NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova kontraktura je bolezensko stanje, kjer pride do zadebelitve tkiv v dlani. Sčasoma lahko povzroči, da se en ali več prstov zvije (krči) proti dlani. Bolezen najpogosteje prizadene prstanec in mezinec. V mnogih primerih se pojavi na obeh rokah. Posledica bolezni je nezmožnost iztega enega ali več prstov.

Zdravljenje Dupuytrenove kontrakture je največkrat kirurško. Operacija se imenuje selektivna operativna odstranitev zadebelitev oziroma fasciektomija. Pri operaciji izrežemo trak podkožnega tkiva, ki povzroča deformacijo.
dupuytrenova kontraktura
TRAJANJE POSEGA
30 - 60 min
dupuytrenova kontraktura
ANESTEZIJA
lokalna anestezija
dupuytrenova kontraktura
HOSPITALIZACIJA
ni potrebna
dupuytrenova kontraktura
ČAS OKREVANJA
14 dni
dupuytrenova kontraktura
ODSOTNOST Z DELA
14 dni

Zakaj nastane Dupuytrenova bolezen?

Bolezen se imenuje po baronu Dupuytrenu, ki jo je leta 1832 prvi natančno opisal.

Obstajata nekaj glavnih dejavnikov tveganja in povezav, ki vplivajo na nastanek Dupuytrenove kontrakture:

  • Dednost: Dupuytrenova kontraktura ima zelo močno genetsko komponento. Če so imeli težave z ukrivljanjem prstov vaši starši ali drugi bližnji sorodniki, obstaja velika verjetnost, da jo boste imeli tudi vi.
  • Manjše ali večje poškodbe roke: Poškodba lahko sproži vnetje in nadaljnje celjenje lahko povzroči zadebelitev in zatrdlitev tkiva. Ta proces lahko pripelje do Dupuytrenove kontrakture. Čeprav poškodba ni neposreden vzrok za bolezen, lahko poslabša ali pospeši njen potek. To še posebej velja, če imate druge dejavnike tveganja, kot so genetska nagnjenost ali sladkorna bolezen.
  • Starost in spol: Dupuytrenova bolezen se najpogosteje pojavi pri moških, starih 40 let in več, kar kaže na to, da spol in starost povečata tveganje za nastanek te bolezni.
  • Alkohol in kajenje: Nekatere študije kažejo, da sta prekomerno uživanje alkohola in kajenje povezana z večjim tveganjem za Dupuytrenovo bolezen. Oba dejavnika lahko privedeta do zmanjšane prekrvavitve, kar lahko sčasoma povzroči zadebelitev in ustvari zatrdlino v tkivu dlani.
  • Diabetes: Ljudje s sladkorno boleznijo so lahko bolj nagnjeni k razvoju Dupuytrenove bolezni, čeprav natančen razlog povezave še ni znan.
  • Nekatere druge bolezni: Osebe z določenimi boleznimi, kot sta največkrat epilepsija ali HIV, so lahko bolj nagnjene k razvoju Dupuytrenove bolezni.

Ne glede na vzrok bolezni kirurško zdravljenje poteka na podoben način. Na posvetu se pogovorimo o vseh dejavnikih tveganja in jih poskušamo odpraviti oziroma zmanjšati, da dosežemo čim boljši dolgoročni uspeh operacije.

Kakšni so začetni simptomi?

Začetni simptomi Dupuytrenove kontrakture se lahko pojavijo postopoma in so običajno neboleči. Dupuytrenova bolezen ponavadi poteka počasi. V nekaterih primerih traja več let, preden postane moteča.

Razvoj bolezni se začne s trdimi zatrdlinami ali vozliči pod kožo dlani. Občutite jih lahko kot majhne kamenčke. Nekateri pacienti so tudi opazili, da se je njihova koža na tem mestu začela debeliti ali gubati.

V zgodnjih fazah bolezni so simptomi morda bolj estetske narave kot funkcionalne. Vendar pa se bolezen sčasoma lahko poslabša, kar vodi do vidnejše deformacije roke. Prsti se lahko postopoma krčijo in vlečejo proti dlani, kar omejuje gibanje in vodi v nesposobnost popolnega iztegovanja prstov. Nekateri ljudje opazijo, da imajo težave z določenimi vsakodnevnimi opravili, kot je nošenje rokavic ali prijemanje predmetov.

Če opazite kateri koli od teh simptomov, ne odlašajte z obiskom pri zdravniku. Najbolje je, da z zdravljenjem začnete preden simptomi napredujejo in postanejo resnejši.

V začetku opazimo podkožne vozliče v dlani, običajno na mezinčevi strani, ki so sicer lahko občutljivi na pritisk, vendar funkcionalno nemoteči. Bolezen lahko skozi vrsto let postopoma napreduje ali pa se razvije v relativno kratkem času. Običajno sta prizadeta četrti in peti prst, lahko pa prizadene tudi palčevo stran roke. Bolezen se kaže v postopnem krčenju prstov, ki jih vleče v dlan. Pacient prst sicer lahko skrči, ne more pa ga aktivno iztegniti. Iztegnitev prstov s pomočjo druge roke prav tako ni mogoča. Roka postane funkcionalno prizadeta in pacient ne more več opravljati vsakodnevnega dela.

Dupuytrenova kontraktura - estetika Fabjan

Kako zdravimo Dupuytrenovo kontrakturo?

Zdravila, ki bi pozdravilo to bolezen (razen operativnega posega) še ni. Nadzorovanje Dupuytrenove kontrakture se osredotoča na upočasnitev napredovanja bolezni in izboljšanje funkcionalnosti in kakovosti življenja pacienta. Izbrani pristop bo odvisen od resnosti simptomov in individualnih potreb pacienta.

Za zgodnje faze Dupuytrenove bolezni, ko so simptomi manj izraziti, lahko pomagajo fizioterapevtske vaje, ki ohranjajo gibljivost prstov. Ponoči lahko nosite opornico, da preprečite krčenje prstov med spanjem.

Ob napredovanju bolezni je smiselna operacija.

Kdaj je smiselna operacija

Čeprav so navedene metode lahko učinkovite v blažjih primerih ali v zgodnjih fazah bolezni, v nekaterih primerih konzervativno zdravljenje ne more preprečiti ali upočasniti napredovanja bolezni. Operacija je pogosto potrebna pri bolnikih, ki imajo izrazito zmanjšano gibljivost roke ali če je bolezen napredovala do točke, kjer konzervativno (blažje) zdravljenje ni več učinkovito.

Glede smiselnosti operacije vam lahko svetuje vaš izbrani zdravnik ali pa se naročite na pregled v našo ambulanto. V vsakem primeru bomo pred operativnim posegom opravili posvet, kjer bomo preverili vaše stanje rok in vam razložili vse podrobnosti operacije.

Operacija Dupuytrenove kontrakture se imenuje fasciektomija in vključuje odstranjevanje ali rezanje prizadetega tkiva (fascije) v roki, ki povzroča zvijanje prstov. Poseg izboljša funkcijo roke in zmanjša nelagodje.

Kakšna je cena operacije Dupuytrenove kontrakture?

Cena posega je odvisna od specifik vsakega posameznika in jo določimo ob koncu posveta.
Od:
600 €
Naše storitve želimo približati vsakomur, zato omogočamo obročno plačevanje na pet različnih načinov.

Cena posega vključuje:

  • anestezijo,
  • operativni poseg,
  • uporabo najboljših materialov,
  • pooperativni pregled.

Kako poteka operacija Dupuytrenove kontrakture?

Operacijo opravi izkušen kirurg. Namen postopka je odstraniti ali prerezati prizadeto tkivo (fascijo), ki povzroča krčenje prstov.

Operacija običajno poteka pod lokalno anestezijo, kar pomeni, da boste med posegom budni, vendar ne boste čutili bolečine. Anestezijo najpogosteje vbrizgamo v zapestje ali pod pazduho. V nekaterih primerih je lahko potrebna splošna anestezija, podrobnosti bomo določili na posegu.

Najprej naredimo rez v dlan in/ali prste, da dosežemo prizadeto tkivo. Tkivo, ki povzroča krčenje prstov, nato skrbno odstranimo ali prerežemo. Na koncu rez zašijemo in namestimo obliže. Operacija traja približno pol ure do ene ure, odvisno od resnosti vašega stanja.

Iz klinike ste odpuščeni še isti dan. Po operaciji boste nekaj ur na opazovanju, potem pa bomo določili datum kontrole in vas odpustili v domačo oskrbo.

Okrevanje po posegu

Obdobje okrevanja po operaciji Dupuytrenove kontrakture se lahko razlikuje od osebe do osebe in je odvisno od resnosti bolezni ter posega.

Takoj po posegu roko zavijemo v povoj za zaščito in podporo. Morda boste potrebovali analgetike za lajšanje pooperativnega nelagodja. V prvih dneh po operaciji je normalno, da občutite nekaj bolečine in otekanja v prizadeti roki. Priporočamo, da prve dni roko ves vač ohranjate v povoju nad nivojem srca, saj boste občutili slabšo moč in slabšo gibljivost roke. Strogo odsvetujemo dvigovanje predmetov z operirano roko.

Za najboljše okrevanje vam po posegu svetujemo upoštevanje pisnih navodil, ki vam jih bomo dali in razložili. V njih je natančno opisano, kako začnete z razgibavanjm roke. To je ključnega pomena, saj aktivnosti, kot je nežno razgibavanje prstov, pomagajo preprečiti togost in spodbuditi celjenje.

Kasneje je okrevanje lahko tudi fizioterapija, ki pomaga izboljšati gibljivost in funkcijo roke.

Možna tveganja

Kot pri vseh kirurških posegih, so tudi pri operaciji Dupuytrenove kontrakture možna tveganja. Te vključujejo možnost okužbe, krvavitve, otekanja ali otrplosti v prizadeti roki.

Verjetnost za nastanek teh zapletov je relativno majhna in pri Estetiki Fabjan bomo naredili vse, kar je v naši moči, da zagotovimo varno in uspešno izkušnjo z operacijo. Prav tako se bomo o tveganjih in ustreznih preventivnih ukrepih pogovorili na posvetu.

Pogosta vprašanja

Ali je Dupuytrenova bolezen nevarna?

Dupuytrenova bolezen sama po sebi ni nevarna, vendar lahko resno vpliva na kakovost življenja. Omejuje gibljivost prstov, kar lahko oteži vsakodnevne aktivnosti, kot je pisanje, delo, kuhanje, ukvarjanje s športom ali vožnja vozil.

Ali bo operacija Dupuytrenove kontrakture zagotavlila trajne rezultate?

Operacija Dupuytrenove kontrakture je trenutno najbolj učinkovita metoda zdravljenja, vendar ne moremo zagotoviti, da bo rezultat trajen. Dupuytrenova bolezen je kronično stanje in se lahko ponovi tudi po operaciji. Vendar pa lahko z redno fizioterapijo in skrbnim upoštevanjem navodil za okrevanje znatno zmanjšate možnost ponovitve.

Kako ravnamo, v kolikor se bolezen ponovi?

Če se Dupuytrenova bolezen ponovi, bomo ocenili resnost vašega stanja in razmislili o najboljših možnostih zdravljenja. To lahko vključuje dodatno operacijo, fizioterapijo ali druge nekirurške metode zdravljenja. Najpomembneje je, da se ob ponovitvi bolezni pravočasno obrnete na nas ali drugega strokovnjaka, da se lahko takoj lotimo potrebne oskrbe.

Kje se lahko naročim na pregled?

Za pregled Dupuytrenove kontrakture se lahko naročite pri nas, v Estetiki Fabjan. Izpolnite naš spletni obrazec za naročanje ali nas pokličite. Naše prijazno in strokovno osebje je tu, da odgovori na vsa vaša vprašanja in vas vodi skozi postopek naročanja. Cenimo, da se zanimate za nas.

Sorodna vsebina

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form