NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

LASERSKO ODSTRANJEVANJE AKEN

Akne so pogosta kožna bolezen ki se pojavi, ko se lasni mešički ali pore na koži zamašijo z odmrlo kožo in maščobo. Najpogosteje se pojavijo v obdobju pubertete. Takrat se poveča produkcija hormonov, ki povzročijo večjo produkcijo sebuma ali maščobe v koži. Sprožijo jih tudi stres, slaba prehrana in onesnaženost zraka. Prav tako nas lahko spremljajo še dolgo v odraslost.

operacija krčnih žil
TRAJANJE POSEGA
ni potrebna
operacija krčnih žil cena
ANESTEZIJA
20-30 min
operacija krčnih žil cena
HOSPITALIZACIJA
3 - 7 dni traja rdečica
operacija krčnih žil
ČAS OKREVANJA
ni potrebna
operacija krčnih žil
ODSOTNOST Z DELA
ni potrebna

Medtem ko so akne v času pubertete običajne, se lahko pojavijo tudi v odrasli dobi. Prizadenejo lahko katerikoli del telesa, najpogosteje pa obraz, prsi, hrbet in ramena.

Akne so običajno blage in se z leti izboljšajo ali celo izginejo. Vendar pa lahko v nekaterih primerih postanejo hude ali trajajo dlje časa, kar lahko povzroči trajne brazgotine ali psihično stisko. Za prevencijo poslabšanja stanja ali zdravljenje trdovratnih aken je laser en najboljših odgovorov.

Akne so bolezen, ne samo estetska nevšečnost

Akne niso le kozmetične napake, temveč gre za bolezen kože. Nastanek akne je povezan z bakterijo acnes, ki se nahaja v žlezi.

  • Odmrle kožne celice in odvečna maščoba v žlezah ustvarjajo popolno okolje za razcvet in rast teh bakterij.
  • Ko se bakterija naseli, se zaradi povečanega proizvajanja maščobe lažje razmnožuje, kar povzroča vnetja in draženje. Zato je večina mozoljev in aken rdečih in otečenih.
  • Lasersko odstranjevanje brazgotin zaradi aken in strij je neinvaziven poseg
  • Postopek dosega odlične rezultate z minimalnim časom okrevanja

Tudi če akne niso življenjsko nevarne in po več letih izzvenijo same, pa marsikdaj sprožajo zelo hude stiske. Raziskave so pokazale, da imajo številni pacienti z aknami težave s samozavestjo, ali celo depresijo – sploh mladostniki. Slednji jih tako želijo na vsak način “prekriti”, a zaradi uporabe nekvalitetnih snovi stanje še poslabšajo.

Zaradi slabe ozaveščenosti, je v družbi še vedno prisotno prepričanje, da se temu stanju ne da pomagati. Temu botruje tudi slaba učinkovitost krem v prosti prodaji, ki jih je z vsakim letom še več, podobno pa je tudi s “tretmaji” v raznih salonih. Tako povprečna oseba za vse neučinkovite prijeme zapravi veliko več denarja in časa, kot bi ju, če bi se odločila za kvalitetno izveden poseg. V primeru, da se zdravljenja loti izučena oseba, je namreč takšno zdravljenje lahko izjemno učinkovito. V naših klinikah uporabljamo medicinski laser Fotona SP Dynamis.

Staršem mladostnikov z aknami priporočamo, naj svojim otrokom pridejo nasproti in jim ponudijo pomoč. Najstniki zaradi zadrege marsikdaj ne priznajo, kako zelo jih akne motijo. Imejte v mislih, da je pri nekaterih potrebno pogovor načeti večkrat.

Želim posvet

Kako učinkovito je lasersko odstranjevanje aken?

Lasersko odstranjevanje aken je eden najučinkovitejših načinov zdravljenja aken, saj uporablja napredno tehnologijo, ki se osredotoča na koren problema. Laserski žarki prodrejo v kožo in uničijo bakterije, ki povzročajo akne. Hkrati stimulirajo proizvodnjo kolagena, ki pomaga obnoviti kožo. Fotonin laser DP Dynamis za zdravljenje aken uporablja valovno dolžino Nd:YAG, ki varno prodre v kožo in učinkovito cilja na prekomerno aktivne žleze lojnice. To zmanjšuje tveganje za nastanek novih vnetij.

Zahvaljujoč natančnosti laserske tehnologije je ta metoda zdravljenja običajno zelo učinkovita, kar prinaša opazne rezultate po prvih nekaj terapijah. Vsaka oseba je edinstvena in tudi odziv na zdravljenje je individualen, vendar večina naših pacientov poroča o znatnem izboljšanju po končanem zdravljenju.

Koliko terapij je potrebnih?

Število potrebnih terapij se razlikuje pri vsakem posamezniku. Odvisno je od vzroka aken, njihove razširjenosti, ostalih sočasnih oblik zdravljenja in odziva vaše kože. Prvi korak pri vsakem zdravljenju je v Estetiki Fabjan neobvezujoč pogovor z zdravnikom specialistom. Zdravnik vas bo spoznal, pregledal in se z vami pogovoril o rezultatih, ki jih lahko dosežete.

Takrat bomo določili plan zdravljenja, ki bo vključeval okvirno število terapij. Če med obiski ugotovimo, da se vaše stanje izboljšuje hitreje ali počasneje, kot smo predvideli, bomo število ustrezno prilagodili.

Kako poteka lasersko zdravljenje aken?

