NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

Estetska ginekologija se razvija!

Jernej Bernik

Preberite si o najpogostejših ginekoloških estetskih posegih, za katere se ženske odločajo.

Nasmejana ženska sedi na stolu

Dandanes je vse več govora o estetski ginekologiji, ki jo z drugimi besedami imenujemo tudi plastična ali rekonstruktivna ginekologija. Kljub svojemu imenu »estetska«, pa pogosto temelji na medicinskih ali psiholoških indikacijah. Res je, da se o tej temi vedno več pogovarjamo, vendar se še vedno pojavlja kot tabu, zato pogosto o njej ne spregovorite niti s svojim partnerjem, kaj šele, da bi jo omenjali v družbi.

Jernej Bernik dr.med., specialist ginekologije in porodništva
Jernej Bernik,dr.med., specialist ginekologije in porodništva

Bi izraz estetska ginekologija lahko v slovarju zasledili že 20 let nazaj?

Koncept estetske, plastične in rekonstruktivne ginekologije se je rodil, tako kot veliko novih področij medicine, v Združenih državah Amerike. Zgodilo se je okoli leta 2005, zato je to predvsem novo področje, čeprav so prvi poskusi izboljšanja videza ženskih intimnih predelov opisani že v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja. Seveda v tistem času nihče ni govoril o estetski ginekologiji, ampak le o kirurških postopkih na tem področju. Samozavedanje žensk eksponentno narašča, zato so vaše potrebe v zadnjih letih postale večje, zahtevnejše, hkrati pa se je povečala skrb za kakovost vašega življenja. Posledično se je estetska ginekologija začela razvijati s pospešeno hitrostjo.

Katere ženske se običajno odločajo za estetsko zdravljenje intimnih predelov in kakšen poseg izberejo?

To so predvsem mlade ženske, stare od 18 do 25 let, vendar se za takšne posege odločajo tudi zrele dame, starejše od 50 let. Najpogostejša operacija, ki jo izvajamo v našem centru, je labioplastika (labiominoroplastika) oz. korekcija in zmanjšanje malih sramnih ustnic. Ameriško združenje ginekologov in porodničarjev (ASOG) je nedvomno priznalo, da se ta postopek izvaja predvsem iz zdravstvenih razlogov. Zakaj? Prevelike male sramne ustnice vam namreč onemogočajo in ovirajo vaš dejaven življenjski slog, kot sta kolesarjenje in nošenje tesnih oblačil, ali pa so vzrok za vašo nizko samopodobo in sramoto v intimnem življenju. Posledično je to pogosto povezano z umikom iz družabnega življenja. Pomembno je, da se pri korekciji malih sramnih ustnic z vami dogovorimo tudi o predelu klitorisa (hoodoplastika), saj lahko v nasprotnem primeru ta predel izpade preveč poudarjen, kar je lahko vzrok za nezadovoljstvo.

Katere operacije in posege najpogosteje izvajate?  

Najpogosteje izvedena operacija je, kot sem omenil, korekcija malih sramnih ustnic skupaj s korekcijo klitorisa (ščegetavčka). Na drugem mestu je plastična kirurgija vagine in mednožja kot popravek številnih vaginalnih porodov (vaginoplastika). Omenil bi še korekcijo velikih sramnih ustnic, ki so posledica ohlapnosti,rekonstrukcijo himenalnega roba (deviške kožice) in mnoge minimalno invazivne postopke, kot so pomlajevanje vagine z laserjem (radiofrekvenčno ali HIFU), presaditev avtolognega maščobnega tkiva v velike sramne ustnice, polnjenje s hialuronsko kislino in povečanje G-točke ter injekcija z lastno plazmo (PRP),tako imenovani "O" shot postopek. 

Ali se število operacij in posegov skozi leto spreminja? 

Število operacij in posegov se spreminja skozi vse leto. Največkrat se pacientke  za takšne posege odločajo spomladi in jeseni, res pa je, da njihovo število vsako leto narašča.  

Se danes pričakuje porast takšnih posegov med pacientkami ali je trg z njimi že nasičen?

Sodeč po interesu zdravnikov na tem področju in žensk, ki vedno pogosteje iščejo takšne rešitve, lahko rečem, da je to šele začetek. Estetska ginekologija je področje medicine, ki se razvija zaradi potreb žensk samih, ne glede na njihovo starost ali družbeni status in te so čedalje večje. Trg se še dolgo ne bo nasičil, najbolj me straši dejstvo, da je nestabilen, ker ni zakonskih predpisov glede omejitev možnosti izvajanja takšnih postopkov. Estetske posege v ginekologiji lahko izvaja skoraj vsak, ki kupi ustrezno opremo in vas prepriča. Močno upam, da bo trg vse te "strokovnjake" preveril in se bo ustalil, hkrati pa vam svetujem, da izkušenega specialista.

S tem vam bomo znali svetovati celostno, tako z estetskega kakor tudi z ginekološkega vidika, saj je namen posega ne le lep videz, ampak tudi dobra funkcija. V našem centru si za pacientke namreč vedno vzamemo čas, saj se je o operaciji potrebno temeljito pogovoriti in se skupno dogovoriti o vaših pričakovanjih ter rezultatih.  

Bi želeli posvet in informacije s strani našega specialista?

Pišite nam TUKAJ.

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki