NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

KOREKCIJA VDRTIH PRSNIH BRADAVIC

Gre za poseg korekcije, ko gre za težavo vdrtih prsnih bradavic.

Posegi za spreminjanje velikosti prsi so priljubljeni že desetletja. Ker so ženske pozorne na detajle, je zanje estetsko pomemben tudi izgled prsne bradavice. Korekcija vdrtih bradavic je poseg, ki ga opravimo pri 10% žensk, ki jim vdrte bradavice povzročajo težave med dojenjem.

Bradavica je širši pojem, s katerim opisujemo osrednji del dojke, ki štrli nad površino kože, t.j. prsna bradavica in kolobar (areola), temneje pigmentiran del kože, ki jo obkroža.

Prsno bradavico in/ ali areolo korigiramo z različnimi tehnikami. Prevelike areole praviloma ne povzročajo zdravstvenih težav, zato je želja po zmanjšanju predvsem estetske narave. Poseg zmanjšanja lahko izvedemo ločeno, največkrat pa ga opravimo sočasno z drugimi posegi na dojkah, kot je npr. zmanjšanje ali dvig prsi.

povečanje prsi trajanje posega
TRAJANJE POSEGA
20 - 40 min
povečanje prsi anestezija
ANESTEZIJA
lokalna anestezija
povečanje prsi hospitalizacija
HOSPITALIZACIJA
dnevna bolnišnična
povečanje prsi čas okrevanja
ČAS OKREVANJA
7 - 14 dni
povečanje prsi odsotnost z dela
ODSOTNOST Z DELA
ni potrebna

Zakaj se odločimo za korekcijo bradavic in zmanjšanje kolobarjev?

Barva in oblika prsi se skozi življenje zelo spreminjata. Puberteta, menstruacija, nosečnost in določena zdravstvena stanja prispevajo k spremembi izgleda dojk in bradavice. S tem se sooča večina žensk v vseh starostnih obdobjih. Izrazite spremembe lahko močno načnejo samopodobo ženske in v teh primerih je kirurška operacija primerna rešitev. S korekcijo kolobarja in bradavice preoblikujemo tkivo, da mu povrnemo oziroma ohranimo funkcijo ter polepšamo izgled

Želim posvet

Kdo je primeren za poseg?

Obstajajo številna stanja pri katerih je korekcija bradavic in kolobarjev priporočljiva. Predstavljamo najpogostejša:

Vdrte (invertirane) bradavice

Vdrte bradavice so na pogled usmerjene navznoter ali pa so ploske. V večini primerov je težava prirojena, lahko se pojavi kasneje v življenjskem obdobju kot posledica raznih bolezenskih stanj. Pri nekaterih ostane težava neodkrita do dojenja, ko se pojavi bolečina ob dojenju in slabša občutljivost. Z relativno enostavnim kirurškim posegom prekinemo vezi, in dosežemo, da se brdavica naravno izboči.

Rak dojk, brazgotinjeni mlečni kanali in kratki mlečni kanali

Vsa ta stanja lahko povzročijo, da se prsne bradavice vdrejo. Huda inverzija bradavic lahko povzroči razpoke in nabrekle prsi, kar vodi do mastitisa. S kirurškim posegom izboljšamo položaj mišic bradavice ter mlečnih kanalov in tako korigiramo vdrte bradavice.

Asimetrične bradavice

Asimetrija v obliki in velikosti prsi je prisotna pri vsaki ženski. Določena prirojena bolezenska stanja lahko povzročijo višjo stopnjo asimetrije. To odpravimo s kirurškim posegom s katerim odstranimo odvečno kožo in mišice, bradavice pa prestavimo v isti nivo, da dosežemo simetričnost. Dvig in zmanjšanje prsi pogosto zahtevata tudi korekcijo bradavic in kolobarjev.

Povečane bradavice

Hipertrofija je stanje, pri katerem se bradavice in mlečni kanali povečajo izven normalnih okvirjev. Take bradavice sicer ne povzročajo zdravstvenih težav, so pa ovira pri vsakodnevnih aktivnostih in zmanjšajo samozavest. 

Poseg zmanjšanja areole in bradavice je pogost tako pri moških kot pri ženskah. Vključuje odstranitev odvečnega tkiva, zaradi česar sta bradavica in areola videti neprivlačni. S posegom odstranimo odvečno žlezno-maščobno tkivo.

Pri moških korekcijo bradavic najpogosteje izvajamo v kombinaciji z ginekomastijo. Operacijo običajno opravimo v lokalni anesteziji, poseg je minimalno invaziven, zato se lahko že po dnevu ali dveh vrnete k vsakodnevnim opravilom. Brazgotinjenje po posegu je redko prisotno.

Rekonstrukcija bradavice

Rekonstrukcija bradavice in kolobarja je potrebna po večji poškodbi prsnega koša, pri povečanju dojk v primeru premika bradavic in spremembe velikosti, pri mastektomiji in pri ljudeh s prirojeno eno ali več kot dvema bradavicama.

POMEMBNO: K posegu lahko pristopite, če ste dobrega zdravja in vzdržujete zdravo telesno težo. Priporočljivo je, da ne kadite. Kadilcem se rane namreč slabše celijo, zato pri njih obstaja večja možnost za zaplete po posegu. Le te omilimo, če prenehate s kajenjem vsaj dva tedna pred posegom. Drugih posebnih omejitev ni.

Kako poteka korekcija vdrtih bradavic?

Vdrte prsne bradavice so lahko prirojene ali posledica dojenja. Prirojene lahko ostanejo neodkrite do dojenja, ko nastopi močna bolečina ob dojenju. Z njihovo korekcijo kirurg preoblikuje projekcijo in izgled bradavic. S posegom prekine povezavo med žleznim tkivom in bradavico in v primeru močne vdrtosti tudi izvodil mlečne žleze.

Kako poteka zmanjšanje kolobarjev bradavic?

Zmanjšanje kolobarjev je manjši kirurški poseg, ki ga najpogosteje izvajamo v lokalni anesteziji in traja do eno uro.

Na začetku vam bo kirurg naredil rez okoli zunanjega roba kolobarja in odstranil le odvečni obodni pas. Ker se pigment nahaja v vrhnjem sloju kože (epidermisu), zadošča da odstrani le tanko plast kože. Bradavice in osrednjega dela kolobarja se ne bo dotikal in ostaneta ves čas posega pritrjena na dojko. Pod robove kože bo nato namestil drobne resorptivne (samorazgradljive) šive, s katerimi bo povezal kolobar z okolišnjo kožo, bradavico pa prekril z obližem za zaščito pred morebitnim drgnjenjem.

K običajnim aktivnostim se lahko vrnete relativno hitro, po dnevu ali dveh. V kolikor se pojavi sprememba občutljivosti, ta izzveni v roku enega meseca in ne vpliva na zmožnost kasnejšega dojenja v življenju.

Kako poteka izdelava novih kolobarjev bradavic po odstranitvi dojke?

Dojke so izpostavljene številnim boleznim, v skrajnem primeru je potrebna delna ali popolna kirurška odstranitev (mastektomija). Z rekonstrukcijo želimo ženski povrniti svojo ženstvenost in celovitost njenega telesa. Rekonstrukcija dojke po mastektomiji obsega obnovitev oblike in velikosti dojke ter rekonstrukcijo bradavice in areole. Posega se lahko izvedeta sočasno, pogosteje pa se odločimo za odložitev rekonstrukcije bradavice dokler dojka ne dobi končne oblike, kar je običajno pol leta po prvem posegu.

Operacijo rekonstrukcije bradavice, ki je ključna za naraven videz operirane dojke, izvedemo v lokalni anesteziji. Uporabimo tkivo kože in podkožja, kolobar pa uredimo z medicinsko tetovažo. Taka bradavica ni občutljiva.

Informativna cena za korekcijo vdrtih prsnih bradavic

Od
500 €

Cena posega vključuje:

  • individualni pregled in posvet
  • operativni poseg
  • uporabo najboljših materialov
  • anestezijo
  • pooperativni pregled

Kako poteka okrevanje po posegu

Okrevanje po posegu poteka relativno hitro in enostavno. Povsem običajno je, da so prisotne otekline in modrice, ki pa niso ovira za vrnitev na delo.

Takoj po posegu lahko pričakujete:· 

Končni rezultati bodo vidni po nekaj tednih, ko otekline in modrice povsem izzvenijo in se prsi ustalijo v končnem položaju.

