NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

ZMANJŠANJE PRSI

Ob zmanjšanju prsi dojke dvignemo in preoblikujemo, da se bolje prilegajo postavi in dobijo mladosten videz. Vrnemo jim naravno kapljičasto obliko.
povečanje prsi trajanje posega
TRAJANJE POSEGA
120 min
povečanje prsi anestezija
ANESTEZIJA
splošna anestezija
povečanje prsi hospitalizacija
HOSPITALIZACIJA
dnevna bolnišnična
povečanje prsi čas okrevanja
ČAS OKREVANJA
7 - 10 dni
povečanje prsi odstranitev šivov
ODSTRANITEV ŠIVOV
samorazgradljivi
povečanje prsi odsotnost z dela
ODSOTNOST Z DELA
7 - 10 dni

Skladno telo in lepo oblikovane ter čvrste prsi so en izmed glavnih simbolov ženstvenega telesa. Čeprav je povečanje prsi še vedno en izmed naših glavnih posegov, pa se veliko žensk sooča tudi z obratno težavo in sicer prevelikim oprsjem. 

To težavo zelo učinkovito rešujemo s posegom zmanjšanja prsi, oziroma redukcijsko mamaplastiko. Prevelike prsi rušijo skladnost celega telesa, obenem pa predstavljajo oviro pri vsakdanjem življenju, zadovoljstvu in nemalokrat negativno vplivajo na zdravje, predvsem hrbtenice.

Z zmanjšanjem dojke tudi preoblikujemo in jim tako povrnemo njihov mladosten videz. Pri posegu odstranimo odvečno maščobno tkivo in povešeno kožo ter preoblikujemo velikost kolobarjev okrog bradavic.

Pri zmanjšanju v resnici vedno opravimo tudi dvig prsi, saj so te zaradi teže povešene in je potrebno odstraniti odvečno kožo. 

V Estetiki Fabjan se že več kot 25 let ukvarjamo z redukcijsko mamaplastiko.  Glede na izkušnje ugotavljamo, da gre za poseg kjer beležimo eno najvišjih stopenj zadovoljstva, poleg tega so rezultati v večini primerov dolgotrajni in brez kasnejših težav. S posegom je popolnoma zadovoljnih namreč več kot 95% žensk.

Kakšne so prednosti zmanjšanja prsi?

Kot smo že zgoraj povedali, prevelike prsi povzročajo številne nevšečnosti ter posledično slabo počutje. Z operacijo jih postavimo v geometrijsko ravnovesje z ostalim telesom in odpravimo vse zdravstvene težave, ki so posledica prevelikih dojk. 

Zakaj se ženske odločajo za poseg zmanjšanja prsi?

Zmanjšanje bolečin v hrbtu - Teža težkih prsi pogosto povzroči obremenitev in nelagodje v hrbtu, vratu in ramenih. Zmanjšanje velikosti ublaži napetost v tem delu, odpravi bolečine in izboljša kakovost življenja.

Boljši spanec - Po posegu boste lažje našli udoben položaj ne da bi potrebovali dodatno podporo za prsi. Tudi izbor možnih oblačil za spanje se močno razširi.

Izboljšan estetski videz - Velike prsi so pri ženskah, ki se za ta poseg odločijo, pogosto nesorazmerne z njihovimi siceršnjimi telesnimi merami. Z zmanjšanjem velikosti boste uživali v bolj uravnoteženi postavi, ki daje skladno oblikovan, živahen in mladosten izgled.

Boljše prileganje oblačil - Z velikostjo dojk, ki bodo ustrezale vašemu telesu, boste z lahkoto našli oblačila, ki se popolnoma prilegajo vaši postavi. Prav tako se vam naramnice nedrčka ne bodo vtisnile več v ramena, kar je lahko do sedaj povzročalo bolečino, odtise ali celo odrgnine.

Aktiven življenjski slog - S prevelikim oprsjem je aktiven življenjski slog pogosto zelo otežen. Ena največjih prednosti posega je, da bo izboljšal vašo sposobnost za izvajanje vseh vrst vadb. Če vam je zdaj neudobje v prsih, ramenih ali hrbtu preprečevalo vaše najljubše aktivnosti, boste lahko po redukciji dojk postali precej bolj aktivni.

Izboljšana higiena - Ko imate velike prsi, sta lahko spodnji del prsi in prsna guba bolj dovzetna za izpuščaje, vnetja in glivične okužbe zaradi zadrževanja vlage. Operacija bo z zmanjšanjem tako poskrbela tudi za izboljšano higieno in zdravje.

Najpogostejši razlogi za zmanjšanje prsi so torej:

Glede na izkušnje, bo operacija zmanjšanja prsi zelo učinkovito rešila večino teh težav. 

Želim posvet

Sem primerna kandidatka za zmanjšanje prsi?

Za poseg ste primerni, če so vaše prsi v primerjavi s siceršnjo velikostjo telesa prevelike, se zaradi velikosti in teže oprsja soočate z bolečinami v hrbtenici, vratu ali ramenih, imate zareze na ramenih, ki so posledica naramnic nedrčkov, se spopadate s slabo držo ali ne morete biti toliko športno aktivni, kot si želite. 

Poseg svetujemo tudi kadar se soočate z drugimi psihološkimi razlogi, ki vplivajo na vašo samopodobo in kakovost življenja. Pri slednjem je po operaciji opaziti velik pozitiven učinek.  

POMEMBNO: Za poseg je potrebno, da ste dobrega splošnega zdravja, ne kadite (ali pa prenehate vsaj 14 dni pred posegom), imate realna pričakovanja glede rezultatov ter da niste noseči ali nosečnosti ne načrtujete v bližnji prihodnosti. 

Ali je rezultat zmanjšanja prsi trajen?

Rezultati posega so v primeru zmanjšanja prsi trajni. Izjema lahko nastane, če pride do znatnega povečanja telesne teže ali v primeru nosečnosti, če dojke znatno izgubijo volumen.

Staranje telesa je dinamičen proces, zato se tudi dojke z leti spreminjajo. Dobra novica je, da kljub fizičnim spremembam, je rezultat v večini primerov trajen. K dolgotrajnosti rezultatov lahko z zdravo prehrano in življenjskim slogom ter stabilno težo, pripomorete tudi sami.

Zmanjšanje prsi - Estetika Fabjan

Katere tehnike zmanjšanja prsi uporabljamo?

Včasih se v povezavi s tem posegom omenja tudi liposukcija, vendar naj povemo, da liposukcija ali izsesavanje maščobe ni primerna tehnika za učinkovito in varno  zmanjšanje prsi. 

Redukcijska mamaplastika je izraz, ki se uporablja za opis kirurške odstranitve tkiva dojke, ki lahko vključuje odstranitev odvečne maščobe, kože in/ali žleznega tkiva. 

Mastopeksija pa je dvig dojk in se pogosto opravi vzporedno z zmanjšanjem prsi, ki se zaradi teže povesijo. Lahko pa se izvede kot samostojni poseg. Operacija vključuje odstranitev odvečne kože okoli bradavice in spodnjega dela prsi, da se korigira povešenost.
Zmanjšanje prsi izvajamo s kirurškim posegom v splošni anesteziji, kjer odstranimo odvečno maščobno-žlezno tkivo ter povešeno kožo in na ta način zmanjšamo prsi do želene velikosti. Pri tem postopku obenem zmanjšamo tudi prsno bradavico in dvignemo prsi, da so estetsko dovršene.

POMEMBNO: Pri vseh oblikah redukcije se dojka tudi dvigne, kar pomeni, da se povešeni spodnji del odstrani in prsne bradavice prestavijo višje.

Kolikšno zmanjšanje je primerno?

Pri zmanjšanju prsi ni omejitev. Prsi zmanjšamo do te mere, da se doseže želena velikost.

Proces zmanjšanja prsi

Priprava na poseg

Preučili bomo vašo splošno in kirurško anamnezo (vaše predhodne bolezni oziroma posege), pregledali spisek morebitnih  zdravil in pridobili sliko o vaših življenjskih navadah. Tako lahko izključimo morebitne kasnejše zaplete in varno speljemo poseg.Pred posegom priporočamo:
Na posvetu se boste s kirurgom pogovorili o vaših pričakovanjih in podrobnostih glede poteka posega in okrevanja. Na prsih vam bo zarisal mesta rezov in tako ponazoril lokacijo brazgotin. Na voljo vam bo tudi za vsa vprašanja in dvome, da se mirno in brez zadržkov pogovorita o posegu.

Kakšna anestezija je potrebna pri posegu zmanjšanja dojk?

​​Operacijo izvedemo v splošni anesteziji. Je povsem varen in relativno enostaven poseg. Glede na kompleksnost in količino tkivo, ki je potrebno odstraniti, traja od ure do ure in pol.

