NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

KRČNE ŽILE

Vsak dan stopate po poti življenja, skrbite za svoje bližnje, tečete za službenimi obveznostmi, veselite se majhnih trenutkov. Toda pod površjem, v vaših nogah, se lahko skrivajo neprijetne sopotnice – krčne žile. Ljudje se pogosto ne zavedajo, da so krčne žile več kot le estetska težava. Varice, razširjene in vijugave vene, lahko močno vplivajo na kakovost vašega življenja. Zgodnje odkrivanje in operacija jih lahko izboljšata. Laserska operacija krčnih žil je kirurški postopek, ki odstranjuje krčne žile z nog ali stegen.

operacija krčnih žil
TRAJANJE POSEGA
lokalna anestezija
operacija krčnih žil cena
ANESTEZIJA
60 - 90 min
operacija krčnih žil cena
HOSPITALIZACIJA
dnevna bolnišnična
operacija krčnih žil
ČAS OKREVANJA
do 14 dni
operacija krčnih žil
ODSOTNOST Z DELA
2-7 dni

Kaj so krčne žile?

Krčne žile ali varice so površinske vene, ki so se razširile in zvile. To je stanje, kjer vene, zaradi oslabljenih ali poškodovanih zaklopk, ne delujejo pravilno. To povzroča zastajanje krvi v venah. Tem zastoju sledi razširitev ven, kar povzroča otekline in občutek teže v nogah. Najpogosteje se pojavljajo v nogah in na gležnjih.

Krčne žile ne potrebujejo vedno zdravljenja. Če vam krčne žile ne povzročajo nelagodja, vam morda ne bo treba zdraviti.

Operacijo krčnih žil priporočamo, če so vaši simptomi naslednji:

 • Krči v nogah.
 • Boleče in  "težke" noge.
 • Blaga oteklina gležnjev in stopal.
 • Velike žile, ki so neprijetne na pogled.
 • Razbarvana koža na območju okoli krčne žile.
 • Srbeče noge, še posebej na spodnjem delu noge in gležnju.

Krčne žile se zdravijo s spremembami življenjskega sloga in medicinskimi postopki. Cilji zdravljenja so lajšanje simptomov, preprečevanje zapletov in izboljšanje videza.


operacija krčnih žil

Kakšni so vzroki za nastanek krčnih žil?

Krčne žile se lahko razvijejo iz različnih razlogov. Med najpogostejše vzroke spadajo dednost, starost, nosečnost, dolgotrajno sedenje ali stanje ter prekomerna telesna teža. Razlikujemo primarni in sekundarni pojav krčnih žil.

Do nastanka krčnih žil pride zaradi oslabljenega delovanja venskih zaklop, ki imajo nalogo vračanja krvi nazaj v srce. So pogosto stanje in običajno povzročajo malo neprijetnosti. V nekaterih primerih pa lahko krčne žile povzročijo nelagodje, kot so blage do zmerne bolečine, krvni strdki ali kožne razjede. Sekundarni pojav krčnih žil pa je posledica drugih bolezni, kot so globoka venska tromboza ali venske malformacije.

Kdo pogosteje dobi krčne žile?

Krčne žile lahko prizadenejo vsakogar, ne glede na starost, spol ali življenjski slog. Vendar pa obstajajo določene skupine ljudi, ki so bolj nagnjene k razvoju te bolezni.

 • Starost: S starostjo se verjetnost za razvoj krčnih žil povečuje. Telo sčasoma izgubi elastičnost, kar lahko oslabi zaklopke v venah, kar vodi v zastoj krvi.
 • Spol: Ženske so pogosteje prizadenejo krčne žile kot moški. Hormonske spremembe med menstruacijo, nosečnostjo in menopavzo lahko sprostijo stene ven.
 • Genetika: Če so imeli vaši starši ali bližnji sorodniki krčne žile, je verjetnost, da jih boste razvili, večja.
 • Nosečnost: Med nosečnostjo se poveča količina krvi v telesu, medtem ko se zmanjša pretok krvi iz nog do medenice. To spremembo povzroča hormonsko spremembo, ki pripravlja telo na porod, vendar pa lahko privede do razširjenja ven v nogah.
 • Prekomerna telesna teža in debelost: Dodatna teža povečuje pritisk na vene in lahko privede do razvoja krčnih žil.
 • Poklici, kjer ste veliko pokonci: Ljudje, ki preživijo veliko časa stoje, kot so tovarniški delavci, učitelji, frizerji, zdravstveni delavci, imajo povečano tveganje za razvoj krčnih žil.

Kakšne težave povzročajo krčne žile?

Krčne žile niso le estetski problem, lahko namreč povzročajo tudi številne zdravstvene težave. Nekateri ljudje morda ne doživljajo nobenih simptomov, drugi pa se soočajo z bolečino, oteklostjo in celo zapleti, ki lahko vplivajo na kakovost njihovega življenja. Tukaj so podrobneje opisane nekatere od najpogostejših težav, ki jih povzročijo krčne žile:

Vnetje ven (flebitis)

Flebitis je vnetje površinskih ali globokih ven, ki lahko povzroča številne simptome. Znaki vnetja ven vključujejo oteklino, pordelost, občutljivost in bolečino vzdolž poti prizadete vene. Flebitis se lahko razvije kot posledica krčnih žil, ko oslabljena vena dovoljuje zastoj krvi, kar lahko sčasoma vodi do vnetja. Flebitis se lahko razvije tudi v globokih venah, kar je resnejše stanje, znano kot globoka venska tromboza. Če se vnetje vene ne zdravi, lahko privede do zapletov, kot so krvni strdki.

Golenska razjeda

Golenska razjeda je resen zaplet krčnih žil. Zastoj krvi v venah lahko povzroči visok krvni tlak v venah nog, kar lahko poškoduje kožo in povzroči razjedo. Te razjede se lahko pojavijo kjer koli na nogi, vendar so najpogosteje na notranji strani goleni. Golenske razjede so lahko zelo boleče in se pogosto težko zacelijo. Če jih ne zdravite, lahko vodijo do trajne otekline in sprememb barve kože na mestu razjede.

Kožne spremembe

Kožne spremembe so pogost zaplet krčnih žil. Ko kri zastaja v venah, lahko to povzroči povečan pritisk v venah, kar lahko poškoduje kožo. Sčasoma lahko to povzroči kožne spremembe, kot so zadebelitev, zatemnitev ali odebelitev kože, zlasti okoli gležnjev in spodnjega dela nog. Koža se lahko tudi posuši in postane srbeča, stanje, znano kot veno-ekcem. Če jih ne zdravite, lahko te kožne spremembe postanejo trajne in povzročijo dodatne zaplete, kot so razjede.

Tromboza in lipodermatoskleroza ven

Obstajata še dva redkejša, a izjemno nevarna zapleta krčnih žil.

Tromboza je stanje, pri katerem se v veni oblikuje krvni strdek. Če se to zgodi v globoki veni (stanje znano kot globoka venska tromboza ali GVT), je lahko potencialno ogrožajoče za vaše življenje, saj se lahko strdek odlomi in prepotuje do pljuč, kar povzroči pljučno embolijo.

Lipodermatoskleroza pa je zaplet krčnih žil, ki povzroča zadebelitev in rdečico kože, še posebej okoli gležnjev. Sčasoma koža lahko postane trša in spremeni barvo, kar vodi do dodatnih težav s kožo, kot so razjede.

Ni nujno, da se zapleti s krčnimi žilami pojavijo pri vsakomur. Niti ni nujno, da se pojavijo vsem osebam po istem času. Nekateri pacienti leta živijo s krčnimi žilami, potem pa razvijejo katerega od resnejših zapletov. Prav zaradi tega vam svetujemo, da stanje svojih krčnih žil redno spremljate in hodite tudi na zdravniške kontrole. Če opazite kakršnekoli spremembe ali napredovanje stanja, priporočamo operacijo.

Želim posvet

Kakšni so preventivni ukrepi?

Čeprav krčnih žil v nekaterih primerih ne moremo preprečiti, obstajajo ukrepi, ki jih lahko sprejmemo, da bi upočasnili njihov razvoj ali preprečili zaplete. Tukaj so nekateri praktični nasveti:

 • Pogosto se gibajte: Redna telesna aktivnost je ključna za ohranjanje zdravih ven. Vaje, ki krepijo mišice nog, kot so hoja, tek, kolesarjenje ali plavanje, lahko spodbujajo boljši pretok krvi.
 • Ohranjajte zdravo telesno težo: Ohranjanje zdrave telesne teže lahko zmanjša pritisk na vene in zmanjša tveganje za razvoj krčnih žil.
 • Ne prekrižajte nog: Medtem ko sedite, poskusite ne prekrižati nog, saj lahko to poveča pritisk na vene.
 • Omejite čas sedenja ali stanja: Dolgotrajno sedenje ali stanje lahko poslabšata simptome krčnih žil. Če morate dolgo sedeti ali stati, se redno premikajte ali dvigujte noge, da spodbudite pretok krvi.
 • Nosite kompresijske nogavice: Kompresijske nogavice lahko pomagajo izboljšati pretok krvi, zmanjšajo otekline in lajšajo bolečine povezane s krčnimi žilami.

Je mit o testeninah resničen? So testenine res sovražnik številka ena pri krčnih žilah?

Kroži mit, da so testenine 'sovražnik' številka ena za krčne žile. Mit predvideva, da lahko uživanje preveč testenin, ki so visoko predelani ogljikovi hidrati, povzroči zadrževanje vode in otekanje, kar posledično vodi do večjega pritiska na vene.

V resnici pa ob zmernem uživanju in uravnoteženi prehrani testenine same po sebi ne povzročajo krčnih žil. Kljub temu pa lahko prekomerna teža, ki je lahko posledica prekomernega uživanja visoko kalorične hrane, vključno s testeninami, poveča pritisk na vene in tako pospeši razvoj krčnih žil.

Ne pozabite, da je za katerokoli zdravstveno stanje bolje ohranjati zdravo telesno težo in uravnoteženo prehrano, ki vključuje različne vrste hrane – sadje, zelenjavo, beljakovine, zdrave maščobe in tudi ogljikove hidrate.

Kdaj se odločim za zdravljenje pri zdravniku?

Odločitev za zdravljenje krčnih žil je pogosto posledica kombinacije zdravstvenih in estetskih razlogov. Če opažate naslednje simptome ali težave, je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom:

 • Bolečina: Če imate boleče ali nelagodne občutke v nogah, ki vključujejo pekoč občutek, utrujenost, mravljinčenje ali celo krče, bi moral biti to opozorilni znak. Bolečina lahko poslabša vašo kakovost življenja in zdravljenje vam lahko olajša te simptome.
 • Zunanji izgled: Za nekatere ljudi so krčne žile neprijetne na pogled. Če vas moti videz vaših nog in to vpliva na vašo samozavest ali udobje pri nošenju kratkih oblačil, je vredno razmisliti o zdravljenju.
 • Problemi s kožo: Koža nad krčnimi žilami je lahko suha, srbeča in občutljiva. Če se pojavijo razjede, temne lise ali spremembe barve kože, to lahko kaže na resnejši zdravstveni problem, ki ga je treba obravnavati.
 • Golenska razjeda: To je zaplet, ki se lahko razvije pri ljudeh s krčnimi žilami. Če opazite kakršnokoli odprto rano, ki se ne zdravi, se takoj posvetujte z zdravnikom.
 • Flebitis (vnetje vene): Če vaše vene postanejo trde, rdeče in občutljive na dotik, je to lahko znak flebitisa. To stanje zahteva takojšnjo zdravniško pomoč.

Če opažate katerega od zgoraj navedenih simptomov ali vam krčne žile povzročajo nelagodje, se čim prej posvetujte z zdravnikom.

Kako poteka zdravljenje krčnih žil?

