NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

MITI IN DEJSTVA O GINEKOMASTIJI

Estetika Fabjan

Ginekomastija se pojavlja kot tabu tema, o njej obstaja kar nekaj NAPAČNIH informacij, zato za vas tokrat predstavljamo najpogostejše mite in dejstva.

Prsi moškega v tridesetih letih

1# Ginekomastija oziroma prevelike moške prsi so posledica prekomerne teže.  

NE DRŽI! Eden najpogostejših mitov o povečanih prsih pri moškem je, da se to stanje lahko pojavi le pri prekomerno težkih moških. S tem je povezana tudi predpostavka, da se pri moških z zdravo telesno težo in nima veliko dodatne maščobe, ginekomastija ne more pojaviti. To ne drži! Obstajajo primeri, ko lahko odvečna maščoba pripomore k večjim moškim prsim, vendar je pravi razlog za to stanje neravnovesje hormonov. Pri moških se to tkivo dojk razvije zaradi zmanjšane količine testosterona v telesu in povečanja ravni estrogena.  

2# Ginekomastijo ne moremo odpraviti le s kremo in masažo.

 RES JE, reklame, ki jih lahko opazite o odpravi povečanih moških prsi s številnimi kremami ali masažami, niso resnične, zato vam svetujemo, da prihranite svoj denar.   

3# Ginekomastijo lahko odpravimo z usmerjeno telovadbo 

ŠE EN MIT! V nekaterih primerih, ko se bo odpravilo hormonsko neravnovesje, bo ginekomastija izginila sama od sebe. Večkrat opazimo napačno prepričanje, da ginekomastijo lahko odpravimo z usmerjeno telovadbo, ki se osredotoča na krepitev mišic prsnega koša. To bi bilo možno le v primeru, da bi bile povečane moške prsi res le posledica prekomernega maščobnega tkiva. Ker pa so povečane prsi povezane s hormoni, dednostjo ali starostjo, ne morete pričakovati občutnega zmanjšanja maščobe v tem delu telesa.  

4# S plastično operacijo lahko odpravimo stanje ginekomastije. 

DEJSTVO! V primeru, ko se hormonsko neravnovesje ne odpravi, je edina zanesljiva možnost zdravljenja kirurška operacija. S pomočjo posega redukcije prsi lahko z liposukcijo odstranimo odvečno maščobo in povešeno kožo.  

5# Operacija ginekomastije ni trajna in jo je treba ponavljati ob hormonskih spremembah.  

MIT. Ko je žleza s kirurškim posegom popolnoma odstranjena, je malo verjetnosti, da se bo stanje ponovilo.  

6# Ginekomastija se pojavlja redko. 

MIT! Tudi to ni res. Ginekomastija je pogost pojav in se lahko pojavi kadarkoli v življenju moškega.Skoraj 70 % moških bo med puberteto razvilo eno stopnjo ginekomastije, ki se v večini primerov odpravi sama.  

7# Ginekomastija je posledica prekomernega uživanja alkohola.

Delno drži. Ampak ne na način, kot mislite. Običajno velja prepričanje, da imajo piva z oznako IPA visok delež fitoestrogena, ki povzroča hormonsko neravnovesje pri moških, vendar je delež le-teh premajhen, da bi se zaradi tega lahko razvile moške prsi. Prekomerno uživanje alkohola pa je eden izmed dejavnikov, ki lahko vplivajo na razvoj ginekomastije, saj lahko povzroči poškodbe jeter, ki vplivajo na sposobnost organa, ki vpliva na hormonsko ravnovesje v telesu.

ginekomastija

Več informacij O GINEKOMASTIJI - si preberite TUKAJ!

PRIJAVITE SE NA POSVET S KIRURGOM V ESTETIKI FABJAN.

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki