NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

KOREKCIJA VEK - BLEFAROPLASTIKA

Blefaroplastika je kirurški poseg, namenjen korekciji vek. Z njo odstranimo odvečno kožo in maščobo ter popravimo povešene ali zabuhle veke. Izvajamo jo lahko na zgornjih ali pa spodnjih vekah. V hujših primerih ima operacija poleg estetskega pomena tudi funkcionalni vidik. Povrne lahko obseg vidnega polja, ki ga je zmanjšalo nabiranje odvečnega tkiva. Rezultati prinašajo svež in mladostnejši videz celotnega obraza.
blefaroplastika trajanje posega
TRAJANJE POSEGA
60 min
blefaroplastika anestezija
ANESTEZIJA
lokalna ali splošna
blefaroplastika hospitalizacija
HOSPITALIZACIJA
ni potrebna
blefaroplastika čas okrevanja
ČAS OKREVANJA
7 - 10 dni
blefaroplastika odsotnost z dela
ODSOTNOST Z DELA
7 - 10 dni
blefaroplastika odstranitev šivov
ODSTRANITEV ŠIVOV
3 - 5 dni

Kakšne so prednosti blefaroplastike?

Predel oči je prva stvar, ki ga opazimo pri drugi osebi. Hkrati je zaradi tanke kože tudi prva stvar, ki na našem obrazu začne kazati znake staranja. Korekcija vek je trajen in učinkovit poseg, s katerim dosežemo bolj urejen, pomlajen in naraven videz.

Odstranimo lahko:

 • kožo, ki povzroča odvečne gube na zgornjih in spodnjih vekah,
 • zabuhlost,
 • temne kolobarje oz. podočnjake,
 • vrečke izpod oči
 • in prevelike vdolbine pod očmi.

Rezi so diskretni in jih druge osebe praviloma ne opazijo. Z odpravo povešenih oči ne boste več delovali utrujeno, otožno ali celo nesramno. Zaradi takšnih koristi se je kirurški poseg uveljavil kot eden izmed najpogostejših estetskih korekcij. Več o prednostih blefaroplastike lahko preberete v našem blogu.

Kako vem, da je blefaroplastika primeren poseg zame?

Blerafoplastika je prava rešitev za vse, ki opažate odvečno ali nagubano kožo na zgornjih ali spodnjih vekah ali se soočate z nabreklostjo tkiva okoli oči.

Ta stanja so lahko posledica naravnega staranja ali genetske predispozicije. Težava z odvečno kožo je pogosta pri pacientih nad 30–40 let, medtem ko je nabreklost vek pogosteje prisotna pri mlajših. Če imate močno nagubano kožo na zgornjih vekah, zaradi katere slabše vidite v kotičkih vidnega polja, bo operacija to odpravila. Seveda pa ne more pozdraviti ostalih težav z vidom. Posebnih starostnih omejitev ni, poseg pa odsvetujemo, če imate hude bolezni očesa.

Vsaka zgodba do povrnjene samozavesti se v Estetiki Fabjan začne z neobvezujočim posvetom s kirurgom. Ta vas bo spoznal in pregledal. Tako bo najbolje ocenil, ali ste primeren kandidat za blefaroplasko in vam tudi predstavil rezultate, ki jih lahko dosežete.

Ali je rezultat po posegu trajen?

Vašega obraza ne moremo "zamrzniti" pred nadaljnjim staranjem, a so učinki posega zelo dolgotrajni. Ponavadi niso potrebne ponovne operacije in koža je videti veliko bolje, kot če posega ne bi opravili. Pomembno je, da imate realna pričakovanja o pooperativnem videzu in da med okrevanjem upoštevate vsa navodila, ki vam jih bomo podali.

Želim posvet

Kako poteka korekcija vek?

V osnovi ločimo med zgornjo in spodnjo blefaroplastiko. Izvedemo ju na obeh vekah (npr. zgornjo blefaroplatsiko obeh vek, tudi če je ena zelo povešena in druga minimalno), da poskrbimo za skladnost obraza. Lahko se tudi odločimo za opravljanje obeh posegov istočasno, torej zgornjo in spodnjo blefaroplastiko, kar se imenuje korekcija vseh štirih vek.

Če med posvetom izpolnimo vsa vaša pričakovanja, bomo določi datum  operacije. Dan prej vas pokličemo in uskladimo še uro posega.

Korekcija zgornjih vek ali zgornja blefaroplastika

Zgornja blefaroplastika poteka v lokalni anesteziji in traja približno eno uro. S kirurškim posegom odstranimo odvečno kožo zgornjih vek.
Odstranitvi kože so lahko pridruženi še drugi postopki (odstranitev odvečne maščobe zgornjih vek, korekcija položaja obrvi, korekcija ptoze (povešenosti) zgornjih vek).

Odvečna koža zgornjih vek je posledica staranja. Koža se povesi na zgornjo veko ali celo preko njenega roba in tako daje občutek težkih vek, lahko pa tudi zmanjšuje vidno polje. Posledično je zgornja blefaroplastika tako estetski kot tudi funkcionalni poseg. Dodatno se lahko pri staranju pojavi tudi izbočenje maščobe zgornjih vek, kar odstranimo skozi isti rez, ter povešenost obrvi, ki jo do neke mere prav tako lahko popravimo skozi isti rez.
Operativni rez je skrit v gubi zgornjih vek in postane po nekaj mesecih skoraj neviden. Kadar je rez zaradi odvečne kože podaljšan tudi izven zunanjega roba očesa, je lahko brazgotina vidna dlje časa. Šive odstranimo po enem tednu. Modrice vztrajajo do okoli 10 dni, manjša oteklina do tri mesece. Takrat je tudi viden končni rezultat operacije.

Korekcijo zgornjih vek velikokrat izvedemo v kombinaciji s pomlajevanjem obraza s polnili (dvigom čela), dvigom obraza in vratu (faceliftom) ali brow liftom (dvigom obrvi). Povešene veke lahko namreč izvirajo iz povešenih obrvi ali čela.

Korekcija spodnjih vek ali spodnja blefaroplastika

Spodnja blefaroplastika navadno poteka v splošni anesteziji. Največkrat se osredotočimo na odstranjevanje ali prerazporeditev maščobnih vrečk pod očmi. Rez poteka tik pod spodnjimi trepalnicami in bo s pravilno tehniko minimalno viden.

Spodnja blefaroplastika obsega več različnih kirurških posegov, ki jih opravimo odvisno od problemov, ki jih želimo odpraviti in sicer:

 • TRANSKONJUNKTIVALNA SPODNJA BLEFAROPLASTIKA je poseg, kjer s pomočjo rez skozi očesno veznico (notranja stran veke) odstranimo odvečno maščobo spodnje veke, ki je lahko posledica staranja ali pa se pojavi genetsko.
  Tak poseg zato opravljamo tako pri starejših, kot tudi pri mlajših osebah. Poseg lahko kombiniramo tudi z odstranitvijo odvečne kože z zunanjim rezom pod trepalnicami ter učvrstitvijo spodnje veke (kantoplastika ali kantopeksija).
 • KLASIČNA SPODNJA BLEFAROPLASTIKA je poseg, ki ga opravimo skozi zunanji rez tik pod trepalnicami spodnje veke. Prav tako pri tem posegu lahko odstranimo odvečno maščobno tkivo, ki pa ga lahko tudi prestavimo navzdol ter z njim zapolnimo žleb pod spodnjo veko. Poseg je povezan z več zapleti.
 • DVIG (LIFTING) SREDNJEGA DELA OBRAZA je nadaljevanje klasične spodnje blefaroplastike. Skozi isti rez sprostimo tkiva lic in jih s šivi potegnemo navzgor in učvrstimo.
 • Vse postopke lahko kombiniramo tudi z injiciranjem lastne maščobe. Med staranjem v srednjem delu obraza namreč postopno izgineva maščobno tkivo, kar nadomestimo z lastno maščobo.
 • KANTOPEKSIJA in KANTOPLASTIKA  sta kirurška posega, ki ju lahko opravimo samostojno ali v sklopu spodnje blefaroplastike. Z njima prekinemo in skrajšamo spodnjo veko (kantoplastika) ali le napnemo spodnjo veko (kantopeksija) ter tako preprečimo ali odpravimo ektropij ali scleral show. To sta stanji, kjer koža vek in lica navzdol vleče rob veke ter veko deformira.


Operativni rez (v kolikor je zunanji) poteka tik pod robom spodnje veke in v nekaj mesecih postane praktično neviden. Občasno se nadaljuje tudi preko linije roba zunanjega očesnega kota, kjer lahko ostane minimalno opazen dlje časa. Zunanje šive odstranimo po enem tednu. Modrice vztrajajo do okoli 10 dni, manjša oteklina do tri mesece (v primeru liftinga do pol leta). Takrat je tudi viden končni rezultat operacije.

Poseg zgornje in spodnje veke hkrati

V določenih primerih je najbolje, da se zgornja in spodnja blefaroplastika opravita hkrati (korekcija vseh štirih vek). Tako dosežemo maksimalen učinek. Rezultat so dvignjene zgornje veke in hkratna odprava temnih vrečk pod očmi, kar omogoča svež in spočit videz. Tudi v tem primeru vas operiramo v splošni anesteziji.

Kakšna je Informativna cena blefaroplastike?

Cena korekcije vek je odvisna od specifik vsakega posameznika in jo določimo ob koncu posveta.
Okvirna cena od
1.500 €
Ali
42 €
mesečno na 36 obrokov
Naše storitve želimo približati vsakomur, zato omogočamo obročno plačevanje na pet različnih načinov.

