NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

KARDIOLOGIJA

Kardiologija je veja interne medicine, ki se ukvarja z odkrivanjem in zdravljenjem bolezni srca in ožilja. Osnovni preiskovalni metodi sta EKG in UZ srca ter vratnih žil.

Bolezni srca in ožilja so že več let glavni vzrok smrti v Sloveniji. Zato je še posebej pomembna preventiva ter redno spremljanje delovanja našega srca in pregled vratnih žil.
Pri moških se svetuje preventivna preiskava delovanja srčne mišice in UZ srca po 40. letu, pri ženskah pa po 50. letu, saj skoraj tretjina žensk razvije bolezni srca in ožilja po menopavzi. V kolikor je v družini prisotna pozitivna družinska anamneza za bolezni srca, so preventivni pregledi priporočljivi že prej.  

Obisk v kardiološki ambulanti je na splošno potreben pri vseh vrstah anatomskih in fizioloških odstopanj na področju srca.

V naši ambulanti v kliniki dr. Fabjan v Šenčurju pri Kranju ponujamo vse storitve s področja kardiologije izključno samoplačniško.
V naši kliniki v Celju pa izvajamo UZ srca in vratnih žil.

Samoplačniški kardiološki pregled

Razširjen kardiološki pregled vključuje: EKG, pogovor z zdravnikom kardiologom, UZ srca, UZ vratnih žil, razlago ugotovljenega stanja, svetovanje in pisni izvid.

Drugo mnenje kardiologa

Drugo mnenje kardiologa vključuje: pregled izvidov katere pacient prinese s seboj, pregled popisa zdravil katere pacient redno jemlje (popis prinese pacient s seboj), pogovor z zdravnikom kardiologom o težavah pacienta in pisni izvid.

Pri tej storitvi opozarjamo, da je podaja mnenj na osnovi izvidov opravljenih drugje lahko netočna zaradi netočno predhodno izvedenih preiskav in meritev.

Ultrazvok (UZ) vratnih žil

Ultrazvok (UZ) vratnih žil vključuje preiskavo, pogovor z zdravnikom kardiologom, razlago ugotovljenega stanja, svetovanje in pisni izvid.

Želim posvet

Kaj je EKG ali elektrokardiogram

Kaj je UZ srca in kako poteka preiskava

UZ srca je preskovalna metoda, ki se uporablja za diagnosticiranje težav in bolezni kot so: bolezen srčnih zaklopk, pregled delovanja umetnih zaklopk, odkrivanje krvnih strdkov v notranjosti srčne votline, nepravilnost glavne žile odvodnice, bolezen srčne mišice, nepravilnost srčnih sten,ugotavljanje oblike in velikosti srca, ugotavljanje oblike in velikosti posameznih srčnih votlin, pregled delovanja srčnih zaklopk, merjenje pretoka in tlaka v večjih žilah in v srcu.

Kako poteka UZ vratnih žil

UZ vratnih žil je preiskovalna metoda, ki je priporočljiva kot preventivni ukrep pri vseh ljudeh v srednji življenjski dobi in kasneje, posebej pri kadilcih in tistih s povišano vrednostjo holesterola v krvi.
Velja za osnovno presejalno preiskavo pri odkrivanju zgodnjih in napredovalih aterosklerotičnih sprememb na stenah vratnih žil. Tovrstne spremembe se najpogosteje pojavijo na karotidni arteriji (a. carotis, t.j. glavna sprednja vratna arterija), ki dovaja kri v možgane. Napredovala zožitev karotidne arterije moti prekrvavitev možganov in  lahko vodi do možganske kapi.

UZ vratnih žil - estetika fabjanŽelim posvet

Paketna ponudba storitev

V naši kliniki ponujamo 4 sklope storitev. Cenik posamezne storitve si lahko ogledate tukaj.

1. Kardiološki pregled

Vključuje EKG, UZ srca in UZ vratnih žil.

2. Drugo mnenje kardiologa

Doktor pregleda izvide, ki jih prinesete s seboj na posvet in poda pisni izvid.

3. UZ srca

Storitev vključuje EKG posnetek in razlago ter UZ srca.

4. UZ vratnih žil

Storitev vključuje UZ vratnih žil.

Kdo izvaja kardiološke preglede

Vse storitve izvaja priznani strokovnjak z več kot 40 let izkušenj na področju kardiologije zdravnik Siniša Grujić, dr. med., spec. internist kardiolog.

Kardiološka ambulanta deluje na lokaciji klinike dr. Fabjan v Šenčurju pri Kranju.

kardiološki pregled uz

Pogosta vprašanja

Kolikšna je čakalna doba za pregled?

V naši kliniki ni čakalnih dob za kardiološke preglede. Za termin smo dosegljivi na telefon 051 327 500 ali se naročite direktno na povezavi tukaj.

Kaj pokaže ultrazvok srca?

UZ srca je povsem neboleča in neinvazivna metoda. S preiskavo vidimo velikost srca in njegovih votlin (atrij, ventrikel) ter obliko srca. Omogoča nam tudi ugotavljanje delovanja njegovih zaklopk in merjenje pretokov in tlakov v posameznih delih srca. Vse to nam pomaga pri odkrivanju in spremljanju napredovanja bolezni, ki prizadanejo srčne zaklopke in srčno mišico. Lahko odkrijemo tudi krvne strdke, ki vodijo v zastoj srca ali gredo v druge organe.

Koliko časa traja snemanje EKG?

Preiskovalna metoda je relativno enostavna in ne traja dlje od 10 min. Na prsni koš vam namestimo elektrode, ki so povezane z aparatom za snemanje EKG-ja.

Kdaj je priporočljiv UZ vratnih žil?

Ultrazvok vratnih žil je povsem neboleča preiskovalna metoda, ki od pacienta ne zahteva nobene predpriprave. Svetujemo ga pri pojavu omotic, vrtoglavic ali nenadni izgubi zavesti. Z njim pregledamo stanje ožilja v predelu vratu.

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Želim posvet