NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

ODSTRANITEV ODVEČNE KOŽE - abdominoplastika (abderoplastika)

Abdominoplastika (tummy tuck) je poseg, s katerim ustvarimo raven, čvrst trebuh. Predstavlja idealno rešitev za preoblikovanje postave takrat, ko druge možnosti (prehrana, telovadba ...) zatajijo. Abdominoplastika je še posebej priljubljena po drastičnem hujšanju in po nosečnosti.
abdominoplastika cena
TRAJANJE POSEGA
120 min
abdominoplastika
ANESTEZIJA
splošna anestezija
abdominoplastika cena
HOSPITALIZACIJA
dnevna bolnišnična ali nočitev
abdominoplastika cena
ČAS OKREVANJA
14 dni
abdominoplastika
ODSTRANITEV ŠIVOV
10 - 14 dni
abdominoplastika cena
ODSOTNOST Z DELA
10 - 14 dni

Kaj je abdominoplastika oz. abderoplastika?

Abdominoplastika je en od kirurških posegov za preoblikovanje telesa. Znana je tudi pod imenoma abderoplastika ali "tummy tuck". 

Pri tem posegu odstranimo odvečno kožo in maščobno tkivo s predela trebuha. Operacija lahko vključuje še krepitev in obnovo trebušnih mišic v primeru diastaze rektusov. To je razmik trebušnih mišic, kar je največkrat posledica nosečnosti. S posegom vam lahko odstranimo odvečno kožo in tisto maščobo, ki se upira celo zdravi prehrani in športni aktivnosti.

Zavedati se moramo, da abdominoplastika ni enaka hujšanju. Vsakega pacienta lahko operiramo le, če njegov indeks telesne mase (ITM) ne presega 35, kar bi pomenilo ekstremno debelost. Zato tummy tuck ni zamenjava za hujšanje in zdrav način življenja. Poseg si predstavljajte kot dodatek za učvrstitev oslabljenega trebuha in odstranjevanje raztegnjene kože ter zadnjih delcev odvečne maščobe.

Kdo se odloči za poseg?

Kandidati za poseg so ponavadi osebe, ki se jim je močno zmanjšal obseg trebuha. Telo se drastičnim spremembam težko prilagodi samo od sebe. To največkrat vključuje:

 • ženske po nosečnosti: ko je prisotna odvečna koža, maščevje, v nekaterih primerih tudi razmaknjeni trebušni mišici (diastaza rektusov, ki jo vidimo kot vdolbino po sredini trebuha);
 • osebe po veliki izgubi telesne teže, ki že vsaj tri mesece vzdržujejo stabilno težo;
 • osebe, ki so kljub normalni postavi na drugih delih telesa nezadovoljne z videzom svojega trebuha.

Če se zanimate za poseg, vas vabimo na neobvezujoče srečanje z našim kirurgom. Posvet je prvi korak katerekoli preobrazbe na naših klinikah. Kirurg vas bo spoznal, pregledal in ocenil, kakšne rezultate lahko dosežete.

Z zdravnikom se lahko srečate tudi, če veste ali slutite, da nimate ustaljene telesne teže. V tem primeru boste prejeli napotke za izgubo odvečnih kilogramov. Kasneje bomo nadaljevali s pripravo na tummy tuck.

Želim posvet

Prednosti posega abdominoplastike

Obstaja jasna prednost abdominoplastike pred nekirurškimi posegi in lastno aktivnostjo. Z operativno korekcijo trebuha dosežemo najboljše in trajne rezultate. Tummy tuck je že vrsto let en najbolj priljubljenih estetskih posegov po celem svetu. Posledično imamo o njem veliko informacij, tako iz lastnih izkušenj kot iz obširnih študij. 

Naše stranke pravijo naslednje:

 • po posegu imajo boljšo samopodobo in so samozavestnejše, saj jim ni več nerodno zaradi svojega videza;
 • v splošnem se počutijo bolj zdravo in udobno v lastnem telesu, saj ni več bolečega drgnjenja, potenja, rdečice in srbenja, ki ga prinaša odvečna koža;
 • lažje vzdržujejo zdrav življenjski slog, saj so bolj motivirane za gibanje in zdravo prehranjevanje.

