NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

POVEČANJE PRSI

Povečanje prsi je operativni poseg, kjer pacientkam z vstavitvijo vsadkov povečamo velikost dojk. Na tej strani boste pridobili vse pomembne informacije  o tem čedalje bolj priljubljenem posegu.

Povečanje prsi je že leta eden izmed najbolj priljubljenih in pogostih posegov v estetski kirurgiji. Primerno velike in lepo oblikovane prsi namreč že od nekdaj veljajo za enega izmed najprivlačnejših simbolov ženstvenosti.

Raziskave kažejo, da več kot 98% žensk meni, da je bila odločitev za povečanje prsi ena izmed njihovih najboljših odločitev v življenju. Številne mednarodne študije pa med drugim potrjujejo tudi to, da lepše prsi pripomorejo k boljši silhueti celotnega telesa in dokazano močno okrepijo samopodobo ter seksualno zadovoljstvo.

Poseg smo v naši kliniki prvič izvedli že leta 1992, ko smo začeli kot družinsko podjetje, danes pa to opravljamo v kar šestih najmoderneje opremljenih klinikah v Sloveniji. V tem času smo uspešno operirali že več 10.000 zadovoljnih Slovenk, za nas pa se odločajo tudi pacientke iz Nemčije, Avstrije in Italije.

Velika večina žensk se odloči za velikost košarice C, naloga kirurga pa je, da z znanjem in izkušnjami priporoči velikost in obliko, ki se najbolje prilega vašemu telesu, da bo zadovoljstvo popolno.

Preden se podate na poseg povečanja prsi, vas vabimo, da si preberite vse podrobnosti, ali pa nas obiščete v eni izmed naših klinik, da bo vaša odločitev kar najboljša.

povečanje prsi trajanje posega
TRAJANJE POSEGA
60 min
povečanje prsi anestezija
ANESTEZIJA
splošna anestezija
povečanje prsi hospitalizacija
HOSPITALIZACIJA
dnevna bolnišnična
povečanje prsi čas okrevanja
ČAS OKREVANJA
7 - 10 dni
povečanje prsi odstranitev šivov
ODSTRANITEV ŠIVOV
samorazgradljivi
povečanje prsi odsotnost z dela
ODSOTNOST Z DELA
7 - 10 dni

Osnovne značilnosti posega povečanja prsi

 • Je najbolj pogost estetski kirurški poseg
 • Pogosta kombinacija je povečanje in dvig prsi
 • Poteka v splošni anasteziji
 • Poseg traja 1-2 uri
 • V domačo oskrbo lahko odidete nekaj ur po posegu
 • Rez se zapre z resorptivnimi (samorazgradljivimi) šivi
 • S tuširanjem lahko pričnete en teden po posegu (rez je prekrit z vodoodpornim obližem)
 • S telesnimi aktivnostmi lahko postopoma začnete 4 tedne po posegu
 • Priporočamo dva tedna bolniškega staleža
 • Poseg načeloma ne. vpliva na kasnejše dojenje
 • Vsadki ne ovirajo memografskih in UZ pregledov
Želim posvet

Zakaj se odločiti za operacijo prsi?

Obstajajo številni razlogi zakaj se ženske tako pogosto odločajo za korekcijo prsi, skupno vsem pa je, da gre za velik lepotni doprinos k estetiki telesa.

Urejene ženske so tudi vizualno senzibilne, zato želijo, da so tako njihov izgled kot vsi simboli ženstvenosti, popolni. Operacija prsi, z današnjo sodobno tehniko, pristopi in znanjem, omogoča oblikovanje lepih in polnih prsi, odpravlja asimetrijo, poudari lepo silhueto, izboljša skladnost celotnega telesa in pomembno vpliva na samopodobo. Takšna ženska izžareva pozitivno energijo in samozavest, kar vidno izboljša kakovost njenega življenja

Lepša oblika in polnost prsi

Z vsadki in tehnikami danes lahko dosežemo katerokoli željeno spremembo velikosti ali oblike prsi.
Opažamo sledeče:

Izboljšano telesno razmerje

Poleg korekcije samih prsi, poseg izboljša tudi izgled in skladnost celotnega telesa. Večje in dvignjene prsi namreč vizualno povečajo razmerje med prsnim košem in pasom, zato je pas videti vitkejši.

SVETUJEMO: Če želimo to dodatno poudariti, je smiselna kombinacija povečanje prsi z lastno maščobo in liposukcija

Popravljena asimetrija prsi

Minimalna asimetrija prsi je povsem naraven pojav pri vsaki ženski. Pri večjih odstopanjih (neenaka oblika ali velikost dojk) pa težavo korigiramo z vsadki in tako dosežemo simetričen izgled.

Korekcija bradavic

V kombinaciji s posegom povečanja prsi pogosto korigiramo tudi prsne bradavice in kolobarje (areole) okrog njih. Korekcija bradavic je poseg, ki zboljša njihov izgled. Uporabljamo ga predvsem, ko želimo spremeniti velikos, obliko ali lego bradavic. S tem odpravimo asimetrije in izpopolnimo celotno estetiko dojk.

Povečana samozavest in izboljšana samopodoba

Poseg sodi med tiste, ki dokazano izboljšajo kakovost življenja žensk, ki so se za to odločile. Študije so namreč pokazale, da popolne prsi pomembno vplivajo na samopodobo, telesni izgled, spolno zadovoljstvo ter posledično uspeh v življenju.

Majhne dojke - povečanje z vsadki

Kdaj sem primerna kandidatka za poseg?

Po naših izkušnjah se ženske za poseg najpogosteje odločijo v dveh življenjskih obdobjih, in sicer, v zgodnjih dvajsetih letih in po zaključenem dojenju, čeprav so za odločitev primerna tudi ostala obdobja po polnoletnosti.

Edina pomembna izjema je nosečnost. V kolikor nosečnost načrtujete v roku enega leta, ste noseče ali dojite, predlagamo, da poseg opravite po izteku tega obdobja.

POMEMBNO: Pred posegom je pomembno, da se ste dobrega zdravja ter vzdržujete zdravo telesno težo. Priporočljivo je tudi, da ne kadite. Kadilcem se rane namreč slabše celijo, zato pri njih obstaja povečana možnost za zaplete po posegu. To omilimo, če prenehate s kajenjem vsaj dva tedna pred posegom. Drugih posebnih omejitev ni.

Želim posvet

Bo povečanje prsi vplivalo na dojenje?

Čeprav obstaja med ženskami nekaj strahu, lahko rečemo, da je odveč, saj so znanstvene raziskave potrdile, da vsadki ne vplivajo na nastajanje mleka in s tem možnost dojenja. Vsadki so zato povsem varni tako za mamo kot za otroka tudi v času, ko je ta odvisen od njenega mleka.

Po posegu (najpogosteje pri periareolarni vstavitvi vsadkov) se sicer lahko pojavi začasna sprememba občutljivosti bradavic, ki pa je zgolj prehodnega značaja.

Ali lahko ob povečanju prsi svoje prsi tudi dvignem?

Seveda. Povešenim in izpraznjenim dojkam (še posebej po porodu) povrnemo polno in napeto obliko, če augmentacijo kombiniramo z dvigom prsi. V tem primeru govorimo o augmentacijski mastopeksiji, ki je eden najpogostejših posegov. Dojkam povrne čvrstost, bujnost in tonus.

Katere vrste prsnih vsadkov poznamo?

V grobem se vsadki generalno delijo na obliko in teksturo (površino). Glede na obliko poznamo okrogle in kapljičaste, po teksturi pa jih delimo na gladke in hrapave.

Vse oblike so na voljo v različnih velikostih.  O tem se boste natančno pogovorili s kirurgom na prvem posvetu, kjer boste tudi izbrali najustreznejšo rešitev.

Da bo pogovor s kirurgom, kar najbolj učinkovit, si preberite tekst na tej strani, ki vam bo dal jasno sliko o tem kaj in kako izbrati. Velikost in oblika dojk bo poleg reza ena izmed ključnih tem pogovora s kirurgom na posvetu.  

Okrrogli ali kapljičasti vsadki

Katera oblika vsadkov je najbolj primerna?

Glede na obliko poznamo dve osnovni obliki vsadkov in sicer okrogle ter kapljičaste (anatomske).

Okrogli vsadki  ustvarijo mehke, okrogle in lepo proporcionalne prsi, ter lepo zapolnijo tudi zgornji del oprsja. Na voljo so v gladki in hrapavi (teksturirani) površini, velikosti od 200 do 700ml. Najpogosteje se ženske odločajo za volumen med 300 in 350ml, ki daje videz košarice velikosti 3C.

Kapljičasti vsadki ponavadi zagotavljajo več kontrasta v obliki med zgornjim in spodnjim delom dojke in je boljše, da imajo hrapavo površino za zmanjšanje gibanja in zdrsov znotraj prsnega žepa.

Naj izberem okrogle ali kapljičaste vsadke?

V praksi se uporablja več okroglih vsadkov, saj ima večina žensk težave s povešenim oprsjem. Kapljičasta oblika se namreč najpogosteje priporoča v primeru manj razvitih prsi. Sta pa obe obliki varni za uporabo in zdravju neškodljivi.

Razlika med okroglimi in kapljičastimi vsadki vseeno ni tako velika, kot si mislimo. Splošno mnenje, da okrogli prsni vsadki prsi naredijo bolj nenaravne, je zmotno.  Okrogli prsni vsadki so boljša izbira za povečanje dekolteja, saj prsi napolnijo tudi v zgornjem delu. Poleg tega zaradi okrogle oblike, tudi v primeru premikov, ohranijo  obliko. Kapljičasti vsadki, pa polnost dodajo predvsem v spodnjem delu in pomagajo zaokrožiti obstoječo obliko prsi. Pomembno je, da prsni vsadki ustrezajo vaši obliki in velikosti telesa. Kar izgleda dobro na eni ženski, je lahko na drugi videti drugače. Da boste dosegli želeni rezultat je najbolje, da se o pravilni izbiri vsadka posvetujete s kirurgom.

Kapljičasti vsadki, pa polnost dodajo predvsem v spodnjem delu in pomagajo zaokrožiti obstoječo obliko prsi. Pomembno je, da prsni vsadki ustrezajo vaši obliki in velikosti telesa. Kar izgleda dobro na eni ženski, je lahko na drugi videti drugače. Da boste dosegli želeni rezultat je najbolje, da se o pravilni izbiri vsadka posvetujete s kirurgom.

Pomembno je, da prsni vsadki ustrezajo vaši obliki in velikosti telesa. Kar izgleda dobro na eni ženski, je lahko na drugi videti drugače. Da boste dosegli želeni rezultat je najbolje, da se o pravilni izbiri vsadka posvetujete s kirurgom.

Vsadki-povečanje prsi

Katera tekstura vsadkov je primerna zame?

Glede na teksturo (površino) poznamo gladke in hrapave (teksturirane) vsadke.

Vsadki z gladko površino nudijo mehkejši občutek in imajo tanjšo ovojnico, zato je manjša možnost, da se ovojnica na tem mestu zadebeli, prične krčiti in nastane takoimenovana kapsularna kontraktura (nagubanost na površini kože), zaradi česar je potrebno vsadke zamenjati. Treba je poudariti, da gre za izjemno redek dogodek, ki se pojavi pri manj kot enem odstotku žensk.

Prednost teksturiranih vsadkov je, da se zaradi hrapave površine bolje vrastejo v tkivo dojke. S tem se zmanjša tveganje za premik ali zdrs vsadka.

Kako izberem ustrezno velikost vsadkov?

Za izbiro prave velikosti vsadka si boste na posvetu nadeli poseben nedrček,  kjer boste lahko simulirali, kako vam bo pristajalo novo oprsje. Pomerite lahko več različnih velikosti in izberete tisto, ki vam najbolje ustreza.

Naj opozorimo, da velikost vsadka ni enaka velikosti košarice, je pa nekako tako, da se za vsakih 150-200ml, velikost vaših prsi poveča za eno ali eno košarico in pol. Do odstopanj prihaja zaradi razlik v obliki telesa in blagovnih znamk nedrčkov.

Naša štiri priporočila za pravilno izbiro velikosti vsadkov:

Upoštevajte mere celotnega telesa

Večina žensk se odloči za velikost, ki zagotavlja naraven izgled. Ključ do tega je izbor velikosti, ki ustreza meram celotnega telesa. Pravilen izbor vas bo tudi obvaroval pred bolečinami v hrbtu in ramenih, povezanih s prevelikimi prsi.

Upoštevajte svoj življenjski slog

Poleg svojega tipa postave in telesnih mer je pomembno, da pri izboru upoštevate tudi svoj življenjski slog. Razmislite o svojih aktivnostih in se odločite za izbiro, ki vas pri tem ne bo ovirala. Čeprav večji prsni vsadki ne ovirajo športne aktivnosti, je dobro pri izbiri velikosti imeti v mislih tudi to.

Ne pozabite na stil oblačenja

Pri izbiri upoštevajte tudi svoj osebni slog oblačenja, saj se vam bodo oblačila ob večjem oprsju drugače prilegala.

Razmišljajte o prihodnosti

Ko izbirate velikost prsnega vsadka, pomislite na svoje življenje čez pet, deset ali dvajset let. Izberite tiste za katere menite, da bodo še vedno ustrezali vašemu življenjskemu slogu v prihodnosti.

Povečanje prsi izbira vsadkovŽelim posvet

Ali je potrebno vsadke menjati?

V splošnem velja zmotno prepričanje, da je potrebno vsadke menjati na vsakih 10 let. Vendar to ni res, vsadki nimajo omejenega roka trajanja.

Pri zamenjavah gre v večini primerov za estetske želje po spremembi velikosti ali splošni osvežitvi. Zamenjava je potrebna tudi v zelo redkih primerih, če se premaknejo ali poškodujejo, kar pa je največkrat posledica življenjskega sloga, nekvalitetnih materialov ali slabo izvedenega posega.

V redkih primerih je menjava potrebna zaradi kakšne okužbe, ki se pojavi v približno enem do dveh odstotkih primerov. Z redim spremljanjem (samopregledi, zdravniške kontrole) vam vsadkov ne bo treba menjati.

Katero znamko vsadkov izbrati?

Na trgu obstajajo razne znamke prsnih vsadkov, ki se razlikujejo tako po ugledu kot kvaliteti.

V klinikah Fabjan uporabljamo priznane in visoko kakovostne znamke prsnih vsadkov Mentor (Johnson&Johnson) ter Eurosilicone. Na željo pacientke lahko uporabimo tudi druge znamke, v kolikor ustrezajo vsem potrebim kakovostnim kriterijem.

Za znamki Mentor in Eurosilicone smo se odločili na podlagi več kot 30 letnih izkušenj na tem področju. Obe sodita v sam svetovni vrh in imata dolgoletno tradicijo na področju proizvodnje vsadkov. Njihovi izdelki so redno testirani in v skladu z najvišjimi TCE ter FDA standardi. Zaradi njihove odlične kakovosti in varnosti, jim  zaupa že več milijonov žensk po vsem svetu.

SVETUJEMO: Pazite, da pri svojem posegu ne boste izbrali vsadkov nepoznanega ali nepreverjenega proizvajalca, saj gre za vstavitev tujka v vaše telo. Zato mora biti kakovost strogo preverjena, materiali pa izpolnjevati vse predpisane norme. Bodite pozorni predvsem na to, da izpolnjujejo tudi evropske znake kakovosti, saj je EU pri tem še posebej striktna.

Kako poteka poseg povečanja dojk?

V predhodnih tekstih smo vam podali že veliko informacij o operaciji za povečanje prsi. V nadaljevanju si lahko preberete vse podrobnosti, ki vam bodo pomagale pri pravilni odločitvi in pristopu.

Ko govorimo o operaciji dojk, imamo na voljo številne možnosti, s katerimi lahko  spremenimo izgled, obliko in velikost vaših prsi, kot vam ustreza.

Poznamo dva načina kirurškega povečanja prsi. To je povečanje prsi z vsadki (augmentacijska mastoplastika) ter maščobnimi grafti (lipofilling), za katero bomo uporabljali izraz povečanje prsi z lastno maščobo.

Da boste s posegom kar najbolj zadovoljni, si preberite vse o tem za katero tehniko se odločiti, kako bosta potekala anestezija in poseg, kakšen bo rez, koliko časa traja okrevanje in kakšna so morebitna tveganja.

Povečanje prsi Matic Fabjan

Najbolj pogosta izbira je z vsadki

Povečanje prsi s prsnimi vsadki je poseg pri katerem vam z vsadki različnih dimenzij, oblik in profilov oblikujemo željeno obliko in velikost prsi. Pri tem posegu s kirurgom na posvetu določita velikost in obliko vsadkov ter definirata katere izvide potrebuje za to, da lahko izvede poseg. 

Glede na dogovor in telesne značilnosti bo kirurg rez izvedel bodisi v gubi pod dojko, okoli bradavice (periareolarno) ali okoli bradavice in navpično navzdol.

Ko je poseg končan, se rana zapre z resorptivnimi (samorazgradljivimi) šivi in pokrije z vodoodpornim obližem, da rana ni občutljiva na močenje.

Poudariti je treba, da vam na odstranitev šivov ni potrebno priti, saj se bodo razgradili sami, rana pa se bo zacelila. Potrebni sta zgolj dve kontroli, en teden in en mesec po posegu. 

Kdaj je smiselno povečanje z lastno maščobo (lipofilling)?

Povečanje prsi z lastno maščobo je poseg, za katerega se odločajo predvsem ženske, ki bi v kombinaciji povečanja prsi z liposukcijo želele preoblikovati tudi druge dele svojega telesa in tako povečati skladnost celotne postave.

Poseg se enako kot povečanje z vsadki izvaja v splošni anesteziji. Dolžina posega je odvisna od obsežnosti liposukcije (delov telesa, ki bi jih želeli preoblikovati) in lahko traja do tri ure. Večinoma se izvede v dnevni bolnišnici, ki jo zapustite že isti dan, saj ne sodi med zahtevnejše posege.

POMEMBNO: Pri povečanju prsi z lastno maščobo je treba vzeti v zakup, da je maščoba telesu lastno tkivo in se je določen delež resorbira v krvni obtok. V roku enega do treh let se tako lahko resorbira do 30% aplicirane maščobe, zato je nemogoče jamčiti za dolgoročno vzdržen rezultat. Zagotovljeno trajen končen rezultat lahko dosežete samo z vsadki.

Priprava na poseg

Povečanje prsi je sorazmerno enostaven in rutinski poseg tako za izkušenega kirurga, kot za pacientko. Pacientke ga opisujejo kot prijetno in nebolečo izkušnjo.
Posebne priprave na poseg niso potrebne. Pacientka mora predvsem poskrbeti za vse izvide, ki jih dostavi oziroma pošlje v kliniko vsaj en teden pred posegom, nato pa mora na operacijo priti tešča vsaj osem ur. Vse potrebno za poseg, vključno z oblačili prejme v naši kliniki ob prihodu.
Po enourni operaciji pa lahko v roku petih ur že odide v domačo oskrbo.

