NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

LIPOSUKCIJA

Liposukcija je poseg, s katerim odstranimo maščobo s tistih delov telesa, kjer je ne moremo odpraviti ne s hujšanjem ne s telesno aktivnostjo. Rezultat je trajno preoblikovanje telesa brez vidnih brazgotin. Okrevanje po posegu je hitro.
liposukcija
TRAJANJE POSEGA
30 - 120 min
liposukcija cena
ANESTEZIJA
splošna anestezija
liposukcija cena
HOSPITALIZACIJA
dnevna bolnišnična
liposukcija cena
ČAS OKREVANJA
3 - 7 dni
liposukcija cena
ODSTRANITEV ŠIVOV
5 - 7 dni
liposukcija
ODSOTNOST Z DELA
10 - 14 dni

V rokah izkušenega kirurga je liposukcija varen poseg z minimalno invazivnostjo in kratek čas okrevanja. V kombinaciji s pravilno prehrano in redno telesno vadbo lahko dosežete dolgotrajne rezultate in izboljšate svoje zdravje in samozavest.

V naši kliniki smo nasmeh povrnili že na tisoče pacientom in pacientkam, ki maščobe niso mogli odpraviti niti z zdravo prehrano ali redno aktivnostjo. Ta se največkrat nabere na trebuhu, bokih, stegnih, zadnjici, vratu, bradi ter nadlakteh.

Ni čudno, da je liposukcija takoj po operaciji prsi drugi najbolj priljubljen poseg v estetski kirurgiji. V nadaljevanju boste spoznali zakaj je liposukcija tako priljubljena, kako poteka, za katero obliko se odločiti in zakaj ni nadomestek hujšanju, temveč zgolj estetskem oblikovanju telesa po tem, ko ste večji del maščobe že izgubili.

Želim posvet

Kje na telesu se izvaja liposukcija?

Najtežje je maščobo izgubiti na trebuhu, hrbtu, bokih, stegnih, mečih, nadlahti in podbradku, zato na teh delih opravimo največ posegov.

S posegom v abdominalnem delu dokaj enostavno povrnemo videz vitkega in definiranega trebuha. Na bokih in zadnjici ustvarimo bolj ženstven in privlačen obris celotnega telesa, uspešno definiramo stegna ter povrnemo tonus rokam, nogam ali ramenom. Uspešno odstranjujemo tudi lipomoe (benigne maščobne tumorje).

POZOR! Osebe s prekomerno telesno težo najprej napotimo k drugim oblikam izgube kilogramov in šele, ko so zelo blizu svoji idealni teži, nazaj k nam.

Liposukcija trebuha in bokov

Ste med tistimi, ki v spodnjem delu trebuha kar ne morete in ne morete izgubiti moteče maščobe?  Se vam ob pogledu na vaše boke zdi, kot da bi imeli jahalne hlače?

Niste edini. Z leti se  na bokih ter med trebušnimi mišicami in kožo zelo pogosto začne kopičiti maščoba. Trdovratne obloge na tem mestu pa pogosto pusti tudi nosečnost.

To maščobo operativno enostavno odstranimo, za tisto, ki je shranjena globoko pod trebušno steno, (visceralna maščoba), pa boste morali poskrbeti sami. Ta maščoba ni vidna, zmanjšala pa se bo, ko se bo zmanjšala celokupna maščoba v telesu. Trebuh in boke oblikujemo z majhnimi kanilami (votlimi iglami), ki jih vstavimo skozi zareze na koži, in s pomočjo cevi za odvod maščobe odstranimo odvečno maščobo iz predela podkožja. Ker gre za dokaj veliko področje, postopek običajno izvedemo v splošni anesteziji. V nekaterih primerih pa poleg tega izvedemo tudi konturiranje (preoblikovanje) telesa za lepši in bolj zaokrožen videz.

Liposukcija stegen

Redno telovadite in veliko pretečete, pa se na stegnih še vedno ne morete znebiti maščobe?  

