NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

Poletna nega kože: to so 3 pogoste napake

Estetika Fabjan

Poletje je čas, ko naša koža potrebuje posebno pozornost. Sončni žarki, visoke temperature, sol, veter in pesek lahko naredijo več škode kot koristi. Ne smemo pozabiti, kako pomembna je ustrezna skrb za kožo. Zato smo v Estetiki Fabjan zbrali 3 najpogostejše napake, ki jih poleti pogosto delamo svoji koži, in pripravili rešitve, ki bodo vašo kožo ohranile zdravo in sijočo.

estetika fabjan dermatologija

Vse tri točke so precej samoumevne – a so še vedno največje težave, ki jih opazimo, ko nas obiščete v ordinacijah. Še en opomnik tako zagotovo ni odveč. 😉

1. napaka: Misliš, da si ustrezno zaščiten/a pred soncem, pa sploh nisi

Nezadostna zaščita pred soncem je najhujša napaka, ki jo poleti lahko storimo svoji koži. Raziskave kažejo, da večina ljudi sončne kreme uporablja napačno, kar resno zmanjša (ali pa popolnoma) izniči njihovo učinkovitost!

Sončni žarki so sicer vitalni za proizvodnjo vitamina D, vendar pa lahko UVA in UVB sevanje povzroči hude poškodbe kože. UVA žarki prodrejo globoko v kožo in lahko privedejo do prezgodnjega staranja, medtem ko UVB žarki povzročijo opekline na površini kože. Skupaj pa oba tipa žarkov povečujeta tveganje za različne vrste kožnega raka. Mimogrede, vso potrebno količino vitamina D bo koža vpila tudi preko kreme.

Naslednji koraki se vam bodo morda zdeli kot pretiravanje, a so žal edini način za pravo zaščito:

– Uporabljajte sončno kremo z zadostnim zaščitnim faktorjem (SPF najmanj 30), ki ustreza vašemu tipu kože. Kremo morate nanesti vsaj 30 minut pred izpostavitvijo soncu in jo nato ponovno nanesti vsaki dve uri ali po vsakem plavanju, brisanju z brisačo ali močnem potenju.

To so okvirne vrednosti za zadostno zaščito.

– Pomembna je tudi količina kreme, ki jo nanesete. Preprosto pravilo pravi, da za obraz zadostijo2 do 3 dolžine od konice prsta do dlani, za telo pa 2 miligrama kreme na kvadratni centimeter kože. Za boljšo predstavo: to je enakovredno dvema polnima žlicama ali pa je enakovredno enemu kozarčku za žganje.

– Obenem ni dovolj le nanašanje kreme, temveč je pametno tudi nositi pokrivala, iskati senco med najmočnejšim soncem (med 10. in 16. uro) in nositi sončna očala z UV zaščito.

In katero kremo uporabiti? Kemično ali mineralno? Popolnoma je vseeno, saj obe vrsti krem nudita ustrezno zaščito, če ju le pravilno uporabljate. Preizkusite lahko nekaj različnih in ugotovite, katera znamka najbolje ustreza vaši koži.

V Estetiki Fabjan se zavedamo, da celo najboljša zaščita pred soncem ne more popraviti že nastalih poškodb. Za tiste, ki želijo obnoviti mladostno sijajnost svoje kože, nudimo posege, kot so pomlajevanje z lastno maščobo in mezoterapija, ki lahko pomagajo zmanjšati škodo in povrniti naravni sijaj kože.

 

2. napaka: Nezadostna hidracija kože

Neprimerna hidracija kože je še ena pogosta napaka, ki jo storimo v poletnih mesecih. V vročini in visoki vlažnosti telesu hitro zmanjka tekočine, kar lahko povzroči suho in dehidrirano kožo. Pomanjkanje hidracija lahko pospeši tudi pojav gub in drobnih linij na obrazu. Naše telo je sestavljeno iz 60 % vode, prvi znaki dehidracije pa so popolnoma neopazni.  

Preprost test za odkrivanje dehidracije je, z dvema prstoma stisnete kožo na hrbtu nasprotne dlani in jo nato spustite. Koža se mora hitro vrniti v normalno stanje. Če se bo nagubanost poznala še par sekund, je tekočine v vašem telesu lahko premalo. Ta test seveda ni 100 % zanesljiv, zato raje poskrbite za preventivno in vodo pijte skozi cel dan.

Prav tako dehidracijo pospešujeta mastna in sladka hrana ter alkoholne pijače – vse, česar je poleti na vsakem koraku. Ob uživanju teh snovi morate še posebej poskrbeti za sočasen vnos vode.

Pri tem ne pozabite, da ostale tekočine niso menjava za navadno vodo. V vročih mesecih lahko moški spijete tudi do tri litre vode dnevno, ženske pa do dva litra in pol. Včasih pa tudi to ni dovolj. Uporaba izdelkov, ki vsebujejo hranilne sestavine, kot so aloe vera, glicern ali vitamin E zagotovi dodatno vlago in hranila, ki jih koža nujno potrebuje.

3. napaka: Pomanjkljiva večerna nega

Poleti nas veliko izgubi motivacijo za rutino ali pa se nam zdi, da karkoli nanesemo na našo kožo le-to otežuje. To je velika napaka, saj je vsakodnevna nega nujna tudi v poletnih dneh. Vašo rutino lahko brez težav prilagodite poletnim razmeram. Veliko linij za kožo ponuja »light« verzije svojih izdelkov, ki so ponavadi prijetnejše v vročem vremenu. Če je vaša vsakodnevna rutina zelo dolga, pa lahko poleti izpustite manj pomembne korake in tako poskrbite, da se je boste bolj verjetno držali.

Preprosta večerna rutina za poletno nego kože:

1. Čiščenje: Začnite z nežnim čistilom, ki vsebuje naravne izvlečke kamilice ali ognjiča, ki pomirjajo kožo. Za pravilno spiranje sončne kreme in ličil lahko uporabite metodo dvojnega čiščenja. To preprosto pomeni, da kožo umijete dvakrat. Prvi čistilec je lahko na oljnati osnovi, da razgradi vse ostanke nečistoč, krem in ličil. Če se vam ne da ukvarjati z večimi čistilci, bo tudi dvakratna uporaba enakega čisto dovolj.

2. Toniranje: Pustite, da se koža začne sušiti sama ali pa jo le nežno potapkajte – nikar ne drgnite, sploh, če imate opekline ali razdraženo kožo. Tako po umivanju uporabite tonik z vsebnostjo sivke ali rožne vode, ki koži vrača ravnotežje in pomaga ohranjati vlago.

3. Hidracija: Nanesite lahko nočno kremo. Priporočamo kreme s panetonolom (poiščite kreme z vitaminom B5) ali visoko vsebnostjo glicerina, saj oba pripomoreta k obnovi kože.

Če želite uporabiti aktivne sestavine, kot so BHA, AHA ali retinol, to storite med 2. in 3. korakom. Poskrbite, da bo vaša koža suha (počakajte 10 do 20 minut), saj lahko nanos aktivnih sestavin na mokro kožo povzroči dodatno razdraženje.

Prekomerne uporabe aktivnih sestavin poleti sicer ne priporočamo. Pri domači negi vas lahko hitro zanese in po želji za hitrejšimi rezultati začnete nanašati prevelike količine teh izdelkov. Na vaši koži se to ne bo poznalo takoj, po kakšnem tednu dni pa se bo obraz začel lupiti, koža bo rdeča in še veliko bolj občutljiva na sonce. Če bi radi vseeno izkoristili blagodejne učinke kislin, kot so BHA in AHA kisline, glikolna kislina, laktična kislina in podobne, se raje naročite na profesionalne kemične pilinge. Te prilagodimo koži vsakega pacienta in izvajamo v bolj kontroliranih korakih, zato so manj nevarni.

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki