NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

Urološki pregled moških: kaj pričakovati? | Fabjan

Estetika Fabjan

Vsak moški nad 30 let bi na letni ravni moral obiskovati urologa. To pomemben korak na splošni poti do zdravja, saj lahko urolog pri moških prepozna in zdravi več ključnih težav, ki vplivajo na dolgoročno preventivno in preprečevanje bolezni.

Ste vedeli, da je rak prostate četrti najpogostejši rak med prebivalci Evropske unije? Pogostejši od njega so samo še rak dojk pri ženskah, rak pljuč in rak črevesja. Diagnozo raka prostate bo po ocenah EU v svojem življenju prejel 1 od 11 moških, vsako leto pa jih za posledicami umre približno 70.000. Vemo še, da je rak mod najpogostejši rak med moškimi, starimi 35 let ali manj.

Ne spreglejte: v novembru vas čaka posebna akcija – celoten urološki pregled za 125 EUR (namesto 175 EUR). 

Izvedeli boste

Pravočasno odkrivanje raka je le en od razlogov, zakaj potrebujete redne preglede. Obstajajo še druge, manj resne pa vseeno nadležne težave. Preberite, kdaj obiskati urologa, kako je videti urološki pregled v naši kliniki. ‍

Kdo je urolog?

Urologija je kirurška veja medicine, ki se ukvarja s sečili (ledvice, sečevod, sečni mehur, sečnica) in spolnimi organi (prostata, penis, vagina, obmodek, testisa). 

Urolog je tako zdravnik specialist, ki se ukvarja z diagnostiko, zdravljenjem in preprečevanjem bolezni sečil in spolnih organov. Znanje in izkušnje urologa pri obravnavi moških pacientov obsegajo široko paleto stanj, od okužb sečil do raka prostate in težav z erekcijo. 

Specialist vas bo sprejel z željo po izboljšanju kvalitete vašega življenja. Če odkrijemo bolezensko stanje, vas bo z njim dobro spoznal in vam predstavil vse možnosti zdravljenja.

Kdaj obiskati urologa?

Na področju urologije lahko doživimo nabor težav, ki segajo od manj resnih in prehodnih zadev, kot je enkratno vnetje do daljših in nevarnejših stanj, kot sta rak ali kronično vnetje.

Pomembno je, da moški po 30. letu starosti redno (vsaj enkrat letno) obiščete urologa tudi brez posebnih simptomov, saj so v začetnih fazah mnogih bolezni mnogi simptomi odsotni.

Nujno naročanje svetujemo, če opažate enega ali več od spodnjih simptomov:

  • pogosto in/ali boleče odvajanje urina 
  • kapljanje urina 
  • kri v urinu 
  • kri pri ejakulaciji 
  • šibek curek ali prekinjanje curka urina
  • občutek nepopolnega praznjenja mehurja
  • nepojasnjene bolečine v predelu trebuha ali križa
  • drugi nepojasnjeni pojavi pri uriniranju ali spolnosti, ki jih prej niste zaznavali.

Obisk specialista vam lahko svetuje osebni zdravnik ali pa se ob pojavu težav naročite kar sami.  

Dodatno skrb za zdravje svetujemo moškim, ki imate v družini zgodovino bolezni sečil ali spolovil. Rak prostate, kamni v sečilih (ledvični kamni) in benigna hiperplazija prostate (nerakavo povečanje prostate) imajo dedno komponento. To pomeni, da so pogostejši pri moških, kjer so v družini že bile prisotne te diagnoze. 

Redni preventivni pregledi in zgodnje odkrivanje morebitnih težav sta ključna za učinkovito zdravljenje in obvladovanje tveganj, povezanih z urološkim zdravjem.

Kako je videti urološki pregled v Estetiki Fabjan?

V Estetiki Fabjan pacientom ponujamo celostno urološko obravnavo. Zavedamo se, da je moškim včasih neprijetno prositi za pomoč – sploh, ko gre za intimne predele. Sprejeli vas bomo v sproščenem vzdušju s strokovno ekipo. 

Opažamo, da večina pacientov obisk pri urologu enači z neprijetnim pregledom prostate, a to sploh ni vse, kar se zgodi na urološkem pregledu. 

Zdravnik vas bo najprej sprejel in povprašal po vzrokih obiska. Opisali mu boste svoje težave in vprašanja. Zdravnik vam bo sproti postavljal svoja podvprašanja. 

Šele potem sledi fizični pregled, vključno z rektalnim pregledom prostate. Ta je minimalno neprijeten. Za zdravnika je to povsem rutinski postopek, ki vam ga bo poskušal narediti čim manj stresnega. Za natančnejšo diagnostiko pogosto opravimo ultrazvok, ki omogoča podrobno vizualizacijo sečil in prostate. Ultrazvok je neinvazivna metoda in ne boli. 

Sledi uroflow – test, ki meri hitrost in količino izločenega urina, kar nam pomaga oceniti delovanje sečil. Izvedemo ga s pomočjo računalniškega programa. 

Na koncu pregleda sledi ocena stanja mikcije in individualno svetovanje glede nadaljnjega zdravljenja ali ukrepov za ohranjanje zdravja.

Po potrebi boste pred ali po pregledu opravili še laboratorijski pregled urina in krvi.

Kaj so pogoste urološke težave in njihovi vzroki?

Nekatere urološke težave imajo dedno komponento, kar pomeni, da se lahko verjetnost za njihov razvoj poveča, če so te težave prisotne v družinski anamnezi. To pa ni edini dejavnik tveganja za urološke težave. Življenjski slog, okoljski dejavniki, starost, splošno zdravstveno stanje in druge okoliščine (npr. dolgoletno fizično delo) lahko prav tako vplivajo na verjetnost za razvoj uroloških težav.

Najpogostejše urološke težave so:

Infekcije sečil: Nastanejo zaradi bakterijske okužbe. Pogostejše so pri ženskah, a so možno tudi pri moških. Infekcije povzročajo simptome, kot so pekoče uriniranje, pogosta potreba po uriniranju in bolečina v spodnjem delu trebuha.

Urološki pregledi so nujni del zdravstvene preventive.

Rak prostate ali rak mehurja: Oba sta pogosta rak pri starejših moških, ki se lahko kažeta kot težave pri uriniranju, kri v urinu, bolečina v medenici ali težave z erekcijo. Moški, katerih očetje ali bratje so imeli raka prostate ali mehurja, imajo povečano tveganje za razvoj te bolezni. Tveganje je še višje, če je rak v družini diagnosticiran v mlajših letih ali če je prizadel več družinskih članov.

Kamni v ledvicah: Ledvični kamni so trdi mineralni depoziti v ledvicah ali sečilih, ki povzročajo bolečino, krvav urin in pogosto uriniranje. Lahko so posledica nezadostnega pitja vode, načina prehranjevanja ali jemanja določenih zdravil. Tudi pri kamnih v sečilih obstaja določena genetska predispozicija. Če so imeli starši ali drugi bližnji sorodniki težave s kamni v ledvicah ali drugih delih sečil, se lahko tveganje poveča.

Benigna hiperplazija prostate (BHP): Nerakavo povečanje prostate, ki pogosto prizadene starejše moške. Povzroča težave pri uriniranju in pogosto potrebo po uriniranju ponoči.  Dedni faktorji lahko vplivajo tudi na razvoj BHP.

Urinska inkontinenca: Nezmožnost nadzorovanja uriniranja, kar vodi do nenamernega uhajanja urina.

Erektilna disfunkcija (ED): Težave pri doseganju ali ohranjanju erekcije, ki lahko vplivajo na spolno funkcijo in kakovost življenja.

Testikularni rak: Običajno odkrit kot oteklina ali masa na modu, je to ena izmed bolj ozdravljivih oblik raka, če jo odkrijemo dovolj zgodaj.

Peyroniejeva bolezen: Stanje, ki povzroča ukrivljenost penisa in včasih boleče erekcije, pogosto zaradi travme ali poškodbe penisa.

Cistitis: Vnetje mehurja, običajno zaradi bakterijske infekcije, ki povzroča bolečine in pekoče občutke pri uriniranju ter pogosto potrebo po uriniranju.

Cena urološkega pregleda

Redna cena urološkega pregleda znaša 175 EUR. V Estetiki Fabjan k ceni štejemo: pregled, uroflow, utrazvok in svetovanje o zdravljenju. 

Do konca novembra ne zamudite posebne akcije pri naročanju na pregled, kjer boste zanj odšteli le 125 EUR. 

Ne pozabite, da stroka priporoča vsaj en urološki pregled letno za ohranjanje moškega zdravja. Zavedamo se, da je za mnoge od vas obisk urologa povezan z negotovostjo in skrbmi. Naša predana ekipa se zavzema za to, da na vsakem koraku ponudi podporo, razumevanje in individualen pristop k vašim potrebam.
Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Poletna nega kože: to so 3 pogoste napake
Uhajanje urina: stresna urinska inkontinenca in druge nevščečnosti
10 Načinov Kako Se Znebimo Nadležne Maščobe Okoli Trebuha