Z liposukcijo stegen vidno izboljšamo videz nog in popolnoma odpravimo težavo neprijetnega drgnjenja kože med stegni. S posegom dosežemo bolj izrazit kontur in manjši obseg stegen ter bolj skladno splošno simetrijo telesa. Ob tem velikokrat korigiramo še področje kolen. Poseg večinoma izvajamo v splošni anesteziji, pri manj obsežnih korekcijah, kot je na primer liposukcija kolen, pa zgolj v lokalni anesteziji.

Liposukcija podbradka

Se vam zdi, da ste izgubili elegantno linijo brade in vratu? Ko vstopimo v zrela leta je ta pojav zelo pogost. Mlad obraz na predelu brade in vratu nima maščobe. Ta je nakopičena predvsem v ličnicah. Z leti pa se začne na spodnjem delu obraza nabirati maščoba, ki se kaže kot podbradek, ki se nadaljuje v vrat.  

Z liposukcijo podbradka obrazu povrnemo mladosten videz. Gre za zelo pogost poseg, saj se številni posamezniki v zrelih letih ali po uspešni izgubi telesne teže soočajo z ostankom maščobnega tkiva na predelu brade. Obliko korigiramo s kanilo, ki jo vstavimo skozi manjšo zarezo v koži in potem z gibi odstranjujemo nezaželeno maščobno tkivo. Večinoma uporabimo lokalno anestezijo.

Kakšne so prednosti liposukcije?

Z liposukcijo telesu povrnemo obliko, ki ste jo imeli v rani mladosti ali pa ste jo zgolj vedno želeli. Poleg tega se posamezniki  za tovrsten poseg radi odločajo, ker so rezultati dolgoročni. Odstranjena maščoba se na isto mesto ne bo vrnila, seveda pod pogojem, da ne opustite dobrih prehranskih navad in redne telesne aktivnosti.

Informativna cena liposukcije:

Od
2000 €
Ali
56 €
mesečno na 36 obrokov

Cena posega vključuje:

  • individualni pregled in posvet,
  • operativni poseg
  • uporabo najboljših materialov
  • anestezijo
  • pooperativni pregled.
Želim posvet

Kdo je primeren kandidat za liposukcijo?

Če ste že dosegli ciljno telesno težo in uživate zdravo prehrano, vendar pa imate na določenih delih telesa še vedno odvečno maščobo, ste pravi kandidat za ta poseg. Kako to veste? Dokaj enostavno merilo je to, da vaš ITM (indeks telesen mase) ni višji, kot 35. Kako ga izračunate? Višino v centimetrih delite s težo v kilogramih in dobite rezultat.

Prav tako v nekaterih primerih ne moremo operirati pacienta, ki ima kakšno od kroničnih bolezni, kot so diabetes, bolezen koagulacije krvi in kardiovaskularne bolezni. V tem primeru bo potreben dodaten pregled, kjer bomo presodili ali vas lahko operiramo.

V splošnem, pa bo pregled vseboval:

S posegom največkrat odstranimo do 4,5 l maščobe, saj lahko večje količine predstalvjajo nevarnost za vaše splošno zdravje.

Kako poteka liposukcija?

Potek operacije je sledeč:

IMEJTE V MISLIH: Da oteklina čim hitreje izgine boste po posegu morali nositi posebno oblačilo, ki bo pritiskalo na obdelano področje. V prvih nekaj dneh se lahko pojavi oteklina ali bolečina, vendar bo hitro minila. Za lajšanje bolečin vam bomo predpisali analgetike, po nekaj tednih pa se bo tudi koža postopoma prilagodila novi obliki telesa in rezultat bo že viden.

Katere vrste (tehnike) liposukcij poznamo?

Obstaja več različnih vrst, ki se razlikujejo glede na tehniko in metodo odstranjevanja maščobe. V Kliniki Fabjan najpogosteje izvajamo klasično liposukcijo, saj je to najvarnejša metoda, ki nudi trajne rezultate, okrevanje pa je hitro in nezahtevno. Poleg tega pa izvajamo tudi:

Koliko telesne teže lahko izgubim z liposukcijo?

V povprečju odstranimo od dva do pet kilogramov maščobnega tkiva. Količina odstranjene maščobe je odvisna od velikost predela, ki ga zdravimo, količine celokupne maščobe ter tip telesa in vašega metabolizma.

Največja količina maščobe, ki jo varno odstranimo je običajno omejena na pet do šest kilogramov, nikakor pa ne več kot 20 kilogramov, saj lahko tvegamo resne zaplete, kot so neravnovesje tekočine, poškodbe organov ali krvni strdki.

Kakšna anestezija je potrebna za liposukcijo?

Poseg izvedemo pod različnimi vrstami anestezije, izbira pa je odvisna predvsem od  kompleksnosti postopka.

Lokalna anestezija

Kadar gre za manjše posege kot je odstranjevanje maščobe z ene manjše regije (kolena, manjše področje na trebuhu itd.), se odločimo za lokalno anestezijo. Lokalna anestezija poteka tako, da z injekcijo v kožo omrtvičimo področje, kjer opravljamo poseg, tako da ne čutite nobene bolečine.

Sedacija

V globoki sedaciji opravljamo večinoma posege pri pacientih, ki zaradi svojega zdravstvenega stanja (kardiovaskularne bolezni, kronična obolenja), niso primerni za poseg v splošni anesteziji. V takih primerih se največkrat predhodno posvetujemo s spec. anesteziologom, ki ob pacientovi farmakoterapiji in anamnezi presodi katera vrste anesteziji bi bila najbolj prmerna. Sedacija se opravi z intravensko injekcijo, ki pacienta spravi v stanje, ko ne čuti bolečine, vendar lahko sliši in odgovarja na vprašanja zdravnika.

Splošna anestezija

Pri obsežnih in kompleksnih posegih, kot so odstranjevanje velikih količin maščobe s telesa, se odločimo za splošno anestezijo, ki pacienta uspava, tako da ne čuti bolečine. Katera vrsta anestezije bo primerna za vas, bo ocenil zdravnik in postopek opravil v sodelovanju z anesteziologom.

Kakšna je bolečina po posegu liposukcije?

Po posegu boste morda občutili bolečino, ki je odvisna od obširnosti posega in oblike anestezije.  Stopnjo bolečine bi lahko opisali od blage do zmerne, predvidoma je zelo kratkotrajna, dodatno pa jo omilimo z uporabo analgetikov. Običajno se pojavi takoj po posegu in lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov. Pri klasični liposukciji se bolečina običajno pojavi v prvih 24 urah po posegu in se potem postopoma zmanjšuje. V nekaterih primerih je lahko bolečina večja, če ne upoštevate navodil zdravnika, zato svetujemo, da navodila skrbno upoštevate in se tako izognete nepotrebnim bolečinam.

Kako poteka okrevanje?

Čas okrevanja je odvisen od predela in obsega posega.  Takoj po operaciji kirurg nadene kompresijsko oblačilo ali elastični povoj, ki preprečuje nastajanje oteklin in kopičenje serozne tekočine ter pomaga pri oblikovanju telesa do želene postave.  Bolečina in nelagodje po operacji v nekaj dneh izgineta, dobili pa boste tudi  analgetike za lajšanje bolečin.V prvih nekaj dneh po operaciji se bodo morda pojavile otekline in rdečica na mestu operacije, vendar se bodo čez nekaj tednov zmanjšale in izginile. Zdravnik bo morda predpisal tudi antibiotike, da se prepreči morebitna okužba. V nekaj tednih po operaciji se boste lahko vrnili k svojim vsakodnevnim aktivnostim.

Ali je rezultat trajen?

