NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

OPERACIJA ZAPESTNEGA PREHODA (KARPALNI KANAL)

Karpalni kanal je anatomski prehod, ki se nahaja na spodnji strani zapestja, skozi katerega poteka sredinski živec. Živec omogoča občutek in gibanje roki in prstom. Kadar je sredinski živec pod pritiskom ali močno razdražen, lahko pride do stanja, znanega kot sindrom karpalnega kanala. Ta pogosta težava prizadene veliko ljudi, predvsem tistih, ki za svoje delo potrebujejo natančne in ponavljajoče se gibe rok in prstov.

Ustrezno zdravljenje odpravi mravljinčenje in odrevenelost ter ponovno vzpostavi delovanje zapestja in roke.
povečanje prsi trajanje posega
TRAJANJE POSEGA
do 30 min
povečanje prsi anestezija
ANESTEZIJA
lokalna anestezija
povečanje prsi hospitalizacija
HOSPITALIZACIJA
dnevna bolnišnična
povečanje prsi čas okrevanja
ČAS OKREVANJA
4 - 6 tednov
povečanje prsi odstranitev šivov
ODSTRANITEV ŠIVOV
čez 14 dni
povečanje prsi odsotnost z dela
ODSOTNOST Z DELA
6 tednov (odvisno od narave dela)

Kateri so vzroki za nastanek sindroma karpalnega kanala?

Sindrom karpalnega kanala se najpogosteje pojavi zaradi pritiska na mediani živec, ki poteka skozi karpalni kanal – ko dolgotrajno in ponavljajoče se obremenjujemo zapestje.

Karpalni kanal sestavljajo zapestne kosti na hrbtni strani roke in toga vezivna plošča na dlanski strani (strokovno znana kot transverzalni karpalni ligament). V kanalu se nahaja mediani živec in tetive upogibalke prstov, ki omogočajo upogibanje prstov in s tem prijemanje ter izvajanje drugih finih gibov. Karpalni kanal ima največji volumen, ko je zapestje v nevtralnem (izravnanem) položaju. Volumen karpalnega kanala se nekoliko zmanjša, ko zapestje upognemo naprej ali nazaj. Ko se pojavi okvara, med takšnim premikanjem čutimo prevelik pritisk.

Med glavne vzroke za nastanek tega pritiska sodijo:

 • Ponavljajoči se gibi rok: Delo, ki zahteva ponavljajoče se gibe rok, kot je tipkanje na tipkovnici ali uporaba miške, lahko poveča tveganje za sindrom karpalnega kanala. Taki gibi lahko povzročijo draženje živca in vnetje kit v karpalnem kanalu.
 • Artritis: Vnetje sklepov zaradi artritisa lahko povzroči otekanje tkiv v bližini karpalnega kanala in tako stisne mediani živec.
 • Hormonske spremembe: Nekatere hormonske spremembe, kot so tiste med nosečnostjo ali menopavzo, lahko privedejo do zadrževanja tekočine v tkivih, kar lahko povzroči pritisk na mediani živec. Hormonske spremembe se lahko pojavijo tudi pri moških in enako vplivajo na karpalni kanal.
 • Poškodbe in zlomi: Poškodbe zapestja ali zlomi v bližini karpalnega kanala lahko povzročijo oteklino, ki stisne živec. Včasih se po okrevanju težava odpravi sama, včasih pa se rana zaceli tako, da živec ostane ukleščen.
 • Druga bolezen: V tem delu roke se lahko pojavi tumor (ganglion), ki začne pritistkati na karpalni kanal in živec.
 • Dedna nagnjenost: Nekateri ljudje imajo lahko genetsko nagnjenost k ožjemu karpalnemu kanalu, kar povečuje možnost za razvoj sindroma karpalnega kanala.

Karpalni kanal se lahko pojavi v eni ali obeh rokah. Največkrat se pojavi v eni roki in kasneje (z zamikom) lahko tudi v drugi. To je še posebej pogosto pri fizičnih, tovarniških ali pisarniških delavcih, ki po cele dneve uporabljajo obe roki.

