NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

Estetsko zobozdravstvo je pomemben del našega zdravja

Estetika Fabjan

V tem prispevku boste izvedeli za kaj je zdravje zob tako pomembno, na kaj je biti pozoren ko potrebujete zobozdravstveni poseg in kako izbrati najboljšo rešitev za vas.

Cilj, ki ga imamo vsi: Pridemo k zobozdravniku, ta pove, da so naši zobje v odličnem stanju, nato opravimo rutinsko čiščenje in potem za nadaljnjih 6 mesecev pozabimo na zobozdravnika. Kadar se to ne zgodi pa je lahko za nas šok. Že res, da je zobna sklenina najtrša snov v našem telesu, a žal ni neuničljiva. Za razliko od glavobola ali bolečin v trebuhu, zobobol ne izgine sam od sebe in če takoj ne ukrepamo nas to lahko stane zoba. Saj ko sklenine zoba ni več, je ni več za vedno.

Kaj moramo vedeti in kako se odločiti, ko se zatakne? Pa pojdimo povrsti - predstavljamo vam vse od najenostavnejših zalivk, pa do najbolj zahtevnih posegov, ki jih opravljamo.

Danes je zobozdravstvo veliko več kot le rešitev za odpravo zobobola ali puljenje propadlega zoba. Zahvaljujoč napredni tehnologiji in vrhunskim materialom ponovno obnovimo nasmeh do te mere, da praktično ni moč opaziti, da je karkoli bilo narobe. Kovinske zobne aparate so zamenjali lahki, prosojni in snemljivi obročki; sodobni zobni implantati in mostički pa so popolna replika našega naravnega zoba po barvi in obliki.  

Direktne in indirektne zobne zalivke – kaj je razlika?

Danes je velika redkost, da v naših ustih ni nobene zalivke.  Ob nastanku kariesa, bakterije ustvarijo drobne luknjice v zobeh in sčasoma ta gniloba prodre globlje v notranjost zoba  in celo v kost. Nezdravljenje lahko povzroči resne zdravstvene težave, ki lahko vodijo tudi v izgubo zoba. Z rednim obiskom zobozdravnika se lahko izognete neprijetnemu zobobolu in morebiti bo zobna zalivka zadostovala. Poznamo dve vrsti zalivk.

· Direktna zobna zalivka (po domače bela zobna plomba) je izdelana v času enega obiska. Je barvno prilagodljiva naravni barvi zoba, ima boljši estetski izgled, je stabilna in prenese večje obremenitve.

· Indirektne zobne zalivke so plombe, kjer se ob odstranitvi obolelega tkiva hkrati opravi tudi odtis; izdela se zalivka, ki sejo nato zacementira v zobno vrzel ob naslednjem obisku.

Pri okvarah sprednjih zob ter manjših okvarah ličnikov in kočnikov bo direktna bela zalivka zadoščala. Pogosto pa se zgodi, da je primanjkljaj zaradi zobne gnilobe ali druge poškodbe tako velik, da samo z direktno zalivko zoba ni možno obnoviti, saj bi bil s takšno plombo zob tudi manj odporen na grizne sile. V tovrstnih primerih se odločimo za indirektne zalivke (inlay, onlay, overlay). 

Kdaj se odločimo za zobne luske?

Zobne luske so najboljša izbira, ki jih ponuja sodobno estetsko zobozdravstvo.

Ko gre za sanacijo ploskve zob ali izboljšanje estetskega videza so porcelanaste luske tiste, ki se odlično obnesejo tako po kvaliteti kot po funkcionalnosti in izgledu.

Sprednji zobje so najbolj vidni; izpostavljeni so očem sogovornika že pri običajnem govoru, še bolj pa pri smehu. Čeprav v večini primerov nameščamo zobne luske zgolj na sprednje zobe, v določenih primerih to ne zadošča. V večini primerov porcelanske luske namestimo na 14 zob (osem zgornjih in šest spodnjih). Tako dosežemo estetsko in funkcionalno odličen izgled.

Če ob toplih in hladnih napitkih občutite skelenje ali nelagodje, se pri zobnih luskah ta občutljivost močno zmanjša, saj tvorijo ščit pred vročo in mrzlo hrano/ pijačo.

Kljub temu, da so sodobne zobne luske izdelane iz tankega porcelana, so presenetljivo močne in trpežne. Z ustrezno nego lahko zdržijo tudi nekaj desetletij, zaradi česar so idealna izbira pri preobrazbi nasmeha. 

Izgubili smo zob - Zakaj je čimprejšnja nadomestitev tako pomembna?

Ko pride do izgube zoba se čeljust pod vrzeljo začne krčiti in postane krhka zaradi pomanjkanja vadbe. Ne le, da izguba zob vpliva na naš nasmeh, ampak tudi spremeni obliko našega obraza zaradi česar izgledamo starejši. Če z nadomestitvijo izgubljenega zoba čakamo predolgo, je tudi nadaljna sanacija bolj kompleksna. V izogib morebitnim težavam z namestitvijo zobnih implantatov ali mostičkov je pomembno takojšnje ukrepanje.

Implantat ali mostiček?

Kadar je potrebno nadomestiti le en zob potem priporočamo vstavitev implantata, saj nam to omogoča, da lahko ohranimo oba sosednja zoba nepoškodovana. V primeru odločitve za mostiček je potrebno sosednja dva zoba zbrusiti. V primeru manjka več zob, pa priporočamo  mostiček.

Najsodobnejša 3-D tehnologija zagotavlja popolnoma naravne rezultate

Verjetno ste v zadnjih nekaj letih slišali veliko o tehnologiji 3D-tiskanja katere prednosti se zavedamo tudi v zobozdravstvu. Deluje podobno kot naš domači "inkjet" tiskalnik, le da namesto črnila za izdelavo uporabljamo materiale, ki so izjemno trdi in močni, tako kot prava zobna sklenina, in jim je mogoče vliti tudi antibakterijske lastnosti. Za izdelavo implantatov in mostičkov pri nas uporabljamo najbolj kakovostni cirkonij znamke Ivoclar in Shofu.

Oblika, velikost, barva in položaj implantata/ mostička so izdelani s tako natančnostjo(CAD/ CAM tehnologija), da se popolnoma ujemajo z vašim nasmehom in jih nimogoče ločiti od vaših naravnih zob. 

Tudi nevidni zobni aparat je izdelan s pomočjo 3D tiskalnika tako, da odtis skeniramo in spremenimo v 3D model. Nato računalniško prestavimo zobe v želeno pozicijo in po uskladitvi ter potrditvi načrta, s 3D tiskalniki natisnemo vse potrebne sete opornic.

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki