NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

STRESNA URINSKA INKONTINENCA

Stresna urinska inkontinenca (SUI) je uhajanje urina ob naporu. Sproži se lahko ob kihanju, kašljanju, smehu, dvigovanju težkih bremen.

Sui je neprijetna težava, ki pesti vse več žensk. Gre za nehoteno uhajanje urina po vsakodnevnih aktivnosti, kot so: hoja po stopnicah, smejanje, kihanje, kašljanje, tek, spolni odnosi. Ker ženskam s SUI urin v kapljicah uhaja povsem nepričakovano in kadarkoli med dnevom, to prinaša veliko stresa in zadrege. Težavo najbolje odpravimo z laserskim zdravljenjem.

stresna urinska inkontinenca lasersko zdravljenje estetika fabjan

Različne vrste inkontinence

Poznamo različne vrste nezmožnosti zadrževanja urina, ki se kažejo na različne načine. Vsem je skupno, da povzročajo nepravilno ali nezaželeno uriniranje in s tem poslabšajo kakovost življenja.

Stresna urinska inkontinenca

Stresna urinska inkontinenca (SUI) je najpogostejša vrsta inkontinence. Pri njej do uhajanja urina pride pri fizičnih naporih kot so kašljanje, smeh, dvigovanje bremen, spolni odnosi, ali telesna vadba. To pomeni, da lahko povsem vsakdanje aktivnosti povzročijo neprijetne situacije.

V preteklosti se je veliko žensk zaradi sramu in nevednosti, da gre za pogost in ozdravljiv problem, začelo izogibati aktivnostim, ki bi jim lahko povzročile uhajanje urina. Vedeti morate, da lahko inkontinenco pozdravimo in vam ponovno omogočimo dvigovanje otrok ali vnukov, aktiven življenjski slog in zapuščanje doma brez preventivnih higienskih vložkov.

Kakšni so vzroki za stresno urinsko inkontinenco (SUI)?

Skupen imenovalec nehotenega uhajanja urina je oslabljen zapiralni mehanizem sečnice, ki ga najdemo med mišicami medeničnega dna. Mišice medeničnega dna so vitalni del našega telesa, ki delujejo kot podporna struktura za organe v medenični votlini, vključno z mehurjem in sečnico. Te mišice se raztezajo kot nekakšna viseča mreža po dnu trebušne votline, kar omogoča ustrezno podporo in kontrolo nad uriniranjem.

Če pa ta "mreža" postane oslabljena ali poškodovana, lahko njena podpora oslabi. To pomeni, da vsakokrat, ko pride do pritiska na trebušno votlino, ženska doživi povečano tveganje za uhajanje urina.

Vzroki za takšno stanje so različni. To so najpogostejši:

Dodatno lahko poveča težave s SUI dolgotrajno povečan pritisk v trebuhu, ki se pojavlja pri kroničnem kašlju (npr. pri bolnicah z astmo ali bronhitisom), klinični debelosti ali dvigovanju težkih bremen.

Kako vem, da potrebujem zdravljenje stresne urinske inkontinence?

Simptomi stresne urinske inkontinence vključujejo neprostovoljno uhajanje urina med fizičnimi aktivnostmi. Če opazite takšne simptome, se obrnite na svojega zdravnika ali strokovnjaka za urinsko inkontinenco, ki bo lahko ocenil vaše stanje in vam pomagal najti učinkovito rešitev.

V Estetiki Fabjan se pri zdravljenju najprej srečate s specialistom ginekologom. Zdravnik vas spozna, pregleda in se z vami pogovori o vaših težavah. Če potrdi, da gre pri vas za SUI, naredimo plan nadaljnjega zdravljenja. Če ginekolog oceni, da je težava drugje, vam prav tako svetuje, kako naprej.

Želim posvet

Urgentna oz. nujna urinska inkontinenca

Poznamo še nekatere druge, manj pogoste oblike inkontinence. Urgentna urinska inkontinenca se pojavi, ko imate nenaden in nujen občutek za uriniranje, ki ga je težko kontrolirati. To lahko privede do uhajanja urina, preden se lahko pravočasno odpravite do stranišča. Takšno vrsto inkontinence pogosto povzroča preveč aktiven mehur.

Mešana urinska inkontinenca

Mešana urinska inkontinenca je kombinacija stresne in nujne urinske inkontinence. To pomeni, da imate simptome obeh vrst inkontinence. Lahko vam uhaja urin, ko ste fizično aktivni, hkrati pa vas povsem nepričakovano “prime na stranišče” tudi, ko mirujete.

Funkcionalna urinska inkontinenca

Funkcionalna urinska inkontinenca se pojavi, ko zaradi drugih zdravstvenih stanj (fizičnih ali duševnih) ali omejitev ne morete pravočasno priti do stranišča, čeprav vaš mehur in sečnica pravilno delujeta. Pogosto se ta vrsta inkontinence povezuje z drugimi fizičnimi ali kognitivnimi težavami, ki otežujejo pravočasen dostop do stranišča. Med te težave sodijo omejitve gibanja, demenca ali druge kognitivne motnje. Zdravljenje se običajno osredotoča na obravnavanje teh temeljnih težav, ki vključujejo fizioterapijo, izboljšanje dostopa do stranišča ali uporabo pripomočkov, kot so hojice.

Čezrobna inkontinenca

Tej vrsti inkontinence pravimo tudi kronična retencija urina. Čezrobna inkontinenca se pojavi, ko je mehur preveč poln in preseže svojo kapaciteto, kar povzroči uhajanje urina. To se lahko zgodi, če se mehur ne more pravilno izprazniti ali če je pretok urina blokiran, npr., ko se pojavijo kamni v mehurju.

Stalna inkontinenca

Stalna inkontinenca, kot že ime pove, je stanje, pri katerem osebi neprekinjeno ali večino časa uhaja urin. Ta vrsta inkontinence je običajno posledica hude poškodbe ali abnormalnosti sečnega sistema, ki povzročajo stalno uhajanje urina iz mehurja. Vzroki zanjo vključujejo prirojene nepravilnosti, hude poškodbe sečil ali zaplete zaradi operacije. Stalna inkontinenca je redka in zahteva posebno zdravniško obravnavo, ki je pogosto kirurška.

Kako poteka zdravljenje stresne urinske inkontinence (SUI) z laserjem?

Najnovejšo in zelo uspešno metodo zdravljenja stresne urinske inkontinence (SUI) predstavlja uporaba laserske tehnologije. Uporabljamo jo pri blagi do zmerni stresni urinski inkontinenci. Klinične preiskave kažejo, da je metoda učinkovita, enostavna in predvsem varna.

Uporabljamo Fotonin laser SP Dynamis z valovno dolžino svetlobe ErYAG 2940 nm. Ta valovna dolžina s fototermalnim učinkom vpliva na kolagenska vlakna v tkivu, ki oblaga nožnico in sečnico ter endopelvično fascijo (to je struktura vezivnega tkiva, ki podpira in ohranja položaj organov v medenici). V kolagenskem tkivu laser povzroči preoblikovanje kolagena, njegovo prerazporeditev in ponovno rast. S tem sečnici in njenemu zapiralnemu mehanizmu izboljšamo oporo in zadrževanje vode.

Mentor implantant

Posega ne moti vstavljen maternični vložek, niti hormonska kontracepcija, hormonsko nadomestno zdravljenje ali predhodna sterilizacija, ne izvaja pa se med menstruacijo.

Vaš obisk ob posegu bo videti tako:

Kakšna je cena posega zdravljenja inkontinence z laserjem?

Stresna urinska inkontinenca je zelo pogosto povezana s sindromom ohlapne nožnice. Pojava se lahko tudi prepletata, zato našim pacientkam v enem posegu z zamenjavo laserske sonde (nastavka na laserju) nudimo zdravljenje obeh!

Paket zdravljenje stresne urinske inkontinence (SUI) in pomlajevanje nožnice: 830 €

Priporočljivo je, da se laserska posega za stresno urinsko inkontinenco SUI in ohlapno nožnico izvajata hkrati. Tako dosežemo največji možni učinek. Pri zdravljenju vedno naredimo 3 tretmaje. Tretmaji se opravijo v razmaku 4-6 tednov.

1. tretma: 330 €, 2. tretma: 300 €, 3. tretma: 200 €

Kakšni so uspehi zdravljenja SUI?

Uspeh zdravljenja stresne urinske inkontinence z laserjem se lahko razlikuje od osebe do osebe. Vendar pa so študije pokazale, da ima ta metoda zdravljenja precej visoko stopnjo uspešnosti, ta je pri nekaterih študijah celo preko 80 %.

Po 120 dneh je 94 % strank izjavilo, da se je stresna urinska inkontinenca bistveno izboljšala. 68 % pa je navedlo, da se s stresno urinsko inkontinenco nimajo več težav. Nobena ni navedla neželenih učinkov.
Ena od prednosti zdravljenja stresne urinske inkontinence z laserjem je, da je to neinvazivna metoda, ki ne zahteva kirurškega posega. Poleg tega je postopek običajno hiter, pogosto traja manj kot pol ure, in ima minimalno obdobje okrevanja.
V postopku se uporablja laserska energija, ki se usmeri v tkiva sečnice in okoliškega vezivnega tkiva, da bi stimulirala proizvodnjo kolagena, beljakovine, ki pomaga pri obnovi in krepi tkivo. Ta stimulacija poveča gostoto in elastičnost tkiva, kar pomaga zmanjšati uhajanje urina.
Obstajajo dokazi, da večina bolnic opazi izboljšanje simptomov po prvem obisku, vendar je za najboljše rezultate priporočljivo opraviti več sej. Enako pravijo naše izkušnje iz prakse. Pogosto je lahko potrebnih več mesecev, da opazite polne učinke zdravljenja, saj telo potrebuje čas za proizvodnjo novega kolagena. To vseeno pomeni, da je bil učinek dosežen in izločanje urina bo s časom postalo nadzorovano.
Želim posvet

Pogosta vprašanja

Ali je uporaba laserja varna?

Da, uporaba laserja za zdravljenje SUI je varna metoda, ki se izvaja že vrsto let. Ne povzroča dolgotrajnih stranskih učinkov in se izvaja ambulantno, brez potrebe po hospitalizaciji. Pri tem posegu ima laser povsem drugačne nastavitve kot npr. pri laserskem odstranjevanju dlak ali tattoojev, zato vas ne rabi skrbeti, da bi zažgali ali poškodovali vaše intimne predele.

Pri tem je seveda pomembno, da je laser ves čas pravilno servisiran in da poseg izvaja usposobljeno osebje.

Koliko tretmajev potrebujem za izboljšavo stresne urinske inkontinence?

Število potrebnih tretmajev je odvisno od resnosti simptomov in individualnega odziva na zdravljenje. Večina bolnikov opazi izboljšanje po prvem ali drugem tretmaju, vendar je za najboljše rezultate običajno potrebno opraviti serijo tretmajev. Glede na naše izkušnje pacientkam ponavadi priporočimo tri srečanja, po katerih ponovno ocenimo stanje urinske inkontinence.

Ali ni urinska inkontitenca logična posledica staranja?

Urinska inkontinenca ni nujna posledica staranja, čeprav je res, da se z večjo starostjo tveganje za njen pojav povečuje. Vendar to ne pomeni, da se morate s težavo sprijazniti. Zdravljenje z laserjem bo izboljšalo vaše stanje in kakovost življenja.

Je zdravljenje stresne urinske inkontinence primerno tudi za starejše?

Da, zdravljenje SUI je primerno za osebe vseh starosti. Starost sama po sebi ni ovira za izvajanje tega postopka. Pravzaprav je zdravljenje z laserjem še posebej primerno za starejše, saj je neinvazivno in nima dolgotrajnih stranskih učinkov, kar zmanjšuje tveganje za zaplete, ki so lahko povezane z bolj invazivnimi kirurškimi posegi.

Ali je za zdravljenje stresne urinske inkontinence potrebna anestezija?

Postopek je večinoma neboleč, lahko pa občutite blago nelagodje, ki ga lajšamo z uporabo lokalnih anestetikov. To pomeni, da boste po postopku hitro lahko nadaljevali s svojimi vsakodnevnimi aktivnostmi.

Ali lahko terapije stresne urinske inkontinence združim s še kakšnimi terapijami?

Da, zdravljenje SUI z laserjem se lahko kombinira z drugimi terapijami, odvisno od vaših individualnih potreb in ciljev. O njih se pogovorimo na našem neobvezujočem posvetu z ginekologom. Najpogosteje kombiniramo zdravljenje stresne urinske inkontinence s pomlajevanjem nožnice.

Sorodna vsebina

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form