NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

Peyronijeva bolezen - korekcija ukrivljenosti penisa

Peyronijeva bolezen penisa je ukrivljenost penisa, ki se pojavi kot posledica bolezenskega dogajanja vezivnega tkiva tunike (tunica albuginea) brecilnega telesa penisa.
cirkumcizija trajanje posega
TRAJANJE POSEGA
120 - 180 min
cirkumcizija anestezija
ANESTEZIJA
splošna anestezija
cirkumcizija hospitalizacija
HOSPITALIZACIJA
1 noč
cirkumcizija čas okrevanja
ČAS OKREVANJA
14 - 21 dni
cirkumcizija nazaj k spolnosti
NAZAJ K SPOLNOSTI
4 - 6 tednov
Peyronijeva bolezen - korekcija ukrivljenosti penisa

Ključna dejstva o posegu

  • Značilna je deformacija penisa v erekciji - kar do 60 % moških ima težave z erekcijo.
  • Peyronijeva bolezen se pojavi pri 6 - 9 % moških, ki so stari med 45 in 60 let, z njo pa so lahko soočajo tudi mlajši moški (10 % bolnikov je mlajših od 40 let).
  • Ocenjujejo, da je depresija prisotna pri 50 % prizadetih s tem obolenjem.
  • Zgodnje prepoznavanje in zdravljenje pomembno zmanjšata pojav psihološkega distresa pri obolelih.
  • Poleg peyronijeve bolezni se lahko pojavljajo tudi druge komorbiditete in rizični faktorji, kot so sladkorna bolezen, hipertenzija, hiperlipidemija, erektilna disfunkcija, kajenje in prekomerno uživanje alkohola.
Slika penis s peyronijevo boleznijo

Značilna je progresivna fibroza v tuniki in formacija tako imenovanega plaka, v predelu katerega je raztegovanje same tunike albugine onemogočeno. Posledica tega je deformacija penisa v erekciji. Pojavi se lahko ukrivljenost penisa, prikrajšava, indentacija oz. ožanje predela penisa v obliki peščene ure. Lahko se pojavi erektilna disfunkcija. Lahko je vzrok pomembni psihofizični morbiditeti posameznika s tem obolenjem, saj kot tako lahko oteži ali celo preprečuje spolni odnos. Posledica tega je lahko tudi oškodovan partnerski odnos. Etiologija še ni poznana, obstaja pa uspešno zdravljenje, ki ga lahko ponudimo bolniku.

Poseg Korekcije ukrivljenosti penisa

Kirurško zdravljenje je indicirano v kronični fazi obolenja (ko je bolečina v erekciji odsotna in ukrivljenost spolovila stabilna vsaj 6 mesecev).
Med kirurškimi posegi, ki jih uporabljamo za korekcijo penilne kurvature, ločimo posege, ki penis krajšajo in posege, ki ga daljšajo.
Kirurško zdravljenje, ki penis krajša in ne vpliva na erektilno funkcijo, se izvaja na daljši strani penilnega telesa:
- Nesbit,
- Plikacija.

Kirurško  zdravljenje,  ki penis daljša, se izvaja na krajši strani penilnega telesa in vključuje incizijo ali izrezanje peyronijevega plaka ter všitje presadka v nastali defekt penilnega telesa.  Je metoda izbora, ko je pomembna ohranitev dolžine penisa oz. prikrajšava penisa ni dopustna in za korekcijo napredovalih - kompleksnih deformitet.
-  Prerezanje / izrezanje  plaka in všitje presadka.

Kirurško zdravljenje Peyronijeve kurvature z uporabo penilne proteze izvajamo, ko je erektilna funkcija okrnjena in refraktorna na medikamentozno terapijo.

Namen in cilj kirurškega zdravljenja so izravnava spolovila, ohranitev dolžine spolovila in vzpostavitev ustrezne trdnosti, ki omogoča zadovoljiv penetrativni spolni odnos.

INFORMATIVNA CENA

Od
3800 €
Ali
105 €
mesečno na 36 obrokov

Cena posega vključuje:

  • operativni poseg
  • uporabo najboljših materialov
  • anestezijo
  • pooperativni pregled.

Več o posegu

Potek peytonijeve bolezni

Naravni potek bolezni ločimo v dve obdobji oz. fazi. To sta akutna in kronična faza obolenja. V akutni fazi se pojavi bolečina med erekcijo in postopoma ukrivljenje spolovila. V tej fazi se poslužujemo nekirurškega zdravljenja, katerega namen je zmanjšanje bolečine in zaustavitev samega procesa.Kronična faza obolenja nastopi 6-12 mesecev kasneje, ko bolečina več ni prisotna, ukrivljenost se pa stabilizira. Kirurškega zdravljenja se poslužujemo, ko je deformiteta močno izražena in ko je spolni odnos pomembno otežen ali celo onemogočen. Izbor načina kirurškega zdravljenja je pa odvisen od dolžine prizadetega spolovila, stopnje ukrivljenosti, erektilne funkcije in vaših pričakovanj.

Priprava na poseg

Pred pričetkom zdravljenja je pomembno oceniti dejavnike tveganja, ki lahko privedejo do obolenja ali obolenje poslabšajo (sladkorna bolezen, hipertenzija, dislipidemija, kajenje, alkohol). Izrednega pomena je ocena psihološkega bremena. Pogost sopojav je tako imenovana Dupuytrenova kurvatura v predelu rok in stopal. Ocenimo erektilno funkcijo s pomočjo Mednarodnega Indeksa Erektilne Funkcije  - International Index of Erectile Function  (IIEF). V primeru prisotnosti erektilne disfunkcije se svetuje opraviti doplersko ultrazvočno preiskavo penisa v erekciji.

Pogosta vprašanja

Kaj so, poleg ukrivljenega penisa, še ostali simptomi Peyronijeve bolezni?

Poleg ukrivljenosti penisa, ki je najbolj opazen simptom, lahko moški z Peyronijevo boleznijo doživljajo bolečine, še posebej med erekcijo ali spolnim odnosom. Nekateri lahko občutijo tudi težave z erekcijo ali erektilno disfunkcijo. Ko je penis ukrivljen za več kot 60 stopinj, to ponavadi onemogoči spolni odnosi. 

Kako diagnosticiramo Peyronijevo bolezen?

Diagnozo Peyronijeve bolezni bo opravil usposobljen zdravnik specialist, urolog. Če vas skrbijo zatrdline, ukrivljenost ali druge spremembe vašega penisa nas kontaktirajte. Opravili bomo fizični pregled in posvet, med katerim lahko zdravnik občuti ali odkrije trdo območje ali "plak" v penisu. Včasih bomo morda morali izvesti dodatne teste, kot je ultrazvok. To bo za vas nenevaren in neboleč poseg, s katerim bomo dobili boljšo predstavo o stanju vašega penisa.

Kako učinkovito je zdravljenje Peyronijeve bolezni?

Uspešnost zdravljenja je odvisna od različnih dejavnikov, vključno s stopnjo ukrivljenosti penisa in časom, ko je bolezen prisotna. Na splošno pa metode zdravljenja, ki jih uporabljamo v Estetiki Fabjan, lahko močno izboljšajo kakovost življenja bolnikov s Peyronijevo boleznijo.

Ali obstajajo možnosti nekirurškega zdravljenja Peyronijeve bolezni?

Da, včasih lahko nekirurške metode zdravljenja, kot so zdravila, pomagajo blažiti simptome Peyronijeve bolezni. Vendar pa je kirurško zdravljenje najučinkovitejše pri hujših primerih ukrivljenosti.

Ali bolezen vpliva na plodnost?

Peyronijeva bolezen sama po sebi ne vpliva na plodnost moškega. Vendar pa lahko, če se ukrivljenost penisa poslabša do točke, ko je spolni odnos težak ali nemogoč, to oteži zanositev.

Ali se Peyronijeva bolezen lahko ponovi po zdravljenju?

V večini primerov bo zdravljenje Peyronijeve bolezni uspešno in se stanje ne bo ponovilo. Vendar pa je pomembno, da bolniki redno sledijo nasvetom zdravnika in po potrebi opravijo nadaljnje preglede.

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form