Pri zdravljenju aken laser varno prodre skozi kožo do optimalne globine za toplotno in selektivno uničevanje pretirano aktivnih žlez lojnic. Laser zmanjšuje vnetje aken s pomočjo fotoselektivne absorpcije in nadzorovanih učinkov segrevanja. Lasersko zdravljenje aken z laserjem valovne dolžine Nd:YAG tudi pospešuje proces celjenja in spodbuja preoblikovanje kolagena, kar je pomemben korak pri dolgotrajnem okrevanju.

Za izboljšanje videza brazgotin, ki so nastale zaradi aken, Fotona ponuja dopolnilno lasersko zdravljenje, ki temelji na natančnem in nežnem postopku laserskega pilinga. Pri tem naprava uporablja laserski žarek Er:YAG. To je žarek drugačnih valovnih dolžin, ki ga koža absorbira v zgornjih mikroslojih kože. Žarek vaporizira brazgotinasto tkivo in stimulira proizvodnjo novega kolagena v dermisu (podkožju).

Ena terapija traja približno do 20 ali 30 minut, odvisno od velikosti območja, ki ga zdravimo.

Želim posvet

Koliko stane lasersko odstranjevanje aken?

Cena odstranjevanja aken je odvisna od števila terapij in obravnavanega področja. Določimo jo ob koncu posveta.

Naše storitve želimo približati vsakomur, zato omogočamo obročno plačevanje na pet različnih načinov.

Cena enega obiska za terapijo celotnega obraza znaša od 50 do 80 €. Paket štirih tretmajev znaša od 150 do 300 €.

Okrevanje in napotki

Po laserskem zdravljenju aken se lahko pojavi rahlo pordelost ali oteklina, ki običajno izgine v nekaj urah. Priporočamo, da se po terapiji izogibate sončenju in uporabljate kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem. Pomembno je, da obdržite kožo čisto in vlažno, da spodbudite proces celjenja.

Možni stranski učinki in tveganja

Lasersko odstranjevanje aken je varno in učinkovito. Neželeni učinki so redki in običajno blagi, vključujejo rdečico, oteklino ali občutljivost na mestu zdravljenja. V redkih primerih so možne tudi hiperpigmentacija, hipopigmentacija, opekline ali okužbe. Ključno pri tem je, da upoštevate naša navodila za okrevanje po posegu. Za izogibanje zapletom na klinikah skrbimo še tako, da laserje uporablja samo ustrezno izobraženo osebje, naprave pa redno servisiramo in posodabljamo.

Rezultati posegov

No items found.
Želim posvet

Pogosta vprašanja

Ali je lasersko zdravljenje aken boleče?

Večina pacientov poroča o rahlem nelagodju med postopkom, vendar je to običajno zelo obvladljivo. Fotonini laserji so zasnovani tako, da minimizirajo bolečino in nelagodje, zato večina pacientov poroča o občutku toplote ali mravljinčenja, ne pa o ostri bolečini.

Kako dolgo traja ena terapija laserskega zdravljenja aken?

Trajanje terapije je odvisno od obsega območja, ki ga zdravimo. Običajno traja med 20 in 30 minut.

Ali obstajajo omejitve pri aktivnostih po laserskem zdravljenju aken?

Po laserskem zdravljenju aken priporočamo izogibanje neposredni sončni svetlobi. Prav tako je pomembno, da ves čas uporabljate zaščito proti soncu. Ta je nujna tudi brez zdravljenja z laserjem, saj vašo kožo ščiti pred UVA in UVB sončnimi žarki. Če imate občutek, da po vsaki sončni kremi doživite še večji izbruh aken, se z nami lahko pogovorite o ustrezni negi.

Koliko časa po laserskem zdravljenju so vidni rezultati?

Rezultati laserskega zdravljenja aken pogosto vidimo že po prvem obisku, vendar je za optimalne rezultate običajno potrebnih več terapij. Izboljšave se običajno pokažejo postopoma v obdobju nekaj tednov do nekaj mesecev po zdravljenju.

Kako je z jemanjem zdravila Roaccutane in nanašanjem drugih učinkovin?

Roaccutane (izotretinoin, v tujini znan kot Accutane) je najmočnejše oralno zdravilo, ki vam ga lahko predpišejo za zdravljenje aken. Če ga jemljete, je zelo pomembno, da nas na posvetu s tem seznanite. “Rakutan” je močno zdravilo, ki lahko povzroči povečano občutljivost kože in potencialno poveča tveganje za stranske učinke pri laserskem zdravljenju. Na splošno priporočamo, da lasersko zdravljenje začnemo vsaj 6 mesecev po končanem zdravljenju s tableti, a lahko zamik glede na vaš tip kože tudi skrajšamo ali povečamo.

Odvisno od stanja vaše kože je možno tudi, da vam bomo svetovali, da nekaj tednov pred laserskim zdravljenjem prenehate uporabljati določene aktivne sestavine, kot so AHA ali BHA kisline, retinol in niacinamid. Tudi te učinkovine lahko povečajo občutljivost kože na laser.

Ali lahko sočasno z lasersko terapijo še kako drugače zdravim svoje akne?

Poleg laserja vam priporočamo še profesionalne pilinge: Ti tretmaji pomagajo odstraniti odmrle kožne celice in čistijo pore, kar lahko izboljša učinkovitost laserskega zdravljenja. Ko preučimo stanje vaše kože, bomo natančneje določili, kateri piling so glede na vašo občutljivost sprejemljivi skupaj z laserjem.

Sorodna vsebina

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form