Pred posegom se boste s specialistom anesteziologom pogovorili o vašem zdravstvenem stanju in morebitnih predhodnih izkušnjah s splošno anestezijo. V primeru slabih izkušenj (bruhanje, vrtoglavica), vam bo predpisal primerna zdravila in bil pozoren pri zbujanju, da se tovrstna slaba izkušnja ne bi ponovila.

Želim posvet

Zmanjšanje prsi cena:

že od
3.600 €
oz. že od
100 € / mesec

Cena posega vključuje:

  • individualni pregled in posvet,
  • operativni poseg,
  • uporabo najboljših naprav,
  • anestezijo,
  • pooperativni pregled.

Kje poteka brazgotina in ali je ta po operaciji opazna?

Brazgotine se pri zmanjšanju prsi razlikujejo glede na uporabljeno tehniko reza. Najpogosteje se uporabljata dve tehniki; vodilo za izbiro je količina odvečnega tkiva .Pomembno je poudariti, da vsak rez za sabo pušča brazgotino, a le te s časom bistveno zbledi in ostane vidne kot rahla hiperpigmentacija. 

Najpogosteje uporabljeni tehniki sta: 

Zmanjšanje dojk s kratkimi brazgotinami ali navpični dvig (oblika lizike)
Ta tehnika se izvede z dvojnim rezom – krožnim okoli areole in navpičnim navzdol do prsne gube. Tehnika je primerna za zmanjšanje srednje do zmerno velikih prsi. 

T ali sidrno zmanjšanje prsi
Ta tehnika vključuje tri zareze – okoli areole, navpičnega do prsne gube, in rez v gubi pod prsmi. Uporablja se v primerih, ko je potrebno znatno zmanjšanje prsi. Brazgotine so prisotne v področju rezov.

Kako poteka okrevanje po posegu?

Na hitrost okrevanja vpliva predvsem vaše splošno psihofizično stanje. V primeru kombinacije posega z drugimi posegi (abderoplastika, liposukcija), je okrevanje  nekoliko daljše, saj je prizadetih več delov telesa. Opažamo pa, da se čedalje več žensk odloča za kombinacijo posegov, saj lahko tako v enkratnem posegu korigirajo več delov telesa.

Postopek okrevanja po zmanjšanju prsi je sledeč:

Predvidena odsotnost z dela je en do dva tedna in je predvsem odvisna od narave vašega dela. 

SVETUJEMO: Prva dva tedna se izogibajte večjim fizičnim naporom, ter dvigovanju težjih bremen. V tem obdobju poteka intenziven proces celjenja, zato je pomembno, da čim manj obremenjujete roke ter prsni koš. S telesno aktivnostjo lahko postopoma pričnete en mesec po posegu.  Brazgotine ščitite pred soncem še vsaj pol leta po posegu.

Kakšna so tveganja in možni zapleti?

Zmanjšanje prsi je relativno enostaven operativni poseg z minimalnimi tveganji in možni zapleti. V izjemno redkih primerih se pojavi asimetrija prsi, zmanjšana občutljivost prsnih bradavic in hematom (nabiranje krvi v dojki). Te primere kirurg skrbno preuči in smiselno urgira. Le v skrajnih primerih je potreben ponoven poseg. 

Praviloma je večina zapletov po posegu povsem običajnih in izzvenijo v roku enega meseca. Mednarodne študije poročajo tudi da je pojavnost zapletov po posegu premosorazmerna s količino zmanjšanja prsi. Pri večjem zmanjšanju (nad 500g), so zapleti nekoliko pogostejši. 

Predlagamo, da se o morebitnih tveganjih in možnih zapletih predhodno pogovorite že s kirurgom na posvetu.

Zakaj je pogovor s partnerjem pred posegom pomemben?

Glede na naše izkušnje je zelo pomembno, da imate ob odločitvi za poseg zmanjšanja prsi vso podporo partnerja. Za marsikaterega moškega je to nerazumna odločitev, saj se ne zaveda težav, ki jih imate v vsakdanjem življenju zaradi prevelikega oprsja.A na srečo je večina partnerjev razumevajočih in se dobro zavedajo teh omejitev. V tem primeru je tudi okrevanje za žensko po posegu veliko bolj sproščeno, zadovoljna je, saj bodo manjše prsi  pripomogle k izboljšanju intimnih trenutkov s partnerjem.

Želim posvet

Zmanjšanje prsi pred in po posegu

Galerija slik

Pogosta vprašanja

Kolikšna je čakalna doba za poseg?

V naši kliniki ni čakalnih dob za zmanjšanje prsi. Za termin se individualno dogovorite s kirurgom in glede na to, da je razpoložljivih terminov dovolj, vedno najdemo takega, ki vam ustreza. Je pa dobro vedeti, da največ posegov opravimo decembra, aprila in maja, saj se največ pacientk odloči za operacijo ravno takrat.
Če se želite naročiti na posvet, nas pokličite na telefon 051327500 ali se naročite direktno na povezavi tukaj.

Ali lahko zmanjšamo tudi prsne bradavice?

Prsne bradavice in areole (kolobarje) okrog njih lahko preoblikujemo, kar pomeni da jim lahko spremenimo lego in velikost. Najpogosteje to izvedemo že v sklopu posega zmanjšanja in dviga prsi, kjer jih postavimo na višji položaj.

Ali bom po zmanjšanju prsi lahko dojila?

V večini primerov se med operacijo tkivo odstrani iz spodnjega dela dojke, kar omogoča, da mlečne žleze, živci in krvne žile ostanejo nedotakjeni. Kar je nadvse pomembno za možnost kasnejšega dojenja. Tehnike, ki se danes uporabljajo so varne temeljijo na ohranitvi vseh pomembnih struktur v prsih za laktacijo. V primeru pretrganja mlečnih kanalov, se le ti sčasoma regenerirajo, kar omogoča ponovno naravno proizvodnjo mleka. Le v neizmerno majhnem deležu obstaja možnost, da se sposobnost proizvodnje mleka po posegu zmanjša.

Kdaj je pravi čas, da se odločim za redukcijo prsi?

Čeprav se poseg izvaja v kateremkoli starostnem obdobju, se ženske zanj praviloma odločijo v dveh življenjskih obdobjih. Izstopajo zgodnja 20. leta, ko se prsi dokončno razvijejo in dosežejo svojo končno velikost, in obdobje po zaključenem dojenju.V primeru, da v roku enega leta načrtujete nosečnost, predlagamo, da s posegom počakate po zaključenem dojenju. Enako velja, če se spopadate s preveliko telesno težo in načrtujete njeno izgubo. Smiselno je, da se s posegom počaka, ko vsaj 3 mesece vzdržujete isto telesno težo.

Ali lahko redukcijo prsi združim s še kakšnim posegom?

Redukcija se pri povešenih dojkah pogosto opravlja v kombinaciji z dvigom. Odstranijo se odvečno maščobno tkivo in povešena koža ter areole se prestavijov središčni položaj glede na nove dojke. Rezultat je mladostnejši videz in polnejša oblika oprsja.Pogosta je tudi kombinacija z večjimi posegi kot so liposukcija in abderoplastika.

Je poseg primeren tudi za moške?

Poseg je primeren tudi za moške in je pravzaprav precej pogost. Je t.i. ginekomastija, kjer s posegom zmanjšamo povečane moške prsi do normalne velikosti. Cilj operacije pri moških je odstraniti odvečno maščobno ali žlezno tkivo, da dosežemo bolj ploske in čvrste prsi. Odvečna maščoba se izsesa preko drobnih cevk - kanil (postopek liposukcije), pomnoženo žlezno tkivo pa se izreže. V kolikor bo potrebno bo za lepši izgled kirurg prestavil prsno bradavico ter zareze zaprl s šivi.

Ali si lahko sama izberem velikost prsi?

Pomembno je, da se s kirurgom odkrito pogovorita o željeni končni velikosti vaših prsi, da bo vedel koliko tkiva odstraniti med posegom. Nihče pa vam ne more zagotoviti, da bo končni rezultat točno taka velikost, ki ste si jo izbrali.
Dve ključni meritvi pri izbiri velikosti prsi sta: razdalja od dna dojke (inframamarna guba) do bradavice in od bradavice do dna vratu (sternalna zareza). V večini primerov je priporočena razdalja med pregibom in bradavico 11-14cm, razdalja med bradavico in zarezo pa mora biti približno 19-21cm. Pri upoštevanju teh razmerij se vam naramnice nedrčka ne bodo več zarezale v ramena in bodo prsi v sredinskem položaju.
SVETUJEMO: Upoštevajte, da so skromne spremembe boljše od ekstremnih. Količina tkiva, ki ga je treba odstraniti, je obratno sorazmerna z obsegom zmanjšanja prsi. Več se odstrani, manjše bodo prsi.

Sorodna vsebina

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Želim posvet