NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

OPERACIJA ZAPESTNEGA PREHODA (KARPALNI KANAL)

Gre za operativni poseg sprostitve utesnitve oziroma pritiska na mediani živec.
povečanje prsi trajanje posega
TRAJANJE POSEGA
60 min
povečanje prsi anestezija
ANESTEZIJA
splošna anestezija
povečanje prsi hospitalizacija
HOSPITALIZACIJA
dnevna bolnišnična
povečanje prsi čas okrevanja
ČAS OKREVANJA
7 - 10 dni
povečanje prsi odstranitev šivov
ODSTRANITEV ŠIVOV
7 - 10 dni
povečanje prsi odsotnost z dela
ODSOTNOST Z DELA
7 - 10 dni

Karpalni kanal ali zapestni prehod je ozek tunel na dlanski strani zapestja. V tem kanalu leži mediani živec skupaj z devetimi tetivami mišic, ki upogibajo vašo dlan in prste. Njegova funkcija je motorična (gibalna) in senzorična (čutna).

O posegu

Pritisk na živec se najprej kaže s simptomi, ki so posledica motenega delovanja senzorične komponente (npr. mravljinčenje in bolečina).
Če pritisk ne popusti, je prizadeta tudi gibalna komponenta, tako se razvije za sindrom značilna šibkost mišic dlani.

Vzroki za utesnitev oziroma pritisk na mediani živec so lahko raznovrstni (oteklina ali zadebelitev sinovialnih ovojnic mišičnih tetiv, bolezenska stanja, motnje hormonskega ravnovesja, ponavljajoči se gibi krčenja in iztegovanja v zapestju, genetske predispozicije).
Otekline, ki nastanejo ob poškodbi v predelu zapestja in celjenju te poškodbe, zmanjšujejo obseg kanala in povzročijo pritisk na mediani živec.

Poseg

Po operaciji je roka nameščena v opornici, ki se jo po treh dneh običajno odstrani. Kmalu se prsti že lahko razgibavajo, a le do bolečine. Razgibavanje je intenzivnejše po treh dneh, po navodilih zdravnika. Kožni (vidni) šivi se odstranijo po 14 dneh, podkožni (nevidni) šivi pa se postopno stopijo sami in jih ni potrebno odstranjevati. Brazgotino lahko po 14 dneh vzdolžno masira z mastnim mazilom ali kremo proti brazgotinam.

Po treh tednih naj bi bila roka primerna za lahko opravila, za težja opravila po okoli mesecu dni, za težka opravila pa po okoli dveh mesecih. Zmanjšana moč v prstih, občasna mravljinčenja in boleča brazgotina so lahko prisotni še več mesecev in postopno izzvenijo do enega leta.

Okrevanje po posegu

Za najboljše okrevanje vam po posegu svetujemo upoštevanje pisnih navodil, zgodnje razgibavanje in počitek z roko, saj boste občutili bolečino, slabšo moč in slabšo gibljivost.

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Vpišite podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form