Cena posega vključuje:

 • individualni pregled in posvet,
 • anestezijo
 • operativni poseg,
 • uporabo najboljših materialov,
 • pooperativni pregled.

Kako poteka okrevanje po korekciji vek?

Čez reze namestimo obliže. V domačo oskrbo ste odpuščeni isti dan. Normalno je, da se po operaciji pojavijo otekline, podplutbe, draženje ali suhe oči. Nastanejo zaradi občutljivosti kože in privajanja očesa na spremembo. Nelagodje nadzorujemo z zdravili, hladnimi obkladki in mazili. Dali vam bomo natančna navodila o okrevanju.

Po posegu je priporočljivo, da se približno teden dni izogibate napenjanju oči in daljšemu gledanju v elektronske zaslone. Prav tako vam svetujemo, da si v tem obdobju vzamete odsotnost z dela. Po preteku tedna dni se boste vrnili na kontrolni pregled v našo ordinacijo.

Kontaktne leče in ličila lahko začnete uporabljati dva tedna po operaciji.

Kakšni so možni zapleti in tveganja?

Kot pri vsaki operaciji se moramo zavedati možnih zapletov. Ti so pri izkušenih kirurgih redki. Vključujejo okužbo, krvavitev ter nepravilno celjenje ali brazgotinjene. Dodatno se jim izognemo z upoštevanjem zdravniških navodil o okrevanju. Lahko se pojavi tudi suhost ali prekomerno solzenje oči, občutljivost na svetlobo ali druge spremembe v vidu. Slednji zapleti so ponavadi prehodni. To pomeni, da izginejo med okrevanjem, ko se oko navadi na spremembo okoliškega tkiva.

Ali obstajajo alternativni načini zdravljenja povešenosti vek?

Alternativni postopki kirurški odstranitvi kože zgornjih vek ne obstajajo. Minimalna izboljšanja so možna s pomočjo ambulantnih posegov, ki napnejo kožo vek (plasmapen, laser, pilingi).

Želim posvet

Rezultati

Rezultati blefaroplastike se začnejo kazati, ko otekline in modrice izginejo, kar je približno 10 do 14 dni po operaciji. Končni rezultati so običajno vidni po nekaj mesecih in so v večini primerov dolgotrajni. V tem času zbledijo tudi brazgotinice.

Več slik pred in po posegu najdete v galeriji slik, na našem Facebook profilu.

blefaroplastika prej potem Matic Fabjan operacija vek

Pogosta vprašanja

Česa z blefaroplastiko ne morem doseči?

Poseg ne vpliva na izboljšanje videza obrvi in čela ter ne more odstraniti smejalnih gub v kotičkih oči. Zato ga pogosto kombiniramo z ostalimi tehnikami, ki so namenjene tem težavam. Stranke se največkrat odločijo za kombinacijo z botulinum toksinom, s katerim popravimo drobne gubice in tudi "račje" tačke oz. smejalne gube okoli oči za popolnejši videz.

Ali lahko korekcijo veke opravite le na enem očesu?

Lahko, a je odločitev za tak postopek redka. Priporočamo vam, da se odločite za blefaroplastiko na obeh očesih, zgolj iz razloga, da se izognemo neusklajenosti obeh polovic obraza.

Kako hitro po operaciji lahko začnem nositi kontaktne leče?

Nošenje leč po dvigu vek odsvetujemo za približno dva tedna. V neposrednem času po operaciji je pomembno, da čim manj dražite oči in kožo.

Ali bo blefaroplastika potekala v splošni ali v lokalni anesteziji?

Zgornjo blefaroplastiko opravimo v lokalni anesteziji (omrtvičimo le ustrezen del obraza), spodnjo blefaroplastiko in korekcijo vseh štirih vek hkrati pa v splošni anesteziji (med posegom spite).

Kako hitro po operaciji lahko gledam televizijo in delam na računalniku? 

V večini primerov lahko naše stranke normalno gledajo televizijo že naslednji dan po operaciji, pred računalniški zaslon pa se odpravijo po parih dneh, saj se oči takoj po operaciji hitro utrudijo.

Ali bo blefaroplastika pustila očitne brazgotine?

Naši kirurgi znajo rez skriti v naravno gubo veke, tako da je brazgotina praktično nevidna. Operirane stranke poročajo, da ljudje na njih opazijo samo odprt pogled in ne bledih brazgotin.

Ali lahko blefaroplastiko združim s še kakšnim posegom?

Da. Največkrat so to različni kirurški ali kozmetični postopki za preoblikovanje ali pomlajevanje obraza. Če niste prepričani, ali bi za želene rezultate potrebovali še kak poseg, za mnenje vprašajte kirurga med posvetom.

Sorodna vsebina

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Želim posvet