NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

OTOPLASTIKA - KOREKCIJA UŠES

Otoplastika oziroma korekcija ušes je kirurški postopek, s katerim odpravimo neprijetnosti povezane z obliko, položajem ali velikostjo ušes. Korekcija ušes ima lahko pozitiven psihološki učinek pri vseh, ki vam je zaradi ušes nerodno. Primeren čas za operacijo se začne že pri otrocih med 5. in 6. letom starosti oz. pred vstopom v šolo. Takrat namreč uho doseže 90 % odrasle velikosti in je že v celoti izoblikovano.
otoplastika trajanje posega
TRAJANJE POSEGA
30 - 120 min
otoplastika anestezija
ANESTEZIJA
lokalna anestezija
otoplastika hospitalizacija
HOSPITALIZACIJA
ni potrebna
otoplastika čas okrevanja
ČAS OKREVANJA
3 - 7 dni
otoplastika odsotnost z dela
ODSOTNOST Z DELA
3 - 7 dni

Kaj je vzrok, da imamo štrleča ušesa?

Štrleča ušesa oz. bolje rečeno uhlji (uhelj je naš vidni del ušesa, ki se nahaja izven lobanje) so najpogostejša prirojena deformacija ušes. Prizadene 5 % otrok v zahodnem svetu in ima globoke psihosocialne učinke. Vzrok za štrleča ušesa je največkrat genetski, saj geni vplivajo na oblikovanje hrustanca v ušesu. Praviloma se ušesa oblikujejo tako, da ležijo skoraj tik ob glavi, vendar pa lahko genetski dejavniki ali kasnejše poškodbe povzročijo, da ušesa štrlijo bolj ven. Poznamo deformacijo, ki je unilateralna (enostranska) ali bilateralna (obojestranska). Največkrat gre pri štrlečih uhljih za obojestransko deformacijo, kjer sta štrleča oba uhlja.

Pri genetskem vzroku se skozi razvoj deformacija vse bolj pozna. Ušesa do oblikovanja v odraslo obliko postajajo vse bolj štrleča.

Poleg štrlečih ušes poznamo še naslednji dve redkejši deformaciji, ki ju prav tako lahko korigiramo:

Dodatno lahko pri nekaterih posameznikih najdemo še prevelike maščobne obloge okoli ušes.

korekcija ušes štrleča ušesa fabjan

Kakšne so prednosti korekcije ušes?

Dejstvo je, da lahko s štrlečimi, prevelikimi ali premajhnimi ušesi fizično živite brez fizičnih težav. Te vrste deformacij namreč le redko povzročijo težave s sluhom ali z ravnotežjem. Vemo pa, da je pomemben del našega celotnega zdravja tudi psihološko blagostanje. Osebe s štrlečimi ali nepravilno oblikovanimi ušesi so lahko pogosto tarča zbadanja in posmehovanja.

S korekcijo ušes poskrbimo za:

Kdaj je najprimernejši čas za korekcijo ušes?

Psihološke težave zaradi nepravline oblike ušes opažamo že med otroki v zgodnjem šolskem obdobju. Takrat otroci začnejo opažati medosebne razlike, tisti z neobičajnimi ušesi pa se zaradi izpostavljanja med vrstniki počutijo kot drugačni in nesprejeti. Iz teh razlogov staršem otoplastiko za otroke velikokrat priporočimo že pred vstopom v šolo.
Izvedemo jo lahko od 5. ali 6. leta starosti dalje, saj takrat uhelj doseže svojo končno obliko in skoraj odraslo velikost. Pri otrocih nam je pomembno še, da si otrok tudi sam želi spremembe in da k nam ni prišel samo zaradi prisile staršev.

Korekcijo ušes pa lahko enako uspešno izvedemo tudi pri odraslih, ki šele zdaj razmišljate o spremembi in si želite odpraviti težavo, ki vam načenja samopodobo.

Kako poteka otoplastika oz. korekcija ušes?

Vsako spremembo videza ali zdravljenje v Estetiki Fabjan začnemo z obsežnim in neobvezujočim posvetom. Na njem se spoznate s našim kirurgom, ki vas pregleda (oz. vašega otroka), prisluhne vašim željam in predstavi, kakšne rezultate lahko dosežete.

Otoplastika ali ušesna kirurgija je preprost poseg, ki traja približno pol ure in jo izvedemo v lokalni ali splošni anesteziji, odvisno od želje pacienta. Največkrat kirurg naredi rez za ušesom, da doseže hrustanec. Nato hrustanec preoblikuje, odvečni del odstrani ali pa uporabi poseben šiv, ki pomaga pri ustvarjanju nove oblike. Pri štrlečih uhljih poskrbi za zmanjšanje kota med uhljem in glavo. Med rezanjem in šivanjem pazi na ustrezno tehniko, da brazgotine po posegu niso vidne.

V večini primerov boste lahko kliniko zapustili takoj po korekciji. Velikokrat poseg združimo še s korekcijo nosu.

Kako poteka korekcija ušes pri otrocih?

Korekcija ušes pri otrocih poteka podobno kot pri odraslih. Poseg opravljamo v večini primerov v lokalni anesteziji, razen izjemoma pri majhnih otrocih, ki še ne sodelujejo,  se operacija opravi v splošni anesteziji.
Pred operacijo se temeljito pogovorimo z otrokom in starši, da razložimo, kako poteka postopek in kaj lahko pričakujejo. Pomembno nam je, da otrok razume celoten poseg in da se z njim tudi strinja. Po operaciji skrbno spremljamo otrokovo okrevanje in se s starši dogovorimo za nadaljne korake.

Informativna cena otoplastike:

Od
1.500 €
Ali
42 €
mesečno na 36 obrokov

Cena posega vključuje:

  • individualni pregled in posvet,
  • operativni poseg
  • uporabo najboljših materialov
  • anestezijo
  • pooperativni pregled.

Kako poteka okrevanje?

Po posegu ušesa povijemo s povojem, ki ga je treba nositi nekaj dni, da zagotovimo pravilno celjenje in obliko. Nelagodje, ki se pojavi takoj po operaciji ušes, je normalno in blago, zato protibolečinske tablete običajno niso potrebne.
Pod povoji boste lahko imeli srbeč občutek. Vaša ušesa bodo od 3-7 dni v celoti povita (noč in dan), nato vam bomo pri naslednjem obisku povoje zamenjali. Ponoči za zaščito pred spanjem (cca 4 tedne) boste še vedno morali nositi manjši naglavni trak, dokler ušesa ne bodo popolnoma zaceljena.
 Šivi se razgradijo sami v 14 dneh. Opazne otekline in modrice so prisotne do 14 dni, do nekaj mesecev pa lahko v manjši meri.

V prvem tednu po posegu priporočamo mirovanje in izogibanje fizičnim naporom. Za enak čas svetujemo odsotnost z dela, če je to bolj fizične narave. Prav tako je pomembno, da se izogibate nošenju klobukov, kap in drugih naglavnih pokrival, ki bi lahko nepravilno pritisnili na ušesa.

Pri otrocih priporočamo posebno previdnost in podaljšanje nošenja traku med igro, da si z grobimi gibi, drgnjenjem ali praskanjem ostalih otrok ne bi razdražili operiranega predela.

Kakšna so tveganja pri korekciji ušes?

Kot pri vsakem kirurškem posegu so možni tudi zapleti, kot so krvavitev, okužba ali reakcija na anestezijo. Vendar pa je otoplastika na splošno varna in učinkovita metoda, če jo izvaja izkušen kirurg. V Estetiki Fabjan do sedaj nismo imeli posebnih komplikacij po otoplastiki. Ponašamo se z dolgoletnimi izkušnjami in strokovnostjo na področju estetske kirurgije, kar zagotavlja najboljše možne rezultate za naše paciente.

Kako poteka korekcija ušesne mečice

Med deformacije ušes spada še nepravilno oblikovana ušesna mečica. Ušesna mečica, znanstveno znana kot lobulus auriculae, je spodnji, mesnati del ušesa, ki je brez hrustanca. To je tisti del ušesa, ki je najpogosteje preluknjan za uhane. Mečica je pri ljudeh zelo različna, vendar je vedno pomemben del celostne estetike obraza. Korekcija ušesne mečice, bodisi zaradi njene velikosti ali oblike, lahko pomaga izboljšati simetrijo obraza in povečati samozavest.

Korekcija ušesne mečice je poseg, pri katerem zmanjšamo velikost velikih ušesnih mečic
. Postopek izvajamo pod lokalno anestezijo, pri čemer se odstranimo odvečni del ušesne mečice, preostanek pa se zašijemo tako, da se doseže bolj uravnotežen videz. Rezultat je bolj proporcionalno oblikovane ušesne mečice, ki se bolje ujemajo z obliko obraza in preostalim delom ušesa.

Kako poteka okrevanje po posegu ušesne mečice?

Okrevanje po korekciji ušesne mečice je hitro in običajno ne povzroča velikega nelagodja. Takoj po operaciji območje ušesne mečice prekrijemo z obvezo, ki pripomore k zmanjšanju otekline in spodbuja pravilno celjenje. Ta obveza se običajno odstrani po nekaj dneh, odvisno od posameznikovega napredka pri celjenju.

V prvem tednu po posegu priporočamo, da se izogibate intenzivnim fizičnim aktivnostim in vsem situacijam, ki bi lahko povzročile udarec ali pritisk na operirano območje.

Rezultati

otoplastika korekcija ušes estetika fabjan

Pogosta vprašanja

Ali je učinek otoplastike oz. korekcije ušes trajen?

Da, rezultati otoplastike so običajno trajni. Ker se pri otoplastiki uho kirurško preoblikuje, ostane nova oblika ušesa po celjenju konstantna.

Koliko časa po otoplastiki ušesa bolijo?

Običajno je občutek nelagodja ali bolečine prisoten le prvih nekaj dni po posegu. Ker ni prehud, ga lahko prenašate brez zdravil, če pa bo vaše nelagodje preveliko, ga vseeno lahko obvladujemo z zdravili proti bolečinam, ki jih priporoči zdravnik.

Ali ušesa po otoplastiki spet začnejo štrleti?

V zelo redkih primeri se zgodi, da ušesa po otoplastiki znova začnejo štrleti. Takšni primeri se običajno pojavijo, če pride do zapletov pri celjenju ali zaradi nepravilne nege po operaciji. Zato je pomembno, da sledite navodilom zdravnika.

Kako hitro po otoplastiki oz. korekciji ušes spim na strani/na boku?

Priporočamo, da prvi teden po otoplastiki spite na hrbtu, da se izognete pritisku na ušesa in drgnjenju med spanjem. Ko zdravnik ugotovi, da so vaša ušesa dovolj zaceljena, vam lahko dovoli spati na strani. To je običajno približno en teden po posegu, vendar se lahko razlikuje od posameznika do posameznika.

Sorodna vsebina

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Želim posvet