NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

DVIG PRSI

Dvig dojk ali mastopeksija je poseg pri katerem povešeni dojki dvignemo in preoblikujemo v bolj polno in čvrsto obliko. Sočasno ju lahko povečamo z vstavitvijo vsadkov. Kolobarje okrog bradavic pa lahko obenem zmanjšamo.

Dvig prsi je en izmed najpogostejših in najučinkovitejših posegov za pomladitev dojk. Zanj se največkrat odločajo mamice po porodu ali ženske v zrelih letih, ki si želijo osvežiti svoje oprsje in odpraviti povešenost dojk. Po raziskavah ameriškega združenja plastičnih kirurgov se je število posegov mastopeksije od začetka tega stoletja povečalo za kar 70 odstotkov.

Čeprav ta operacija že sama po sebi zagotavlja odlične rezultate, jo pogosto kombiniramo s povečanjem, saj obenem poveča volumen dojk in tako zaokroži celovito pomlajevanje prsi

V klinikah Fabjan imamo veliko znanja in bogate izkušnje; v 20 letih nam je to operacijo zaupalo že več kot 10.000 žensk.

O podrobnostih posega se boste natančno pogovorili s kirurgom na posvetu, osnovne informacije za boljše razumevanje celotnega postopka in definiranje ciljev, pa vam razkrijemo v tem tekstu.

dvig prsi trajanje posega
TRAJANJE POSEGA
90 - 120 min
dvig prsi anestezija
ANESTEZIJA
splošna anestezija
dvig prsi hospitalizacija
HOSPITALIZACIJA
dnevna bolnišnična
dvig prsi čas okrevanja
ČAS OKREVANJA
7 - 14 dni
dvig prsi odstranitev šivov
ODSTRANITEV ŠIVOV
samorazgradljivi
dvig prsi odsotnost z dela
ODSOTNOST Z DELA
7 - 14 dni

Osnovne značilnosti posega dviga prsi:

 • Pogosta kombinacija je dvig in povečanje prsi
 • Poseg izvajamo v splošni anesteziji
 • Traja 1-2 uri
 • Možnost korekcije (zmanjšanja) kolobarjev ob bradavici
 • Rez poteka okoli kolobarja ali okoli kolobarja in navpično navzdol do gube ali še v gubi pod dojko
 • V domačo oskrbo lahko odidete že nekaj ur po posegu
 • Končni rezultat je viden po nekaj mesecih in je v večini primerov trajen
 • S telesnimi aktivnostmi lahko pričnete en mesec po posegu
 • Poseg praviloma ne vpliva na kasnejše dojenje
Želim posvet

Zakaj se odločiti za poseg

Povešene dojke so najpogosteje posledica nosečnosti, dojenja, staranja, hormonskih sprememb in izgube teže. Z relativno enostavnim posegom, t.j. dvigom, prsim povrnemo čvrstost, mladostnejšo obliko, nov videz in položaj.

Čvrste in polnejše prsi

Kadar so vaše prsi zaradi staranja, dojenja ali znatne izgube teže videti upadle, vam s tem posegom spremenimo linijo oprsja, tako da odstranimo odvečno kožo, prestavimo tkivo višje na prsni steni in preoblikujemo maso dojk tako, da bodo te ponovno videti bolj polne in čvrste na dotik.Dvig bo spremenil položaj vaših prsi, vendar ne velikosti.

Izboljšana oblika oprsja

V kolikor si želite vašim dojkam dodati več volumna na zgornjem delu, priporočamo kombinacijo posega z vsadki, ki bo še dodatno pripomogla k izboljšanju oblike, kar bo vplivalo na celoten izgled vašega telesa.

Lažje gibanje in boljši občutek zaradi odstranitve odvečne kože

Če je vaša ptoza  ali povešenost dojk posledica velikih oziroma težkih prsi, je zmanjšanje prsi (redukcija ali redukcijska mamaplastika) primerna kombinacija. Pri tem posegu odvečno kožo in tkivo dojke izrežemo ter kolobarja in bradavici premestimo v višji položaj. 

Tako dosežemo sorazmernost velikosti dojk glede na vašo konstitucijo in obseg prsnega koša.

Korekcija prsne bradavice (areole)

Sprememba telesne teže (dvig in/ ali izguba) in nosečnost pogosto pustijo posledice na velikosti in videzu bradavice ter areole, saj se poruši sorazmerje med njimi in ostanejo večje kot so bile pred tem. Večje in izrazitejše bradavice povzročajo nelagodje ob nošenju tanjših oblačil, s kirurškim posegom pa korigiramo njun položaj in velikost ter ustvarimo skladen in privlačen videz.
Korekcija bradavic je možna tudi v ločenem posegu, največkrat se opravlja ko so edina težava vdrrte ali prevelike bradavice.

Proces dviga prsi

Kako vem, da sem primerna za dvig prsi?

Pogoste se ženske sprašujejo ali so primerne kandidatke za dvig prsi. V kolikor nimate resnejših zdravstvenih težav, vzdržujete zdravo telesno težo in imate željo po preoblikovanju dojk, potem ste primerna kandidatka. Vsekakor je pomembno tudi mnenje izkušenega kirurga, ki vas pravilno usmeril in primerno svetoval na poti do želenega rezultata.

Zadovoljna sem z velikostjo, a ne z obliko.

Poseg ne bo povečal velikosti vaših prsi in ne bo dodal volumna zgornjemu delu. Če si želite hkrati spremeniti tudi velikost določenega dela prsi, razmislite o kombinaciji posegov.

Ste dobrega telesnega in duševnega zdravja, ter vzdržujete zdravo telesno težo.

V kolikor ohranjate stabilno telesno težo, sledite zdravemu načinu življenja in imate realna pričakovanja, ni razloga, da posega ne bi opravili. Večje nihanje v teži (izguba, pridobitev kilogramov) po posegu bistveno vpliva na dolgoročnost rezultatov. V skrajnem primeru se dojke lahko ponovno povesijo. Ohranjanje stabilne telesne teže je osnovni predpogoj za uspeh in zadovoljstvo po posegu.

Vaše prsi so usmerjene navzdol ali pa padejo pod prsno gubo

Za mnoge je prvi cilj posega odstraniti odvečno kožo, da bi prsi ponovno izgledale atraktivno. Prav tako pa se lahko z odstranitvijo odvečne kože kopalke in nedrčki prilegajo precej bolj udobno.

Povešenost dojk_ptoza_dvig prsi

Ne kadite

Kadilcem se rane slabše in počasneje celijo, zato pri njih obstaja večja možnost za nastop zapletov po posegu. Le te omilimo, če prenehamo s kajenje vsaj dva tedna pred posegom. Tovrstni zapleti so sicer izjemno redki, je pa vseeno pomembno da izključimo možnost njihovega nastopa.

Asimetrija dojk

Asimetrija dojk je zelo pogost pojav in se pojavlja pri večini žensk. Dojki se lahko razlikujeta v velikosti, obliki in položaju na prsnem košu.

Še bolj je izrazita je v puberteti, ko se dojki zaradi hormonskih sprememb različno razvijata. Sprememba v velikosti pa večinoma ostane tudi po končanem razvoju, ko je lahko ena dojka tudi za petino večja od druge. 

Asimetrijo lahko odpravimo z enostranskim posegom, čeprav se v praksi pogosteje odločimo za poseg na obeh dojkah.

Kdaj naj se odločim za dvig dojk?

Poseg je primeren za vse ženske, ki si želijo izboljšati videz svojih prsi. Lahko se ga opravi v katerem koli starostnem obdobju.

Pogosteje se zanj odločijo ženske po nosečnosti in dojenju, ko jim je zaradi hormonskih nihanj ter izgube teže ostanejo prazne in sploščene prsi in bi si rade povrnili prvotni videz.

Spuščene dojke so lahko tudi posledica staranja in gravitacije. Dojke izgubijo podporno strukturo in elastičnost, zato se za ta poseg odločajo tudi ženske po menopavzi in kasneje.

