NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

OPERACIJA NOSU - RINOPLASTIKA

Rinoplastika oziroma operacija nosu je specializirani kirurški postopek, namenjen preoblikovanju in izboljšanju estetskega videza nosu. Lahko ga opravimo tudi za izboljšanje funkcionalnosti nosu v primeru deviacije septuma.

Gre za enega najtežjih kirurških posegov, zato je pri rinoplastiki še toliko bolj pomembna izbira usposobljenega kirurga in ostalega zdravniškega osebja. Preoblikovanje nosu lahko prinese izjemen vpliv na harmonijo obraznih potez.
povečanje prsi trajanje posega
TRAJANJE POSEGA
60 min
povečanje prsi anestezija
ANESTEZIJA
splošna anestezija
povečanje prsi hospitalizacija
HOSPITALIZACIJA
dnevna bolnišnična
povečanje prsi čas okrevanja
ČAS OKREVANJA
7 - 10 dni
povečanje prsi odstranitev šivov
ODSTRANITEV ŠIVOV
7 - 10 dni
povečanje prsi odsotnost z dela
ODSOTNOST Z DELA
7 - 10 dni

Kakšne so prednosti rinoplastike?

Prednosti rinoplastike se odražajo na različnih področjih. Dr. Fabjan največkrat izvaja poseg korekcije nosu za spremembo oblike in velikosti, v določenih primerih pa lahko s posegom odpravimo tudi težave z dihanjem.

Z rinoplastiko lahko izboljšamo simetrijo obraznih potez, omogočimo lažje dihanje in s tem olajšamo vsakodnevne aktivnosti, kot so šport, spanje ali koncentracija. Z večjo skladnostjo obraznih potez se pacientom poveča tudi samozavest, kar pozitivno vpliva na medosebne odnose, samopodobo in splošno zadovoljstvo.

Vsak poseg operacije nosu je pri nas v celoti prilagojen vašim specifičnim potrebam in željam, saj je obraz vsakega posameznika unikaten.

Ne glede na osnovni vzrok nepravilne oblike nosu, rinoplastika lahko popravi:

 • nos, ki je prevelik,
 • nos, ki je premajhen,
 • grbine in posledice udarcev,
 • kriv nos,
 • mostiček, ki je preširok,
 • trebušast vrh nosu,
 • povešen vrh nosu,
 • široke nosnice,
 • kot med nosom in usti,
 • obrazni profil.

Kdo je primeren kandidat(ka) za operacijo nosu?

Primeren kandidat za korekcijo nosu ste, če ste nezadovoljni z obliko svojega nosu, imate težave z dihanjem ali s sinusi. Oblika nosu je odvisna od našega genskega zapisa in se dokončno razvije v obdobju najstništva, zato je potrebno počakati na končano rast obraza. Korekcijo nosu opravimo v primeru, da ste fizično zdravi (razen če imate deviacijo septuma/nepravilno nosno pregrado in je to namen posega) ter imate realne cilje glede izboljšanja oblike svojega nosu.

O vsem tem se dogovorimo na neobvezujočem posvetu s kirurgom. Na informativnem posvetu vas kirurg spozna, pregleda, prisluhne vašim željam in svetuje najboljšo spremembo nosu glede na vaš obraz. Upoštevali bomo holistični pristop, kar pomeni, da vaš nos obravnavamo v skladu z ostalimi obraznimi potezami. Tako bo rezultat videti čim bolj naravno.

Ženski nos pred posegom rinoplastike
PREJ
Ženski nos po posegu rinoplastike
POTEM
Nos pred operativnem posegom
PREJ
Nos po operativnem posegu
POTEM
Želim posvet

Kako poteka operacija nosu?

Če na posvetu izpolnimo vsa vaša pričakovanja, bomo določili datum posega. Takrat vam tudi podamo podrobna navodila glede priprave.

Kako se lahko pripravim na korekcijo nosu?

V pripravi na operacijo nosu je pomembno, da sledite navodilom, ki jih prejmete na posvetu pred operacijo. Ta bodo vključevala navodila glede prehrane in jemanja zdravil pred posegom. Priporočamo tudi, da se vzdržite kajenja vsaj nekaj tednov pred in po posegu, saj lahko to vpliva na proces celjenja. Če se le da, se poskusite izogibati tudi stresnim situacijam in poskrbite za dovolj počitka pred operacijo.