Rezultati so običajno dolgotrajni. Maščobne celice, ki jih odstranimo med postopkom namreč ne zrastejo nazaj, se pa preostale maščobne celice še vedno lahko povečajo, če ponovno pridobite na telesni teži. Za ohranitev rezultatov je pomembno ohranjanje zdravega načina življenja in redna telesna aktivnost.  

Kako trajni bodo rezultati je torej odvisno predvsem od vaših življenjskih navad. V primeru ohranjanja zdravega življenjskega sloga so lahko rezultati doživljenjski, sicer pa se bodo maščobne blazinice začele ponovno nabirati.

Rezultat liposukcije je trajen pod naslednjimi pogoji:

Želim posvet

Ali obstajajo kakšna tveganja?

Liposukcija velja za varen in rutinski poseg, vendar ima kot vsak kirurški poseg povezana z določenimi možnimi zapleti in tveganji. Med najpogostejšimi tveganji so:

Ali se tudi moški odločajo za liposukcijo

Pri moških se trendi estetske kirurgije neprestano razvijajo, in v zadnjem desetletju je liposukcija postala izjemno priljubljena. Najpogosteje se odločajo za liposukcijo na predelu trebuha, pasu in ledveno ter prsi (t.i. ginekomastija) in vratu oz. podbradka. Poseg poteka enako kot pri ženskah. Okrevanje je običajno hitro in večina pacientov se lahko vrne k dnevnim aktivnostim v nekaj dneh. Med samim posegom se s tanko cevko, imenovano kanila, odstranijo maščobne celice, kar omogoča bolniku, da doseže bolj izklesan videz in izboljša svojo samozavest. Po posegu je potebo nosti kompresijsko oblačilo.

Kdaj se odločimo za Vaser liposukcijo

V naši kliniki vaser liposukcijo izvajamo že več kot 10 let; vse od njenih začetkov, ko je ameriško podjetje Assisted Lipoplasty Systems razvilo ultrazvočno sondo za razgradnjo maščobnega tkiva, in je postala atraktivna alternativa klasični liposukciji. Omogoča bolj nežen pristop in dobre rezultate. Vaser liposukcija temelji na uporabi ultrazvočne energije. Najpogosteje se zanjo odločamo pri korekcijah na področju  trebuha, stegen, bokov, obraza, vratu in zadnjice. Tovrstna tehnika ni primerna za vse kandidate, zato je obvezen predhoden temeljit pregled pri kirurgu. Deluje tako, da maščobne celice najprej emulzificiramo ali utekočinimo in jih nato z aspiracijo odstranimo iz telesa. V primerjavi s tradicionalno klasično liposukcijo, vaser liposukcija omogoča bolj nežno in natančno odstranjevanje maščobe, saj je utekočinjeno maščobo lažje odstraniti in ne povzroča travm okoliškim tkivom, kot so vezivno tkivo in žile. Ker gre za manj zahteven poseg je okrevanje hitrejše, je pa bolečina nekoliko bolj izrazita v primerjavi s klasično liposukcijo.

Izvaja se v lokalni in splošni anesteziji, odvisno od obsega. Poteka tako, da v podkožje namestimo ultrazvočno sondo, ki s svojo energijo utekočini maščobo in tako raztopljeno maščobo izsesamo iz telesa. Vbodne ranice se zašijejo in namestijo obliži.

Za okrevanje boste potrebovali nekaj dni, običajno pa se lahko k svojim vsakodnevnim aktivnostim vrnete v nekaj tednih. Tudi rezultati bodo vidni šele po nekaj tednih ali mesecih, saj koža in tkiva potrebujejo čas, da se prilagodijo.

Kaj je liposukcija v kombinaciji z lipofillingom (fat transfer)?

Vse bolj priljubljena postaja liposukcija v kombinaciji z lipofillingom (prenos/injiciranje lastne maščobe na drugo mesto). Posega izvedemo sočasno: odvzeto maščobo s posebnim prepariranjem prenesemo v drugi del telesa.

Injicirano lastno maščobo imenujemo maščobni grafti oz. maščobni presadki. Lastno maščobno tkivo (avtologna maščoba) vse pogosteje uporabljamo za korekcijo volumskih primanjkljajev različnih delov telesa, kot so: obraz (pomlajevanje obraza z lastno maščobo), prsi (povečanje prsi z lastno maščobo) in zadnjice (BBL z lastno maščobo). Uporablja se tudi za korekcije prirojenih vdrtin, vdrtih brazgotin, deformacij po operativnih posegih ali poškodbah, za pokrivanje vidnih delov implantatov (dojke) ter na drugih mestih telesa za njegovo oblikovanje.Manjše posege opravimo v lokalni anesteziji, obsežnejše pa v splošni anesteziji.

Zanimanje za lipofilling je največje pri ženskah, ki bi liposukcijo opravile v kombinaciji s povečanjem oziroma preoblikovanjem dojk.  

Opravi se v kombinaciji s klasično liposukcijo, pri kateri odvzeto maščobno tkivo nato ustrezno obdelamo (centrifugiranje pri manjših volumnih, izpiranje pri večjih volumnih). Pridobimo maščobno tkivo, ki je v gosti tekoči obliki primerno za vbrizgavanje. S pomočjo brizge ali črpalke, preko igle ali kanile, ga vbrizgamo v ciljno mesto. Po posegu je na mestih injiciranja prisotna oteklina ter modrice. Na obrazu izginejo v sedmih do štirinajstih dneh, po telesu lahko trajajo dlje, do enega meseca.

Končni rezultat je viden po treh do šestih mesecih, ko razpade in se absorbira del vbrizgane maščobe. Takoj po posegu je lahko prisotna hiperkorekcija (vtis vbrizganja prevelike količine maščobe). Del maščobnih celic pri posegu vedno propade. Preostala maščoba ostane več let ali tudi trajno. Delež maščobe, ki se obdrži, je odvisen od številnih faktorjev: tehnike odvzema in apliciranja, metabolnega stanja telesa, predela telesa aplikacije, starosti, kajenja, pričakovanih rezultatov. V večini primerov se obdrži okoli 50% injicirane maščobe; lahko pa so prisotna večja odstopanja.  Za dosego končnega rezultata je zaradi absorpcije maščobe občasno potrebnih več ponovitev posega.

Pogosta vprašanja

Koliko maščobe se lahko največ odstrani, da je liposukcija še varna?

V povprečju lahko odstranimo od dva do pet kilogramov maščobnega tkiva. Količina odstranjene maščobe je odvisna od velikost predela, ki ga zdravimo, količine celotne maščobe ter tip telesa in metabolizem posameznika. Največja količina maščobe, ki jo je mogoče varno odstraniti med postopkom, je običajno omejena na pet do šest kilogramov, saj pri večji količini lahko tvegamo resne zaplete, kot so neravnovesje tekočin, poškodbe organov ali krvni strdki.

Ali bo liposukcija pripomogla k zmanjšanju celulita?

Poseg ni namenjen zmanjšanju celulita, ki je stanje kože, kjer se podkožno maščobno tkivo stiska med vezivnimi vlakni, kar ustvarja valovit videz kože. Čeprav je maščoba v telesu povezana s celulitom, zmanjševanje maščobe samo po sebi ne bo rešilo tega stanja. Za odpravo celulita je potrebno kombinirati več tehnik, kot so dieta, vadba, masaža, terapije s hladnim in toplim zrakom, terapije za izboljšanje krvnega obtoka in kozmetične postopke, kot so kavitacijska terapija in radiofrekvenčna terapija.

Kakšna je razlika med lipolizo in liposukcijo?