OPOZARJAMO: V primeru, da načrtujete nosečnost v roku enega leta, predlagamo, da poseg preložite po prenehanju dojenja.
Želim posvet

TREND: Mommy makeover

V zadnjem času je vse bolj priljubljena tudi kombinacija posegov, ki jo imenujemo mommy makeover, ki največkrat vključuje dvig in povečanje prsi, abderoplastiko, ginekoestetiko (labioplastiko) ter liposukcijo. Namenjena je preoblikovanju telesa po porodu, ko je žensko telo podvrženo številnim hormonskim spremembam in je povrnitev v stanje pred nosečnostjo lahko težavno in dolgotrajno, mnogokrat pa nemogoče doseči brez pomoči plastičnega kirurga. Mommy makeover ali t.i. preobrazba za mamice je poseg, ki združuje več posegov hkrati in ga opravimo sočasno. Tako je tudi okrevanje manj zahtevno in vrnitev v socialno življenje krajše. Poseg se izvaja tudi pri ženskah, ki niso rodile, a imajo podobne težave.

Poseg je smiselno načrtovati po zaključenem dojenju in izgubi odvečnih kilogramov pridobljenih med nosečnostjo, saj le tako vam lahko zagotovimo trajno uspešne rezultate. Povešenim dojkam povrnemo svež in naraven izgled z dvigom ali v kombinaciji s povečanjem, abderoplastika je poseg s katerim odstranimo odvečno kožo na trebuhu, liposukcija služi preoblikovanju telesa in odstranitvi trdovratnih maščobnih oblog, labioplastika pa korekciji prevelikih sramnih ustnic.

Pomembna je individualna obravnava in odkrit pogovor s kirurgom, saj le tako lahko smiselno načrtujemo kombinacijo posegov in dosežemo želeni rezultat.

Mommy makeover_preobrazba za mamice

Kako poteka dvig prsi?

S posegom dojke ponovno dvignemo v njihov prvotni položaj na prsnem košu, kožo napnemo in bradavici postavimo na vrh preoblikovanih prsi. Odvečno kožo odstranimo in kolobarje ob bradavici po potrebi zmanjšamo. Dojkam tako povrnemo čvrstost in jih dvignemo nad nivo gube.V primeru želje po spremembi velikosti, lahko poseg kombiniramo s povečanjem (augmentacijo) ali zmanjšanjem (redukcijo) prsi.

Poseg poteka v splošni anesteziji, v dnevni bolnišnici. Še isti dan ste odpuščeni v domačo oskrbo. V kolikor bi na lastno željo želeli noč preživeti na kliniki, je možno tudi to.

Dvig prsi potek

Priprava na poseg

Na posvetu se boste s kirurgom pogovorili o vaših pričakovanjih in podrobnostih glede posega. Na vaših prsih vam bo tudi zarisal načrt s katerimi vam bo ponazoril mesta rezov in lokacijo brazgotin. Na voljo vam bo tudi za vsa vprašanja in dvome, da se mirno in brez zadržkov pogovorita o posegu.

Preučili bomo vašo splošno in kirurško anamnezo (vaše predhodne bolezni oziroma posege), Pregledali spisek morebitnih  zdravil in pridobili sliko o vaših življenjskih navadah. Vse to potrebujemo, da lahko kasneje izključimo morebitne zaplete ter varno speljemo poseg.

Pred posegom priporočamo:

Dvig prsi z vsadki_Matic FabanŽelim posvet

Kako poteka poseg dviga dojk in kje bo potekal rez?

Poznamo dve glavni tehniki in glede na stopnjo povešenosti dojk in količino odvečne kože, se odločimo za najbolj primerno.

Navpični dvig je dobil ime po rezu, ki ga zaznamuje. Ta poteka okoli bradavice in navpično navzdol (oblika lizike). Primeren je za začetne in srednje stopnje povešenosti dojk (ptoz). 

Sidrni dvig (T rez ali T incizija) se uporablja pri višjih stopnjah povešenosti, kjer je količina odvečne kože večja. Rez poteka okoli bradavice, navpično navzdol in se nadaljuje v gubi pod dojko.

Obe vrsti dviga predvidevata prestavitev bradavic, saj le tako lahko dosežemo popoln rezultat. Po potrebi lahko dodamo še preoblikovanje areol (kolobarja okoli bradavic).

Povešene in prazne prsi pa lahko za popolno rešitev kombiniramo s povečanjem (augmentacijo).

Kirurg vam bo na podlagi pregleda in pogovora predstavil najbolj primerno tehniko za dosego želenega rezultata in obrazložil ključne značilnosti posega.

mastopeksija_dvig dojk_rez

Kakšna anestezija je potrebna?

Poseg izvedemo v  splošni anesteziji. Z razliko od enostavnega povečanja dojk  je to nekoliko zahtevnejši poseg. Glede na kompleksnost traja uro do uro in pol. V primeru kombinacije z dvigom pa lahko do dve uri.

Pred posegom se boste pogovorili s specialistom anestezistom, ki vas bo po potrebi tudi pregledal in povprašal o morebitnih predhodnih izkušnjah s splošno anestezijo. V primeru slabih izkušenj (bruhanje, vrtoglavica), vam bo predpisal primerna zdravila in bil pozoren pri zbujanju, da se tovrstna izkušnja ne bi ponovila.

Kako poteka okrevanje po dvigu prsi?

​​Na hitrost okrevanja vpliva predvsem vaše splošno psihofizično stanje. V primeru kombinacije posega z drugimi posegi (abderoplastika, liposukcija), je okrevanje lahko nekoliko daljše. Sam postopek okrevanja po dvigu prsi si smo na kratko opisali skozi spodnje oporne točke:

Predvidena odsotnost z dela je en do dva tedna in je odvisna tudi od narave vašega dela.

SVETUJEMO: Prva dva tedna se izogibajte večjim fizičnim naporom, ter dvigovanju težjih bremen. V tem obdobju poteka intenziven proces celjenja, zato je pomembno, da čim manj obremenjujete roke ter prsni koš. S telesno aktivnostjo lahko postopoma pričnete en mesec po posegu. Brazgotine ščitite pred soncem še vsaj pol leta po posegu.

Kdaj so vidni rezultati?

Sprememba videza vaših prsi je vidna takoj po posegu. Končno obliko dojke dobijo po enem letu, ko se dokončno zaključi faza celjenja.

V kolikor opazite, da je velikost vašega nedrčka nekoliko manjša kot pred posegom, vedite, da so razlog za to čvrstejše in bolj polne prsi. Da boste z rezultatom čim bolj zadovoljni, pa je bistveno, da se o svojih pričakovanjih iskreno pogovorite s kirurgom.

Informativna cena za dvig prsi

Od
3.500 €
Ali
97 €
mesečno na 36 obrokov

Cena posega vključuje:

 • individualni pregled in posvet
 • operativni poseg
 • anestezijo in uporabo najboljših materialov
 • silikonske obliže za hitro celjenje brazgotine
 • pooperativni pregled

Kakšna so tveganja in možni zapleti?

Čeprav vsaka vrsta kirurškega posega predstavlja določeno stopnjo tveganja, je ta pri dvigu prsi zelo nizka, saj so zapleti izjemno redki in so najpogosteje zgolj posledica neupoštevanja navodil pri okrevanju.

Med takojšnjimi zapleti se lahko pojavijo krvavitev (hematom), okužba ali poškodba živcev. Poškodba živcev (motnja senzibilnosti) je prehodne narave in izzveni sama od sebe v nekaj tednih po posegu in ne pušča posledic. Hematom (notranja krvavitev) in okužba pa zahtevata takojšnje ukrepanje kirurga.

Med dolgotrajne zaplete spadajo slabo celjenje in brazgotinjenje. Splošno znano je, da kajenje slabo vpliva na celjenje, brazgotinjenje pa je genetsko pogojeno.

Klinično dokazano je, da dvig prsi ne poveča tveganja za nastanek raka in ne ovira njegovega odkrivanja z različnimi diagnostičnimi metodami (UZ, mamografija).

Želim posvet

Dvig prsi pred in po posegu

Galerija slik

Pogosta vprašanja

Ali je rezultat posega dviga dojk trajen?

Rezultati posega so trajni. Je pa staranje telesa dinamičen proces, zato se bodo tudi dojke z leti spreminjale. K dolgotrajnosti rezultata lahko najbolj pripomorete sami z zdravo prehrano in življenjskim slogom ter stabilno težo.

Ali lahko dojke ob dvigu tudi povečamo?

V kolikor želite poleg položaja (dviga) dodati volumen ali spremeniti velikost vaših prsi, je smiselno, da opravite kombinacijo posega s povečanjem (augmentacijo), ki je pogost poseg.

Kako poteka dvig prsi brez vsadkov in kako z vsadki?

Postopek se lahko razlikuje glede na velikost in obliko vaših prsi, koliko dviga potrebujete in kakšne vsadke. Obstaja veliko različnih tehnik, vendar bo kirurg določil na posvetu katera bo najbolj primerna glede na vaše fizične lastnosti, želje in cilje operacije.

Ali obseg dviga dojk vpliva na občutljivost bradavice?

V večini primerov je sprememba občutljivosti bradavic začasne oziroma prehodne narave. Običajno izzveni v šestih do osmih tednih po posegu. Znaki vračanja občutljivosti so rahlo srbenje in mravljinčenje na prizadetem mestu. O trajni otrplosti poroča le izredno majhen odstotek žensk.

Ali lahko po dvigu dojk še vedno normalno dojim?

V večini primerov dvig dojk ne vpliva na zmožnost dojenja. Pri periareolarnem rezu (okrog kolobarja) mora biti kirurg pozoren, da ne prekine mlečnih kanalov, ki so pomembni za izločanje mleka v fazi laktacije.
Na proizvodnjo mleka vpliva predvsem občutek sesanja na bradavici med dojenjem preko nevrohormonski povezav v mlečnih žlezah. V primeru zmanjšane senzibilitete bi se proizvodnja mleka zmanjšala, zato je pomembno ohraniti polno senzibiliteto bradavic.
V primeru načrtovanja nosečnosti v roku enega leta, predlagamo, da z operacijo počakate, saj po posegu lahko nastopijo začasne spremembe v občutljivosti bradavice. Te so sicer prehodne narave in povsem izzvenijo v roku par tednov po posegu.

Ali si lahko sama izberem kje bo potekal rez?

Posvet s kirurgom je namenjen tudi temu, da se skupaj pogovorita o vrsti kirurškega reza. Izbira ni prepuščena naključju, ampak je odvisna od velikosti in stopnje povešenosti dojk.

Kakšna je bolečina po posegu dviga prsi?

Dojke so takoj po posegu nekoliko otekle in boleče na pritisk. Okrevanje je različno dolgo in odvisno od številnih dejavnikov (lastnosti tkiva - genetska predispozicija, vrste reza, starosti ženske).
Nekaj dni po operaciji je prisotna zmerna bolečina, ki je posledica raztegnitve mišice in kože ter pritiska na čutilne živce. Najbolj izrazita je v prvih 24-72 urah po posegu in jo blažimo s sredstvi proti bolečinam (analgetiki), kot je paracetamol in drugimi protivnetnimi zdravili. K hitrejšemu okrevanju bistveno pripomore tudi udobna namestitev, veliko počitka in dober spanec.

Ali so brazgotine po operaciji vidne?

Brazgotine po posegu so v prvih mesecih rdeče, nato postopno bledijo in postanejo praktično nevidne. Končna oblika dojk in brazgotin je vidna po enem letu, redko pa lahko brazgotine zorijo tudi dlje.
Stopnja bledenja je odvisna od številnih dejavnikov, kot so genetska predispozicija, barva kože, sposobnost telesa za celjenje ran, kajenje in splošno zdravstveno stanje.

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Želim posvet