Pred samim posegom ne boste smeli uživati hrane vsaj šest in vnašati tekočine vsaj dve uri prej.

Kako bo potekala rinoplastika oz. operacija nosu?

Operacija nosu je kompleksen poseg, a bi morala v rokah usposobljenega kirurga potekati brez večjih zapletov. V Estetiki Fabjan se z rinoplastiko ukvarjamo skoraj 30 let. Trajanje operacije je odvisno od posameznega posega, vendar običajno traja od ene do dveh ur. Pri operaciji rinoplastike preoblikujemo in prilagodimo strukturo nosu – kosti in hrustanca, da dosežemo želeno obliko ali popravimo zdravstvene težave.

operacija nosu rinoplastika plastični kirurg Matic Fabjan

Kakšno anestezijo uporabimo?

Potek operacije je odvisen od načina preoblikovanja vašega nosu. Praviloma korekcija nosu zaradi udobja poteka v splošni anesteziji, kar pomeni, da spite.

Ali me bo med operacijo bolelo?

Operacija ne boli, saj ste vmes pod anestezijo. Nelagodje lahko nastopi kasneje, med celjenjem, in je del splošnega okrevanja.

Informativna cena rinoplastike:

Cena rinoplastije je odvisna od specifik vsakega posameznika in jo določimo ob koncu posveta.
Okvirna cena:
3.500 €
Ali
97 €
mesečno na 36 obrokov
Naše storitve želimo približati vsakomur, zato omogočamo obročno plačevanje na pet različnih načinov.

Cena posega vključuje:

 • individualni pregled in posvet,
 • anestezijo,
 • operativni poseg,
 • uporabo najboljših materialov,
 • pooperativni pregled.

Kako poteka okrevanje po posegu?

Po operaciji nos stabilizramo s povoji in plastično opornico ter vstavimo tamponado. To je valjast kos vate, ki zaradi katerega boste nekaj časa morali dihati skozi usta. Tamponado odstranimo v nekaj dneh. Nato si boste nos morali spirati s fiziološko raztopino. Po potrebi vam bomo predpisali zdravila za lajšanje bolečin ali vam svetovali glede jemanja prosto dostopnih tablet, npr. Lekadola.

Če se pojavijo modrice in otekline, je to normalen pooperativni pojav na tem območju. Prav tako je možno, da se okoli oči pojavijo temni kolobarji. Ti simptomi bodo minili v približno dveh tednih. Vmes boste morda imeli zamašen nos, vendar se izogibajte pihanju nosu od enega do dveh tednov. Izogibajte se izpostavljenosti soncu in dotikanju nosu za vsaj dva meseca.

Odsotnost z dela priporočamo za obdobje dveh tednov. Doma počivajte, za prve dneve po operaciji priporočamo tudi spanje z vzdignjeno blazino, če boste tako lažje dihali. Začetni rezultati se vidijo hitro po operaciji, končni rezultat pa je viden v nekaj mesecih, ko se rezi dokončno zacelijo in zbledijo.

Se bo na mojem nosu poznala brazgotina?

V grobem sta načina operacije dva in od njiju je odvisna stopnja brazgotinjena.

Odprta tehnika rinoplastike

Pri odprti rinoplastiki kirurg naredi rez na columelli, mehkem tkivu med nosnicami, kar omogoča neposreden pogled na strukturo nosu za natančnejše preoblikovanje. Idealna je za obsežnejše popravke nosne strukture, a lahko pusti majhno brazgotino.

Zaprta tehnika rinoplastike

Zaprta rinoplastika poteka z rezi znotraj nosnih prekatov, kar preprečuje zunanje brazgotine. Je manj invazivna in omogoča krajši čas okrevanja, a brez neposrednega pogleda na nosno strukturo morda ne omogoča tolikšne natančnosti.

Ne glede na tehniko (ki jo vedno izberemo v dogovoru s pacientom), se bomo potrudi minimizirati ostanke operacije. Brazgotine bodo v vsakem primeru vidnejše v času po operaciji. Kasneje bodo zbledele.

Želim posvet

Kakšna so tveganja in možni zapleti rinoplastike?

Vsak kirurški poseg prinaša določeno tveganje, vključno z infekcijo, krvavitvijo ali reakcijo na anestezijo. Za preprečevanje zapletov se bomo o poteku celotne operacije in okrevanja natančno pogovorili, tako da boste vedeli, kaj pričakovati. V zelo redkih primerih pacient po operaciji ni zadovoljen z izgledom in jo je potrebno ponoviti. Pri tem se je potrebno zavedati omejitev estetske kirurgije in stopenj poseganja v vaše telo. Z operacijami vas ne želimo izmaličiti in ustvariti umeten videz.

Rezultati

Rezultati rinoplastike so trajni, vendar se končni izid lahko pokaže šele nekaj mesecev po posegu, ko oteklina popolnoma izgine. Običajno naši pacienti opazijo izboljšanje že v prvih tednih po operaciji, vendar je za popolno oceno rezultata potrebno počakati do konca celjenja. Prav zaradi tega je pomembno, da ste po posegu potrpežljivi in sledite vsem navodilom za domačo nego.

korekcija nosu rinoplastika dr. Matic Fabjan

Rinoplastika za popravilo okvare septuma

Septoplastika je posebna oblika rinoplastike, ki je zasnovana za zdravljenje težav s septumom. To je tanka stena, ki ločuje nosnici. Nepravilnosti septuma, kot je deviacija (ukrivljenost), lahko povzročijo številne zdravstvene težave, vključno s težavami z dihanjem, kroničnimi sinusnimi okužbami in apnejo med spanjem.

Pri septoplastiki popravimo ukrivljenost in izboljšamo dihanje pacienta, obenem pa ohranjamo naravni videz in obliko nosu. Ta postopek lahko izvedemo samostojno ali skupaj z estetsko rinoplastiko, odvisno od vaših potreb in želja.

Da bi zagotovili optimalne rezultate, pred posegom opravimo temeljito oceno, ki vključuje natančen pregled nosne strukture in pogovor o zdravstvenih težavah pacienta. Pri načrtovanju posega se trudimo ustvariti funkcionalen rezultat, estetsko privlačnost in izboljšati vašo kakovost življenja.

Pogosta vprašanja

Kje poteka rez?

Tehnika rinoplastike in z njo povezan rez sta odvisna od nepravilnosti vašega nosu. Ko gre za manjše korekcije nosu, kot sta nosni hrbet in baza, je dovolj le zaprti tip rinoplastike, kjer rez napravimo na notranji strani vašega nosu. Za večje nepravilnosti, ko je potrebno preoblikovanje strukture nosu ali odprava težav z dihanjem, je potrebna odprta rinoplastika, kjer rez poteka pod konico nosu med nosnicama.

Katere tehnike za preoblikovanje nosu uporabljate?

Način preoblikovanja nosu je odvisen od težave, s katero se soočate. Poznamo dva načina pristopa preoblikovanja nosu, od katerega je odvisno tudi mesto brazgotin. Z odprtim pristopom oz. odprto rinoplastiko imamo pregled nad celotno strukturo nosu, ki ga lahko dvignemo, skrajšamo, zožamo, izravnamo nosno grbo, popravimo izgled nosnic, obliko vrška, širino nosne baze in odpravimo asimetrijo. Drugi način obsega zaprti pristop oz. zaprto rinoplastiko, ki je primeren le za manjše popravke, kot sta nosni hrbet in baza.

Ali je možno nos popraviti tudi z nekirurškim posegom oziroma kdaj uporabimo hilaruonska polnila?

Korekcija nosu je možna tudi z nekirurškim posegom, a z njim odpravimo res minimalne deformacije. Poseg je ambulanten in ga v večini primerov popravimo s polnili na osnovi hialuronske kisline. Učinek traja do enega leta. 

Prednost posega s polnili je, da lahko tako vidite, kakšen bo rezultat, če se odločite za operativno rinoplastiko. Nekirurški poseg je primeren predvsem za tiste, ki še niste prepričani v operacijo nosu, a ste vseeno radovedni glede spreminjanja njegove oblike.

Kaj je sekundarna rinoplastika?

Sekundarna rinoplastika je operacija, ki se izvaja, če je potrebna dodatna korekcija po prvotni operaciji rinoplastike. Ta se lahko izvede zaradi nezadovoljstva s prvotnim rezultatom ali zaradi zapletov po operaciji. 

Po podatkih iz ZDA na letni ravni revizijo rinoplastike (bodisi zaradi zapletov, novih zahtev stranke, nezadovoljstva ali drugih razlogov) opravi do 15 % pacientov.

Sorodna vsebina

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Želim posvet