NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

OPERACIJA NOSU - RINOPLASTIKA

Korekcija nosu je operativni poseg, pri katerem je ključnega pomena planiranje novega nosu –  upoštevanje karakteristik unikatnosti nosu in razmerja z ostalimi elementi obraza.
povečanje prsi trajanje posega
TRAJANJE POSEGA
60 min
povečanje prsi anestezija
ANESTEZIJA
splošna anestezija
povečanje prsi hospitalizacija
HOSPITALIZACIJA
dnevna bolnišnična
povečanje prsi čas okrevanja
ČAS OKREVANJA
7 - 10 dni
povečanje prsi odstranitev šivov
ODSTRANITEV ŠIVOV
7 - 10 dni
povečanje prsi odsotnost z dela
ODSOTNOST Z DELA
7 - 10 dni

Rinoplastika ali korekcija nosu je eden izmed najpogostejših estetskih posegov. Gre za operativni poseg, pri katerem je ključnega pomena planiranje novega nosu –  upoštevanje karakteristik unikatnosti nosu in razmerja z ostalimi elementi obraza. Dr. Fabjan največkrat izvaja poseg korekcije nosu za spremembo oblike in velikosti, v določenih primerih pa lahko s posegom odpravimo tudi težave z dihanjem.

Prednosti rinoplastike

Oblika in velikost vašega nosu vpliva na ravnovesje celotnega obraza. Posledica genetike, prirojena napaka ali poškodba nosu lahko povzroči, da ima nos nepravilno obliko.
Ne glede na osnovni vzrok nepravilne oblike nosu, rinoplastika lahko popravi:

 • nos, ki je prevelik,
 • nos, ki je premajhen,
 • grbine in posledice udarcev,
 • kriv nos,
 • mostiček, ki je preširok,
 • trebušast vrh nosu,
 • povešen vrh nosu,
 • široke nosnice,
 • kot med nosom in usti,
 • profil.
Ženski nos pred posegom rinoplastike
PREJ
Ženski nos po posegu rinoplastike
POTEM
Nos pred operativnem posegom
PREJ
Nos po operativnem posegu
POTEM

Informativna cena rinoplastike:

Od
3.500 €
Ali
97 €
mesečno na 36 obrokov

Cena posega vključuje:

 • individualni pregled in posvet
 • operativni poseg
 • uporabo najboljših materialov
 • anestezijo
 • pooperativni pregled.

Potek rinoplastike

Poseg traja približno eno do dve uri. Po operaciji lahko pričakujete nekaj modric in oteklin, okoli oči se lahko pojavijo temni kolobarji. Morda boste imeli zamašen nos, vendar se izogibajte pihanju nosu od enega do dveh tednov. Izogibajte se izpostavljenosti soncu in dotikanju nosu za vsaj dva meseca. Rezultate posega boste videli že po tednu dni, ko oteklina izgine.  Končen rezultat pa je viden čez leto dni.

Rinoplastika za popravilo okvare septuma

Rinoplastika, ki se izvaja za popravilo dihalne poti, zahteva skrbno oceno nosne strukture, ki se nanaša na pretok zraka in dihanje. Korekcija okvare septuma, ki je eden izmed najpogostejših razlogov, zakaj prihaja do težav z dihanjem, se doseže s prilagoditvijo nosne strukture, s poravnavo septuma.

Okrevanje po posegu

V času vašega okrevanja vam bomo v nos vstavili opornico in /ali tampon, z zunanje strani pa bomo nos ovili s povoji za podporo in zaščito novih struktur med začetnim zdravljenjem.

Dobili boste natančna navodila, ki lahko vključujejo naslednje smernice:

Pogosta vprašanja

Kako vem, da je korekcija nosu pravi poseg zame?

Primeren kandidat za korekcijo nosu ste, če ste bili kadarkoli nezadovoljni s svojo asimetrično obliko nosu, imate težave z dihanjem ali s sinusi. Oblika nosu je odvisna od našega genskega zapisa in se dokončno razvije v obdobju najstništva, zato je potrebno počakati na končano rast obraza. Korekcija nosu se opravi v primeru, da ste fizično zdravi in imate realne cilje glede izboljšanja oblike svojega nosu.  

Katere tehnike za preoblikovanje nosu uporabljate?

Način preoblikovanja nosu je odvisen od težave, s katero se soočate. Poznamo dva načina pristopa preoblikovanja nosu. Z odprtim pristopom imamo pregled nad celotno strukturo nosu, ki ga lahko dvignemo, skrajšamo, zožamo, izravnamo nosno grbo, popravimo izgled nosnic, obliko vrška, širino nosne baze in odpravimo asimetrijo. Drugi način obsega zaprt pristop, ki je primeren le za manjše popravke, kot sta nosni hrbet in baza.

Kako se lahko pripravim na korekcijo nosu?

Priprava na korekcijo nosu vključuje dobro prehrano, prenehanje s kajenjem, izogibanje alkohola in prenehanje jemanja zdravil za redčenje krvi. Pred samim posegom ni dovoljeno uživanje hrane vsaj šest ur pred posegom in vnos tekočin vsaj dve uri prej. Več o nasvetih in napotkih za pripravo na korekcijo nosu se boste dogovorili na posvetu.