Ali obstajajo kakšna tveganja med posegom?

Čeprav operacija bradavic velja za varen in enostaven poseg, tako kot pri vseh operacijah, obstajajo določena tveganja. To so:

Krvavitev (hematom) - Možnost pojava hematoma v operiranem delu je izjemno majhna. Tveganje je večje pri ljudeh na antikoagulantni terapiji oziroma tistih, ki so pred posegom jemali zdravila proti strjevanju krvi. V kolikor niste na posebni terapiji, priporočamo, da teden dni pred posegom ne jemljete tovrstnih zdravil.· 
Modrice - Običajno so minimalne in se pojavijo nekaj dni po operaciji. Lahko jih spremlja tudi oteklina. Lajšamo jih s hladnimi obkladki.· 
Okužba - Je pri operaciji bradavic zelo redka. Okužba upočasni proces celjenja. Zato preventivno po posegu predpišemo antibiotik. Skrbno upoštevanje navodil za oskrbo rane po operaciji bo pripomoglo k zmanjšanju tveganja za okužbo.· 
Brazgotinjenje - Stopnja brazgotinjenja je prirojena lastnost kože in se razlikuje od pacienta do pacienta. Nanjo kirurg nima neposrednega vpliva. V kolikor bi na posvetu ocenil, da pri vas obstaja možnost slabšega celjenja, vas bo na to opozoril, ni pa to kontraindikacija za poseg. Brazgotina po posegu večinoma zbledi in je s prostim očesom praktično nevidna.· 
Oteklina - Tkivo bradavice je izjemno občutljivo, zato je oteklina lahko prisotna še nekaj tednov po posegu, kar je povsem običajno in ne vpliva na proces celjenja. · 
Asimetrični rezultati - Tveganje za asimetrijo v velikosti in obliki po posegu je izjemno majhno.
Izguba občutljivosti - Popolna izguba občutljivosti je izjemno redka. Pogostejša je sprememba občutljivosti v prvih tednih po posegu, ki pa se povrne v treh do šestih mesecih po operaciji.

Možnost pojava hematoma v operiranem delu je izjemno majhna. Tveganje je večje pri ljudeh na antikoagulantni terapiji oziroma tistih, ki so pred posegom jemali zdravila proti strjevanju krvi. V kolikor niste na posebni terapiji, priporočamo, da teden dni pred posegom ne jemljete tovrstnih zdravil.

Korekcija vdrtih prsnih bradavic pred in po posegu

Galerija slik

Pogosta vprašanja

Koliko časa traja poseg korekcije bradavic?

Operacija bradavic spada med manj zahtevne kirurške posege, običajno poteka v lokalni anesteziji in traja od 20 do 40 min. Domov lahko odidete takoj po posegu.

Kakšna anestezija je potrebna, ko želimo opraviti korekcijo bradavic?

Poseg se običajno izvaja v lokalni anesteziji in traja približno pol ure. Po posegu lahko takoj zapustite kliniko. V primeru splošne anestezije, pa vas bomo nekaj ur dlje zadržali na kliniki na opazovanju, a boste domov lahko odšli še isti dan.

Ali so rezultati trajni?

Korekcija bradavice in areole je trajen poseg. Zavedajte se le, da lahko naravni procesi, kot so staranje, nosečnost, dojenje ali večja nihanja v telesni teži povzročijo spremembo v obliki in velikosti bradavic zaradi česar bo potreben ponoven poseg.

​​Ali lahko po operaciji izpostavim bradavice soncu?

Bradavice je potrebno zaščititi pred direktnimi UV-žarki. Priporočamo, da brazgotin ne izpostavljate soncu še eno leto po posegu, saj sonce sproži tvorbo melanina v koži, kar vodi v hiperpigmentacijo in potemnitev brazgotin.

Kje se lahko dodatno pozanimam o podrobnostih posega?

Našim pacientom se trudimo ponuditi vrhunsko izkušnjo pred, med in po posegu. Zato se o vseh želenih aspektih posega pogovorite s kirurgom že na posvetu, ves čas pa vam je naše strokovno osebje na voljo tudi po telefonu in mailu.

Na posvet se lahko prijavite preko obrazca tukaj, s klicem na tel. 051327500 ali preko maila estetika@fabjan.si.

Sorodna vsebina

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Želim posvet