NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

LIPOLIZA – INJEKCIJSKA IN LASERSKA

Lipoliza je estetski poseg, kjer v podkožno tkivo vnesemo posebne snovi za razgradnjo maščobnih celic. S tem se znebimo maščobnih oblog ter celulita in preoblikujemo postavo. Sodobna medicina nam omogoča uporabo različnih tehnologij za izvajanje lipolize, zato v naši kliniki ponujamo tako injekcijsko lipolizo kot tudi lasersko lipolizo.
lipoliza
TRAJANJE POSEGA
60 min
lipoliza cena
ANESTEZIJA
ni potrebna
lipoliza cena
HOSPITALIZACIJA
ni potrebna
lipoliza cena
ČAS OKREVANJA
3 dni
lipoliza
ODSTRANITEV ŠIVOV
ni potrebna
lipoliza cena
ODSOTNOST Z DELA
2 - 5 dni

Kako poteka lipoliza?

V estetski medicini je lipoliza pravzaprav skupno ime za več metod, ki vse delujejo na osnovi raztapljanja lokaliziranih maščobnih oblog. V primerjavi z liposukcijo in abderoplastiko, ki sta invazivnejša kirurška posega, jo uporabljamo za manjše maščobne korekcije in je zato tudi manj zahtevna. V osnovi se deli na dve metodi: injekcijska in laserska lipoliza.

Pri obeh metodah uporabljamo lokalno anestezijo. To pomeni, da omrtvičimo samo obravnavani predel, da vas ne bo bolelo, med posegom pa ste budni.

S postopkom lipolize posnemamo naraven metabolni proces, ki poteka v telesu. Lipoliza je namreč presnovni proces, ki tudi sicer poteka znotraj maščobnih celic. Še posebej intenziven je ta proces med povečano telesno aktivnostjo ali pa ob prehrambenem deficitu (zato tudi izgubimo maščobo, ko se ukvarjamo s športom in ustrezno prehranjujemo). Maščoba se razgradi in spremeni v maščobne kisline in glicerol, ki se nato preko krvnega obtoka s presnovnimi procesi izloči iz telesa. Posledica je zmanjšanje zmanjšanja maščobnih oblog na lokalni ravni. To je naravna lipoliza.

V estetski medicini lipoliza posnema ta naravni proces. Izvajamo jo z načrtnim uničevanjem maščobnih celic, kar vodi do njihove absorpcije s strani makrofagov (posebne bele krvničke, ki skrbijo za imunost telesa). Na tak način zmanjšamo maščobne obloge, za katere se zavedamo, da marsikomu povzročajo skrbi in zmanjšano samozavest.

Prvi korak k vsaki preobrazbi je v Estetiki Fabjan neobvezujoč posvet s kirurgom. Na posvetu vas kirurg spozna, pregleda in se pogovori o vaših težavah in željah. Spodaj najdete splošen opis obeh metod – injekcijske in laserske lipolize.

Želim posvet

Injekcijska lipoliza

Pri injekcijski lipolizi sta naša glavna pripomočka za uničevanje maščobnih celic igla in aktivna naravna raztopina za razkrajanje maščobe.

 • Z zelo tanko iglo v pacientovo maščobno tkivo vbrizgamo aktivno raztopino. Na mestu injiciranja se pojavi nadzorovano in namerno vnetje maščobnega tkiva. To vnetje je blago. 
 • Celice, ki se jih želimo znebiti, nato propadejo in se razgradijo. Maščobe, ki se sprostijo iz celic, gredo v kri in se prenesejo v jetra. Tam se razgradijo in nato izločijo iz telesa.
 • Postopek lipolize traja v povprečju do 60 minut, odvisno od predela telesa.


Pacientu se na poseg ni potrebno posebej pripravljati, saj je minimalno invaziven. Okrevanje je prav tako preprosto, saj poseg za vaše telo ne bo prezahteven.

Lipoliza Estetika Fabjan

Področja, ki so primerna za poseg z injekcijsko lipolizo?

Ta postopek je posebej učinkovit za tiste, ki si želite odstraniti manjše maščobne obloge na telesu, kot so trebuh, boki, stegna, brada ali roke.  Na posvetu se z vsako stranko posebej pogovorimo o rezultatih, ki jih lahko pričakuje.

Metoda je še posebej primerna za tiste, ki ne želijo operativnih posegov preoblikovanja telesa: liposukcije, abdominoplastike/tummy tuck-a ali body lifta.

Za koga ni primerna injekcijska lipoliza?

Injekcijska lipolize ne priporočamo ljudem s hudimi zdravstvenimi težavami, nosečnicam, doječim materam ali tistim, ki imajo alergijo na sestavine, ki se uporabljajo v postopku. Vedno smo zavezani k varnosti naših pacientov in predlagamo le tiste posege, ki so najbolj primerni za vsakega posameznika, o čemer se prav tako pogovorimo na posvetu.

Laserska lipoliza

Laserska lipoliza je inovativna tehnika, ki uvaja popolnoma nove standarde v odstranjevanju viška maščob in celulita. Pri njej je naš glavni pripomoček večnamenski laser.

 • Med posegom v obravnavano področje naredimo par rezov, velikih po nekaj milimetrov, skozi katere vstavimo zelo tanko cevko z vlakni, skozi katera spustimo lasersko energijo.
 • Z laserjem razbijemo maščobne celice, dodatno pa lahko poskrbimo še za zategovanje in glajenje okoliške kože. Tako preprečimo ohlapno in povešeno kožo po odstranjevanju maščobe.
 • Ko končamo, čez reze namestimo obliže.
 • Nadaljevanje je enako kot pri injekcijski lipolizi: Targetirane maščobe celice razpadejo. Maščobe se po krvi prenesejo v jetra, tam dokončno razgradijo in kasneje izločijo iz telesa.

Od laserske liposukcije (podobnega posega) se laserska lipoliza razlikuje po tem, kaj naredimo z razpadlimi maščobnimi celicami. Tudi pri laserski liposukciji uporabljamo enako kombinacijo laserja in kanil (tankih cevk), ki jih skozi milimeterske zareze v koži vstavimo v maščevje. Pri liposukciji nato razbito maščobo izsesamo iz telesa. Pri laserski lipolizi pa razbito maščobo pustimo, da se izloči po naravni poti, enako kot pri injekcijski lipolizi. Liposukcijo (izsesavanje maščobe) uporabimo, ko je maščobe za odstranjevanje preveč, da bi jo pustili za naravno izločanje iz telesa.

​​Laserska lipoliza ima v primerjavi z uveljavljeno standardno liposukcijo naslednje prednosti:

 • omogoča posege na tistih predelih telesa, ki jih s klasično liposukcijo težko izvajamo; zmanjševanje maščobnih celic na obrazu, licih, vratu, nadlahteh, zgornjem delu trebuha, na kolenih itd.,
 • po posegu ni treba uporabljati kompresijskih povojev,
 • poseg je precej krajši in prav tako je krajše okrevanje,
 • že uro po posegu lahko opravljate vse aktivnosti.

Področja, ki so primerna za poseg z lasersko lipolizo?

Laserska lipoliza je primerna za večje obloge maščobnega tkiva, kot so stegna, boki, trebuh, roke in brada. Vsak postopek prilagodimo posamezniku, da zagotovimo optimalne rezultate.

Za koga ni primerna laserska lipoliza?

Podobno kot pri injekcijski lipolizi tudi laserska lipoliza ni primerna za vse. Osebe z resnejšimi zdravstvenimi težavami, nosečnice, doječe matere ali tisti z alergijami se boste na posvetu z zdravnikom še posebej pogovorili o možnih kontraindikacijah ali alternativnih posegih.

Kako vem, katera vrsta lipolize je zame bolj primerna?

Enotnega odgovora ni. Izbira med injekcijsko in lasersko lipolizo je odvisna od več dejavnikov, vključno z vašimi osebnimi cilji, zdravstvenim stanjem in želenim časom okrevanja. Naša ekipa vam bo pomagala razumeti prednosti in slabosti vsake možnosti, da boste lažje sprejeli informirano odločitev.

Informativna cena lipoliza:

Cena lipolize je odvisna od specifik vsakega posameznika in jo določimo ob koncu posveta.
Okvirna cena:
od 200€

Cena posega vključuje:

 • individualni pregled in posvet,
 • anestezijo,
 • ambulantni operativni poseg,
 • uporabo najboljših materialov,
 • pooperativni pregled.

Kako poteka okrevanje po posegu topljenja maščob?

Okrevanje je pri obeh metodah lipolize relativno preprosto.

Po injekcijski lipolizi se lahko pojavita oteklina in rdečica, včasih tudi rahla podplutba po vbodu z iglo. To nakazuje na prilagajanje telesa. Obdelani predeli telesa včasih postanejo bolj občutljivi na dotik, pacienti lahko občutijo tudi rahlo bolečino ali srbenje kože. Ta reakcija običajno traja nekaj dni po posegu in postopoma izzveni. Za lajšanje simptomov uporabljamo zdravila proti bolečinam in antihistaminike. Od dela ne boste rabili biti odstotni dlje kot 2–5 dni.

Po laserski lipolizi je podobno; prisotna bo oteklina, ki bo dokončno izginila v času treh mesecev. Po obeh vrstah lipolize priporočamo nošenje kompresijskih oblačil, ki bodo obravnavanim predelom telesa pomagala pri hitrejšem okrevanju. Poleg tega je zelo učinkovito, če lipolizo kombinirate z limfno drenažo (kavitacija).

Po posegu vas bomo spremljali. Imeli boste možnost kontaktirati kliniko ob pojavu kakšnihkoli skrbi ali pomislekov.

Priporočamo nemudno vrnitev k telesni aktivnosti. Dva do tri tedne po lipolizi priporočamo dodatno fizično aktivnost (cca. 400 kcal večja poraba energije, kar je približno tri do štiri kilometre hoje), še bolje v kombinaciji s primernimi vajami za oblikovanje telesa. Tako bo “topljenje maščobe” bolj delovalo.

Želim posvet

Pogosta vprašanja

Ali lahko s posegom lipolize shujšam?

Zavedati se morate, da lipoliza ni nadomestilo za hujšanje. Bolje je reči, da je dodatek k ostalim trudom za doseganje želene postave in za naslavljanje tiste trdovratne maščobe, ki se je niste uspeli znebiti na ostale načine. Primerna je za zdrave ljudi, z normalnim BMI (indeksom telesne teže).

Prav tako bo lipoliza poskrbela za bolj gladek videz kože in zmanjšanje celulita. Vaša koža bo mehkejša.

Ali lipoliza trajno odstrani maščobne celice?

Razbite maščobne celice se bodo razgradile in izločile iz telsa. V kolikor boste uspešno obvladovali način prehranjevanja in poskrbeli za zmerno telesno aktivnost, se odvečne maščobne celice ne bodo ponovno začele skladiščiti. Še ena možnost, kjer rezultati ne bi bili trajni, so hude hormonske spremembe v prihodnosti in posledično povečanje telesne teže, na kar ne moremo vplivati.

Kolikokrat je potrebno ponoviti lipolizo?

Število terapij se razlikuje od človeka do človeka in je odvisno od obravnavanega področja ter velikosti telesa. Začetne rezultate vidimo že ob prvem posegu. Večinoma so 1–4 ponovitve v približno 8-tedenskih intervalih dovolj za uspešen zaključek terapije.

Ali obstajajo kakšna tveganja?

Ker gre za neinvazivno metodo odstranevanja maščob, so pri lipolizi tveganja minimalna in praviloma prehodne narave. Stranke občasno poročajo o prehodni rdečini, občutljivosti in oteklini. Z resnimi zapleti se ne srečujemo. To seveda velja, če postopek izvaja usposobljeno medicinsko osebje, ki se drži vseh medicinskih in higienskih standardov.

Ali lipoliza boli?

Občutek nelagodja med lipolizo je minimalen in ga manjšamo z lokalno anestezijo. Po posegu lahko občutite rahlo oteklino ali občutljivost, ki pa praviloma izgine v nekaj dneh. Naše izkušnje in strokovnost vam bodo pomagale, da bo postopek kar se da udoben.

Celoten poseg je zasnovan tako, da vam pomaga doseči vaše estetske cilje, hkrati pa zagotavlja, da sta vaše zdravje in varnost vedno na prvem mestu.

Sorodna vsebina

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Lipoliza je estetski poseg, kjer v podkožno tkivo vnesemo posebne snovi za razgradnjo maščobnih celic. S tem se znebimo maščobnih oblog ter celulita in preoblikujemo postavo. Sodobna medicina nam omogoča uporabo različnih tehnologij za izvajanje lipolize, zato v naši kliniki ponujamo tako injekcijsko lipolizo kot tudi lasersko lipolizo.
lipoliza
TRAJANJE POSEGA
60 min
lipoliza cena
ANESTEZIJA
ni potrebna
lipoliza cena
HOSPITALIZACIJA
ni potrebna
lipoliza cena
ČAS OKREVANJA
3 dni
lipoliza
ODSTRANITEV ŠIVOV
ni potrebna
lipoliza cena
ODSOTNOST Z DELA
2 - 5 dni

Kako poteka Lipoliza?

V estetski medicini je lipoliza pravzaprav skupno ime za več metod, ki vse delujejo na osnovi raztapljanja lokaliziranih maščobnih oblog. V primerjavi z liposukcijo in abderoplastiko, ki sta intenzivnejša kirurška posega, jo uporabljamo za manjše maščobne korekcije in je zato tudi manj zahtevna. V osnovi se deli na dve metodi: injekcijska in laserska lipoliza.

Pri obeh metodah uporabljamo lokalno anestezijo. To pomeni, da omrtvičimo samo obravnavani predel, da vas ne bo bolelo, med posegom pa ste budni.

S postopkom lipolize posnemamo naraven metabolni proces, ki poteka v telesu. Lipoliza je namreč presnovni proces, ki tudi sicer poteka znotraj maščobnih celic. Še posebej intenziven je ta proces povečano telesno aktivnostjo ali pa ob prehrambenem deficitu (zato tudi izgubimo maščobo, ko se ukvarjamo s športom in ustrezno prehranjujemo). Maščoba se razkraja in spreminja v maščobne kisline in glicerol. Nadaljnja presnova vodi do zmanjšanja maščobnih oblog na lokalni ravni. To je naravna lipoliza.

V estetski medicini lipoliza posnema ta naravni proces. Izvajamo z načrtovanim uničevanjem maščobnih celic, kar vodi do njihove absorpcije s strani makrofagov (posebe bele krvničke, ki skrbijo za imunost telesa). Na tak način zmanjšamo maščobne obloge na obravnavanem predelu in vam pomagamo pri odpravi maščobe, za katero se zavedamo, da marsikomu povzroča skrbi in zmanjšano samozavest.

Prvi korak k vsaki preobrazbi je v Estetiki Fabjan neobvezujoč posvet s kirurgom. Na posvetu vas kirurg spozna, pregleda in se pogovori o vaših težavah in željah. Spodaj najdete splošen opis obeh metod – injekcijske in laserske lipolize.

Injekcijska lipoliza

Pri injekcijski lipolizi sta naša glavna pripomočka za uničevanje maščobnih celic igla in aktivna naravna raztopina za razkrajanje maščobe.

 • Z zelo tanko iglo v pacientovo maščobno tkivo vbrizgamo aktivno raztopino. Na mestu injiciranja se pojavi nadzorovano in namerno vnetje maščobnega tkiva. To vnetje je blago. 
 • Celice, ki se jih želimo znebiti, nato propadejo in se razgradijo. Maščobe, ki se sprostijo iz celic, gredo v kri in se prenesejo v jetra, kjer se razgradijo in nato izločijo iz telesa.
 • Lipoliza traja v povprečju do 60 minut, odvisno od dela telesa, ki ga obravnavamo.

Pacientu se na poseg ni potrebno posebej pripravljati, saj je minimalno invaziven. Okrevanje je prav tako preprosto, saj poseg za vaše telo ne bo prezahetven.

Področja ki so primerna za poseg z injekcijsko lipolizo?

Ta postopek je posebej učinkovit za tiste, ki si želite odstraniti manjše maščobne obloge na telesu, kot so trebuh, boki, stegna, brada ali roke. V Estetiki Fabjan pristop prilagajamo potrebam in željam vsakega posameznika. Na posvetu se z vsako stranko posebej pogovorimo o rezultatih, ki jih lahko pričakuje.

Metoda je še posebej primerna za tiste, ki ne želijo operativnih posegov preoblikovanja telesa: liposukcije, abdominoplastike/tummy tuck-a ali body lifta.

Za koga ni primerna injekcijska lipoliza?

Injekcijska lipoliza ne priporočamo ljudem s hudimi zdravstvenimi težavami, nosečnice, doječe matere ali tiste, ki imajo alergijo na sestavine, ki se uporabljajo v postopku. Vedno smo zavezani k varnosti naših pacientov in predlagamo le tiste posege, ki so najbolj primerni za vsakega posameznika, o čemer se prav tako pogovorimo na posvetu.

Laserska lipoliza

Laserska lipoliza je inovativna tehnika, ki uvaja popolnoma nove standarde v odstranjevanju viška maščob in celulita. Pri njej je naš glavni pripomoček večnamenski laser.

 • Med posegom v obravnavano področje naredimo par rezov, velikih po nekaj milimetrov, skozi katere vstavimo zelo tanko cevko z vlakni, skozi katera spustimo lasersko energijo.
 • Z laserjem razbijemo maščobne celice, dodatno pa lahko poskrbimo še za zategovanje in glajenje okoliške kože. Tako preprečimo ohlapno in povešeno kožo po odstranjevanju maščobe.
 • Ko končamo, čez reze namestimo obliže.
 • Nadaljevanje je enako, kot pri injekcijski lipolizi: Targetirane maščobe celice razpadejo. Maščobe se po krvi prenesejo v jetra, tam dokončno razgradijo in kasneje izločijo iz telesa.

Od laserske liposukcije (podobnega posega) se laserska lipoliza razlikuje po tem, kaj naredimo z razpadlimi maščobnimi celcicami. Tudi pri laserski liposukciji uporabljamo enako kombinacijo laserja in kanil (tankih cevk), ki jih skozi milimeterske zareze v koži vstavimo v maščevje. Pri liposukciji nato razbito maščobo izsesamo iz telesa. Pri laserski lipolizi pa razbito maščobo pustimo, da se izloči po naravni poti, enako kot pri injekcijski lipolizi. Liposukcijo (izsesavanje maščobe) uporabimo, ko je maščobe za odstranjevanje preveč, da bi jo pustili za naravno izločanje iz telesa.

​​Laserska lipoliza ima v primerjavi z uveljavljeno standardno liposukcijo naslednje prednosti:

 • omogoča posege na tistih predelih telesa, ki jih s klasično liposukcijo težko izvajamo; zmanjševanje maščobnih celic na obrazu, licih, vratu, nadlahteh, zgornjem delu trebuha, na kolenih itd.,
 • po posegu ni treba uporabljati kompresijskih povojev,
 • poseg je precej krajši in prav tako je krajše okrevanje,
 • že uro po posegu lahko opravljate vse aktivnosti.

Področja ki so primerna za poseg z lasersko lipolizo?

Laserska lipoliza je primerna za večje obloge maščobnega tkiva, kot so stegna, boki, trebuh, roke in brada. Vsak postopek prilagodimo posamezniku, da zagotovimo optimalne rezultate.

Za koga ni primerna laserska lipoliza?

Podobno kot pri injekcijski lipolizi tudi laserska lipoliza ni primerna za vse. Osebe z resnejšimi zdravstvenimi težavami, nosečnice, doječe matere ali tisti z alergijami se boste na posvetu še posebej pogovorili z zdravnikom o možnih kontraindikacijah ali alternativnih posegih.

Kako vem, katera vrsta lipolize je zame bolj primerna?

Enotnega odgovora ni. Izbira med injekcijsko in lasersko lipolizo je odvisna od več dejavnikov, vključno z vašimi osebnimi cilji, zdravstvenim stanjem in želenim časom okrevanja. Naša ekipa vam bo pomagala razumeti prednosti in slabosti vsake možnosti, da boste lahko sprejeli informirano odločitev.