Informativna cena:

Cena abdominoplastike je odvisna od specifik vsakega posameznika in jo določimo ob koncu posveta.
Od
4.000 €
Ali
110 €
mesečno na 36 obrokov
Naše storitve želimo približati vsakomur, zato omogočamo obročno plačevanje na pet različnih načinov.

Cena posega vključuje:

 • individualni posvet in pregled,
 • anestezijo,
 • operativni poseg,
 • uporabo najboljših materialov,
 • pooperativni pregled.

Kako poteka Abdominoplastika oz. Abderoplastika?

Kot izhaja iz imena “tummy tuck”, vam bomo z operacijo trebuh preoblikovali tako, kot če bi za silo odvečno kožo in maščobo "zatlačili" pod obleko. Le da bodo po abdominoplastiki rezultati pristni, mnogo lepši in prisotni tudi, ko se slečete!

abdominoplastika

Priprave na poseg

Če med posvetom izpolnimo vsa pričakovanja in potrdimo, da ste ustrezen kandidat, bomo določili datum operacije.

Dan prej vas pokličemo in uskladimo še uro posega.
V kolikor kadite, priporočamo, da vsaj štiri tedne pred operacijo prenehate s kajenjem. Vsaj sedem dni pred posegom pa še z jemanjem Aspirina in drugih zdravil, ki vplivajo na strjevanje krvi.
Pred operacijo boste prejeli tudi natančna navodila glede uživanja hrane in tekočine pred posegom, saj na poseg pridete tešči.

Kakšna anestezija je potrebna?

Na dan operacije pridete v kliniko, kjer najprej opravimo sprejem. Potem se vam posveti anesteziolog. Abdominoplastiko izvajamo v splošni anesteziji, kar pomeni, da med korekcijo trebuha spite in je ne čutite.

Kje poteka rez in ali je po posegu brazgotina vidna?

Rez oz. incizijska linija poteka tik nad sramno kostjo, vzdolžno od enega do drugega boka. S takšnim rezom brazgotina po operaciji ne bo vidna, ampak bo elegantno skrita pod robom spodnjih hlačk ali kopalk. Rez je podoben horizontalnemu carskemu rezu pri porodu (ponavadi le nekoliko širši).

Operacija po korakih

 1. V prvem koraku z natančnim rezom ločimo kožo od trebušnih mišic vse do reber.
 2. Če je to potrebno, z močnimi šivi približamo in zategnemo trebušno mišico.
 3. Na ta način trebuh učvrstimo in popravimo diastazo rektusov. Mamice jo opazite kot razmik trebušnih mišic vzdolž bele črte (linea albe). Pojavi se med nosečnostjo ali kmalu po porodu.
 4. Odstranimo odvečno maščobo. Izmerimo, označimo in odstranimo še povešeno kožo. Kožo običajno odstranimo v liniji popka.
 5. Naredimo in zašijemo novo odprtino za popek. Brez skrbi – ker popek po rojstvu nima nobene funkcije več, je to povsem nenevarno.
 6. Na koncu pod kožo namestimo sukcijske drene (znani tudi kot drenaža) in rano zašijemo.

Kako poteka okrevanje?

Po operaciji reze prekrijemo z obliži in vam oblečemo kompresijsko oblačilo. To je posebno, tesno spodnje oblačilo (videti je kot shapewear oz. spodnjice za oblikovanje postave), ki bo pomagalo pri celjenju in preprečevanju otekanja. 

V domačo oskrbo vas odpustimo še isti dan, razen če je bil obseg tummy tuck-a res velik ali pa ste ga kombinirali še z drugimi posegi. Za lajšanje nelagodja po potrebi predpišemo zdravila (anelgetike). 

Drenažne cevke odstranimo na kontroli, tri do pet dni po posegu. Odsotnost iz službe je odvisna od obsega operacije. V povprečju traja 14 dni. Pomembno je, da prve dneve po operaciji počivate doma in sledite našim navodilom za okrevanje. Lahko se boste gibali, a se ne naprezajte preveč.

Ali obstajajo kakšna tveganja?

Tveganja pri medicinskih in estetskih posegih vedno obstajajo. Pri abdominoplastiki oz. tummy tuck-u so nam dobro znana, redka in ponavadi obvladljiva. 

Lahko se pojavi oteklina (zato je pomembno, da ne nehate prehitro nositi kompresijskega oblačila), vnetje ali krvavitev. Na kontrolnih pregledih bomo pozorni na vse znake nepravilnosti.

Kaj je Mommy makeover?

To je čedalje bolj priljubljena kombinacija posegov za preoblikovanje postave po porodu. Vključuje lahko dvig in korekcijo prsi, liposukcijo, abdominoplastiko, labioplastiko oz. ostale posege po potrebi. Kombiniranje posegov pripomore k temu, da si mamice lahko povrnete svoj izgled pred porodom. Veliko pacientk poroča, da se po preobrazbi počutijo bolj samozavestno in udobno, medtem ko uživajo v materinstvu. Več o mommy makeover si lahko preberete na našem blogu.

Želim posvet

Pogosta vprašanja

Ali bodo po abdominoplastiki rezultati trajni?

Rezultati bodo trajni, v kolikor boste ustrezno ohranjali zdrav način življenja (zmerno gibanje, uživanje raznolike hrane …).

Ali je možno, da z abdominoplastiko izginejo tudi strije?

Abdominoplastika oz. abderoplastika bo odstranila tiste strije, ki se bodo znašle na odrezanih delih kože. Ostalih strij ne more spremeniti. Najboljšo rešitev za preostale dele trebuha lahko poiščete s kirurgom na posvetu.

Ali bom imela po operaciji težave z zanositvijo?

Abdominoplastika neposredno ne vpliva na zmožnost zanositve. Vendar pa priporočamo, da počakate z operacijo do konca načrtovanih nosečnosti. Kasnejša nosečnost lahko vpliva na dolgotrajnost rezultatov.

Kako hitro po nosečnosti ali hujšanju grem lahko na abdominoplastiko?

Po nosečnosti ali hujšanju priporočamo, da počakate okoli šest mesecev, preden se odločite za abdominoplastiko. Vmes lahko opravite posvet, kjer vam bo kirurg podal individualno priporočilo. Prav tako je pomembno, da ste pred posegom na stabilni teži vsaj šest mesecev. S tem zagotovimo, da bo rezultat posega trajen.

Ali se z operacijo spremeni tudi oblika in pozicija popka?

Da, v večini primerov tummy tuck-a se oblika in pozicija popka lahko spremenita. Naš cilj je doseči naraven videz. Premestitev popka bomo skrbno načrtovali, da bo rezultat čim bolj estetski.

Kaj je mini abdominoplastika?

Z mini abdominoplastiko na vašemu telesu odstranimo odvečno kožo pod trebuhom, navadno pod popkom navdzdol. Medtem pri navadni  abdominiplastiki napnemo in rekonstruiramo celo področje trebušne stene.

Ali je možno abdominoplastiko združiti s še kakšnim drugim posegom?

Da, to je mogoče in precej pogosto. Poleg paketov mommy makeover se abdominoplastika največkrat združi z liposukcijo in operacijo dojk. Možne so še kombinacije z ostalimi posegi po vaših željah in priporočilih zdravnika.

Kaj je razlika med abdominoplastiko/tummy tuck-om, liposukcijo in body lift-om?

Abdominoplastika, liposukcija in body lift so vsi trije estetski posegi, ki imajo nekoliko drugačen namen in potek.

Glavna razlika je, da pri liposukciji vplivamo samo na odvečno maščobo in ne odrežemo povešene kože.  Ponavadi gre za bolj blag poseg kot tummy tuck. Liposukcijo lahko izvajamo tudi drugje po telesu, ne samo na trebuhu.

Body lift pa je najobširnejši poseg preoblikovanja telesa. Pri njem prav tako vplivamo na maščobo in na kožo, a za razliko od abdominoplastike rez ne poteka samo do bokov. Ovije se okoli pasu, še preko hrbta.. Poseg je namenjen osebam po masivni izgubi telesne teže, kjer ocenimo, da bo učinkovitejši kot abdominoplastika.

Kaj je razlika med abdominoplastiko, brahioplastiko in femuroplastiko?

Vsi trije so podobni posegi, a so namenjeni različnim delom telesa. Abdominoplastiko izvajamo na trebuhu, brahioplastiko na nadhahteh (lifting rok, odpravimo “perutničke”) in femuroplastiko na stegnih (lifting nog).

Sorodna vsebina

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form