NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

HIPERPIGMENTACIJA

Hiperpigmentacija je pogosta in moteča težava kože, ki se kaže kot pojav temnejših madežev ali območij na koži. Ta pojav nastane, ko melanociti, celice odgovorne za proizvodnjo pigmenta melanina, začnejo proizvajati preveč tega pigmenta. Melanin je sestavina, ki naši koži, lasem in očem daje barvo. Ko se proizvodnja melanina poveča, lahko to povzroči neenakomeren ton kože ali temne lise. Obstaja več načinov za spopadanje s hiperpigmentacijo, ki povrnejo enakomeren in zdrav videz kože.

operacija krčnih žil
TRAJANJE POSEGA
ni potrebna
operacija krčnih žil cena
ANESTEZIJA
20 - 60 min
operacija krčnih žil cena
HOSPITALIZACIJA
ni potrebna
operacija krčnih žil
ČAS OKREVANJA
odvisno od posameznika
operacija krčnih žil
ODSOTNOST Z DELA
odvisno od posameznika

Kakšne oblike hiperpigmentacije poznamo?

Hiperpigmentacija je pojav, ki se lahko kaže na različne načine, glede na različne dejavnike, kot so genetska predispozicija, izpostavljenost soncu in hormonske spremembe. Glede na to, kateri deli kože so prizadeti in kateri so vzroki, ločimo več vrst hiperpigmentacije:

Melazma

Ta oblika hiperpigmentacije je pogosto povezana s hormonskimi spremembami, kot so tiste, ki se pojavijo med nosečnostjo ali zaradi uporabe kontracepcijskih tablet. Melazma se ponavadi kaže v obliki temnejših, neenakomerno obarvanih madežev na obrazu.

Sončne pege ali lentigo

Ta oblika hiperpigmentacije je posledica dolgotrajne izpostavljenosti soncu. Sončne pege so običajno majhne, a jasno opredeljene temne lise, ki se najpogosteje pojavljajo na obrazu, rokah in drugih delih telesa, ki so najbolj izpostavljeni soncu.

Post-vnetna hiperpigmentacija (PVH)

PVH se pojavi po tem, ko je koža doživela vnetje, kot je to primer pri aknah, ekcemih ali drugih kožnih stanjih. Post-vnetna hiperpigmentacija se lahko pojavi na katerem koli delu telesa in je pogosto temnejša od okoliške kože.

Kloazma

Kloazma je oblika hiperpigmentacije, ki se pogosto pojavi med nosečnostjo. Nekateri jo imenujejo tudi "maska nosečnosti". Ta oblika hiperpigmentacije povzroči temne, pogosto simetrične lise na obrazu, zlasti na čelu, nosu, licih in nad ustnicami. Kloazma se običajno pojavi v drugem ali tretjem trimesečju nosečnosti in se lahko izboljša po porodu, vendar lahko pri nekaterih ženskah ostane dolgotrajna.

Kaj povzroča hiperpigmentacijo?

Hiperpigmentacijo lahko povzročijo številni dejavniki. Mednje spadajo:

  • Sončna svetloba: Prekomerna izpostavljenost soncu je glavni vzrok za hiperpigmentacijo, saj sončna svetloba spodbuja proizvodnjo melanina.
  • Hormonske spremembe: Kot omenjeno, hormonske spremembe, kot so tiste med nosečnostjo ali zaradi uporabe hormonskih kontraceptivov, lahko povzročijo melazmo.
  • Starost: S staranjem se lahko poveča proizvodnja melanina, kar vodi v pojav starostnih peg.
  • Vnetje kože: To vključuje stanja, kot so akne, ekcemi ali psoriaza (luskavica), ki lahko vodijo do post-vnetne hiperpigmentacije.
  • Poškodbe kože: To lahko vključuje tudi tiste, ki jih povzročajo kozmetični postopki, kot so dermabrazija, lasersko zdravljenje in kemični pilingi.
Želim posvet

Kako lahko odstranimo hiperpigmentacijo?

Glede na nastanek hiperpigmentacije, njeno intenziteto in zdravje kože so na voljo različne metode za odstranjevanje pigmentnih madežev. Katera oblika odstranjevanja hiperpigmentacije bo najboljša za vas lahko določimo na neobvezujočem posegu. Spoznali bomo stanje vaše kože, predhodne oblike terapij morebitne bolezni kože in začrtali, kako se je najbolje lotiti vračanja enakomerne obarvanosti kože.

Na voljo imamo kemične pilinge. V kliniki Dermatologija Rogl Fabjan uporabljamo še lasersko zdravljenje z laserjem Fotona StarWalker.

Poseg odstanjevanja hiperpigmentacije
Lasersko odstranjevanje melazme prej/potem; Courtesy of: Jasmina Kozarev, M.D., PhD.
Želim posvet

Koliko stane odstranitev hiperpigmentacije?

Naše storitve želimo približati vsakomur, zato omogočamo obročno plačevanje na pet različnih načinov.

Cena posega se razlikuje glede na tip posega. Za več informacij se prijavite na posvet.

Kemični piling – poseg in okrevanje

Kemični piling je postopek pri katerem z uporabo različnih kemičnih proizvodov odstranimo zgornjo plast kože. Ta poseg pomaga pri odpravljanju ali zmanjšanju videza hiperpigmentacije, finih linij in gub, brazgotin, aken in drugih težav s kožo.

Ko pridete na kemični piling, bomo najprej očistili vašo kožo, da odstranimo morebitna ličiloa in umazanijo. Nato bomo po obrazu nanesli kemično raztopino. Raztopino prilagajamo potrebam vsake stranke in je močnejša oziroma drugačna, kot jo lahko srečate v domačih izdelkih (npr. Raztopinah AHA, BHA, laktičnih in glikoličnih kislin, ki so v prosti prodaji). Ta raztopina lahko povzroči rahlo pekoč občutek, kar je normalno.

Trajanje postopka je odvisno od vrste kemičnega pilinga, ki ga uporabljamo, in stanja vaše kože. Nekateri pilingi zahtevajo, da raztopina ostane na koži določen čas, drugi pa delujejo takoj po nanosu in ga hitreje speremo ali nevtraliziramo.

Po tem, ko opravimo kemični piling je pomembno, da poskrbite za pravilno nego kože, da bi se izognili dodatnim poškodbam in spodbudili proces zdravljenja. Okrevanje vključuje uporabo posebnih vlažilcev kože, izogibanje sončni svetlobi in dosledno uporabo kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem. Natančnejša navodila vam bomo podali po posegu.

Rezultati posegov

alt="Poseg odstanjevanja hiperpigmentacije
No items found.
Želim posvet

Pogosta vprašanja

Ali lahko hiperpigmentacijo preprečim?

Hiperpigmentacija je pogosto posledica genetske predispozicije, hormonskih sprememb in izpostavljenosti soncu. Čeprav popolnoma ne moremo preprečiti njenega nastanka, lahko z določenimi ukrepi zmanjšamo možnosti za njeno pojavljanje. Mednje sodi uporaba zaščitnega faktorja (SPF), tudi v oblačnih dneh, saj UVA in UVB žarki prodrejo tudi skozi oblake. Prav tako je pomembno, da redno skrbite za svojo kožo s kakovostnimi izdelki za nego.

Ali je hiperpigmentacija trajna?

Trajnost hiperpigmentacije je odvisna od njenega tipa in vzroka. Na primer, post-vnetna hiperpigmentacija se običajno izboljša sama, ko vnetje izgine, vendar lahko to traja več mesecev. Sončne pege ali melazma so trajnejše in za zmanjšanje videza zahtevajo zdravljenje.

Ali je kemični piling varen za vse tipe kože?

Kemični piling je poseg, ki ga običajno dobro prenašajo vse vrste kože. Vendar pa lahko določene vrste kemičnih pilingov povzročijo draženje ali druge neželene učinke pri ljudeh z občutljivo kožo ali določenimi kožnimi stanji. Pred določanjem posega bomo v Estetiki Fabjan temeljito pregledali vašo kožo in zgodovino kožnih stanj, da se prepričamo, katera oblika kemičnega pilinga je varna za vas.

Kako učinkovita je laserska terapija pri zdravljenju hiperpigmentacije z uporabo StarWalker laserja?

Laserska terapija z laserjem StarWalker je pogosto zelo uspešna pri zdravljenju hiperpigmentacije. Laser StarWalker je učinkovit pri zdravljenju širokega spektra pigmentnih lezij, vključno z vaskularnimi lezijami, sončnimi pegami in melazmo. Edinstvena lastnost laserja StarWalker je, da je zaradi selektivnosti Q-preklopne svetlobe (posebnega sistema, vgrajenega v laser) sposoben razgraditi samo pigment, ne pa tudi celic. To pomeni, da lahko uničenje pigmenta poteka brez odstranjevanja kože. Hkrati to omogoča druge možnosti uporabe laserja, kot je varno in učinkovito odstranjevanje kompleksnih, večbarvnih tetovaž.

Sorodna vsebina

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form