NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

POVEČANJE PRSI

Povečanje prsi je operativni poseg, kjer pacientkam z vstavitvijo silikonskih vsadkov povečamo velikost dojk. Prednost s silikonom polnjenih vsadkov je v tem, da so bolj podobne tkivu dojke in zato bolj naravne na otip.
povečanje prsi trajanje posega
TRAJANJE POSEGA
60 min
povečanje prsi anestezija
ANESTEZIJA
splošna anestezija
povečanje prsi hospitalizacija
HOSPITALIZACIJA
dnevna bolnišnična
povečanje prsi čas okrevanja
ČAS OKREVANJA
7 - 10 dni
povečanje prsi odstranitev šivov
ODSTRANITEV ŠIVOV
7 - 10 dni
povečanje prsi odsotnost z dela
ODSOTNOST Z DELA
7 - 10 dni

Povečanje prsi je eden izmed najbolj priljubljenih posegov v svetu estetske kirurgije. S tovrstnim posegom si lahko končno oblikujete idealno podobo svojih prsi. S posegom pa si lahko povrnete velikost ter polnost, ki ste si jo želele ali ste jo imele pred porodom. Velika večina žensk, ki se odloči za povečanje prsi, uporabi vsadke za velikost košarice C. Naloga kirurga je, da z znanjem in izkušnjami priporoči velikost in obliko, ki se naravno prilega vašemu telesu, da s tem dosežemo popolno zadovoljstvo.

Kakšne so prednosti povečanja prsi?

 • izboljšan izgled,
 • uravnoteženo in izboljšano telesno razmerje,
 • popravljena asimetrija prsi,
 • lepša oblika in polnost prsi,
 • povečana samozavest in izboljšana samopodoba.
Povečanje prsi se lahko izvede samostojno ali v kombinaciji z dvigom prsi.

Vse možnosti povečanja prsi

Pri nas imamo na voljo številne možnosti, s katerimi lahko vplivamo na izgled, obliko in velikostjo vaših prsi.

Polnilo implantata
- silikon ali kohezivni gel

Oblika implantata
- okrogla ali kapljičasta (anatomska)

Velikost implantata
- 250 do 450 ml

Vstavitev implantata
- nad ali pod mišico
- mesto reza
- okoli bradavice, v gubi pod dojko ali pod pazduho

Galerija

Informativna cena za povečanje prsi

Od
3500 €
Ali
97 €
mesečno na 36 obrokov

Cena posega vključuje:

 • individualni pregled in posvet
 • operativni poseg
 • uporabo najboljših materialov (implantatov)
 • anestezijo in izbrane prsne vsadke
 • silikonske obliže za hitro celjenje brazgotine
 • pooperativni pregled
plastična kirurgija

V primeru, da v bližnji prihodnosti načrtujete nosečnost ali nameravate izgubiti odvečno težo, je bolje, da poseg preložite na kasneje.

Priprava na poseg

Včasih ni lahko natančno določiti, kateri poseg je potreben za dosego določenega rezultata. Zato je posvet s kirurgom med drugim namenjen tudi oceni trenutnega stanja in opisu želenega stanja po posegu. Na podlagi tega bosta s kirurgom lahko določila, kateri poseg bi bil za vas najbolj primeren.

Potek povečanja prsi

Ne glede na pristop vstavitve prsnih vsadkov se bo naša ekipa potrudila, da bo brazgotina čim bolj neopazna. Najpogostejša načina vstavitve vsadkov sta podprsni pristop ali okoli prsne bradavice. Vsak pristop ima svoje prednosti in pomanjkljivosti, zato je najbolje, da se o pravem pristopu za vas odločite skupaj z enim od naših izkušenih kirurgov.

Okrevanje po posegu

Po posegu bomo za vaš počitek poskrbeli v naši sobi za okrevanje, kjer boste ves čas pod našim skrbnim nadzorom, da bo okrevanje potekalo brez kakršnihkoli zapletov.
Vaše prsi bodo oskrbljene s posebnim kompresijskim nedrčkom, kar bo omogočilo čim hitrejše okrevanje, zato se boste že po nekaj urah že lahko vrnili nazaj domov.
Preden boste odšli domov, vam bomo podali vsa potrebna navodila; kako skrbeti za vaše prsi, kakšna so zdravila za podporo pri zdravljenju in preprečevanje infekcije ter napotke za hitrejše okrevanje. Prav tako boste dobili tudi datum pooperativnega kontrolnega pregleda pri kirurgu.

Pri okrevanju vam priporočamo uporabo dezinfikatorja, ki poskrbi za pravilno higieno in oskrbo po operativnem posegu.

Mentor implantati

V naših klinikah za vas izbiramo najkakovostnejše prsne vsadke na tržišču, to so prsni vsadki družbe Mentor. Izbrali smo jih, ker so testirani v skladu z najvišjimi standardi v svetu, kot TCE in FDA, kjer imajo tudi uradna potrdila o kakovosti družb.

plastična kirurgija

Pogosta vprašanja

Gumb

Kako vem, da sem primerna kandidatka za povečanje prsi?

Odločitev za povečanje prsi običajno ženske sprejmejo v dveh življenjskih obdobjih; to je v zgodnjem času dvajsetih let ali po zaključenem dojenju. Pri dekletih, ki jih narava ni obdarila tako, kot bi si želele, je potrebno počakati na dokončno rast, nato lahko poseg opravijo takoj po dopolnjeni polnoletnosti. Druga skupina so mamice, ki so nezadovoljne z obliko, velikostjo in videzom njihovih prsi po porodu. Povečanje prsi vam odsvetujemo, če ste noseče, še vedno dojite ali v bližji prihodnosti načrtujete družino.

Gumb

Kako izberem ustrezno velikost vsadkov?

Velikost vsadkov je odvisna od vašega telesnega razmerja, velikosti in vaših želja. Za izbiro prave velikosti vsadka je najboljše, da se oglasite na posvetu, kjer si lahko prsne vsadke ogledate, si nadenete poseben nedrček in primerjate med njimi ter vidite, kako bi izgledali na vas. Verjamemo, da lahko skupaj najdemo primerno velikost vašega prsnega vsadka.

Gumb

Ali je potrebno vsadke menjati?

Številni ljudje so zmotnega mišljenja, da je potrebno vsadke menjati vsake 5, 7, 10 let. Vendar to ni res, vsadki nimajo roka trajanja. Zamenjava je v večini primerov le estetska želja pacientke po spremembi velikosti prsnih vsadkov. Zamenjati jih boste morali v le zelo redkih primerih, ko se prelomijo, kar je običajno posledica nekvalitetnih vsadkov ali nekvalitetne operacije. V redkih primerih je menjava prsnih vsadkov posledica okužbe, ki se pojavi v približno 1-2 % primerov.

Gumb

Ali bodo po povečanju moje prsi izgledale nenaravno?

V javnem mnenju prevladuje prepričanje, da iz normalno velikih dojk ustvarjamo “seks bombe” in da bodo prsi izgledale nenaravno.
V resnici je večina naših pacientk praktično skoraj brez prsi ali pa ima zelo majhne in jim z operacijo napravimo normalno velikost oprsja, ki je primerna telesnemu razmerju. Največkrat je dosežena velikost dojk košarica 3(C), nikoli pa več kot košarica 4(D).

Gumb

Na kakšen način se vstavijo vsadki in kje bo vidna brazgotina?

Najpogostejši način vstavitve vsadkov je podprsni pristop. Prednost tega pristopa je, da je brazgotina vidna le, če ste popolnoma goli ali če je nekdo pod vami in s spodnje strani gleda v vaše oprsje. Drugi pristop je skozi prsno bradavico. Prednost tega pristopa je, da se brazgotina skriva v kolobarju prsne bradavice in je praktično neopazna, pomanjkljivost pa, da je rez narejen neposredno vzdolž živcev, kar poveča možnost zmanjšanja občutljivosti prsne bradavice. Tretji pristop, ki se ga zaradi zmanjšanega vpogleda kirurga uporablja res redko, je skozi pazduho. Tu je brazgotina precej bolj opazna, saj se vidi vsakič, ko imate oblečeno majico brez rokavov. Zadnji, četrti pristop, je pristop skozi popek, ki ga v naši kliniki ne izvajamo, saj je nevaren in nenatančen.  

Gumb

Ali priporočate vsadke z gladko ali hrapavo površino?

V zadnjih nekaj letih uporabljamo predvsem vsadke s hrapavo površino, ki so polnjeni s kohezivnim gelom. Ta ob morebitnem predrtju ohranja svojo obliko in ne izteče v okolico.

Gumb

Kako vem, ali sem primerna za okroglo ali kapljičasto (anatomsko) obliko vsadkov?

Razlika med okrogljimi in kapljičastimi vsadki je precej manjša, kot si mislimo. Mišljenje, da okrogli prsni vsadki vaše prsi naredijo bolj nenaravne, je zmotno. Odločitev temelji na tem, kakšen rezultat želite. Okrogli prsni vsadki so optimalni, če želite povečati svoj dekolte, saj vaše prsi napolnijo predvsem v zgornjem delu oprsja. Prav zaradi njihove okrogle oblike v primeru kakršnihkoli premikov, le-ti ohranijo svojo obliko. V nasprotju kapljičasti vsadki polnost dodajo v spodnjem delu in pomagajo zaokrožiti vašo obliko prsi. Da boste dosegli želeni rezultat je najbolje, da se o pravilni vrsti vsadka posvetujete z enim od naših kirurgov.

Gumb

Kateri vsadki so bolj varni?

Ne glede na to, ali so prsni vsadki okrogle ali kapljičaste oblike, oboji so zelo varni.

Gumb

Ali bo povečanje prsi vplivalo na občutljivost moje prsne bradavice?

Možnost izgube občutljivosti prsne bradavice je možna, vendar je izjemno nizka. Ženske zaradi posega običajno doživljajo začasno izgubo občutka prsne bradavice po povečanju dojk, saj se mora živčni sistem prilagoditi novemu vsadku. V večini primerov se v dveh do treh mesecih živci povsem prilagodijo in obnovijo, le izredno majhen odstotek žensk poroča o trajni otrplosti prsne bradavice. Prav zaradi prilagoditve živcev pa je ob vstavitvi večjega vsadka tudi večje tveganje za poškodbo živcev.

Gumb

Ali bo povečanje prsi potekalo v splošni ali lokalni anesteziji?

Naša želja je, da je vaše povečanje prsi popolnoma brez bolečin. Iz tega razloga vam zagotovimo splošno anestezijo, kar pomeni, da boste med celotnim posegom spali. To je daleč najvarnejši in najudobnejši način za povečanje prsi.

Gumb

Ali priporočate povečanje prsi pred prvo nosečnostjo?

Nosečnost bo spremenila velikost in obliko prsi ne glede na to, ali imate prsne vsadke ali ne. Te spremembe lahko negativno vplivajo na estetski videz vaših prsi, vendar vsako telo odreagira drugače, zato ne moremo vedeti, kakšne bodo spremembe pri vsaki posameznici. Običajno priporočamo, da se nosečnost preloži na vsaj 6 mesecev po operaciji.

Gumb

Bo povečanje prsi vplivalo na zmožnost dojenja?

Ne. Namestitev vsadka je na drugi lokaciji kot mlečna žleza in ne vpliva na sposobnost proizvajanja mleka. Dojenje z vsadki je možno in dokazano je, da je povsem varno tako za otroka, kot tudi za mati.

Gumb

Ali vsadki ovirajo mamografski pregled prsi?

Po povečanju prsi vsadki ne otežijo prepoznave raka. Za mamografski pregled prsi potrebna posebna projekcija, ki jo imajo na večini radioloških oddelkov.

Gumb

Kako učinkovito je povečanje prsi z lastno maščobo?

Pri povečanju prsi z lastno maščobo se s pomočjo liposukcije maščobo jemlje iz drugih delov telesa, ki jo injiciramo v vaše prsi. To je možnost pri ženskah, ki si želijo naravnega videza in relativno majhnega povečanja prsi. Končni rezultat je precej nepredvidljiv, saj je velikost odvisna od preživetja maščobnih celic.

Gumb

Kakšna so tveganja in možni zapleti?

Povečanje prsi je operativni poseg z nizko stopnjo tveganja. Normalni odziv telesa je, da telo okrog vsadka naredi ovojnico. Najpogostejši zaplet je pretiran odziv telesa na tujek, ko se ta ovojnica okoli vsadka zadebeli in skrči, kar lahko povzroči spremembo položaja in obliko vsadka. Ostali zapleti so tudi pojavitev kapsule, gubanje vsadka, asimetrija, prekomerno brazgotinjenje, bolečina, vnetje, ... V redkih primerih je potrebna ponovna operacija ali odstranitev vsadkov.

Gumb

Kaj lahko naredim za manj izrazito ovojnico?

V času okrevanja vam priporočamo, da hodite na posebno masažo, ki obsega ultrazvočno terapijo (tudi dlje od enega leta). V primeru, da nismo uspešni (1 % operiranih), s ponovno operacijo odstranimo protezo in jo zamenjamo z novo, ki jo vstavimo pod mišico.  

Gumb

Kaj je ALCL?

Rak na prsnih vsadkih ali veliki celični limfom (BIA-ALCL) je specifična oblika ne-Hodgkinovega limfoma. To ni isto kot veliko pogostejši rak dojke, s katerim ga ljudje včasih zamešajo. Ta oblika limfoma je izjemno redka (1:80:000) in ozdravljiva, v Sloveniji takšnega primera doslej ni bilo. Kot pri vsaki obliki raka, je pomembno, da pravočasno odkrijemo simptome, zato je potrebno redno spremljanje vašega oprsja. Oglasite se pri nas, če opazite spontano tekočino okrog prsi, otekanje prsi, bolečino, grudice v prsih ali asimetrijo dojk, da preverimo in primerno ukrepamo.

Gumb

Ali lahko ob povečanju prsi svoje prsi tudi dvignem?

Običajno se s povečanjem prsi zmerno povešene prsi nekoliko dvignejo. V primeru, da so vaše prsi zelo povešene, je združevanje dviga prsi z vsadki najboljši način, da boste v eni operaciji dosegli želeni rezultat.

Imate dodatna vprašanja o posegu?

Vse odgovore lahko izveste na našem neobvezujočem posvetu s kirurgom.
Trudimo se, da vam zagotovimo vrhunsko izkušnjo pred, med in po posegu. Zato se o vseh želenih aspektih posega lahko dogovorite na našem strokovnem posvetu brez kakršnihkoli nadaljnjih obveznosti.

Datum posveta boste določili z našim operaterjem in nato po pošti prejeli vse pomembne informacije, da se boste lahko lažje pogovorili o vprašanjih, ki so pomembna za vas.

Na posvet se lahko prijavite preko spodnjega obrazca ali nam pišite preko elektronske pošte na estetika@fabjan.si.  
Veselimo se srečanja z vami.

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet s kirurgom specialistom

Vpišite podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form