Namen zdravljenja je lajšanje simptomov, preprečevanje zapletov in izboljšanje estetskega izgleda nog. Metode zdravljenja vključujejo konzervativne pristope, kot so kompresijske nogavice, in invazivnejše postopke, kot so skleroterapija, endovenska laserska terapija, radiofrekvenčna ablacija in operacija. Vsaka metoda ima svoje prednosti, zato je izbira najustreznejšega zdravljenja odvisna od resnosti vaših krčnih žil, simptomov in estetskih želja.

V Estetiki Fabjan izvajamo klasično operacijo in na eni od naših lokacij tudi lasersko operacijo krčnih žil. Vse, ki se zanimate za odstranjevanje krčnih žil, naprej vabimo na neobvezujoč posvet. Na njem si bo zdravnik ogledal stanje vaših žil in ocenil, kako jih zdraviti.

Kako poteka operacija krčnih žil?

Odstranjevanje krčnih žil največkrat izvedemo ambulantno, kar pomeni, da se boste lahko domov odpravili še isti dan. Postopek običajno traja od 60 do 90 minut.

Odvisno od priporočila zdravnika boste pred posegom dobili splošno ali spinalno anestezijo. Splošna anestezija pomeni, da skozi celoten postopek spite in ga ne čutite. Spinalna anestezija pa ohromi spodnji del telesa, da posega ne čutite, vendar boste vmes ostali budni. Ob spinalni anesteziji vam lahko damo še zdravilo proti tesnobi, da med odstranjevanjem ne boste čutili nervoze.

Pri klasični operaciji naredimo majhne zareze blizu prepone in gležnja, da lahko vstavimo poseben instrument za odstranjevanje prizadete vene. Ko veno odstranimo, zareze zašijemo, območje prekrijemo s sterilnim povojem in kompresijskimi nogavicami. Preostanek krvnega sistema prevzame nalogo, ki jo je prej opravljala odstranjena vena.

Laserska operacija krčnih žil

Za lasersko operacijo krčnih žil uporabljamo laser znamke Fotona, SP Dynamis. To je visokokakovostni večnamenski laser, ki uporablja endovensko lasersko terapijo (EVLT).

Med posegom v notranjost krčne žile usmerjamo lasersko energijo Nd:YAG. Pod lokalno anestezijo pacientu v veno vstavimo majhno vlaknasto sondo, skozi katero usmerimo laserski žarek. Laserska energija povzroči, da se stena vene skrči in zapre. Nato zdrave vene, ki obkrožajo prizadeto veno, obnovijo normalen pretok krvi v obravnavano območje.

V primerjavi s tradicionalnimi kirurškimi metodami je lasersko zdravljenje manj invazivno, kar pomeni manjši poseg v telo. Laserski sistem omogoča večjo selektivnost in natančnost pri zdravljenju, kar zmanjšuje nelagodje za pacienta in zagotavlja hitrejše okrevanje.

Po posegu lasersko vlakno odstranimo in na območje namestimo kompresijski povoj.

Kakšne prednosti lasersega zdravljenje krčnih žil pred klasično operacijo?

Obstaja nekaj prednosti laserskega zdravljenja pred klasično operacijo krčnih žil. Katera metoda je najbolj ustrezna za vas bomo presodili na posvetu.

 • Manj invazivno: Lasersko zdravljenje je manj invazivno kot klasična operacija, kar pomeni manjšo travmo za pacienta in posledično krajše obdobje okrevanja.
 • Nižja stopnja zapletov: Laserska metoda EVLA ima manjšo verjetnost zapletov v primerjavi s tradicionalnimi kirurškimi metodami.
 • Kozmetični rezultati: Lasersko zdravljenje zagotavlja estetsko privlačnejše rezultate, saj ne pušča opaznih brazgotin ali sledi na koži. Res pa je, da je tudi brazgotinjenje pri klasični operaciji minimalno. Reza sta skrita pod hlačkami in ob gležnju.
 • Hitrejše okrevanje: Zaradi posebne afinitete Fotoninega laserja Nd:YAG do hemoglobina in visoke natančnosti je okrevanje po zdravljenju hitrejše.
 • Vrhunska tehnologija: Fotonini laserji uporabljajo tehnologijo VSP (Variable Square Pulse), ki omogoča večjo varnost postopkov. V primerjavi s konvencionalnimi tehnologijami, Fotonini Nd:YAG pulzi zagotavljajo takojšnje povišanje temperature, ki je omejeno le na ciljne strukture (razširjeno žilo in ne na okoliška tkiva). To prispeva k boljšim dolgoročnim rezultatom in hitrejšemu okrevanju.
Želim posvet

Koliko stane operacija krčnih žil?