Dejavniki tveganja

Obstajajo določeni dejavniki tveganja, ki povečajo verjetnost, da boste razvili karpalni tunel. Mednje spadajo:

 • ženski spol, saj imajo ženske višjo verjetnost za ukleščenje živca, ker je njihov karpalni tunel anatomsko ožji;
 • bližnji sorodnik, ki jer razvil enako stanje;
 • služba, kjer izvajate ponavljajoče dvige;
 • zlom v bližini zapestja;
 • kronična stanja, ki vplivajo na živce, npr. sladkorna bolezen;
 • vnetna stanja, kot je artitis, ki lahko povzroči otekanje sklepov;
 • stanja, pri katerih zadržujete preveč vode v telesu, npr. nosečnost ali pa težave z ledvicami;
 • debelost, zaradi povečanega pritiska na sklep.

Kakšni so prvi simptomi?

Simptomi sindroma karpalnega kanala se običajno razvijajo postopoma. To pomeni, da je diagnoza lahko zahtevna in dolgotrajna. Najpogostejši simptomi so naslednji:

 • Otopelost in mravljinčenje: Pogosto se pojavi otrplost in mravljinčenje v palcu, kazalcu, sredincu in delu prstanca. To se najpogosteje pojavi ponoči. Ponoči ljudje pogosto spijo s skrčenimi zapestji, kar lahko še bolj stisne živec.
 • Bolečina: Bolečina v zapestju, dlani in roki se lahko pojavi, ko sindrom napreduje. Bolečina se lahko širi tudi proti komolcu.
 • Slabo prijemanje in zmanjšana gibljivost: Zaradi pritiska na živec lahko pride do oslabljenih mišic v roki, kar lahko vpliva na moč prijemanja in dvigovanja predmetov.
 • Težave pri drobnih gibih: Natančni gibi, kot je vezanje vezalk ali zapenjanje gumbov, lahko postanejo težji in manj natančni.

V konkretnih primerih naši pacienti poročajo, da so se zjutraj pogosto zbujali z odrevenelostjo in mravljinčenjem v rokah, ki je segalo vse do ramen. Tekom dneva so se jim simptomi dodatno poslabšali, še posebej takrat, ko so kaj držali z upognjenim zapestjem, na primer med delom, vožnjo ali držanjem telefona.

Na začetku razvoja bolezni veliko ljudi pravi, da so težave odpravljali s stresanjem rok. Ko mine nekaj časa in bolezen napreduje, pa tovrstna otrplost ne bo več izginila z razgibavanjem ali stresanjem.

Ker se mišice v roki skrčijo, so posledice za vsakdanje življenje zelo neprijetne. Pojavljati se začnejo bolečina in mišični krči, ker osrednji živec v roki ne deluje tako, kot bi moral.

Karpalni kanal zapestje roka bolečina

Kako poteka pregled pri zdravniku?

Če opazite katerega od zgoraj navedenih simptomov, je pomembno, da se čim prej posvetujete z zdravnikom. Diagnoza sindroma karpalnega kanala zahteva podroben pregled in pogovor z zdravnikom. Na pregledu bomo pridobili vse potrebne informacije o vaših simptomih in morebitnih tveganjih. Vzeli bomo podrobno anamnezo, vas povprašali o simptomih, trajanju težav ter morebitnih dejavnikih tveganja, ki bi lahko prispevali k sindromu karpalnega kanala. Na pregled obvezno prinesite izvid EMG (elektromiografija) preiskave.

Nato bomo izvedli klinični pregled, ki običajno vključuje:

 • Fizični pregled zapestja: Preverimo morebitno oteklino, bolečino ali občutljivost.
 • Test Tinelovega znaka: S prstom nežno potipamo nad karpalnim kanalom, da preverimo, ali se pojavi mravljinčenje ali otrplost v prstih. Pozitiven Tinelov znak lahko nakazuje na stiskanje živca v tem območju.
 • Test Phalenovega znaka: Med tem testom boste morali zapestje upogniti navzdol in držati dlan v navpičnem položaju. Če se pojavijo mravljinčenje ali bolečina v roku ene minute, je test pozitiven in kaže na možnost sindroma karpalnega kanala.
 • Elektromiografija (EMG): V nekaterih primerih bomo morda priporočili tudi EMG, ki meri električno aktivnost mišic in delovanje živcev. To je lahko koristno za potrditev diagnoze in oceno resnosti poškodbe živca.
 • Slikanje zapestja: To je skupina še enih možnih pregledov za odkrivanje karpalnega kanala. Sem spadajo ultrazvok, magnetna resonanca (MR) in rentgensko slikanje (RTG). Ultrazvok omogoča vizualizacijo notranje strukture zapestja, podobno magnetna resonanca in rentgenski žarki.

Če pregled in morebitni testi potrdijo diagnozo, vam bomo podrobno predstavili različne možnosti zdravljenja, vključno z operativnim posegom.

Sami lahko že zdaj, če opažate začetne simptome, prilagodite vaš življenjski slog. Priporočamo čim več gibanja in nežnega razgibavanja rok, zmanjšanja repetitivnih gibov (kolikor se le da) in nošenje opornice med spanjem. Pred športno aktivnostjo in drugimi aktivnostmi, kjer intenzivno uporabljate roke (služba, hišna opravila, dolga vožnja …), jih najprej ustrezno ogrejte.

Kje lahko opravim pregled?

V kolikor sumite na sindrom karpalnega kanala, ne odlašajte in se obrnite na nas. V klinikah Fabjan smo zavezani k zagotavljanju najvišje stopnje oskrbe pri obravnavi te in drugih težav z zapestjem. Imamo usposobljeno ekipo strokovnjakov, ki bodo preučili vaše simptome in vam svetovali najboljše načine zdravljenja.

Kdaj smo primerni za operacijo karpalnega kanala?

Operacijo karpalnega kanala priporočamo, kadar konzervativne metode zdravljenja, kot so zmanjšanje aktivnosti, uporaba opornic ali protivnetnih zdravil, ne prinesejo zadostnega olajšanja simptomov. Nekateri znaki, da je operacija potrebna, vključujejo:

 • Napredovanje simptomov ali neuspešnost ne-operativnega zdravljenja: Če kljub konzervativnemu zdravljenju opazite poslabšanje simptomov, kot so močnejša bolečina, otrplost ali oslabljena gibljivost, je operacija smiselna možnost za izboljšanje stanja.
 • Omejeno delovanje roke: Sindrom karpalnega kanala lahko zelo očitno omeji vašo sposobnost opravljanja vsakodnevnih nalog in dela. Če to vpliva na vašo produktivnost ali kakovost življenja, je res vredno, da razmislite o operaciji.
 • Dokazana poškodba živca: Z elektromiografijo (EMG) lahko potrdimo prisotnost poškodbe medianega živca.

Pomembno je, da z obiskom zdravnika ne odlašate. Nezdravljeni sindrom karpalnega kanala lahko povzroči dolgotrajne in vse slabše se simptome. Če stanje diagnosticiramo pravočasno, je zdravljenje veliko lažje in omogoča preprečitev trajnih poškodb mišic ter povrnitev normalnega delovanja roke. Daljše odlašanje prinese več tveganja za zaplete in za nepopolno zdravljenje.

Kakšna je cena operacije karpalnega kanala?

Cena posega je odvisna od specifik vsakega posameznika in jo določimo ob koncu posveta.
Od:
350 €
Naše storitve želimo približati vsakomur, zato omogočamo obročno plačevanje na pet različnih načinov.

Cena posega vključuje:

 • individualni pregled in posvet,
 • anestezijo,
 • operativni poseg,
 • uporabo najboljših materialov,
 • pooperativni pregled.

Kako poteka operacija zapestnega prehoda (karpalni kanal)?

Operacija karpalnega kanala je varna in učinkovita, če jo izvaja ustrezno usposobljen ter izkušen kirurg.

