NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

Uhajanje urina: stresna urinska inkontinenca in druge nevščečnosti

Estetika Fabjan

Ste se kdaj počutili, kot da vas vaše telo izda, ko najmanj pričakujete? Morda sedite na kavici s prijateljicami, se smejite šali, ko nenadoma začutite, da vam uhaja urin. Kako neprijetno! Resničnost, s katero se sooča veliko žensk – to je stresna urinska inkontinenca.

uhajanje urina vnetje mehurja inkontinenca

Katere vrste uhajanja urina oz. urinske inkontinence poznamo?

Stresna urinska inkontinenca je najpogostejša oblika uhajanja urina. Pri njej urin začne uhajati med vsakdanjimi aktivnostmi, kot so: kihanje, smeh, dvigovanje težkih predmetov ali telesna aktivnost. Za mnoge ženske to predstavlja sramotno nevšečnost, zaradi katere se s časom začnejo izogibati vse več aktivnostim.

Bojijo se dvigovati otroke ali vnučke, težko jim je uživati v spolnosti, saj samo čakajo, kdaj jim bo ušlo, ali pa se vse manj ukvarjajo s športom, ker se zaradi kapljanja urina ne morejo osredotočiti na vadbo.

Nekatere motijo že vsakdanje aktivnosti.

Zanemarljivi niso niti psihološki problemi, ki jih prinese takšno stanje. Sram, anksioznost ali jeza so razumljiva občutja, a so v resnici odveč. Veliko žensk se ne zaveda, kako pogosta je pravzaprav urinska inkontinenca ter da jo je možno uspešno pozdraviti.  

Da bo stvar še hujša, poleg stresne urinske inkontinence obstajajo še druge oblike uhajanja urina:

Urgentna urinska inkontinenca

To je stanje, pri katerem doživite nenadno in silovito potrebo po uriniranju, ki je ni mogoče zadržati. Naenkrat morate iti na stranišče, ne glede na to, kje ste ali kaj počnete. Ta vrsta inkontinence je pogosto povezana z nevrološkimi stanji, kot so multipla skleroza ali Parkinsonova bolezen, lahko pa je posledica vnetja mehurja ali okužbe sečil. Pojavi se tudi po prekomernem uživanju določene hrane in pijače, npr. alkohola in kofeina. V takem primeru je nezmožnost zadrževanja urina prehodne narave in bo izzvenela sama od sebe.  

Funkcionalna inkontinenca

Do nje pride, ko oseba zazna potrebo po uriniranju, vendar zaradi fizičnih ali psihičnih ovir ne more pravočasno priti do stranišča. Lahko gre za težave z mobilnostjo, težave z duševnim zdravjem, demenco ...

Čezrobna inkontinenca

Pri njej začne urin uhajati zaradi prevelike napolnjenosti mehurja. Podobno kot voda, ki se preliva iz prepolnjenega kozarca. Ta vrsta inkontinence je pogosto povezana s šibkostjo mišic mehurja ali fiziološkimi ovirami(npr. kamni v mehurju), ki preprečujejo pravilno izločanje urina.

Mešana inkontinenca

Tukaj gre največkrat za kombinacijo stresne in urgentne inkontinence. Pri njej se ženske srečujejo z dvojno bremenom, saj morajo upravljati simptome obeh vrst inkontinence.

Stalna urinska inkontinenca

Ta vrsta inkontinence pa vključuje zelo pogosto ali celo stalno uhajanje urina. Kot pipa, ki neprestano kaplja, ne glede na to, kako močno jo zaprete. Stalna inkontinenca je lahko posledica trajnih poškodb(npr. poškodbe hrbtenjače) ali motenj v sečnem sistemu, ki onemogočajo normalno zadrževanje ali izločanje urina.

Kaj pa moški in uhajanje urina?

Ženske so bolj podvržene urinski inkontinenci. Kljub temu urinska inkontinenca ni težava, ki prizadene samo ženski spol. Moški se prav tako lahko srečujejo z uhajanjem urina, čeprav se oblike in njihovi vzroki nekoliko razlikujejo. Moški se pogosto srečujejo s problemi zaradi povečane prostate, ki pritiska na sečnico in povzroča simptome, kot so: pogosto uriniranje, težave pri začetku in koncu uriniranja ter občutek nepopolnega praznjenja mehurja.

Kdo ima povečano tveganje za stresno urinsko inkontinenco?

Prvi dejavnik, ki lahko poveča tveganje za stresno uhajanje urina pri ženskah, je starost. S staranjem lahko mišice ,ki podpirajo mehur in sečnico, oslabijo. Nosečnost, porod in menopavza so prav tako pomembni dejavniki tveganja, saj lahko vplivajo na mišice medeničnega dna in hormone, ki uravnavajo delovanje sečil. Dodatni dejavniki, kot so debelost, kronični kašelj (npr. zaradi kajenja ali astme), dolgotrajno naprezanje pri odvajanju blata in genetska predispozicija, lahko prav tako povečajo tveganje za stresno urinsko inkontinenco.

Stresna urinska inkontinenca se lahko velikokrat pojavi po nosečnosti.
POMEMBNO: Čeprav sta staranje in nosečnost dejavnika tveganja, to ne pomeni, da je stresna urinska inkontinenca neizbežna posledica poznih let in rojevanja otrok. Vseeno gre za abnormalen pojav. Nobena ženska ne bi smela trpeti v tišini, ker misli, da je uhajanje urina samo nekaj, kar je treba prenašati.

Kaj lahko storim?

Urinska inkontinenca je pogosto nenaslovljena težava, ki negativno vpliva na kakovost življenja mnogih žensk. V EstetikiFabjan smo specializirani za lasersko zdravljenje stresne urinske inkontinence. S pomočjo laserske energije lahko okrepimo tkivo sečnice in tako odpravimo simptome stresne urinske inkontinence. Poseg je praktično neboleč in prinaša zanesljive rezultate.

Če opažate, da težko zadržujete urin, je prvi korak posvet z zdravnikom specialistom. Ko ugotovite, za kakšno vrsto inkontinence gre, se lahko posvetite zdravljenju.

Ne dovolite, da bi vas urinska inkontinenca odvrnila od življenja, ki si ga želite. Vse je mogoče, če ste opremljeni s pravimi informacijami in podporo strokovnjakov, ki so tu, da vam pomagajo.


Preberite še

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki