NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

VAGINOPLASTIKA - ZOŽANJE NOŽNICE

Vaginoplastika (lifting nožnice) je kirurški poseg, ki ga izvajamo za zožanje vhoda nožnice oz. vagine. Vhod nožnice in sama nožnica (vagina) lahko postaneta ohlapna in deformirana po porodu, kot posledica naravnega staranja ali določenih drugih stanj. Pri nekaterih ženskah je sprememba tako očitna, da jih začne motiti pri spolnih odnosih in pri nošenju tamponov ali menstrualnih skodelic. Zožanje nožnice je učinkovit in trajen način za odpravljanje teh težav.

Katere vrste posegov zajema vaginoplastika?

Vaginoplastika je izraz, ki obsega vse vrste kirurških posegov, ki spremenijo estetski videz ženskih genitalij (tako notranji kot zinanji izgled). Najpogostejši poseg je zožanje nožnice, ki velikokrat postane ohlapna zaradi naravnega staranja ali posledic poroda.

Pri staranju imajo lahko nekatere ženske genetsko slabšo moč vezivnega tkiva, ki sestavlja steno vagine, kar začne povzročati prekomerno ohlapnost. Pri težjih oblikah poroda pa lahko ob izhodu iz nožnice novorojenček povzroči raztrganje ali pa vas preventivno razrežejo že porodničarji. V nekaterih primerih rane ustrezno zašijejo in se te s časom zacelijo v obliko, približno enako vašemu izgledu pred porodom. Nemalokrat pa so rane večje ter se po okrevanju ne vrnejo v obliko, ki bi si jo ženska želela. Nožnica lahko postane očitno deformirana in ohlapna.

Izraz se uporablja tudi za estetski popravek poškodovanega področja vagine po kakšni bolezni ali hujši poškodbi.

Dodatno lahko zasledite, da se izraz vaginoplastika uporablja za operacijo potrditve spola iz moškega v ženski spol (ko želi biološki moški spremeniti svoje genitaije v takšne, kot jih ima biološka ženska). Ta poseg je nekoliko drugačen in se razlikuje od zožanja že obstoječe nožnice, zato ga v nadaljevanju ne bomo omenjali, vendar ga tudi opravljamo na naši ustanovi.

zožanje nožnice

Kako vem, da sem primerna kandidatka za poseg?

V splošnem so ustrezne kandidatke vse ženske, ki imajo občutek preširokega vhoda v nožnico. Dokler ženske to ne moti, posebne intervencije niso potrebne. 

Če opažate:

  • da pri spolnih odnosih ne čutite več enakega zadovoljstva;
  • da so spolni odnosi za vas postali boleči zaradi čudnih izrastkov ali brazgotinjenja;
  • da po vstavljanju tampona ali menstrualne skodelice ta po vas “poplesuje” ali drsi ven, ter vam tako ne omogoča ustrezne zaščite pri menstruaciji;

pa lahko razmislite o posegu vaginoplastike. Pogosto se za poseg zožanja nožnice odločijo ženske, za katere ocenimo, da bi bil nekirurški poseg (lasersko pomlajevanje ohlapne nožnice) preblaga intervencija. Včasih pridejo do nas tudi ženske, ki so drugje že opravile lasersko pomlajevanje nožnice, a z učinkom niso zadovoljne.

Vemo, da vaginalne težave niso samo fizične narave. Ženske, ki se soočajo z občutkom razširjene nožnice, pogosto doživljajo tudi psihološke posledice. To lahko vodi v izgubo samozavesti, izogibanje intimi in nošenju kopalk, v tesnobo ali celo depresijo. Zavedamo se, kako pomembno je celostno zdravje. Z našimi posegi in strokovno oskrbo želimo pacientkam pomagati doseči večje zadovoljstvo, samozavest in kakovost življenja na vseh področjih – tako fizičnem kot duševnem.

Ne glede na vrsto posega, s stranko vedno najprej opravimo neobvezujoč posvet. Na njem vas spoznamo, pregledamo in prisluhnemo vašim željam. Na posvetu najbolje ocenimo, ali ste primerna kandidatka za vaginoplastiko ali pa bi vam priporočali kakšen drug poseg.

Želim posvet

Kako poteka poseg vaginoplastike?

Na vaginoplastiko se morate pripraviti podobno kot na vsak drugi kirurški poseg. Če na posvetu zadovoljimo vsem vašim pričakovanjem, se dogovorimo za datum operacije. Dan prej vas pokličemo in povemo še točno uro.

Priprava na poseg

Pred operacijo morate opraviti osnovne diagnostične preiskave. Prav tako vam podamo navodila glede prenehanja kajenja v času pred operacijo in o prenehanju ali spremembi jemanja nekaterih zdravil (individualno).

Na dan posega pred anestezijo morate biti tešči vsaj 6 ur.

Anestezija

Zaradi vašega udobja vaginoplastika poteka v splošni anesteziji. To pomeni, da med operacijo zoženja nožnice spite in je ne čutite.

Potek vaginoplastike

Operacija zoženja nožnice se začne z označevanjem predelov odvečne kože oz. tkiva, ki bi ju radi odstranili. Tkivo, ki ostane, in stene vagine učvrstimo s posebnimi šivi. To vaginalni kanal zoža in učvrsti. Ko kirurg vaginalni kanal ustrezno zategne, se koža na sluznici zašije. Pri zatezanju nožnice skrbimo za čim bolj naraven videz rezultatov. Poleg tega ne pretiravamo – nožnico želimo zategniti do te mere, da bo občutek za vas spet udoben, ne gremo pa v nasprotni ekstrem, da bi vaša nožnica postala preozka.

Informativna cena posega

Cena vaginoplastike je odvisna od specifik vsake posameznice in jo določimo ob koncu posveta.
Okvirna cena:
1.500 €
Ali
42 €
mesečno na 36 obrokov
Naše storitve želimo približati vsakomur, zato omogočamo obročno plačevanje na pet različnih načinov.

Cena posega vključuje:

  • anestezijo,
  • operativni poseg,
  • uporabo najboljših materialov,
  • pooperativni pregled.

Okrevanje po posegu

Obdobje okrevanja po vaginoplastiki se lahko razlikuje od osebe do osebe, vendar je v povprečju potrebnih nekaj tednov. V tem času je pomembno, da sledite vsem našim navodilom za nego in se redno vračate na kontrolne preglede.

V prvih 2–3 tednih po operaciji priporočamo, da se izogibate aktivnim in pretiranim telesnim aktivnostim. Priporočamo še, da ne preživite veliko časa v sedečem položaju, se izogibate kopanju v vodi (namesto tega se hitro in narahlo potuširate ali pa zunanji del spolovila umijete z vlažno krpo) in se vzdržite spolnih odnosov vsaj 4 tedne.

Poleg tega bo morda potrebno sprejeti nekaj prilagoditev v vašem dnevnem življenju, dokler ne pridobite polne funkcionalnosti. To vključuje prilagoditev načina sedenja, dvigovanja predmetov in izogibanja določenim vrstam telesne aktivnosti.

Želim posvet

Pogosta vprašanja

Kakšna je čakalna doba za poseg vaginoplastike?

Smo ena parih klinik, ki se v Sloveniji ukvarja z vaginoplastiko. Kljub temu se trudimo zagotavljati čim krajše čakalne dobe in se prilagoditi razpoložljivosti vsake stranke. Za trenutne čakalne dobe nas kontaktirajte.

Ali obstajajo nekirurške alternative vaginoplastiki?

Da, obstajajo nekirurške alternative, ki lahko pomagajo izboljšati tonus vaginalnih mišic in zmanjšati občutek razširjenosti. Ena izmed teh alternativ je na primer lasersko pomlajevanje nožnice. To je minimalno invaziven postopek, ki uporablja lasersko energijo za stimulacijo proizvodnje kolagena v vaginalnih stenah, kar pripomore k večji čvrstosti in elastičnosti. Postopek izvedemo hitro, je neboleč in ne zahteva dolgega obdobja okrevanja.

Ali so rezultati vaginoplastike trajni?

Rezultat vaginoplastike je tesnejši vaginalni kanal, ki lahko pomaga povečati samozavest in spolno zadovoljstvo. Izkušnje naših pacientk kažejo, da se po posegu zožanja nožnice izboljša tako njihova kakovost življenja kot tudi intimni odnosi. Poleg tega poseg ne vpliva samo na estetiko, ampak pomaga tudi pri obvladovanju nekaterih zdravstvenih težav, kot so inkontinenca ali nelagodje med telesno aktivnostjo.

Rezultati vaginoplastike so dolgotrajni. V redkih primerih lahko nanje vplivajo dejavniki, kot so hormonske spremembe, nadaljnji porodi ali ekstremne spremembe telesne teže. Zagotavljanje čim boljših rezultatov dosežemo tudi z ustrezno pooperativno nego.

Kako vaginoplastika vpliva na menstrualni ciklus?

Vaginoplastika niam neposrednega vpliva na menstrualni ciklus ali na sposobnost zanositve. Kot kirurški poseg, lahko vaginoplastika povzroči začasne spremembe, kot je na primer obilnejše krvavenje ali nelagodje med prvim ciklusom po operaciji. Če opazite kakršne koli dolgotrajne spremembe, se posvetujte z našim strokovnjakom ali izbranim ginekologom.

Ali lahko vaginoplastika pomaga pri težavah z urinsko inkontinenco?

Čeprav vaginoplastika primarno cilja na izboljšanje estetike in občutka v vaginalnem predelu, lahko izboljšanje mišičnega tonusa pomaga pri nekaterih vrstah urinske inkontinence. Poleg tega poznamo tudi posebne laserske terapije za zdravljenje stresne urinske inkontinence, ki so zelo učinkovite in ne zahtevajo kirurškega posega.

Sorodna vsebina

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form