Cena posega je močno odvisna od specifik vsakega posameznika in jo določimo ob koncu posveta.

Od 500 € dalje

Naše storitve želimo približati vsakomur, zato omogočamo obročno plačevanje na pet različnih načinov.

Cena posega vključuje:

 • anestezijo,
 • operativni poseg,
 • uporabo najboljših materialov,
 • pooperativni pregled.

Ali obstajajo tveganja pri posegu?

Vsak medicinski poseg, vključno z laserskim zdravljenjem krčnih žil, prinaša določena tveganja, čeprav so ta pri laserskem postopku običajno minimalna:

 • Opekline ali poškodbe kože: Visoka energija laserja lahko, če je ne uporablja strokovnjak, povzroči opekline ali druge poškodbe.
 • Tromboflebitis: Po posegu se lahko pojavi vnetje vene, kar lahko povzroči bolečino in pordelost na območju zdravljenja.
 • Spremembe pigmentacije: Možno je začasno temnenje ali osvetlitev kože na mestu zdravljenja.
 • Občutki nelagodja: Bolečina, oteklina ali modrice so možne po posegu, a običajno minejo v nekaj dneh.

Kako poteka okrevanje?

Po zdravljenju morate še naprej nositi kompresijske nogavice, da preprečite nastanek novih krčnih žil in pospešite okrevanje po zdravljenju krčnih žil.

Običajno traja dva do štiri tedne, da si popolnoma opomorete od odstranitve krčnih žil. Čas vašega okrevanja bo odvisen od tega, koliko žil smo odstranili in kje se nahajajo. Nekaj tednov po posegu odsvetujemo daljše stanje ali sedenje, izpostavljanje vročini in intenzivno telovadbo. Po operaciji priporočamo kratkotrajne sprehode, večkrat na dan.

Rezultati posegov

No items found.
Želim posvet

Pogosta vprašanja

Ali je potrebno biti za poseg tešč?

Za večino laserskih zdravljenj krčnih žil ni potrebno, da ste tešči. Kljub temu se je vedno dobro posvetovati s svojim zdravnikom glede posebnih priporočil pred posegom.

Ali po operaciji potrebujem spremstvo?

Priporočljivo je, da vas po posegu nekdo odpelje domov, še posebej, če ste prejeli katerokoli obliko sedacije ali anestezije. Čeprav je večina ljudi sposobna samostojno delovati po posegu, je vedno varnejše in udobnejše imeti spremstvo.

Kakšne so bolečine po operaciji?

Po operaciji lahko občutite rahlo bolečino ali nelagodje. Običajno sta lažje narave in se zmanjšata v nekaj dneh. Za obvladovanje bolečine so običajno dovolj analgetik, kot je paracetamol.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled za odstranitev krčnih žil lahko opravite eni od naših ordinacij. Če v spodnji obrazec vpišete svoje podatke, vas bomo kontaktirali in se dogovorili o vseh podrobnostih.

Kakšne je čakalna doba za operacijo krčnih žil?

Čakalnih dob v naših klinikah skorajda ni.

Se krčne žile lahko ponovijo?

Žal kljub uspešnemu zdravljenju obstaja možnost, da se krčne žile ponovijo. Še posebej, če osnovni vzroki, kot so genetika ali življenjski slog, ostanejo nespremenjeni. Redno spremljanje in skladnost s preventivnimi ukrepi lahko pomaga zmanjšati tveganje za ponovitev.

Sorodna vsebina

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form