Kako poteka anestezija?

Povečanje prsi je poseg, ki se izvaja v splošni anesteziji.  Čeprav bi si morda želeli drugače, gre za prezahteven poseg, da bi ga lahko izvajali v lokalni. Izjemoma (v primeru alergij na anestetike) se lahko izvede v globoki sedaciji.

Pred posegom se boste pogovorili s specialistom anestezistom, ki vas bo pregledal in povprašal o morebitnih predhodnih izkušnjah s splošno anestezijo. Če ste imeli slabe izkušnje (bruhanje, vrtoglavica), bo anestezist predpisal zdravila in bil posebej pozoren v fazi prebujanja, da slučajno ne bi prišlo do kakšnih zapletov. 

Sam poseg traja približno eno uro. V kolikor se izvede v kombinaciji z dvigom pa uro in pol do dve uri.

Kakšen je rez?

Pri operaciji prsi uporabljamo štiri različne reze in sicer: rez v gubi pod dojko (inframamarno), rez okoli kolobarja (periareolarno), rez okoli kolobarja in vertikalno navzdol (T- rez) ter rez okoli kolobarja, vertikalno navzdol in v gubi (sidrni rez).

Vse vrste rezov, puščajo minimalno brazgotino na koži, ki sčasoma zbledi in ni estetsko moteča.

povečanje prsi rezi

Kam vstavimo vsadke?

Položaj vsadka je pomemben del operacije. Položimo jih lahko pod prsno mišico, nad njo (m. pectoralis major) ali biplanarno.

Ko vsadke vstavimo pod prsno mišico, govorimo o podmišični (submuskularni ali subpektoralni) vstavitvi, nad mišico (pod žleznim tkivom) pa o podžlezni vstavitvi (subglandularni).

Za vstavitev nad mišico se odločimo pri ženskah, ki imajo dovolj lastnega tkiva.  Pri osebah z malo tkiva, pa vsadek vstavimo pod mišico, saj bi se v nasprotnem primeru zaradi tankega pokrova tipali ali videli skozi kožo. Pooperativna bolečina je pri vstavitvi pod mišico nekoliko večja in okrevanje daljše, saj je potrebno mišico rezati. Njena prednost pa manjša pojavnost ovojnice (inkapsulacije vsadkov).

Čedalje več pacientk se zanima za kombinirano - dvonivojsko vstavitev vsadkov (biplanarna oziroma dual-plane tehnika), kjer se vsadek vstavi deloma med mišico in žlezno tkivo, zgornji rob vsadka ostane prekrit z mišico in zato s prostim očesom ni viden. Mi v tej tehniki ne vidimo bistvene prednosti, saj je potrebno tako kot pri submuskularni vstavitvi mišico rezati in je okrevanje po posegu daljše.  

prsni vsadki pod ali nad mišico

Kako oskrbujemo rano po posegu?

Rana po posegu ne potrebuje posebne oskrbe. Pomembno je zgolj, da sledite napotkom, ki jih prejmete s strani kirurga. Rana bo na mestu reza zašita s samorazgradljivimi šivi in pokrita z zdravilnim vodoodpornim trakom za hitrejše okrevanje in preprečevanje brazgotinjenja tkiva. 

Takoj po posegu vam bomo namestili tudi kompresijski nedrček, ki nudi oporo vašemu novemu oprsju ter zmanjšuje možnost nastopa komplikacij. Nosite ga en mesec po posegu, sprva 24 ur na dan, nato zgolj podnevi.

Drenaža pri operaciji dojk ni predvidena, zato je okrevanje hitro.

kompresijski nedrček po poeraciji

Kako poteka okrevanje po povečanju prsi?

Takoj po posegu vam kirurg nadene kompresijski nedrček, in premestimo vas v bolniško sobo, kjer ostanete pod nadzorom v izogib morebitnim zapletom. Po treh do petih urah, ko se vam vse telesne funkcije vrnejo v meje normale, vas odpustimo v domačo oskrbo. Po posegu dobite tudi infuzijo, da pospešimo okrevanje.

Dojke so takoj po posegu nekoliko otekle in boleče, kar je posledica raztegnitve mišice in prsnega tkiva. Bolečina po posegu je blaga do zmerna in precej osebna izkušnja. Po izkušnjah naših pacientk pojenja oz. izzveni v par dneh po posegu. Za lajšanje bolečine predpišemo protibolečinsko terapijo, večinoma je to paracetamol.

Za zmanjšanje možnosti okužbe, pa se preventivno, takoj po posegu, prične z antibiotično terapijo. V kolikor bi vaše zdravstveno stanje narekovalo dodatno podporno terapijo, se o njej pogovorite z našim kirurgom in anestezistom.

Za popoln izgled vaših dojk in varno okrevanje je pomembno, da se dva tedna  po posegu izogibate dvigovanju težjih bremen in sunkovitim gibom z rokami in zgornjim delom prsnega koša. S špornimi aktivnostmi lahko postopoma pričnete mesec dni po operaciji.Predvideni sta dve kontroli, prva en teden, druga pa en mesec po posegu.

Predvideni sta dve kontroli, prva en teden, druga pa en mesec po posegu.

Informativna cena za povečanje prsi

Od
3500 €
ali
97 €
mesečno na 36 obrokov

Cena posega vključuje:

 • individualni pregled in posvet
 • operativni poseg
 • uporabo najboljših materialov (implantatov)
 • anestezijo in izbrane prsne vsadke
 • silikonske obliže za hitro celjenje brazgotine
 • pooperativni pregled

Kakšna so tveganja pri povečanju prsi?

Povečanje prsi velja za varen kirurški poseg z nizko stopnjo tveganja. Je pa tako, kot čisto vsak operativni poseg povezan z določenimi možnimi zapleti in tveganji.

Glavni dejavnik, ki vpliva na pojav zapletov po posegu je biološka značilnost tkiva (genetska predispozicija). Nanjo nimamo vpliva, izkušen kirurg pa praviloma zna vnaprej oceniti vrsto kože in nagnjenost posameznika k brazgotinjenju.

Ostali dejavniki so še kakovost in velikost vsadkov -  v primeru izbire pretirano velikih vsadkov lahko pride do nagubanja vsadka (wrinkling), slaba kirurška tehnika - pomen izkušenosti kirurga, in postoperacijsko okrevanje - prehiter napor, dviganje težkih bremen. V nadaljevanju lahko preberete več o ključnih zapletih, ki se lahko zgodijo pri posegu.

V nadaljevanju lahko preberete več o ključnih zapletih, ki se lahko zgodijo pri posegu.

Kapsula

Okoli prsnega vsadka se vedno razvije tanka ovojnica (kapsula) kot normalen odziv telesa na tujek. Ta v večini primerov ni tipna ali vidna in je povsem normalen pojav. V redkih primerih je imunski odziv pretiran in se po določenem obdobju, lahko tudi po več deset letih, ovojnica zadebeli in stisne in deformira vsadek. Temu je lahko pridružena tudi bolečina. V takem primeru je potrebna menjava vsadka in odstranitev ovojnice.

Vnetje

Poseg izvajamo v sterilnih pogojih z upoštevanjem najstrožjih pravil antisepse.Za preprečitev nastopa morebitnih okužb, preventivno, takoj po posegu, prejmete antibiotično terapijo s katero nadaljujete tudi doma. V praksi je teh primerov zelo malo in nastopijo, če pacientka ne upošteva navodil za okrevanje. 

V izjemno redkih primerih okužb se postopa po doktrini: vsadki se odstranijo in po končani antibiotični terapiji ponovno vstavijo.

Vnetje

V zadnjih letih je tehnologija izdelave in vstavitve materialov zelo napredovala, zato je zapletov povezanih z rupturo (pogosto se uporablja tudi izraz pretrganje ali razpoka) vsadkov zelo malo.Vsadki v telesu lahko počijo zaradi različnih razlogov. Pri tem lahko (odvisno od tipa vsadkov) pride do izhajanje vsebine v njegovo okolico. Vsadki novejših generacij, (tudi ti, ki jih uporabljamo mi, Mentor in Eurosilicone) so polnjeni s kohezivnim gelom, ki ni tekoč, zato pri morebitni rupturi vsadka vsebina ne izteka, ampak ostane znotraj vsadka in njegove ovojnice.

Vsadki v telesu lahko počijo zaradi različnih razlogov. Pri tem lahko (odvisno od tipa vsadkov) pride do izhajanje vsebine v njegovo okolico. Vsadki novejših generacij, (tudi ti, ki jih uporabljamo mi, Mentor in Eurosilicone) so polnjeni s kohezivnim gelom, ki ni tekoč, zato pri morebitni rupturi vsadka vsebina ne izteka, ampak ostane znotraj vsadka in njegove ovojnice.

Med vzroki za rupturo so lahko: skrčenje ovojnice, pritisk med mamografijo, poškodba med posegom, poškodbe med drugimi posegi na prsih, starost vsadka in druge poškodbe (padec, prometna nesreča)

Znaki razpoke vsadka so: bolečina, mravljinčenje, sprememba občutljivosti na dotik, zmanjšanje vsadka (pri starejših modelih zaradi izteka tekočine, čvrste zatrdline, oteklina in asimetrija prsi.