Pred operacijo bomo temeljito pregledali vaše zdravstveno stanje in se pogovoril o morebitnih alergijah, zdravilih in drugih podrobnostih, ki so pomembne za varnost posega. Operacijo karpalnega kanala lahko izvedemo v lokalni anesteziji, kar pomeni, da boste med posegom budni, vendar ne boste občutili bolečine. V nekaterih primerih lahko uporabimo tudi splošno anestezijo, da zagotovimo vaše udobje med posegom. O ustrezni anesteziji se bomo pogovorili na posvetu.

Potek operacije

Cilj operacije karpalnega kanala je razbremenitev pritiska, ki ga čutite v roki. To dosežemo z rezanjem ligamenta, ki pritiska na mediani živec.

Operacijo karpalnega kanala izvedemo kot dnevni oz. ambulantni kirurški poseg. To pomeni, da se po posegu isti dan lahko vrnete domov. Operacija traja približno 20 do 30 minut, odvisno od kompleksnosti primera. Med operacijo bomo naredili majhen rez v dlani ali zapestje, da dosežemo karpalni kanal.

 • Pred začetkom posega: Pred začetkom operacije vas bomo temeljito podučili o postopku, pričakovanih rezultatih, možnih tveganjih in komplikacijah ter vas pozvali k podpisu standardnega soglasja za operacijo. Prav tako vam bomo svetovali, kako se pripraviti na operacijo, kot je prenehanje uživanja hrane in pijače pred operativnim posegom.
 • Anestezija: Prejeli boste lokalno anestezijo, ki bo omrtvila področje okoli zapestnega prehoda. To bo preprečilo bolečino med operacijo. Če se na posvetu odločimo za splošno anestezijo pa boste tik pred posegom zaspali.
 • Izvedba reza: Rez bomo naredili v dlani ali zapestju, da dosežemo karpalni kanal. Ta rez je običajno dolg le nekaj centimetrov in se po operaciji praktično ne opazi.
 • Razširitev karpalnega kanala: V naslednjem koraku bomo razširili karpalni kanal, da se zmanjša pritisk na mediani živec. To običajno dosežemo z odstranitvijo dela tkiva, ki obdaja karpalni kanal, ali z razrezom tetive prek prečnega ligamenta. Obe verziji sta medicinsko potrjeni in imamo z njimi izkušnje.
 • Zaprtje reza: Po zaključku operacije bomo rez zaprli s šivi.
 • Povijanje in obveza: Takoj po operaciji vam bomo namestili povoj za zaščito operiranega področja.
Operacija karpalnega kanala - Estetika Fabjan

Okrevanje po posegu

Po operaciji boste nekaj časa preživeli na opazovanju, da se prepričamo, da ni prišlo do zapletov. Ko potrdimo, da je vaše stanje stabilno, vas bomo odpustili domov. V veliki večini primerov je to še isti dan, saj bolnišnično okrevanje ni potrebno in se boste bolje počutili doma. Dali vam bomo natančna navodila za okrevanje in našo posebno telefonsko številko za direkten kontakt. Pomembno je, da se domov ne odpeljete sami, saj lahko anestezija še vedno povzroča zaspanost ali omotico.

Že v prvih dneh po posegu lahko pričnete z razgibavanjem prstov, a le do meje bolečine; po treh dneh pa je to lahko intenzivnejše. Kožne (vidne) šive bomo odstranili po 14 dneh, podkožni (nevidni) šivi pa se postopno stopijo sami in jih ni potrebno odstranjevati. Brazgotino lahko po 14 dneh začnete vzdolžno masirati z mastnim mazilom ali kremo proti brazgotinam.

V prvih dneh po operaciji se izogibajte uporabi operirane roke in dvigovanju težjih predmetov. Po treh tednih večina pacientov lahko izvaja lahka opravila. Težja opravila lahko opravljate po okoli mesecu dni, resnično težka opravila pa po okoli dveh mesecih. Zmanjšana moč v prstih, občasna mravljinčenja in boleča brazgotina so lahko prisotni še več mesecev in postopno izzvenijo v roku enega leta.

Možni zapleti

Operacija karpalnega kanala je običajno varna, vendar kot pri vsakem kirurškem posegu obstajajo tudi določeni možni zapleti. Ti so pri operaciji karpalnega kanala relativno redki. Med njimi so:

 • Okužba na mestu operacije.
 • Krvavitev iz reza.
 • Nastanek večjih brazgotin.
 • Težave pri celjenju rane.

Občasno se lahko pojavijo nevšečnosti, kot so otrplost, mravljinčenje ali bolečina za daljši čas okrevanja.

Zapletom se najlažje izognemo, če vaš poseg opravi strokovnjak in če se boste ustrezno držali napotkov za okrevanje. Če imate katerekoli skrbi o zapletih in posledicah operacije, se bomo o tem še posebej natančno pogovorili na posvetu. Za najboljše okrevanje vam po posegu svetujemo upoštevanje pisnih navodil, zgodnje razgibavanje in počitek z roko, saj boste občutili bolečino, slabšo moč in slabšo gibljivost.

Pogosta vprašanja

Ali lahko sindrom karpalnega kanala izzveni sam od sebe brez zdravljenja?

V nekaterih primerih se lahko simptomi sindroma karpalnega kanala začasno izboljšajo ali celo izvenijo sami: še posebej, če so vzroki za težave začasni, na primer zaradi začasnih hormonskih sprememb med nosečnostjo. Vendar pa sindrom karpalnega kanala običajno ne izgine sam od sebe brez zdravljenja. Če imate simptome, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom, da se pravočasno diagnosticira in ustrezno zdravi, saj lahko nezdravljeni sindrom privede do trajnih poškodb mišic in živca v roki.

Kakšna je rehabilitacija po operaciji karpalnega kanala?

Po operaciji karpalnega kanala je rehabilitacija ključnega pomena za uspešno okrevanje. Fizioterapija in vaje za roko vam bodo pomagale ponovno pridobiti moč in gibljivost roke ter zmanjšati otrplost in mravljinčenje. Prav tako je pomembno, da upoštevate navodila glede obvez in opornic. Dali vam bomo pisna navodila o okrevanju.

Koliko časa traja okrevanje po operaciji?

Čas okrevanja po operaciji karpalnega kanala je odvisen od posameznika in kompleksnosti posega. Večina pacientov se vrne k vsakodnevnim aktivnostim v nekaj tednih po operaciji, vendar težja fizična dela in športne aktivnosti lahko zahtevajo več mesecev okrevanja.

Ali po operaciji lahko nadaljujem z delom in ostalimi aktivnostmi?

Po operaciji karpalnega kanala se boste postopoma vrnili k vsakodnevnim aktivnostim. Priporočamo, da se izogibate intenzivnim dejavnostim in dvigovanju težjih predmetov v prvih tednih po posegu. Z delodajalcem se posvetujte o prilagoditvah dela, da se izognete ponovnemu pritisku na roko med okrevanjem.

Ali bom po operaciji še vedno občutil bolečino in mravljinčenje v roki?

Po operaciji se bo večina simptomov, kot sta bolečina in mravljinčenje, postopoma zmanjševala in izginila. Občasno boste lahko čutili nekaj nelagodja in oslabelosti v roki med okrevanjem. To je normalno in čez čas, ko popolnoma okrevate, izgine.

Ali je operacija karpalnega kanala trajna rešitev za mojo bolečino v roki?

Operacija karpalnega kanala ima visoko stopnjo uspešnosti pri odpravljanju simptomov in izboljšanju delovanja roke. Vseeno se lahko pri nekaterih ljudeh simptomi vrnejo, še posebej, če so prisotni dejavniki tveganja ali slaba rehabilitacija po posegu. Na to ne moremo vplivati.

Kakšni so dolgoročni rezultati operacije karpalnega kanala?

Dolgoročni rezultati operacije karpalnega kanala so običajno zelo zadovoljivi. Večina pacientov doživi olajšanje simptomov, kot so bolečina, otrplost in oslabelost, ter ponovno pridobi polno gibljivost in moč roke. Pomembno je, da upoštevate navodila za rehabilitacijo in se trudite preprečiti ponovni pritisk na karpalni kanal za dolgoročno dobro počutje vaše roke.

Sorodna vsebina

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form