NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

LASERSKO POMLAJEVANJE OHLAPNE NOŽNICE

Stresna urinska inkontinenca (SUI) je uhajanje urina ob naporu. Sproži se lahko ob kihanju, kašljanju, smehu, dvigovanju težkih bremen.

Kaj je sindrom ohlapne nožnice?

Sindromu ohlapne nožnice ali vaginalna ohlapnost ali vaginalna relaksacija je stanje, pri katerem pride do izgube tonusa in elastičnosti vaginalnih mišic ter s tem povezanih struktur.
To se kaže na način, da ženska opazi, da občutek v intimnih predelih ni enak, spolnost s partnerjem doživlja manj intenzivno ali da ima preprosto preširoko nožnico.

Kakšni so vzroki za ohlapno nožnico?

Ohlapna nožnica se običajno pojavi zaradi več dejavnikov, ki so običajno medsebojno povezani. Vsem je skupno, da imajo vpliv na steno nožnice, ki sčasoma izgubi elastičnost in postane ohlpana.

‍Med najpogostejši vzroki so:

Želim posvet

Možnost zdravljenja ohlapne nožnice

Za zdravljenje ohlapne nožnice obstaja več možnosti, od katerih je izbira odvisna od resnosti težave in individualnih želja ter potreb posameznice. Naš ginekolog bo na posvetu na podlagi pogovora in pregleda ocenil, katera metoda bi bila najbolj primerna za vaše težave.

Ugotovljeno je, da dosedanja zdravljenja ohlapne nožnice brez invazivnih postopkov ne dajo resnih rezultatov. Operativno se sindrom ohlapne nožnice zdravi s sprednjo in zadnjo vaginalno plastiko. Pooperativnih težav je precej, rezultat pa navadno bolnice ne navduši. Takega posega zdravstveno zavarovanje ne krije. 

NOVOST - Laserski poseg!

Najnovejša in trenutno edina zares uspešna metoda zdravljenja sindroma ohlapne nožnice je uporaba laserja. Metoda se je do sedaj izkazala za varno, enostavno in zares učinkovito. Uporabljamo Fotonin laser ErYAG z valovno dolžino svetlobe 2940 nm, ki spodbuja regeneracijo tkiv v nožnici.
fototermalnim učinkom vpliva na kolagenska vlakna v nožnici in endopelvični fasciji in povzroči preoblikovanje, prerazporeditev in ponovno rast kolagena, zato se na področju, ki smo ga osvetljevali z laserjem (vhod v nožnico in nožnica po vsej dolžini), ta odebeli. Tako se preoblikuje tkivo okoli nožnice in se nožnična cev zoža.

Okvirne cene:

Pomlajevanje nožnice + stresna urinska inkontinenca (SUI):
830€

Opis:

Priporočljivo je, da se izvajata laserska posega za stresno urinsko inkontinenco SUI in ohlapno nožnico hkrati. Tako dosežemo največji možni učinek. Pri zdravljenju vedno naredimo 3 tretmaje. Tretmaji se opravijo v razmaku 4-6 tednov.  
  • 1. tretma: 330 eur, 2. tretma: 300 eur, 3. tretma: 200 eur

Kako poteka lasersko zdravljenje ohlapne nožnice s Fotona IntimaLase®?

S pogovorom in z ginekološkim pregledom ugotovimo statiko medeničnega dna, ugotavljamo sindrom ohlapne nožnice in grobo ocenimo stopnjo SUI (stresne urinske inkontinence). Če ni bistvenega zdrsa maternice ali nožnice, se pacientki svetuje laserski poseg.

Posega ne moti vstavljen maternični vložek niti hormonska kontracepcija, hormonsko nadomestno zdravljenje ali predhodna sterilizacija, ne izvaja pa se med menstruacijo.

Postopek poteka na ginekološkem stolu in traja okoli 10 minut. Vhod v nožnico poškropimo z lokalnim anestetikom, tako da ves postopek poteka povsem brez bolečin. Zaradi varovanja oči pred lasersko svetlobo, pacientka ves čas posega nosi zaščitna očala. Ob začetku posega ginekolog v nožnico vstavi posebno prirejen ginekološki »kljun«. Vanj vstavi 360 o lasersko sondo z zlatim napršilom in v nekaj hodih s kratkimi laserskimi impulzi se osvetljuje celotno vaginalno steno. Nato ginekolog zamenja lasersko sondo, v kljun vstavi 90 o lasersko sondo z zlatim napršilom in v nekaj hodih s kratkimi laserskimi impulzi osvetljuje sprednjo vaginalno steno. Kljun nato izvleče in z ročnim nastavkom osvetljuje vhod v nožnico. Ta del postopka je posebno zahteven in ključen za izboljšanje kvalitete spolnih odnosov. S tem se poseg zaključi.

Lasersko zdravljenje ohlapne nožnice prej/potem; Courtesy of: Fotona

Kako poteka okrevanje po posegu?

Kako uspešno je zdravljenje ohlapne nožnice?

Uspešnost laserskega zdravljenja ohlapne nožnice je odvisna od več dejavnikov, predvsem od resnosti stanja in specifik posameznice. V splošnem velja, da lasersko zdravljenje izboljša tonus in elastičnost nožnice, kar vodi v izboljšanje s tem povezanih simptomov kot so ohlapnost in suhost tkiva. Vendar pa ni zagotovila za popolno odpravo težav.

95 % pacientk je po zaključenem postopku zatrdilo, da občutijo zmerno zožanje nožnice in s tem večjo kvaliteto v spolnosti. V povprečju se je nožnica zožala za 17 %.

Želim posvet

Pogosta vprašanja

Ali je lasersko pomlajevanje nožnice primerno za vse ženske?

Na splošno je lasersko pomlajevanje nožnice varna in učinkovita metoda za večino žensk, ki iščejo rešitev za sindrom ohlapne nožnice. Vendar je primernost postopka odvisna od individualnega zdravstvenega stanja. Pred postopkom se boste posvetovali z našim strokovnjakom, ki bo ocenil vašo primernost za poseg.

Ali bo lasersko pomlajevanje nožnice vplivalo na mojo sposobnost rojevanja v prihodnosti?

Lasersko pomlajevanje nožnice ne spremeni sposobnosti rojevanja. Vendar je pomembno poudariti, da lahko vsaka prihodnja nosečnost in porod ponovno vplivata na tonus nožnice.

Ali se po posegu lahko vrnem k uporabi tamponov in menstrualne skodelice?

Da, po končanem obdobju okrevanja, ki običajno traja en teden, lahko ženske ponovno uporabljajo tampone ali menstrualne skodelice. Če opazite kakršnokoli nelagodje, se posvetujte z našim zdravstvenim osebjem.

Ali je lasersko pomlajevanje nožnice trajna rešitev?

Lasersko pomlajevanje nožnice lahko znatno izboljša tonus in funkcijo nožnice. Glede na izkušnje so pacientke po posegu zadovoljne in se kasneje ne vračajo na ponovitve po originalnem ciklu zdravljenja. Kasnejšo ohlapnost lahko povzročijo večje zdravstvene spremembe, kot so hormonske spremembe in intenzivni fizični napori.

Ali pri laserskem pomlajevanju nožnice obstajajo stranski učinki?

Pri tem tipu pomlajevanja nožnice neinvazivno vplivamo samo na kolagenska vlakna v tkivu nožnice (preko fototermalnih žarkov), zato posebnih stranskih učinkov ni (npr. ni rezov kot pri operaciji, ki bi se lahko okužili). Včasih se neposredno po posegu pojavi le občutljivost ali pa manjše zatekanje, ki izzveni.

Sorodna vsebina

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form