Lipoliza in liposukcija sta tehniki za odstranjevanje maščobnega tkiva. Razlika med njima je v načinu odstranjevanja maščobe. Lipoliza je minimimalno invazivna tehnika, pri kateri se maščoba raztopi z uporabo laserskega žarka ali ultrazvočnega vala. Namenjena je razbijanju maščobnih celic, ki jih telo nato odstranjuje skozi normalne metabolne procese. Lipoliza je namenjena zmanjševanju maščobe na manjših predelih, kot so stegna, trebušček ali boki.

Liposukcija pa je kirurški poseg, pri kateri se maščoba odstrani z uporabo aspiracije in se izvaja v lokalni ali splošni anesteziji, da se odstrani večje količine maščobe.

Kaj lahko pričakujem, če zanosim po liposukciji?

Če po posegu zanosite, lahko pričakujete, da bo vaše telo v procesu nosečnosti in dojenja nakopičilo nękaj dodatnega maščobnega tkiva. Verjetno je, da bodo te spremembe manj vidne kot pri drugih ženskah, lahko pa kljub temu pride do ponovnega nabiranja maščobe v predelih, kjer ste opravili korekcijo. To se zgodi zato, ker nosečnost in dojenje vplivata na raven hormonov v telesu, ki vplivajo na dodatno kopičenje maščobe.

Če po tem, ko se boste vrnili k aktivnostim in načinu življenja, kot ste ga imeli pred nosečnostjo, še vedno opazite, da neželene spremembe niso izginile, se lahko posvetujete z zdravnikom o možnostih korekcije.

Koliko območij se lahko preoblikuje med eno liposukcijo?

Med eno liposukcijo lahko oblikujemo več območij. Število je odvisno od zahtev posameznika in od tega, koliko maščobe je potrebno odstraniti. Zdravnik bo pregledal vaše zdravstveno stanje in priporočil najbolj primerno število območij, ki jih lahko oblikujete v sklopu enega posega.

Se lahko izčrpana maščoba iz mojega telesa shrani in uporabi kasneje?

Ne, odstranjene maščobe med liposukcijo ne moremo shraniti in uporabiti kasneje.

Bom imel/a po liposukciji veliko odvečne kože?

Po liposukciji se koža večinoma ponovno skrči. Se pa lahko pri nekaterih posameznikih pojavi odvečna koža, ki se predvsem zaradi izgube večje količine maščobe lahko povesi. To se lahko zgodi, ko se z določenih delov telesa, kot so trebuh ali stegna, odstranijo večje količine maščobe. Količina odvečne kože, ki nastane po liposukciji, je odvisna od posameznikove starosti, elastičnosti kože in obsega odstranjene maščobe.

V večini primerov se povešena koža skrči in ponovno napne, v primeru, da se to ne zgodi, pa se odločimo tudi za dodatno operacijo za odstranitev odvečne kože in zategovanje spodnjih tkiv. Ta poseg na področju trebuha imenujemo abderoplastika, stegnih femuroplastika, rokah brahioplastika okrog pasu bodylift. Pogosto jih izvajamo sočasno z liposukcijo.

Kaj se zgodi, če po liposukciji pridobim na teži?

Če se zredite, oziroma ponovno pridobite na telesni teži, se lahko preostale maščobne celice v vašem telesu povečajo, kar lahko povzroči, da si boste vsaj v določenem delu povrnili izgled telesa pred posegom. Pridobivanje teže pa seveda povzroči tudi povečanje maščobnih celic na drugih delih telesa, ki niso bili operirani. Za ohranitev rezultatov je tako, kot smo že večkrat poudarili, pomembna zdrava prehrana in redna telesna aktivnost.

Ali obstajajo alternativni načini odstranjevanja odvečne maščobe?

Alternativni načini kirurški odstranitvi maščobe na posameznem delu ne obstajajo. Možna je odstranitev odvečne maščobe na trebuhu in okrog pasu v sklopu abderopalstike in bodylifta. V primeru manjših lokaliziranih depozitov maščobe je možno njihovo raztapljanje z injiciranjem maščobotopnih snovi ali uporabo primernih naprav (kriolipoliza, kavitacija, LPG).

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form