Kako bo potekala operacija nosu?

Poseg običajno traja od ene do dve uri, odvisno od zahtevnosti popravkov nepravilnosti. Kirurg se že prehodno z vami dogovori,kakšna bo tehnika korekcije nosu in o rezultatu, ki lahko pričakujete ob upoštevanju karakteristik unikatnosti nosu in razmerij z ostalimi elementi obraza.

Ali me bo med operacijo nosu bolelo?

Ne, med operacijo ne boste čutili nobenih bolečin.

Kje poteka rez?

Metoda rinoplastike in z njo povezan rez sta odvisna od nepravilnosti vašega nosu. Ko gre za manjše korekcije nosu, ko sta nosni hrbet in baza, je dovolj le zaprti tip rinoplastike, kjer rez napravimo na notranji strani vašega nosu. Za večje nepravilnosti, ko je potrebno preoblikovanje strukture nosu ali odprava težav z dihanjem, je potrebna odprta rinoplastika,kjer se rez napravi pod konico nosu med nosnicama.

Se bo na mojem nosu poznala brazgotina?

Brazgotine pri odprti tehniki rinoplastike skorajda niso opazne, pri zaprti tehniki pa so popolnoma skrite.

Kaj lahko pričakujem med okrevanjem korekcije nosu?

V prvih treh dneh okrevanja boste občutili bolečino, ki je nekoliko neprijetna, a blaga, zato v večini primerov zadostujejo analgetiki,ki jih prejmete. Po posegu bomo vaš nos ovili s povoji za podporo in zaščito novih struktur med začetnim zdravljenjem, v nos pa bomo vstavili plastično opornico in tamponado, ki bosta nekoliko ovirali vašo dihalno pot. Tamponado odstranimo v nekaj dneh, nato si je zaradi manjših količin strjene krvi in izločkov sluznice nos potrebno spirati s fiziološko raztopino. Podplutbe in oteklina običajno izginejo v roku dveh tednov, takrat se številni že vrnejo nazaj na delo, a je z nosom potrebno previdno ravnati še dober mesec.  

Ali je možno nos popraviti tudi z nekirurškim posegom?

Korekcija nosu je res možna tudi z nekirurškim posegom, a z njim odpravimo res minimalne deformacije. Poseg je ambulanten in ga v večini primerov popravimo s polnili s hialuronsko kislino, učinek pa traja približno eno leto. Prednost je, da lahko tako vidite, kakšen bo rezultat, če se odločite za trajen poseg rinoplastike. Primerna je predvsem za tiste, ki niste prepričani v operacijo nosu in ste radovedni glede spreminjanja oblike vašega nosu.  

Ali bo rinoplastika potekala v splošni ali lokani anesteziji?

Potek operacije je odvisen od načina preoblikovanja vašega nosu. Praviloma korekcija nosu zaradi udobja poteka v splošni anesteziji, v primeru manjših popravkov in želje pacienta pa lahko rinoplastiko opravimo v lokalni anesteziji.  

Kakšna so tveganja in možni zapleti rinoplastike?

Vsa tveganja, povezana s preoblikovanjem nosu, so enaka kot pri vseh drugih kirurških posegih, ki vključujo anestezijo. Možni zapleti so lahko povezani s slabim celjenjem, brazgotinjenjem in premiki hrbtenično-kostnih struktur, ki povzročijo spremenjeno obliko. Revizijskih popravkov, ki so običajno manjši in je je možno popraviti v lokalni anesteziji, je po posegu okrog 5 %. V redkih primerih zapletov je tudi prekomerno krvavenje in motena dihalna pot.

Kakšen rezultat lahko pričakujem po operaciji nosu?

Rezultate posega boste videli že po tednu dni na posegu, ko odstranimo plastično opornico. Sprva bojo verjetno okrevanje spremljali oteklina in manjše podpludbe pod očmi, ki bodo izvenele v roku dveh tednov. Tkiva se dokončno zacelijo v času do treh mesecev, takrat bo vaša oblika nosu blizu končnega rezultata, slednji pa bo razviden po letu dni, ko bodo brazgotine popolnoma dozorele.  

Imate dodatna vprašanja o posegu?

Vse odgovore lahko izveste na našem neobvezujočem posvetu s kirurgom.

Trudimo se, da vam zagotovimo vrhunsko izkušnjo pred, med in po posegu. Zato se o vseh želenih aspektih posega lahko dogovorite na našem strokovnem posvetu brez kakršnihkoli nadaljnjih obveznosti.

Datum posveta boste določili z našim operaterjem in nato po pošti prejeli vse pomembne informacije, da se boste lahko lažje pogovorili o vprašanjih, ki so pomembna za vas.

Na posvet se lahko prijavite preko spodnjega obrazca ali nam pišite preko elektronske pošte na estetika@fabjan.si.  

Veselimo se srečanja z vami.

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Vpišite podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Želim posvet