NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

GINEKOMASTIJA - ZMANJŠANJE MOŠKIH PRSI

Ginekomastija je stanje, pri katerem moški razvijejo nenormalno povečane prsi. Gre za prekomerno rast žleznega tkiva ali maščobnih oblog. Za mnoge moške je ginekomastija vir nezadovoljstva in lahko vpliva na njihovo samozavest. Operacija zmanjšanja moških prsi oz. odprava ginekomastije, je postopek, kjer odpravimo to stanje in pacientu omogočimo bolj možato in estetsko privlačno postavo.
ginekologija trajanje posega
TRAJANJE POSEGA
60 - 90 min
ginekomastija anestezija
ANESTEZIJA
splošna anestezija
ginekomastija hospitalizacija
HOSPITALIZACIJA
dnevna bolnišnična
ginekomastija čas okrevanja
ČAS OKREVANJA
10 - 14 dni
ginekomastija odstranitev šivov
ODSTRANITEV ŠIVOV
7 - 10 dni
ginekomastija odsotnost z dela
ODSOTNOST Z DELA
10 - 14 dni

Kakšni so vzroki za večje moške prsi?

Ginekomastija se lahko pojavi pri katerikoli starosti. Prizadene lahko eno ali obe dojki. Če jo opazimo pri dojenčkih ali otrocih, je to lahko povsem normalno. Čez čas bo izzvenela sama od sebe. Kasneje je pojav povečanih moški prsi trdovratnejši. Če povečane prsi opažate že nekaj let, je malo verjetno, da se bodo zmanjšale same.

Povečane prsi so največkrat posledica hormonskih sprememb, te pa so lahko dodatno povezane z jemanjem drog ali zdravil in z boleznimi. Obstajajo še genetski vzroki in ginekomastija, ki je posledica prekomerne telesne teže.

Hormonska ginekomastija nastane zaradi neravnovesja med estrogenom (tipično ženskim hormonom) in testosteronom (tipično moškim hormonom) v telesu moških. V moškem telesu sta prisotna oba hormona, a mora biti za ustrezno delovanje telesa veliko več testosterona kot estrogena. Če se ravnovesje poruši, to lahko med drugim pripelje do težav z erekcijo, spremembo glasu in – povečane prsi!

To neravnovesje lahko povzročijo različni dejavniki, vključno s spontanimi hormonskimi spremembami med puberteto ali staranjem. Razmerje hormonov lahko podre tudi:

 • uporaba določenih zdravil (npr. anabolični steroidi, zdravila za zdravljenje raka, AIDS, ADHD in antidepresivi),
 • uživanje drog (npr. marihuana),
 • prisotnost določenih bolezni (npr. bolezni jeter, ledvic ali hormonske motnje).
Proces zmanjšanja povečanih moških prsi

Poleg tega so lahko nekateri moški genetsko nagnjeni k prekomernemu nabiranju maščobe na tem predelu. Enako je pri prekomerni telesni teži – predel prsi je eno glavnih mest, kjer se nabirajo odvečni kilogrami. V zelo redkih primerih je pri moških povečanje prsi lahko posledica tumorjev ali raka.

DODATNO: Preberite pogoste mite in dejstva o ginekomastiji.

Kdo je primeren za poseg ginekomastije?

Poseg zmanjšanja prsi je primeren za vse moške od končane pubertete dalje, ki se zaradi ginekomastije soočate z nezadovoljstvom ali psihološkimi težavami.

Prvi korak k preobrazbi je v naši kliniki vedno posvet s kirurgom. Zdravnik vas spozna, pregleda in prisluhne vašim težavam. Na posvetu potrdi, ali ste primeren kandidat za operacijo in predstavi rezultat po posegu.

Z zdravnikom se lahko pogovorite tudi, če niste prepričani, ali je za vas ustreznejša kirurška korekcija ginekomastije ali kakšna druga metoda.

Želim posvet

Kako poteka operacija moških prsi?

Odkar estetske korekcije postajajo manjši tabu, je operacija ginekomastije pogost poseg. Je najbolj zanesljiva metoda za zmanjšanje moških prsi in je v nekaterih vidikih podobna redukciji prsi pri ženskah. Z operativnim posegom lahko pridobite telo, na katerega boste ponosni.

Potrebni pregledi pred posegom

Na posvetu običajno svetujemo, da pred operacijo ginekomastije opravite še par preiskav, s katerimi ocenimo vaše splošno zdravje ter izključimo morebitna tveganja ali kontraindikacije za poseg. Tako bomo lahko bolje napovedali končni rezultat, vi pa se boste izognili morebitnemu razočaranju po posegu. Preiskave, ki jih pacienti lahko opravijo, vključujejo:

 • Krvne preiskave: Pregledamo ravni hormonov v krvi, vključno z estrogenom in testosteronom. Prav tako lahko prekontroliramo splošne krvne vrednosti, kot je hemoglobin.
 • Ultrazvok prsi: Ultrazvok prsi lahko opravimo za natančnejšo oceno velikosti, strukture in sestave tkiva prsi. To lahko pomaga pri določanju obsega posega in načrtovanju kirurškega pristopa. Izvemo, ali bo potrebno odstraniti samo maščobno tkivo ali tudi preveč razrasle žleze.
 • Mamografija: Mamografija je rentgenska preiskava, ki jo v medicini uporabljamo za preučevanje tkiva prsi in odkrivanje morebitnih nenormalnosti, vključno z rakom dojke. V zelo redkih primerih je tudi to lahko razlog za moško povečanje prsi (sploh enostransko). Vseeno ginekomastija ni vedno povezana z rakom dojke, zato tudi mamografija ni potrebna, če ne gre za resno slutnjo.

Kaj točno boste opravili pred operacijo, ocenimo za vsakega pacienta individualno.

Potek operacije ginekomastije

Poznamo dve verziji povečanih prsi in glede na njiju se deli tudi kirurški poseg.

Moške prsi so lahko v prvem primeru povečane samo zaradi nabiranja maščobe (znano tudi kot LIPOMASTIJA ali PSEVDOGINEKOMASTIJA), ne natipamo pa povečanih žlez. V drugem primeru so prsi povečane zaradi prevelikih žlez in zraven še nabrane maščobe ter odvečne kože. Korekcija ginekomastije, kjer je prisotna samo maščoba (lipomastija oz. psevdoginekomastija) – Liposukcija:

 • Poseg poteka v lokalni anesteziji – ste budni, a ga ne občutite.
 • Kirurg najprej naredi majhne zareze (nekaj mm) okoli bradavic.
 • Skozi zareze vstavimo posebno cevko (kanilo).
 • S kanilo razbijemo maščobne celice na manjše delčke.
 • Nato z ustvarjanjem vakuuma izsesamo odvečno maščevje.
 • Včasih liposukcijo kombiniramo z izrezom ohlapne kože, ki ostane po odstanjeni maščobi.
 • Rane prekrijemo z obliži.

Korekcija ginekomastije, kjer so prisotne povečane žleze in odvečna maščoba – KLASIČNA TEHNIKA:

 • Poseg poteka v splošni anesteziji – spite in ga ne občutite.
 • Traja do okoli 90 minut.
 • Kirurg najprej naredi rez (incizijo), največkrat po spodnjem delu kolobarja bradavice. Poskrbimo za minimalno vidnost reza po celjenju.
 • Nato izrežemo odvečno žlezno tkivo. To ne vpliva na normalno delovanje telesa ali na druge ključne fiziološke funkcije.
 • Če je potrebno, z liposukcijo odstranimo odvečno maščobno tkivo.
 • Na koncu odrežemo še odvečno kožo, ki je ostala po odstranjevanju žleznega ter maščobnega tkiva.
 • Rez zašijemo in ga prekrijemo z obliži.

Z operacijo ginekomastije bomo dosegli privlačnejši videz moških prsi, ki za vas lahko pomeni začetek svobodnejšega, bolj samozavestnega življenja.

Informativna cena ginekomastije:

Cena korekcije ginekomastije je odvisna od specifik vsakega posameznika in jo določimo ob koncu posveta.
Okvirna cena:
2.000 €
Ali
56 €
mesečno na 36 obrokov
Naše storitve želimo približati vsakomur, zato omogočamo obročno plačevanje na pet različnih načinov.

Cena posega vključuje:

 • individualni pregled in posvet
 • anestezijo,
 • operativni poseg,
 • uporabo najboljših materialov,
 • pooperativni pregled.

Kako poteka okrevanje?

Okrevanje po operaciji ginekomastije traja do 14 dni. Po posegu rane pokrijemo z obliži, prsi pa povijemo s povojem. V primeru liposukcije namestimo še kompresijsko oblačilo, ki podpira prsi med celjenjem ter zmanjšuje oteklino. Po posegu vam bomo dali podrobna navodila o negi ran in se dogovorili o prvem kontrolnem obisku.

Prve dni po operaciji boste v predelu prsi občutili nelagodje ali bolečine. Za lajšanje bolečin lahko predpišemo protibolečinska zdravila. Za vas bomo dosegljivi na posebni telefonski številki.

Odsotnost z dela priporočamo za približno dva tedna. Vsaj za toliko časa svetujemo tudi izogibanje fizični aktivnosti. Svetujemo, da se vajam za prsi izogibate še nekoliko dlje. Upoštevanje zdravniških navodil bo omogočilo najboljše rezultate operacije in ustrezno celjenje ran.

Rezultat korekcije bo viden hitro po posegu. Čez nekaj mesecev bodo zbledele brazgotine in splahnele zadnje otekline. Takrat bodo drugi ljudje težko prepoznali, da ste za oblikovanje prsi šli na operacijo. Predel prsi bo videti čvrst in lepo definiran.

Kakšni so stranski učinki in morebitni zapleti zmanjšanja prsi?

Kot pri vsakem kirurškem posegu se lahko pojavijo določeni stranski učinki in redki zapleti. Med pogostejšimi stranskimi učinki po posegu ginekomastije so oteklina, modrice, bolečina ali občutljivost na prsih. Ti stranski učinki običajno minejo v nekaj tednih po posegu in so normalni. Redki zapleti vključujejo okužbo, krvavitve, asimetrijo prsi, spremembe občutka v prsih ali brazgotinjenje. Pomembno je, da med okrevanjem sledite našim navodilom in se ne naprezate. Ob kakršnihkoli skrbeh nas med okrevanjem lahko kontaktirate za pomoč.

Rezultati posegov

Slike pred/po posegu najdete v galeriji slik na našem facebook profilu.

operacija ginekomastija zmanjšanje moških prsi - estetika fabjan

Pogosta vprašanja

Ali je lahko ginekomastija povezana z rakom dojke?

Večine primerov ginekomastije ne povezujemo z rakom dojke. Kljub temu se na posvetu pogovorimo tudi o tem vidiku. Če ugotovimo, da obstaja sum na tumor ali rak dojke, pacientu preventivno svetujemo mamografijo.

Kaj je lipomastija?

Lipomastija je drugo ime za psevdoginekomastijo. To je stanje, pri katerem se v predelu prsi nabere odvečna maščoba, brez prisotnosti povečanega žleznega tkiva. Lipomastijo zdravimo z liposukcijo, kar omogoča odstranitev odvečne maščobe in izboljšanje estetskega videza prsi. Največkrat se lipomastija oz. psevdoginekomastija pojavi pri prekomerno težkih moških in tistih, ki naglo izgubljajo telesno težko pri zdravljenju debelosti.

Kdaj je najboljši čas, da se odločimo za operacijo?

Najboljši čas za operacijo ginekomastije je odvisen od individualnih okoliščin, zdravstvenega stanja posameznika in osebnih želja. Operacijo lahko izvedemo, ko je moškemu stanje ginekomastije vzrok za telesno nelagodje, psihološko stisko ali motnje samopodobe. Vendar pa je pomembno upoštevati, da se ginekomastija pri mlajših moških pogosto izboljša samodejno v obdobju pubertete. Zato v nekaterih primerih priporočamo, da z operacijo počakamo do konca tega naravnega procesa.

In kaj so alternativne možnosti za zmanjšanje prsi pri moških?

Poleg kirurškega posega obstajajo tudi nekatere alternativne tehnike za zmanjšanje moških prsi. Razumeti morate, da učinkovitost teh tehnik ni enaka kirurškemu posegu. Nekatere alternativne možnosti za korekcijo ginekomastije vključujejo:

Spremembo zdravljenja: V primeru, ko je ginekomastija posledica določenih zdravil ali zdravstvenih stanj, lahko preučimo možnost spremembe zdravljenja. To lahko vključuje prilagoditve zdravil, spremembe življenjskega sloga ali uporabo dodatnih zdravil, ki uravnavajo ravnovesje hormonov v telesu.

Hormonsko zdravljenje: V nekaterih primerih za uporabimo hormonske terapije. To vključuje uporabo zdravil, ki uravnavajo ravnovesje med estrogenom in testosteronom v telesu. Za učinke je potrebno dolgotrajno zdravljenje.

Radiofrekvenčno ablacijo: Radiofrekvenčna ablacija je postopek, pri katerem zdravnik uporablja visokofrekvenčno energijo za uničenje žleznega tkiva ali maščobnih celic. Ta tehnika je manj invazivna od kirurškega posega, vendar je lahko manj učinkovita pri odstranjevanju večjih količin tkiva.

Izbira najprimernejše metode za korekcijo ginekomastije odvisna od posameznika, obsega ginekomastije ter želenih rezultatov. Pred odločitvijo za katerokoli tehniko se posvetujte z našim strokovnjakom, ki vam bo svetoval glede najboljših možnosti za vas.

Sorodna vsebina

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Želim posvet