NAPOTNICE - Šenčur: 051 357 200Nova Gorica: 08 205 40 66Celje: 041 608 544

Operacija hidrokele (vodene kile)

Hidrokela testisa je akumulacija serumske tekočine okoli testisa (vodena kila). Nastane kot posledica sekrecije iz ovojnice testisa v mošnji. Ovojnico imenujemo tunika vaginalis.
cirkumcizija trajanje posega
TRAJANJE POSEGA
45 min
cirkumcizija anestezija
ANESTEZIJA
splošna/lokalna
cirkumcizija hospitalizacija
HOSPITALIZACIJA
dnevna bolnišnična/ 1 noč
cirkumcizija čas okrevanja
ČAS OKREVANJA
14 dni
cirkumcizija nazaj k spolnosti
NAZAJ K SPOLNOSTI
4 - 6 tednov
Operacija hidrokele (vodene kile)

Ključna dejstva o posegu

Najpogostejši razlogi za poseg:

  • nelagodje ali bolečine v modih,
  • ponavljajoče se vnetje testisov,
  • boleči ali ovirani spolni odnosi.

Za odstranitev hidrokele se odsvetuje aspiracija (drenaža) tekočine z iglo, saj je velika verjetnost, da se bo ta ponovno pojavila.  

Hidrokela je nenevarno stanje, ki ga ne smemo enačiti s tumorjem testisa, je pa le tega potrebno izključiti. Hidrokela ne okvari delovanja testisa in ne vpliva na plodnost. Funikulokela je podobno stanje, vendar se v tem primeru serozna tekočina nabira višje v poteku semenskega povesma. Hidrokela je diagnosticirana s pomočjo kliničnega pregleda in s pomočjo slikovnih metod, kot je ultrazvok.

Operacija hidrokele

Izrezanje hidrokele (vodene kile) je poseg, s katerim izpraznemo tekočino znotraj ovojnice testisa. Namen kirurškega posega je tudi preprečitev ponovnega nastanka.

V primeru, da se hidrokela poveča, se pojavijo težave pri prekomerni velikosti in vas lahko ovira pri vsakodnevnih opravilih. Pojavi se lahko bolečina v modih in občutek polnosti nad modi. Hidrokelo lahko spremljajo tudi ponavljajoča se vnetja testisa.

Na dan posega vas bo urolog ponovno pregledal in preveril, ali ste popolnoma seznanjeni o vašem posegu in zdravljenju.  

Hidrokela se izreže v lokalni anesteziji, v sedaciji ali tudi v splošni anesteziji. Opravi se kirurški rez kože mošnje, ki je minimalen glede na samo velikost hidrokele. Nato sledi rez same ovojnice in izpraznitev vsebine (tekočine). Ovojnico testisa v primeru prevelike velikosti izrežemo in jo prilagodimo, nato pa testis z obmodkom položimo nazaj v mošnjo, kirurško rano anatomsko zašijemo ter nastavimo prevezo.

Brazgotina se nahaja v poteku kožnih gub mošnje in je dolžine nekaj centimetrov.

INFORMATIVNA CENA

Od
1.950€
Ali
54€
mesečno na 36 obrokov

Cena posega vključuje:

  • operativni poseg
  • uporabo najboljših materialov
  • anestezijo
  • pooperativni pregled.

Več o posegu

PRIPRAVA NA POSEG Priprava na poseg

Pred odločitvijo za poseg se oglasite v naši kliniki, kjer se bomo pogovorili o celotnem poteku operacije, vaših željah, možnih zapletih, zdravljenju in okrevanju po samem posegu. Na neobvezujočem posvetu se boste dogovorili tudi o ustrezni higieni operiranega predela pred in po posegu. Na dan operacije morate biti tešči, kar pomeni, da ne smete zaužiti hrane ali tekočine vsaj 6 ur pred posegom.

Okrevanje po posegu

Ko je kirurški poseg zaključen, vas premestimo v prostor, ki je namenjen opazovanju. Tam boste pod budnim očesom anesteziologa in urologa, ki je operacijo opravil. Ko vpliv anestezije popusti (običajno 1-2 uri), boste odpuščeni v domačo oskrbo. Včasih je potrebno opazovanje preko noči. V primeru večjega tveganja pooperativne krvavitve je ob samem kirurškem posegu vstavljena drenažna cevka, ki se odstrani dan po operaciji.

Bolečina je zmerna in in je obvladljiva z uporabo protibolečinskih zdravil, ki so dosegljiva v lekarni. Potrebna je redna higiena spolovila in vsakodnevno previjanje rane. Šivni material je samorazgradljiv in bo izginil v roku dveh do treh tednov.
V pooperativnem obdobju lahko pričakujete oteklino predela nekje do dveh tednov po posegu in sufuzije (pomodrelost, ki je posledica manjših krvavitev). Dokončno se bo rana zacelila v roku od 4-6 tednov, do takrat pa vam odsvetujemo tudi spolne odnose.

Po operaciji hidrokele je možen pojav odvečne kože mošnje, kar je posledica akumulacije odvečne tekočine v okolici testisa. V kolikor vas odvečna koža po posegu moti, je le to možno operativno odstraniti.

Možni zapleti in tveganja

V redkih primerih se po posegu pojavi nakopičenje krvi ali lokalna infekcija. V tem primeru ustrezno ukrepamo z antibiotičnim zdravljenjem, le redko je potrebna kirurška reintervencija.

Namen operativnega zdravljenja je izboljšanje kvalitete življenja in samopodobe posameznika.

Vprašajte nas ali se prijavite na posvet z zdravnikom specialistom

Če vas zanima karkoli v zvezi z našimi posegi, v spodnji obrazec vpišite svoje podatke. Poklicali vas bomo in se dogovorili za neobvezujoč posvet.

Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

Oops! Something went wrong while submitting the form