NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

Vazektomija - Sterilizacija moškega

‍Vazektomija - Sterilizacija moškega je kirurški poseg, pri katerem se opravi prerezanje semenovoda v predelu mošnje obojestransko.
cirkumcizija trajanje posega
TRAJANJE POSEGA
30 min
cirkumcizija anestezija
ANESTEZIJA
lokalna
cirkumcizija hospitalizacija
HOSPITALIZACIJA
dnevna bolnišnična
cirkumcizija čas okrevanja
ČAS OKREVANJA
1 teden
cirkumcizija nazaj k spolnosti
NAZAJ K SPOLNOSTI
4-6 tednov
Vazektomija - Sterilizacija moškega

Ključna dejstva o posegu

Namen kirurškega posega vazektomije je kirurško povzročena nepolodnost moškega.

Poseg je kratkotrajen. Po aplikaciji lokalne anestezije opravimo incizijo na bazi mošnje (skrotuma). Semenovod izpostavimo v kirurško polje in ga prerežemo. Delček samega semenovoda pošljemo na histopatološko analizo. Konca semenovoda termično obdelamo in s šivi podvežemo. Na tak način je prehod semena iz mod v semensko tekočino onemogočen.

Na koncu posega rano zašijemo s samorazgradljivim šivom.

​Poseg vazektomije opravimo obojestransko.
Po posegu svetujemo zaščiten spolni odnos ob uporabi drugih kontracepcijskih metod do dokaza uspešnosti posega.

Poseg smatramo za uspešen ob histološki verifikaciji izrezanega sečevoda obojestransko in ko analiza semenskega izliva (spermiogram) pokaže odstotnost spermijev v semenski tekočini. To je običajno 8 do 10 tednov po posegu.

Vazektomijo opravimo na željo posameznika, ki si želi učinkovite metode kontracepcije.

Poseg je ireverzibilen.

Zakon dovoljuje vazektomijo pri moških, starejših od 35 let, pri mlajših le izjemoma.

Pred operativnim posegom, je za postopek kirurške sterilizacije oz. vazektomije, potrebno vložiti zahtevo za odobritev postopka pristojni komisiji. To je Komisija I. stopnje za umetno prekinitev nosečnosti, katere naloga je obravnava vaše zahteve uresničevanja pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, kakor to določa zakon Republike Slovenije v 14. členu Zakona o zdravstvenih ukrepih pri uresničevanju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok (Uradni list RS, št. 11/77 in 42/86) in 14. členu o povezavi s 16. členom Navodila za izvrševanje Zakona o zdravstvenih ukrepih pri uresničevanju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok (Uradni list RS, št. 15/77).

INFORMATIVNA CENA

Od
1.250€
Ali
34€
mesečno na 36 obrokov

Cena posega vključuje:

  • operativni poseg
  • uporabo najboljših materialov
  • anestezijo
  • pooperativni pregled.

Več o posegu

Pogosta vprašanja

Ali bom po vazektomiji opazil spremembe v spolnem užitku ali erektilni sposobnosti?

Vazektomija ne bo vplivala na vašo spolno sposobnost ali užitek. Ejakulacija bo ostala enaka, le brez semenčic. Testosteron, ki je odgovoren za moški libido, se po sterilizaciji še naprej proizvaja v modih in se ne spremeni.

Ali lahko po vazektomiji neham uporabljati kondome?

Zavedati se morate, da vazektomija ne nudi zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi. Je samo oblika kontracepcije, ki preprečuje nosečnost. Če menjavate partnerje ali niste prepričani o zdravju svoje partnerke ali partnerja še naprej svetujemo, da za zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi uporabljate kondom. 

Je pa prednost ta, da bo, če imate stalno partnerko, ta lahko prenehala z uporabo ženskih oblik preprečevanja nosečnosti, kot so kontracepcijske tabletke, obliži, maternični vložek …   

Kako dolgo po posegu lahko začnem z fizično aktivnostjo?

Večino fizičnih aktivnosti, kot je npr. ukvarjanje s športom, lahko običajno začnete izvajati približno en teden po posegu. Podali vam bomo individualna navodila glede na vašo specifično situacijo.

Ali lahko vazektomija povzroči težave z uriniranjem?

Ne, vazektomija ne bi smela povzročati težav z uriniranjem. Semenovodi, ki se prerežejo med posegom, ne vplivajo na vašo sposobnost uriniranja ali na delovanje sečnice.

Kakšni so možni zapleti po vazektomiji?

Zapleti ob ustrezno opravljeni sterilizaciji so redki. Sem sodijo bolečina, modrice, oteklina ali okužba na mestu rezanja. Redko se lahko pojavijo tudi daljše trajajoče bolečine. Na naši kliniki vam bomo podali podrobnejše informacije o možnih zapletih in kako jih preprečiti. Pomembno je, da sledite navodilom glede okrevanja. Tako boste zmanjšali možnost za pojavljanje zapletov. 

Kako dolgo traja, da je vazektomija popolnoma učinkovita?

Po posegu bodo v semenskem sistemu za nekaj časa še vedno ostala “delujoča” semenčeca. Zato je potrebno približno 8 do 10 tednov po posegu ali približno 20 ejakulacij, da se semenska tekočina popolnoma “očisti”. V tem obdobju je priporočljivo uporabljati druge oblike kontracepcije. V Estetiki Fabjan bomo tokom krevanja preverili vašo semensko tekočino, da se prepričamo, ali je bila vazektomija uspešna.

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form