Diagnostična metoda za odkrivanje razpoke je magnetna resonanca (MRI). Razpokan vsadek je potrebno zamenjati; poseg pa se lahko opravi tudi unilateralno (enostransko, na prizadetem delu). Tudi teh primerov praktično ni.

Prekomerno brazgotinjenje

Celjenje rane je dinamičen proces in poteka v več fazah. Odvisen je od pravilne izbire kirurške tehnike, genskih lastnosti tkiva pacientke in njenega splošnega stanja.

Večina pacientk nima težav z brazgotinjenjem in le te leto dni po posegu praktično niso več  vidne.

V redkih primerih, ko kirurg že na podlagi vrste tkiva predvidi možne zaplete s celjenjem, se predpišejo specialni dodatki za nego brazgotin, ki so zelo učinkoviti in preprečijo neželjeno  brazgotinjenje. V kolikor se brazgotinam ni moč izogniti in ostanejo vidne ter estetsko moteče, svetujemo ponoven pregled pri kirurgu.

Povešenje-ptoza

Zaradi prevelikih in pretežkih vsadkov lahko podporne vezivne strukture v prsih oslabijo, kar povzroči prezgodnje povešenje dojk. Temu se izognemo tako, da upoštevamo nasvet kirurga in ne izberemo prevelikih vsadkov.

Rotacija vsadka

Rotacija ali obračanje vsadka ni življenjsko ogrožujoče stanje, lahko pa ga spremlja nelagodje.
Prsni vsadki se znotraj svojega žepa lahko obrnejo v različnih oseh. Do rotacije lahko pride zgodaj po posegu in tudi po nekaj letih. Zaplet so pogosteje pojavi pri kapljičnih (anatomskih) vsadkih. Rotacija pri okroglih vsadkih ni moteča, saj zaradi njihove simetrične oblike ni niti opazna.

Vidno gubanje vsadka (wrinkling)

Vidno gubanje vsadka se lahko pojavi pri zelo suhih ženskah z malo podkožnega tkiva in prevelikimi vsadki. Te gube so lahko vidne tudi s prostim očesom. Zadevo lahko rešimo na dva načina: z vbrizgavanjem maščobe, kjer povečamo količino tkiva med vsadkom in kožo ali z zamenjavo z manjšimi vsadki.

Povečanje prsi pred in po posegu

Galerija slik

Pogosta vprašanja

Kolikšna je čakalna doba za poseg?

V naši kliniki ni čakalnih dob za povečanje prsi. Za termin se individualno dogovorite s kirurgom in glede na to, da je razpoložljivih terminov dovolj, vedno najdemo takega, ki vam ustreza. Je pa dobro vedeti, da največ posegov opravimo decembra, aprila in maja, saj se največ pacientk odloči za operacijo ravno takrat.
Če se želite naročiti na posvet, nas pokličite na telefon 051327500 ali se naročite direktno na povezavi tukaj.

Ali bodo po povečanju moje prsi izgledale nenaravno?

V javnem mnenju pogosto prevladuje prepričanje, da pri povečanju prsi iz normalno velikih dojk ustvarjamo “seks bombe” in da bodo prsi izgledale nenaravno. V naši kliniki zagovarjamo naraven izgled in temu primerni so tudi rezultati naših posegov. Nobena pacientka doslej še ni poročala, da bi nejne prsi po posegu izgledale nenaravno. Ravno nasprotno. Večina žensk je presenečenih nad naravnim izgledom prsi po operaciji.
V večini primerov se za poseg odločajo ženske, ki imajo manj razvito oprsje. Z operacijo dosežemo željeno velikost in obliko oprsja ter skladnost celotnega telesa. Najpogosteje se uporabljajo 300 do 350 ml vsadki, kar ustreza velikosti košarice 3(C).

Ali priporočate vsadke z gladko ali hrapavo površino?

V naši kliniki uporabljamo tako vsadke z gladko kot hrapavo površino.
Praviloma so vsadki z gladko površino nekoliko mehkejši, s hrapavo pa nekoliko trši in se bolje vraščajo v dojke, zato je verjetnost za premik manjša. Obe vrsti sta polnjeni s kohezivnim silikonskim gelom in obdani z membrano, ki preprečuje, da bi ob morebitnem predrtju vsadka, tekočina iztekla v tkivo.  Svetujemo, da izbiro prepustite kirurgu.

Kako varni so silikonski vsadki za povečanje prsi?

Po poročanju agencije FDA (Food and drug administration agency) ni znanstvenih dokazov, ki bi potrjevali, da so silikonski prsni vsadki škodljivi za zdravje in povezani s tveganjem za nastanek rakastih obolenj.
V Sloveniji za rakom na dojkah zboli ena na 1000 žensk. Statistika kaže, da vsadki ne povečujejo tveganja za pojavnost raka na dojkah. Kljub temu priporočamo UZ dojk enkrat letno in mamografijo na vsake tri leta.

