NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

Nevrologija

Nevrologija je veja medicine, ki obravnava bolezni živčnega sistema, kamor sodijo bolezni možganov, možganskega debla, hrbtenjače, perifernih živcev ter mišic.

Nevrolog že na osnovi pregleda, ki obsega  pogovor in klinični pregled, postavi sum na določeno bolezen in pacienta napoti na ustrezne nadaljnje preglede.
Na bolezni živčevja močno vplivajo tudi druge telesne bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, revmatološke bolezni in okužbe, ter zdravila in psihično stanje posameznika. Zato gre pri nevrološkem pregledu za celosten pristop k pacientu. 

Kaj so nevrološke bolezni

Nevrološke bolezni so skupina bolezni, ki prizadenejo centralni živčni sistem, vključno z možgani, hrbtenjačo in perifernimi živci. Te bolezni vplivajo na delovanje in komunikacijo med živčnimi celicami, kar lahko povzroči različne simptome in težave.

Nevrološke bolezni se lahko manifestirajo na različne načine, vključno z motnjami gibanja, težavami z mišično kontrolo, izgubo občutka, težavami s koordinacijo, motnjami govora, epileptičnimi napadi in spremembami v duševnem zdravju.
Med najpogostejšimi nevrološkimi boleznimi so možganska kap, multipla skleroza, epilepsija, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen in migrena.

Ker so nevrološke bolezni zelo raznolika skupina bolezni, so nekatere žal za enkrat še neozdravljive, lahko pa s ciljano terapijo upočasnimo njihov potek. Zato je v tem primeru ključna čimprejšnja postavitev diagnoze. Poleg uvedbe zdravil, s katerimi lajšamo simptome (težave), vam bo specialist nevrolog svetoval, kako prilagoditi svoje življenje o nastopu bolezni in s tem izboljšati njegovo kakovost.

nevrološki posvet - klinika fabjanŽelim posvet

Katera so najpogostejša nevrološka stanja?

Najpogostejše nevrološke bolezni s katerimi se ukvarja nevrolog so:

Vzroki nevroloških bolezni

Nevrološke bolezni imajo različne vzroke, ki so pogosto kompleksne narave.
Vključujejo genetske dejavnike, okoljske vplive, infekcije, avtoimunske reakcije ter poškodbe ali tumorje v živčnem sistemu. Spodaj je nekaj pogostih vzrokov nevroloških bolezni:

1. Genetski dejavniki

Nekatere nevrološke bolezni imajo močno genetsko komponento, kar pomeni, da so posledica sprememb v določenih genih ali napak v njihovi strukturi. To lahko vodi v motnje v razvoju živčnega sistema ali v funkcionalne napake, ki povzročajo nevrološke simptome. Primeri genetsko pogojenih nevroloških bolezni vključujejo Huntingtonovo bolezen, dedno ataksijo in nekatere oblike distrofije mišic.

2. Okoljski vplivi

Izpostavljenost nekaterim okoljskim dejavnikom lahko prispeva k razvoju nevroloških bolezni. Na primer, dolgotrajna izpostavljenost nekaterim strupenim snovem, kot so težke kovine, pesticidi ali topila, lahko poškoduje živčne celice in povzroči nevrološke motnje. Tudi izpostavljenost ionizirajočemu sevanju ali kemoterapija pri zdravljenje raka lahko vpliva na delovanje živčnega sistema.

3. Infekcije (okužbe)

Določene okužbe lahko prizadenejo živčni sistem in povzročijo nevrološke simptome. To se lahko zgodi zaradi neposrednega napada živčnega tkiva s strani patogena ali zaradi imunskih odzivov na okužbo.
Nekatere pogoste nevrološke bolezni, povezane z okužbami, vključujejo meningitis (vnetje možganskih ovojnic), encefalitis (vnetje možganov) in poliomielitis (okužba hrbtenjače).

4. Avtoimunske reakcije

V nekaterih primerih imunski sistem napade in poškoduje lastne živčne celice, kar vodi v nevrološke bolezni. To se zgodi zaradi nepravilnega delovanja imunskega sistema, ki začne prepoznavati lastno živčno tkivo kot tujek.
Primer avtoimunskih nevroloških bolezni je multipla skleroza, pri kateri imunski sistem napada mielinsko ovojnico živčnih vlaken.

5. Poškodbe in tumorji

Fizične poškodbe, kot so pretres možganov, poškodbe hrbtenjače ali poškodbe živčnih vlaken, lahko povzročijo nevrološke motnje. Prisotnost tumorjev v možganih ali hrbtenjači lahko pritiska na živčno tkivo, povzroča vnetje ali moti normalen pretok signalov v živčnem sistemu.

Pomembno je omeniti, da so nevrološke bolezni pogosto posledica kombinacije več vzrokov, vključno z interakcijami med genetskimi in okoljskimi dejavniki. Razumevanje vzrokov nevroloških bolezni je ključno za razvoj novih diagnostičnih orodij in terapevtskih pristopov, ki bodo pomagali zmanjšati breme teh bolezni na posameznike in družbo.

Kateri so najpogostejši vzroki obiska pri nevrologu?

Najpogostejši vzroki obiska pri nevrologu so pacienti z naslednjimi nevrološkimi stanji ali boleznimi:

Zakaj obiskati nevrologa?

Nevrolog je zdravnik specialist za nevrološke bolezni, ki s pomočjo različnih testov in pogovora oceni vaše stanje in poda diagnozo ter vam predlaga in svetuje najbolj primerno terapijo in zdravljenje, ki vam bosta pomagali pri celostni rehabilitaciji.

Vzroki nevroloških bolezni so namreč pogosto kompleksni, zato sta diagnoza in zdravljenje nevroloških bolezni pogosto izziv, saj zahtevata specializirano znanje in pristop.

Obisk nevrologa je pomemben iz več razlogov:

 1. Diagnoza
  Nevrolog je specializiran zdravnik, ki se ukvarja z motnjami živčnega sistema. Obisk nevrologa je ključen za postavitev natančne in pravilne diagnoze nevrološke bolezni. Zdravnik bo opravil temeljit pregled, ocenil simptome ter izvedel potrebne teste in preiskave, da bi ugotovil vzrok in naravo bolezni. Pravilna diagnoza je ključna za ustrezno zdravljenje in upravljanje bolezni.
 2. Specializirano znanje
  Nevrologi imajo specializirano znanje o različnih nevroloških boleznih in njihovem zdravljenju. Razumejo kompleksnost živčnega sistema ter znajo prepoznati in obravnavati specifične simptome in težave, povezane z nevrološkimi motnjami. S svojim strokovnim znanjem so najbolj usposobljeni za nudenje pravilne terapije in nasvetov.
 3. Zdravljenje
  Nevrolog vam bo predpisal ustrezno zdravljenje glede na vrsto in resnost vaše nevrološke bolezni. To vključuje zdravila, fizikalno terapijo, rehabilitacijo ali druge oblike terapije, ki bodo pomagale obvladovati simptome in izboljšati kakovost življenja. Spremljal vaš napredek in prilagajal zdravljenje po potrebi.
 4. Svetovanje in podpora
  Nevrolog vam lahko nudi dragocene informacije, nasvete in podporo pri soočanju z nevrološko boleznijo. Pomagal vam bo razumeti bolezen, njen potek in pričakovane rezultate zdravljenja. Prav tako vam bo svetoval glede sprememb življenjskega sloga, prehrane in drugih prilagoditev, ki lahko pozitivno vplivajo na vaše stanje.
 5. Sledenje in preprečevanje zapletov
  Redni obiski nevrologa omogočajo stalno spremljanje napredovanja bolezni in prepoznavanje morebitnih zapletov ali poslabšanj. Zdravnik bo izvajal potrebne preglede in teste ter spremljal odziv na zdravljenje. Pravočasno odkrivanje in obvladovanje zapletov lahko pomagata preprečiti napredovanje bolezni in izboljšati dolgoročne rezultate zdravljenja.

Obisk nevrologa je ključen za celovito obravnavo nevroloških bolezni in zagotavljanje najboljše možne oskrbe. Ne odlašajte s tem, če imate kakršne koli simptome ali dvome glede zdravja vašega živčnega sistema.

Želim posvet

Kako poteka nevrološki pregled?

Nevrološki pregled je celovit postopek, ki ga izvaja nevrolog za oceno vašega živčnega sistema. Tu je nekaj korakov, ki običajno potekajo med nevrološkim pregledom:

Pomembno je opozoriti, da se lahko nevrološki pregledi razlikujejo glede na specifične potrebe vsakega posameznika in naravo njihovih simptomov. Nevrolog bo prilagodil pregled glede na vaše individualne okoliščine in potrebe.

pregled refleksov - estetika fabjan

Kdo izvaja nevrološke preglede

Nevrološke preglede v Kliniki dr. Fabjan v Šenčurju pri Kranju izvaja priznana zdravnica Nina Zupančič Križnar, dr. med., spec. nevrolog.

nevrološki pregled - estetika fabjan - dr. Zupančič Križnar, spec. nevrolog

Cenik nevroloških storitev

V kliniki dr. Fabjan se zavedamo, da so nevrološke storitve pomembne za vaše zdravje in kakovost življenja. Zato se trudimo zagotoviti visoko kakovostno oskrbo in strokovno svetovanje.
Če želite izvedeti več o naših cenah in storitvah, vas vabimo, da nas kontaktirate preko telefona ali spletnega obrazca. Naša prijazna ekipa vam bo z veseljem pomagala z vsemi informacijami, ki jih potrebujete.

Cenik osnovnih storitev je na voljo tukaj. Za podrobne informacije, vabljeni, da nas kontaktirate preko spodnjega obrazca.

Želim posvet

Pogosta vprašanja

Kolikšna je čakalna doba za pregled?

V naši kliniki ni čakalnih dob za nevrološke preglede. Za termin smo dosegljivi na telefon 051 327 500 ali se naročite direktno na povezavi tukaj.

Kaj lahko pričakujem od nevrološkega posveta?

Vsak posvet je edinstven in se prilagaja potrebam posameznika, zato je pomembno, da izrazite svoje skrbi, vprašanja in dvome ter se pogovorite z našim nevrologom o vsem, kar vas zanima glede vašega zdravja in stanja.

Kako bo nevrolog diagnosticiral moje težave?

Zdravnik nevrolog bo postavil diagnozo glede na vaše simptome in rezultate preiskav. Lahko vprašate o uporabi slikovnih preiskav, kot so CT ali MRI, elektrofizioloških testov, kot je EEG ali EMG, ali drugih diagnostičnih postopkov, ki se lahko uporabljajo za oceno vašega stanja.

Kako dolgo bo trajalo, da opazim izboljšanje po začetku zdravljenja?

Čas, potreben za opazovanje izboljšanja po začetku zdravljenja, je odvisen od več dejavnikov, vključno z vrsto nevrološke bolezni, resnostjo simptomov in uporabljenimi terapevtskimi pristopi. Pri nekaterih stanjih lahko opazite olajšanje že v nekaj dneh ali tednih, medtem ko lahko pri drugih boleznih traja več tednov ali mesecev, da se dosežejo vidni rezultati.

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Želim posvet