NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

Kdo je primeren kandidat za vaginoplastiko?

Estetika Fabjan

Vaginoplastika je kirurški poseg, ki lahko bistveno izboljša kakovost življenja žensk, ki se soočajo s težavami z nožnico. Vas zanima, kdo vse je primeren kandidat za ta poseg?

V tem članku bomo raziskali različne vidike, ki jih je treba upoštevati pri odločitvi za vaginoplastiko, ter odgovorili na najpogostejša vprašanja, ki jih imajo naše pacientke.

Pri liftingu nožnice oziroma vaginoplastiki z naprednim operativnim posegom opravimo zoženje vhoda nožnice oz. vagine. Nožnica in njen vhod lahko postaneta ohlapna in deformirana po porodu, kot posledica naravnega staranja ali določenih drugih stanj. Pri nekaterih ženskah je sprememba tako očitna, da jih začne motiti pri spolnih odnosih in pri nošenju tamponov ali menstrualnih skodelic. S kirurškim posegom te težave trajno odpravimo. Vaginoplastika je primerna za ženske, ki si želijo izboljšati estetiko in funkcionalnost svojih genitalij, kar posledično povečuje njihovo samozavest in kakovost življenja.

1. Estetski in funkcionalni razlogi za vaginoplastiko

Pacientke za vaginoplastiko pogosto motivirajo estetski in funkcionalni razlogi. Estetski razlogi vključujejo željo po izboljšanju videza genitalij, kar lahko poveča samozavest in zadovoljstvo s svojim telesom. Številne ženske poročajo, da so po posegu bolj sproščene v svoji koži, kar pozitivno vpliva na njihovo počutje in kvaliteto življenja.

Funkcionalni razlogi za vaginoplastiko vključujejo izboljšanje spolnega zadovoljstva in zmanjšanje nelagodja pri spolnosti ter menstrualnem ciklu. Po porodu, s staranjem ali zaradi drugih dejavnikov lahko na tem delu telesa pride do ohlapnega tkiva. Vaginoplastika pomaga pri zategovanju teh tkiv in s tem izboljša spolno izkušnjo tako za žensko kot za njenega partnerja. Poleg tega lahko poseg pomaga pri težavah, kot so draženje, nelagodje ali bolečine med telesno aktivnostjo.

2. Zdravstveni pogoji in priporočila

Kateri zdravstveni pogoji lahko vplivajo na odločitev za vaginoplastiko? Pogosti razlogi vključujejo prolaps, poškodbe po porodu in druge zdravstvene težave, ki vplivajo na funkcionalnost genitalij. Prolaps, kjer pride do spuščanja vaginalnih sten, je lahko zelo neprijeten in vpliva na vsakodnevno življenje ženske. Vaginoplastika pomaga pri odpravi teh težav in izboljšanju kakovosti življenja.

Vaginoplastiko priporočamo tudi v primerih, kjer druge metode zdravljenja niso bile uspešne. To so bile lahko na primer keglove vaje, fizioterapija, laserska terapija ali hormonska terapija. V takih primerih je pomembno, da se ženska posvetuje s strokovnjakom, ki bo ocenil njeno stanje in priporočil najboljšo možnost zdravljenja, kar je lahko tudi lifting nožnice.

Ste vedelI: Estetika Fabjan je ena redkih ustanov v Sloveniji, kjer izvajamo vaginoplastiko.

3. Psihološki vidiki in priprava na poseg

Psihološka priprava je pri odločitvi za vaginoplastiko ključna. Ženske, ki razmišljajo o tem posegu, morajo imeti realistična pričakovanja in biti psihično pripravljene na spremembe, ki jih prinaša operacija. Pomembno je, da si ženska vzame čas za razmislek o svojih pričakovanjih in razlogih za poseg. Priprava na poseg vključuje tudi informiranost o samem postopku in okrevanju. Ženska mora vedeti, kaj lahko pričakuje med operacijo, kako bo potekalo okrevanje in kakšni so možni zapleti. Naš medicinski tim poskrbi, da so vse pacientke dobro informirane in pripravljene na operacijo.

4. Starost in življenjski slog

Pri odločanju o primernosti za vaginoplastiko sta pomembni tudi starost in življenjski slog posameznice. Čeprav starost sama po sebi ni omejitev, je pomembno, da je ženska v dobrem splošnem zdravstvenem stanju. Mlajše ženske, ki še niso rodile, se običajno odločajo za poseg iz estetskih razlogov, medtem ko starejše ženske pogosto iščejo rešitve za funkcionalne težave, ki so nastale zaradi staranja ali porodov.

Življenjski slog igra pomembno vlogo pri uspehu operacije in okrevanju. Ženske, ki so telesno aktivne in skrbijo za svoje zdravje, običajno hitreje okrevajo in dosegajo boljše rezultate. Nasprotno pa lahko nezdrave navade, kot so kajenje, nezdrava prehrana in pomanjkanje telesne aktivnosti, negativno vplivajo na proces okrevanja in končne rezultate posega.

DOBRO JE VEDETI

Trajanje posega: Vaginoplastika običajno traja med 1 in 3 ure, odvisno od kompleksnosti posega.
Anestezija: Postopek se izvaja pod splošno anestezijo, kar pomeni, da boste med operacijo v globokem spancu in ne boste čutili bolečin.
Čas okrevanja: Večina žensk se lahko vrne k običajnim dejavnostim v približno 1-2 tednih, vendar je priporočljivo, da se izogibate težjim fizičnim aktivnostim in spolnim odnosom vsaj 6 tednov po posegu.
Rezultati: Končni rezultati vaginoplastike bodo vidni po nekaj mesecih, ko se oteklina popolnoma umiri. Naša ekipa bo spremljala vaš napredek in vam svetovala pri okrevanju.
Možni zapleti: Kot pri vsakem kirurškem posegu, tudi pri vaginoplastiki obstajajo tveganja zapletov, kot so okužbe, krvavitve, brazgotinjenje ali spremembe občutka. Naš tim bo poskrbel za zmanjšanje teh tveganj in vas obveščal o vseh pomembnih vidikih okrevanja.

5. Pomembnost individualnega svetovanja

Vsaka ženska je edinstvena in takšne so tudi njene potrebe in želje glede vaginoplastike. Zato je izjemno pomembno, da se vsaka potencialna kandidatka posvetuje s strokovnjakom. Individualno posvetovanje nam omogoča, da ocenimo zdravstveno stanje kandidatke, njene želje in pričakovanja ter ji priporočimo najboljšo možno rešitev.

Na prvem posvetu se bomo podrobno pogovorili o vaših pričakovanjih, pojasnili postopek in odgovorili na vsa vaša vprašanja. Prav tako bomo izvedli zdravstveni pregled, da zagotovimo, da ste primerna kandidatka za poseg. Naša predanost personalizirani oskrbi zagotavlja, da vsaka pacientka prejme najboljše možno zdravljenje in podporo skozi celoten proces.

Za konec

Vaginoplastika je lahko  koristna za mnoge ženske, saj omogoča izboljšanje estetskega videza in funkcionalnosti genitalij ter s tem povečuje samozavest in kakovost življenja. Pomembno je, da kandidatka odločitev za ta poseg sprejme na podlagi celovite ocene vseh dejavnikov, vključno z estetskimi in funkcionalnimi razlogi, zdravstvenimi pogoji, psihološko pripravljenostjo, starostjo in življenjskim slogom.

Če razmišljate o vaginoplastiki, vam priporočamo, da se posvetujete z našimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali pri odločitvi in vas vodili skozi celoten postopek. Naša klinika je ena izmed redkih v Sloveniji, ki izvaja ta poseg, zato lahko zaupate našim izkušnjam in strokovnosti.

Preberite še:

Kaj omogoča Fotona laser
Labioplastika – korekcija sramnih ustnic
Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Katere posege lahko opravite še pred tem poletjem?
Poletna nega kože: to so 3 pogoste napake
Uhajanje urina: stresna urinska inkontinenca in druge nevščečnosti