Ali bo povečanje prsi vplivalo na občutljivost mojih prsnih bradavic?

Pri posegu povečanja prsi, lahko pride do začasnega zmanjšanja občutljivosti prsnih bradavic, saj se živčni sistem prilagaja novemu vsadku.
Večinoma so spremembe prehodne narave in izzvenijo v šestih do osmih tednih. Okrevanje ponavadi spremlja rahlo srbenje in mravljinčenje na prizadetem mestu. O trajni otrplosti poroča le izredno majhen odstotek žensk.

Ali priporočate povečanje prsi pred prvo nosečnostjo?

Na podlagi izkušenj iz prakse ocenjujemo, da ni nobenih zadržkov, da posega ne bi opravili že pred prvo nosečnostjo.
V kolikor načrtujete nosečnost v roku enega leta, pa vam priporočamo, da operacijo prestavite na obdobje po zaključku dojenja.

Ali vsadki ovirajo mamografski pregled prsi?

Prsni vsadki niso ovira za mamografijo. Je pa za to potrebna posebna projekcija, ki jo imajo na večini radioloških oddelkov, zato pri pregledu radiologa vedno opozorite, da imate vsadke.

Kako učinkovito je povečanje prsi z lastno maščobo?

Pri povečanju prsi z lastno maščobo (lipoliftingom, lipofilling), s postopkom liposukcije, maščobo prenesemo iz drugih delov telesa v prsi.
Za to se odločimo pri ženskah, ki si želijo naravnega videza in relativno majhnega povečanja. Prednost je, da brazgotin praktično ni, saj se maščoba injicira zgolj skozi drobne cevke (kanile). Ker gre za kombinacijo posegov, poleg večjih prsi, dodatno oblikujemo tudi celotno postavo (ozek pas, raven trebuh, vitka stegna).
Opozoriti je treba, da je končni rezultat bolj nepredvidljiv, kot pri povečanju z vsadki, saj se do 30% maščobnih celic v roku enega leta resorbira v krvni obtok. Posledica je lahko asimetrija dojk.

Kaj lahko naredim za manj izrazito ovojnico?

Okoli prsnega vsadka, se kot odziv telesa na tujek, vedno razvije tanka ovojnica. V večini primerov ni tipna ali vidna in je povsem normalen pojav.
V redkih primerih se lahko po določenem obdobju (tudi po več deset letih) zadebeli, ter deformira.
V tem primeru je potrebna menjava vsadka in odstranitev ovojnice. Moderni vsadki so zasnovani tako, da do tega večinoma ne pride. Kljub temu, v izogib zadebelitvi v času okrevanja, dodatno priporočamo ročno limfno drenažo, ki jo lahko opravite tudi pri nas.

Kakšna je starostna omejitev za poseg?

Zgornje starostne omejitve za poseg načeloma ni, razen v primeru poslabšanega splošnega zdravstvenega stanja.
Pri spodnji starostni omejitvi pa priporočamo, da najstnice počakajo do polnoletnosti, saj se prsi največkrat dokončno razvijejo šele takrat.
Izjemoma poseg priporočamo tudi prej in sicer v primeru hitrejšega razvoja, zelo vidne asimetrije ali recimo pri korekciji bradavic.
Omeniti velja še da je s posegom priporočljivo počakati vsaj sedem let od prve menstruacije in vsaj dve leti od popolnega razvoja prsi.

Kaj je ALCL?

Včasih je možno zaslediti, da lahko prsni vsadki povzročijo anaplastični-velikocelični limfom (angl. breast implant associated anaplastic large cell lymphoma (BIA-ALCL).  BIA-ALCL je specifična oblika ne-Hodgkinovega limfoma, ki ga ne gre enačiti z veliko pogostejšim rakom dojk, temveč je rak imunskega sistema v vezivni ovojnici in tekočini, s katero telo obda vsadek.
Informacija o tem je zaokrožila na podlagi sumov iz preteklosti, saj so bolezen povezovali z vsadki, ki so jih takrat uporabljali. Sledila je vrsta raziskav in FDA je v 16 letni študiji izključila škodljive vplive silikonskih vsadkov za nastanek tega obolenja, ter jih leta 2006 razglasila za varne.
Tudi sicer gre za izjemno redko vrsto bolezni (1:80.000), ki se redko razširi po telesu in je ozdravljiva.  Treba je tudi poudariti, da v Sloveniji tega primera še nismo imeli. Za zmanjšanje tveganja nastanka bolezni priporočamo UZ prsi enkrat letno, ki ga lahko opravite tudi v naših klinikah.
V kolikor opazite spontano tekočino okrog prsi, otekanje prsi, bolečino, grudice v prsih ali asimetrijo dojk, se oglasite pri nas, da bomo primerno ukrepali. Zdravljenje poteka tako, da se odstranijo vsadki z ovojnico.

Sorodna vsebina

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Želim posvet