NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

Kdaj je čas za operacijo krčnih žil?

Estetika Fabjan

Krčne žile so pogosta težava, ki prizadene velik del populacije. Po nekaterih ocenah se z njimi srečuje do 35 % odraslih. Preberite naprej, če želite izvedeti več o simptomih, razlogih za operacijo in postopku zdravljenja krčnih žil.

Slika nog, ki razlaga zakaj pride do krčnih žil

Krčne žile so razširjene in zvite vene, ki vam lahko povzročajo nelagodje in bolečine. Največkrat se pojavijo po nogah. Znane so tudi pod imenom varice. Mnogokrat so lahko več kot le kozmetična težava, saj lahko večje krčne žile privedejo do resnih zdravstvenih zapletov. Ste kdaj na primer že slišali za febitis (vnetje ven), golensko razjedo in trombozo? To so stanja, do katerih privedejo hujši primerih krčnih žil

Z lasersko operacijo krčnih žil lahko z minimalno invazivnostjo dosežemo odlične rezultate, izboljšamo vaše počutje in preprečimo te zaplete. Preberite, kako.  👇🏼

Simptomi in dejavniki tveganja za krčne žile

Poleg videza lahko krčne žile, ki so temne ali vijolične barve, včasih povzročijo tudi druge simptome. Nekateri na primer občutijo bolečino ali težke občutke v nogah. Pojavijo se lahko krči ali otekanje spodnjega dela noge, povečanje bolečine po daljšem sedenju ali stoji, srbenje v bližini ene od žil in razbarvanje kože v bližini vene.

Z določenimi dejavniki se povečuje tveganje za nastanek krčnih žil. Ti dejavniki tveganja vključujejo:

Obstajajo poklici, ki povečajo tveganje za pojav varikoznih ven. Učiteljiec in učitelji, tovarniški delavci, gradbinci in zdravstveno osebje so le nekaj primerov. Vsem je skupno dolgo stanje ali pa sedenje (npr. pisarniški delavci).



Starost – tveganje za krčne žile narašča s starostjo.
Spol – ženske se zaradi hormonskih sprememb med nosečnostjo, menstruacijo in menopavzo pogosteje pojavijo krčne žile kot moški.
Nosečnost – volumen krvi se med nosečnostjo poveča, kar povzroča dodaten pritisk na vene.
Družinska anamneza – če imajo drugi družinski člani krčne žile, obstaja večja verjetnost, da boste tudi vi.
Debelost – prenašanje odvečne teže povzroča dodaten pritisk na žile.
Stojite ali sedite daljše obdobje – gibanje spodbuja kroženje krvi, medtem ko sedenje ali stanje v enem položaju omogoča, da se nabira kri.

Več informacij lahko preberete tudi na naši spletni strani o krčnih žilah. Kliknite tukaj.

Glavni razlogi za (lasersko) operacijo krčnih žil

Za nekatere osebe krčne žile ne predstavljajo težav, kljub lisam in izboklinam po nogah. Spet drugim pa to predstavlja veliko težavo s samopodobo, zaradi katere se izogibajo nošenju kratkih hlač, kril in oblek, ki bi razkrile njihove noge. Medicinski poseg boste poleg lastnega zadovoljstva potrebovali tudi, če zdravnik oceni, da je vaš primer zelo intenziven in obstajajo možnosti za resnejše zaplete. Tu so glavni razlogi za izbiro operacije:

Preprečevanje zapletov krčnih žil: Krčne žile lahko povzročijo resne težave, kot so krvni strdki, razjede in vnetja. Na primer:

  • Febitis (vnetje ven): To je vnetje stene vene, ki lahko privede do tromboze ali drugih resnih zapletov.
  • Golenska razjeda: Dolgotrajne težave s krvnim obtokom lahko privedejo do poškodb kože, kar lahko sčasoma povzroči razjede na nogah.
  • Tromboza: To je stanje, pri katerem se v veni tvori krvni strdek, kar lahko povzroči resno oviranje krvnega obtoka in zahteva takojšnje zdravljenje.

Izboljšanje kakovosti življenja: Odprava bolečin, povezanih s krčnimi žilami, povečanje mobilnosti in izboljšanje splošnega zdravja.

Estetski vidik: Laserska odstranitev neprivlačnih krčnih žil za izboljšanje videza kože, povečanje samozavesti in izboljšanje celotne podobe telesa.

Krčne žile lahko povzročijo občutek teže, utrujenosti ali otekline v nogah. Na splošno je občutek težkih nog znan kot venska insuficienca, pogosto pa je povezan s slabo cirkulacijo v nogah. Venska insuficienca je lahko posledica različnih vzrokov, vključno s krčnimi žilami. Krčne žile lahko privedejo do občutka teže v nogah, pa tudi do oteklih nog in gležnjev. Zagotovo je občutek težnosti v nogah, ko je vezan na krčne žile, lahko tudi znak določene vrste venske motnje, znane kot venski refluks.  Na splošno gledano se to stanje nanaša na popuščanje zaklopk v vaših žilah. Če želite diagnosticirati stanje, boste verjetno opravili ultrazvok s preslikavo žil. Pogosto venski refluks spremljajo drugi simptomi, ki lahko vključujejo pekoč občutek ali srbenje.

Prijavite se na posvet tu.

Kako poteka operacija krčnih žil

Zdravljenje se začne s temeljito oceno vaših žil pri zdravniku. Ta ocena lahko vključuje uporabo dupleksnega ultrazvoka, tehnologijo, ki uporablja zvočne valove za ustvarjanje slike vaših žil. Nato lahko žile zdravimo s klasično operacijo ali pa s sodobnejšo, lasersko metodo.

Vsa zdravljenja krčnih žil se običajno osredotočijo na to, da vena nabrekne in se zapre, telo pa nato preusmeri kri v druge žile. Obdelana vena se sčasoma razkroji, bližnje tkivo pa absorbira ostanke.

Današnje lasersko zdravljenje krčnih žil je minimalno invazivno in ne zahteva prenočitve v bolnišnici. Med lasersko operacijo krčnih žil v Estetiki Fabjan uporabljamo laser znake Fotona SP Dynamis, ki nežno in učinkovito odpravi razširjene žile, ne da bi poškodoval okoliška tkiva. Gre za visokokakovostni večnamenski laser, ki uporablja endovensko lasersko terapijo (EVLT). Postopek je skoraj neboleč in ne zahteva dolgotrajnega okrevanja.

Po operaciji (klasični ali laserski) prizadete vene zapremo, s čimer se njihov videz zmanjša. Telo preusmeri pretok krvi skozi druge poti in vaše noge delujejo normalno, brez bolečin in grdega videza.

Med posegom pacientu v veno vstavimo majhno vlaknasto sondo, skozi katero usmerimo laserski žarek. Laserska energija povzroči, da se stena vene skrči in zapre. Nato zdrave vene, ki obkrožajo prizadeto veno, obnovijo normalen pretok krvi v obravnavano območje.

Okrevanje traja dva do štiri tedne. Čas vašega okrevanja bo odvisen od tega, koliko žil smo odstranili in kje se nahajajo. Svetujemo vam, da se vmes izogibate intenzivni telesni aktivnosti in zahtevnejšim opravilom. Lahko se sprehajate in nežno raztezate noge.

Za več informacij o krčnih žilah in njihovem zdravljenju se posvetujte s svojim zdravnikom ali z našim venskim specialistom. Zdravljenje lahko učinkovito ter trajno zmanjša videz teh izbočenih žil in povrne mladosten videz vaših nog.

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki