrnatih žitih in stročnicah. Pomagajo nam uravnavati prebavo, znižujejo raven holesterola in povečujejo občutek sitosti, kar preprečuje prenajedanje. Poskusite zaužiti vsaj 25-30 gramov vlaknin dnevno.
  2. Beljakovine za moč -  Beljakovine so bistvenega pomena, saj gradijo in vzdržujejo mišice v našem telesu, kar je še toliko bolj pomembno, ko poskušamo izgubiti maščobo . Nahajajo se v: pustem mesu, perutnini, ribah, mlečnih izdelkih z nizko vsebnostjo maščob, stročnicah in oreščkih.
  3. Vnos zdravih maščob - Ne  smemo pozabite na zdrave maščobe, kot so omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v ribah, oreščkih in chia semenih. Te nam pomagajo uravnavati hormone, zmanjšujejo vnetja in zelo pripomorejo k zdravju srca.
  4. Minimalna količina sladkorja - Omejite vnos sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov. Raje se osredotočite na kompleksne ogljikove hidrate, kot so polnozrnate žitarice, sladki krompir in stročnice, ki zagotavljajo počasnejši sproščanje energije in vzdržujejo stabilno raven sladkorja v vaši krvi.
  5. Veliko vode - Pijte zadostno količino vode, kar pomaga pri izboljšanju presnove in zadrževanju vode v telesu.
  6. Veliko manjših obrokov dnevno - Pravilno uravnoteženi obroki so eden od ključnih dejavnikov za uravnavanje krvnega sladkorja in hormonov, ki igrajo pomembno vlogo pri zmanjševanju trebušne maščobe. Poskušajte razdeliti dnevni vnos hrane na 5-6 manjših obrokov.

Vaja Z Utežmi In Kardiovaskularna Vadba

Vaja z utežmi in kardiovaskularna vadba sta zelo pomembni pri vašem procesu izgube maščobe na trebuhu. MI bomo našteli tiste najpomembnejše, vi pa izberite tisto, ki vam najbolje ustreza:

  1. Intervalni trening visoke intenzivnosti oziroma HIIT (High Intensity Interval Training) - HIIT vključuje kratke intervalne treninge visoke intenzivnosti, ki jih izmenjujemo z obdobji počitka. To lahko vključuje pliometrične vaje, kot so izpadni koraki in burpees, ali vaje z utežmi, kot so dvigovanje uteži in trebušnjaki. Intervalni trening visoke intenzivnosti  je zelo učinkovit izgorevanje maščobe v predelu trebuha, saj pospešuje presnovo in spodbuja hormonske spremembe.
  2. Vaja z utežmi: Uteži v vaši vadbeni rutini so ključnega pomena. Večja kot je mišična masa, boljša je vaša presnova, kar omogoča večjo porabo kalorij tudi v mirovanju. Poskušajte usmeriti vadbo na celotno telo, saj bo to vključilo vse večje mišične skupine in s tem bistveno povečalo vašo celotno porabo kalorij.
  3. Kardiovaskularna vadba: Kardiovaskularne vaje, kot so tek, kolesarjenje, plavanje in hoja, so odličen način za kurjenje kalorij in izboljšanje vaše splošne kondicije.
  4. Redna telesna aktivnost: Ne podcenjujte pomembnosti vsakodnevne telesne aktivnosti, kot so hoja, hoja po stopnicah in vrtnarjenje. Te aktivnosti porabijo kalorije, izboljšajo mobilnost in zmanjšujejo stres, kar vse prispeva k izgubi maščobe.

Upravljanje Stresa In Spanec

Stres je lahko eden od glavnih vzrokov za kopičenje maščobe v predelu trebuha, saj povzroča sproščanje hormona kortizola, ki spodbuja shranjevanje maščobe. Pomembno je, da se ga naučimo zmanjšati. Zelo vam lahko pomaga: Meditacija, dihalne vaje, joga in sprehod v naravo.

Poleg stresa je tudi kakovosten spanec ključnega pomena, ko se borimo z izgubo odvečnih kilogramov okoli pasu. Zaradi pomanjkanje spanca se nam poveča apetit in slabša presnova, kar lahko močno vpliva na izgorevanja maščob. Poskrbite, da boste spali vsaj 7-8 ur na dan. Da bi le to bilo kar se da uspešno, se poskušaje izogibati kofeinu, alkoholu in uporabi elektronskih naprav neposredno pred spanjem.

Zmanjšanje stresa in povečanje spanca lahko bistveno pripomore k izboljšanju vašega zdravja in pomaga pri izgubi odvečne maščobe okoli trebuha. Ne pozabite, da je zdravje celostno stanje, ki zahteva skrb za telo in um. 

Redno Pitje Vode In Hidracija

Pitje zadostne količine vode pomaga pri izboljšanju presnove, kar posledično pripomore k izgorevanju maščobe. Dodatno hidracija pripomore k zmanjšanju apetita in preprečuje prenajedanje.

Priporočena količina vode, ki jo naj bi zaužili na dan, se lahko razlikuje glede na spol, starost in aktivnost, vendar se običajno priporoča okoli 2 do 2,5 litra vode na dan. Poskusite si privoščiti kozarec vode pred obrokom, da se boste počutili bolj siti in boste manj nagnjeni k prenajedanju. 

Bodite tudi pozorni na zadostno količino vode med vadbo saj je tam izgubimo ogromno skozi znojenje. Pomanjkanje hidracije med vadbo lahko zmanjša vašo zmogljivost in lahko vodi v izgorevanje mišic namesto maščob.

Uporaba Zeliščnih Dodatkov In Prehranskih Dopolnil

Uporaba zeliščnih dodatkov in prehranskih dopolnil lahko pripomore k izgubi maščobe okoli trebuha, vendar je pomembno, da jih uporabljamo preudarno in pod nadzorom strokovnjaka. Obstaja veliko dodatkov in dopolnil, ki naj bi pomagali pri izgubi maščobe, vendar večina od njih nima dovolj znanstvenih dokazov, ki bi podprli njihovo učinkovitost.

Nekateri izmed najbolj priljubljenih zeliščnih dodatkov in prehranskih dopolnil , ki pripomorejo k izgubi maščobnih oblog so:

  • Zeleni Čaj -vsebuje antioksidante, ki  spodbujajo presnovo in zmanjšujejo vnetja v telesu. Poleg tega ima zeleni čaj termogenične lastnosti, kar pomeni, da lahko pomaga pri pospeševanju izgorevanja maščob. 
  • Krom - pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in zmanjšuje apetit. Dodatno je znan po tem, da zboljšuje insulinske občutljivosti in s tem prispeva k boljši regulaciji krvnega sladkorja.
  • Omega-3 maščobne kisline -  Izboljšujejo presnovo, pomagajo pri zmanjševanju vnetij v telesu in s tem izboljšujejo zdravje srca in ožilja.
  • Probiotiki -  Izboljšujejo prebavo in pripomorejo k izboljšanju imunskega sistema ter zmanjšanju vnetij v telesu.

Pomembno je omeniti, da čeprav so ti dodatki in dopolnila naravni, niso brez tveganj. Nekateri lahko povzročijo neželene učinke, kot so slabost, driska, zaprtje ali alergijske reakcije. Zelo je pomembno, da se pred uporabo posvetujete s strokovnjakom in preverite morebitne kontraindikacije.

Omejitev Vnosa Alkohola

S pitjem Alkohola vnesemo v telo ogromno kalorij, ki lahko močno vplivajo na naše hormonsko ravnovesje in s tem pripomorejo k nabiranju maščobe po celotnem telesu. Prekomerno uživanje alkohola povzroči tudi nezdrave prehranjevalne navade, kot so želja po nezdravi/hitri prehrani in povečan apetit. V kolikor je le mogoče, omejite vnos na največ eno pijačo na dan za ženske in dve pijači na dan za moške.

Če si že privoščite alkoholno pijačo, se raje odločite za rdeče vino, ki vsebuje antioksidante. 

Umaknite Sladkor iz menija

Sladkor je sestavina povsem pri vrhu seznama, ki jo je potrebujemo omejiti, ko želimo izgubiti maščobe. Prekomerno uživanje sladkih jezi in pijače povzroči povečanje krvnega sladkorja in s tem povezan porast insulina, hormona, ki spodbuja shranjevanje maščob v telesu. Dodatno sladkor prispeva k razvoju vnetij v telesu in pripelje številne zdravstvene težave, ki si jih ne želimo. 

Vemo, da je težko spremeniti navade čez noč zato priporočamo postopne spremembe. Namesto sladkih gaziranih pijač začnite piti vodo z okusom ali nesladkan čaj. Namesto sladkarij in peciv poskusite uživati sadje in oreščke. 

Joga In Meditacija

Redna vadba joge in meditacije lahko pomaga pri uravnavanju hormonov, zmanjšanju stresa in izboljšanju kognitivnih sposobnosti.

Pri Jogi gre za fizično kakor tudi duhovno vadbo, ki vključuje različne položaje in dihalne tehnike. Telesne vaje pomagajo pri krepitev mišic in izboljšanju gibljivosti, medtem ko dihalne tehnike pri zmanjševanju stresa in izboljšanju kakovosti spanja. Z vadbo joge boste zajeli vse pomembne lastnosti / točke povezane z izgubo maščobe okoli trebuha. Ne samo, da boste zgolj krepili svojo mišično maso ampak tudi poskrbeli za manj stresa in kvaliteten spanec.

Povežimo jogo z meditacijo in dobimo odlično orožje zoper kopičenja maščobe. Pri meditaciji se učimo osredotočiti um na trenutno izkušnjo in s tem zmanjšujemo stres in anksioznost. Redno meditiranje nam pomaga pri uravnavanju hormonov, zmanjšanju vnetij v telesu ter izboljšanju spanja.

Skozi čas nam bo meditacija pomagala pri povečanju samozavedanja in izboljšala naše prehranske navad, kar bo tudi posledično zmanjšalo napo telesno težo in maščobo okoli trebuha.

Pilates

Pilates je vadba, ki se osredotoča na krepitev mišic, izboljšanje drže in gibljivosti. Pilates vaje vključujejo različne gibe in dihalne tehnike, ki  nam bodo pomagale pri izboljšanju stabilnosti in ravnotežja telesa in krepitvi mišice, ki so ključne pri ohranjanju zdravega telesa.

Prednosti pilates vadbe:

  •  Povečevanje mišične mase, kar indirektno pripomore k zmanjšanju trebušne maščobe in
  •  Izboljšanju metabolizma.
  •  Izboljšanje našega splošnega ravnotežja in koordinacije, kar zmanjšuje padce in poškodbe.
  •  Izboljša se nam drža in s tem zmanjšanju bolečin v hrbtu ter drugih delih telesa.

Pilates vaje so primerne za vse starostne skupine in stopnje vadbe, saj lahko naš učitelj prilagodi vaje posameznikovim sposobnostim in potrebam. Vadba  bo odličen način, kako boste zmanjšati stres in izboljšati kakovost spanja.

Liposukcija

Za vse tiste, ki imate težavo z odvečno maščobo okoli trebuha ali podbradka in iščete hitrejši način za dosego rezultata, je liposukcija odlična in danes zelo varna rešitev vašega problema. Postopek se lahko izvede v lokalni ali splošni anesteziji in je tudi relativno enostaven za okrevanje. Večina pacientov lahko po opravljenem posegu nadaljuje z delom že po nekaj dneh.

Čeprav je liposukcija kirurški poseg, ima eno zelo veliko prednost. Poleg odstranjevanja odvečne maščobe, pomaga pri izboljšanju samozavesti in povečanju motivacije za nadaljnjo skrb za zdravje. Pri ogromnem številu pacientov namreč opažamo zelo velik preskok v načinu življenja. Redne vodene vadbe, zdrava prehrana in meditacija postanejo del njihove vsakodnevne rutine, kar nam je v veliko veselje.

V plastični kirurgiji Fabjan smo opravili na tisoče takšnih posegov in lahko z gotovostjo trdimo, da smo največji strokovnjaki pri nas. S klikom na gumb spodaj, se lahko naročite na neobvezujoč posvet, kjer vas bomo podrobneje pregledali in videli ali ste primerni za sam poseg.

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki